Nedej se, Simone!

Nedej se

Autor: Rainbow Rowell

Originální název: Carry On

Počet stran: 496

Vydavatelství: YOLI

Oficiální anotace: Nedej se je příběh duchařský, milostný i detektivní. Je v něm přesně tolik líbání a povídání, kolik v knížkách Rainbow Rowellové čekáte – ale mnohem, mnohem víc nestvůr.
Staletá proroctví předpověděla příchod Největšího mága, který díky své obrovské moci zachrání kouzelnický svět před ničivým zlem.
Smůla je, že Simon Snow je nejhorší Vyvolený, jakého kdy kdo vyvolil. Svými kouzly většinou nadělá víc škody než užitku, a tak se radši ohání mečem a čarování nechává na své nejlepší kamarádce. Svět, který má zachránit, nad ním ohrnuje nos. A v boji s tajemným Zlořádem Pletichou se Simon za posledních sedm let taky moc nevyznamenal.
Teď ho čeká poslední rok na Watfordské škole magických umění – možná taky poslední rok jeho života – a on si ho nenechá zkazit ani tím, že mu jeho příšerný, zákeřný, nafoukaný upírský spolubydlící Baz nejspíš přebral holku.
Jenomže Baz udělal něco ještě záludnějšího. Beze stopy zmizel. A Simon nebude mít klid, dokud téhle záhadě nepřijde na kloub...


"S jedním přijde zkáza.
S druhým jeho pád.
Ať žezla se chopí moc nad všechny moci
a ráčí se zachovat."

Mágův dědic. Vyvolený. Sám velký Simon Snow. A taky trochu nemehlo, které svou magii stále není schopen správně použít. Všichni ho brali za normála. Ovšem to se spletli. Ve svých jedenácti letech Simon totiž poprvé "vybuchl", kvůli velkému množství magie, která se v něm skrývala. Tehdy ho našel Mág a ujal se ho pomalu, jako vlastního syna. Začal chodit na Watford, školu pro čaroděje. Našel si nejlepší kamarádku Penelopu a později i dívku, Agátu. Watford je pro Simona místo, kam se vždy po prázdninách strávených v dětském domově, rád vrací. Jen by rád vyměnil svého spolubydlícího, Baze. Už v prvním ročníku je k sobě přiřadil Tyglík a s jeho rozhodnutím nejde ni udělat. Je však jen otázka času, kdy jeden druhému vážně ublíží, ne-li zabije. Aby však toho nebylo málo, po světě pendluje zlořád pleticha, který chce vzít světu všechnu magii...

Tak a teď je tu před Simonem poslední ročník na Watfordu, který je už od prvního okamžiku plný útoků, zmatků a změn. Co všechno musí Simon udělat pro svůj vysněný šťastný konec?

"V právu. V neohroženosti.
V zájmu slabších. Tváří v tvář mocným.
Skrz magii, moudrost a dobro."

Čekala jsem hodně kouzel a magie. Také jsem se jí dočkala a to ne jen v příběhu, ale také v jednotlivých slovech, které Rainbow použila. Na konci píše, že po dopsání Fangirl dokázala opustit Cath a Leviho, ale Simona opustit nesvedla. Proto se tedy rozhodla, napsat knihu věnovanou pouze Simonovi, tak jak to cítí ona sama. A nesmírně se jí to povedlo. Většinou platí pravidlo, že pokud umíš dobře jednu věc, tu druhou už tak perfektně nesvedeš. To ovšem u této autorky neplatí, ta dokáže napsat knihu jakéhokoli žánru. Ani bych se nedivila, kdyby příště přišla s hororem. Ten bych si snad i od ní přečetla.

Dílo Nedej se je hodně připodobňováno k Harrymu Potterovi, a proto mi to nedá a musím se o něm také zmínit. Není divu, že je to k sobě přirovnáváno. Hned na první pohled je patrné, že si zde Rainbow brala inspiraci. Škola pro čaroděje. Podobnost více hlavních hrdinů a i těch vedlejších. ale pouze jedna kniha. Jedna kniha, ve které je vše, co je potřeba. Vůbec by mi nevadilo více dílů, ale proč? Proč čtenáře napínat ještě víc? Toho napětí je v samotném příběhu více než dost, a ten pocit když knížku po dočtení zavřete a nemusíte čekat alespoň půl roku na pokračování, jelikož víte celý příběh, je prostě k nezaplacení. I když mě mrzí, že nejsou další díly, mám dojem, že jsem byla se Simonem celých osm let. A to ne jen s ním, ale i s Penelopou, Bazem a Agátou. Rainbow totiž dokázala s neuvěřitelnou lehkostí napsat příběh, na který budu ještě dlouho vzpomínat a ráda se k němu vracet. Možná i raději než k Harry Potterovi a to je pro mě opravdu těžké přiznat, jelikož jsem si vždycky říkala, že Harry je jen jediný. Bývávalo. Teď už jsou dva, ne-li tři.

Abych se tedy vrátila k samotné knize. Musím především zdůraznit styl, jakým je knížka psaná. Očekávala jsem totiž, že ji bude vyprávět sám Simon, nebo samotná autorka v er-formě. Ale ne. Knížku vypráví Simon, ale mimo něj také Penelopa, Agáta, Baz a třeba i sám Mág nebo záhadná Lucy. Díky tomu je i knížka více čtivá a nedává čtenáři možnost se při čtení nudit, protože u každého se vždy něco děje. Kniha však není plná pouze napětí, ale také plná vtipu a sem tam se objeví i sarkazmus, který je přesně tam, kde má být.

Rainbow Rowell to prostě s knížkami umí. Nedej se jsem si chtěla přečíst hlavně kvůli Fangirl, kde mě Simonův příběh oslovil. Jsem moc ráda, že jsem si knížku mohla přečíst hned po vydání a udělat si svůj vlastní názor dřív než budu číst recenze ostatních. Pro milovníky YA fantasy je tohle určitě trefa do černého a měli by si Nedej se přečíst. A ti co máte rádi Harryho Pottera a nechcete si knížku přečíst kvůli podobnosti, tak se nebojte. Zas až tak podobné si to není. Pokud překousnete prvních sto stran, které vás k tomu porovnávání budou hodně nutit, tak přečtete v pohodě i zbytek, který už je opravdu hodně jiný. Každá kniha má své plusy a mínusy. A největší mínus téhle knihy (když jsem u toho porovnávání s Harrym) je, že tady není žádný Severus Snape.

A teď už hodnocení!

   93%

Komentáře

  1. Mňa Fangirl celkom sklamala, tak vôbec neviem či sa mám pustiť do tejto knižky. Po prečítaní tvojej recenzie ešte uvidím. Možno tú knihu nakoniec aj otvorím.

    my-wonderful-world-of-crazily-books.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kniha Fangirl a Nedej se jsou úplně rozdílné co se týká žánru a celkově příběhu, takže bych určitě nezavrhovala Nedej se, jen kvůli Fangirl. Já mám mnohem raději fantasy literaturu než takové ty klasické dívčí romány, takže pokud jsi na fantasy i ty, řekla bych, že se ti bude knížka aspoň z poloviny líbit tolik jako mě :) Budu ráda, když mi dáš vědět, jak se ti líbila, pokud si jí nakonec přečteš ;)

      Vymazat
  2. Ja docetla Nedej se pred par dny (na blogu mam recku) a za velke minus povazuji prave vykradeni Rowlingove. Jinak se mi kniha libila. Ctiva, gay tematika, vtipna...I kdyz prvnich 170 stran spis popisnych a vracejicich se do minulosti, ke vzpominkam apod.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To vykradení Rowlingové tam je, ale i tak je podle mého názoru knížka pěkná. Těch prvních 170 stran mi i dost vyhovovalo, protože se tam čtenář dozví i věci z minulosti a ne jen z přítomnosti. Mám ráda, když kniha pojednává ve více časových pásmech. Jdu se mrknout na tvoji recenzi ;)

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...