Všechny malé zázraky nebo-li jak popsat svou první recenzi... Zázrak!

Všechny malé zázraky


Autor: Jennifer Niven

Originální název: All the Bright Places

Počet stram: 360

Vydavatelství: YOLI

Anotace: Strhující příběh o hledání a (ne)nalézání, o lidských předsudcích, přátelství a první lásce.
Theodora Finche fascinuje smrt. Neustále přemýšlí nad způsoby, jak by se mohl zabít. Ale pokaždé ho něco - bez ohledu na to, jak je to zdánlivě bezvýznamné - nakonec zastaví.
Violet Markeyová zase žije pro budoucnost - upírá se k dokončení střední školy a k momentu, kdy bude moct opustit rodné městečko v Indianě. To jí totiž až příliš bolestně připomíná nedávnou tragickou smrt její sestry.
Když se ti dva potkají na římse školní zvonice, není ale docela jasné, kdo koho vlastně bude zachraňovat.
Finch je obyčejný kluk, až na to, že trpí bipolární poruchou. Violet je obyčejná holka, až na to, že Finchovi přijde úplně neobyčejná. Ty dva svede dohromady školní projekt, jehož cílem je objevovat "krásy Indiany", a oba přitom učiní zajímavé objevy. Finch zjišťuje, že jen s Violet může být sám sebou - podivínským, přemýšlivým, ale zároveň zábavným a originálním; a že není až takový blázen, za jakého ho ostatní považují. Violet zase zapomene počítat dny do konce školy a konečně začíná znovu žít. Jenže zatímco Violetin svět se rozrůstá a získává nové barvy, Finch se propadá do temnoty deprese...


"Nutnost pro fanoušky Eleanor a Park
 a Hvězdy nám nepřály, a taky pro kohokoli,
kdo potřebuje nutně dýchat."
- Justine Magazine
Finche a Violet si nejde nezamilovat. I když přirovnání ke knížkám Eleanor a Park a Hvězdy nám nepřáli, může někoho odrazovat, stojí Všechny malé zázraky určitě za přečtení. Sice podobnost jsem v povahách postav a i v některých scénách viděla, tak určitě nejde říct o téhle knížce, že je to jen napodobenina. To určitě není. Celkový příběh mi přijde, jak kdyby bylo vzaté vše co člověk miluje, k tomu přidané nástrahy a krutosti ze života a z toho bylo udělané něco nádherného. Něco nádherného co dokázala stvořit Jennifer Niven, poté co sama prožila.

"Díky tobě se cítím celý z tekutého zlata."
- Finch

Kniha je psaná z pohledu Finche a Violet, tedy dvou hlavních postav, a o to víc příběh člověka zasáhne. Finch a jeho "slova" si nejde nezamilovat. Všem co řekl nebo udělal má pro mně velký význam a ve všem co řekl a udělal bylo něco kouzelného. Při čtení jsem měla chuť mít při sobě stále nějaký zápisník a psát si do něj vše co mně uchvátí. Jenže to bych přepsala skoro celou knihu nebo alespoň tu část ve které se vyskytuje Finch. Ale ne pokaždé to byl jen Finch co mně zaujal. Violet člověka zaujme hned v první scéně, když se v příběhu poprvé objeví. Na Violet je skvěle vidět jak dokáže jeden člověk změnit tomu druhému život a naopak. To je na té knížce to krásné a kouzelné.

"Při plném jasu se stáváš všemi barvami v jedné."
- Finch

U této knihy však nejde hodnotit jen příběh. Tahle knížka totiž zaujme hned na první pohled a to ne jen obálkou, ale také celkovou grafickou úpravou uvnitř knihy. U této knihy proto člověk může říct, že ne jen obsah příběhu má hlubší význam, ale také obálka, ve které se odráží Finch. Finchův pokoj a malé poznámkové lepící papírky. A ten ptáček a fialka, tedy Finch = pěnkava a Violet = fialka, té knížce vdechli život.
"Můžeš za to, že tě miluju..."
- Finch

No a jak jednoduše a ve zkratce popsat tuto knížku? To asi nejde. Tuhle knížku jsem dostala k vánocům a stala se pro mě něco jako osobní motivátor do života. Začetla jsem se do ní hned jak jsem přečetla první větu. Otázku. "Je dnes ten správný den na smrt?" Jen tahle věta mě ke knížce připoutala, ale také ve mně vyvolala obavy. Co bude dál? Jak to skončí? I když jsem svým způsobem konec věděla, této otázce jsem se neubránila. Ale stále jsem si přála, abych se pletla...



Tuto knížku si může přečíst každý, bez rozdílu věku a pohlaví, a každý si na ní udělá svůj vlastní názor. Mě osobně ta knížka neskutečně dostala a sama se těším na další knížku od Jennifer. A ještě pro informaci, chystá se film na motivy této knížky, kde se v roli Violet má objevit Elle Fanning. Co si o to myslíte? A jak se vám líbila moje první recenze? Budu ráda za každou kritiku a to jak pozitivní, tak negativní.
„Už žádná zima. Tys mi přinesl jaro, Finchi.“
- Violet

A teď už hodnocení!


PS: Nevím jak jste na tom vy se čtením poděkování autorky. No já moc dobře ne. Vždycky jsem byla tak plná dojmů z konce knížky, že jsem jí pak zavřela a poděkování nečetla. A to byla chyba. U téhle knížky jsem si však poděkování přečetla a byla jsem ráda, protože u téhle knížky je to důležitá část.

Komentáře

  1. Ahoj, na skupině ČTEME co nás baví a naplňuje jsi dávala odkaz na tento blog s žádostí o kritiku, tak jsem se přišla mrknout. Designově a organizačně moc pěkné, ale promiň, tohle není recenze. Většinu textu tvoří vykopírované oficiální texty kolem knihy a tvůj názor se jen na pár řádcích a ještě dost nešikovně vyjádřen formulací, že tě kniha "dostala". To možná stačí do komentáře na databázi knih, ale ne na články, které by měli lidi zajímat. Zkus si nejdřív najít (v nějaké literárněvědné publikaci, ne na blozích), jak má vypadat recenze a věřím, že to pak bude lepší. Hodně zdaru. Radka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za kritiku. Chápu že moje první recenze asi není přesně podle tvého gusta. Ano kniha mě, jak ty říkáš "dostala", jenže okopirovana část textu je pouze anotace a dále už jen věty které mě v knížce zaujali. A co se týka mého názoru neboli mé recenze, tak jsem to chtěla pojat trochu jinak, ale chápu že se ti to nemusí líbit. Každý má přece jiný styl. Ale co se týka Tvé rady ohledně těch publikací, tak se na to určite podívam a děkuju moc za radu.
      Ps: omlouvám se za chybějící diakritiku, pišu na mobilu

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...