Když se v DNA objeví vraždící gen...

Nevítaní

Autor: Sophie Jordan

Série: Nevítaní 1.

Originální název: Uninvited

Počet stran: 320

Vydavatelství: CooBoo

Oficiální anotace: Genetická informace nikdy nelže. Pokud se v ní píše, že jsi vrah, jednou se jím určitě staneš. Je rok 2021 a ve Spojených státech amerických se několikanásobně zvýšil počet vražd. Čím dál tím více lidí má totiž tzv. HTS syndrom – jejich DNA obsahuje vraždicí gen. Davy je téměř dokonalá studentka prestižní střední školy, je krásná, chodí s úžasným klukem a je velmi talentovanou hudebnicí. Ale jednoho dne se celý její perfektní život sesype jako domeček z karet. Do jejího domu dorazí zástupci vlády a řeknou jí, že je nositelkou, tedy že je HTS pozitivní. Vlastní rodiče se jí začnou bát, přestože nikdy nikomu neublížila, vyhodí ji ze školy a ztratí všechno, co měla, o co se snažila, svou budoucnost. Nositelů přibývá a svět, jak ho známe, se mění. Nikdo už se necítí v bezpečí...


"Genetická informace nikdy nelže. Pokud se v ní píše, že jsi vrah, jednou se jím určitě staneš."

Píše se rok 2021 a na světě se už pár let rozšiřuje vraždící gen. Vraždící gen, nebo-li HTS, Homicidal Tedency Syndrom. Kvůli tomuto genu se ve světě zvyšuje kriminalita. Nejhorší však na tom je, že výskyt tohoto genu se stále zvyšuje. Jelikož stát chce a potřebuje mít tyto lidi pod kontrolou, posílá nutně každého na testy DNA, aby zjistili, zda v sobě tento vraždící gen náhodou neukrývá. Pokud je test pozitivní je člověk praktický okamžitě vyloučen ze společnosti. I kdyby se choval sebelépe, stále na něj bude pohlíženo skrz prsty. Je to totiž člověk, který bude nejspíš v budoucnu vrah.

Davy Hamiltonová žije ve čtvrti, kde se prakticky nevyskytuje žádná kriminalita. Má perfektní život. Přítele Zaca, kterého jí závidí pomalu každá dívka na škole. Skvěle hraje na jakýkoli hudební nástroj. Byla přijata na Juilliard. Tori, její nejlepší kamarádka, stojí už od té doby, kdy se poznali, vždy při ní. Od rodičů má plnou podporu ve všem pro co se kdy rozhodla. A její bratr, i když ten není podle rodičů zas tak dokonalý, tu pro Davy také vždy byl. Tohle je ten perfektní život Davy. Život, který se jednoho dne změní.

Obrat, který si však Davy za nic na světě nepřeje, přijde jednoho normálního dne. Když jí matka zavolá do školy, aby ihned přišla domů, dostane Davy okamžitě strach, že se něco přihodilo jejímu otci či bratrovi. Ovšem doma na ni čeká překvapení a to ne příjemné. Mimo rodičů na ni doma čeká ředitel její školy a ještě jeden nepříjemný muž, který se později představí jako pan Pollock. A proč tam na ni všichni čekají? Po dvou otestování, aby si byli na sto procent jistí, se v její DNA zjistil výskyt vraždícího genu, tedy genu HTS. Pro Davy je to ta nejhorší noční můra. Proč právě ona, perfektní studentka, má v sobě HTS. Lidé s HTS jí děsí a to hlavně ti, u kterých je to na první pohled jasné. Nositelé HTS, kteří se už něčím provinili, i třeba jen menší loupeží, mají na krku vytetovaný silný černý pruh a v něm velké písmeno H. Jsou označeni jako dobytek. A tak se k nim i lidé chovají. Co se ovšem stane s životem Davy? Jak se k ní bude chovat Zac, Tori a její rodina? Může být pro ně stejná jako dřív?

"Hledám něco, čeho bych se mohla držet, něco teplého, krásného a vzácného.
Něco co dá všemu v mém životě smysl.
Něco, co zpomalí můj pád."
- Davy

Mělo to být sci-fi a částí také bylo, ovšem z druhé části už mi vše připadalo až moc skutečně. Utečenci. Útoky na lidi. Postřílení stovek lidí, aby si ti druzí něco dokázali. Viděla jsem v tom dnešní svět a místo toho, aby mě kniha od všeho oprostila a přivedla na jiné myšlenky, tak mě naopak donutila se nad vším, co se dnes děje, zamyslet. A jsem za to ráda. Možná to vše beru až moc vážně, ale nikdy není málo času na to zamyslet se nad tím, kam svět spěje. I když s tím jeden člověk asi těžko něco zmůže.

Knížka má celkem originální téma na sci-fi. Takovéhle téma jsem tomto žánru ještě neměla a musím říct, že mě celkem potěšilo. Sophie Jordan je autorka, která si ve svých knížkách neodpustí ani tu kapku romantiky, takže se ta romantika vyskytla i zde. Pro milovníky YA sci-fi a k tomu ještě milovníky takové lehké romantiky, je knížka jako dělaná. Za mě ji tedy můžu určitě doporučit. No a můžu prozradit, že druhý a zároveň i poslední díl, je podle mě ještě lepší ;)

A teď už hodnocení!

Komentáře

  1. To mělo být sci-fi? Já tam teda neviděla vůbec nic :D Jordan mám ráda a Nevítaní byli fajn. Občas to pro mě bylo trochu kruté... druhý díl je lepší, jo? Tak to abych ho už brzo sehnala :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No mělo být a takové menší i bylo :) Kruté to chvílemi opravdu je, ale stále to je fikce, i když až moc připomíná dnešní svět :/ A ano druhy díl je lepší, přijde mi takoví víc akční. Zrovna na něj píšu recenzi, kterou chci nějak do neděle vydat, tak si ji pak můžeš přečíst ;)

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...