Další knižní série a tentokrát z Hex Hall...

Čarodějnice z Hex Hall, Démon z Hex Hall,
Bitva o Hex Hall

Autor: Rachel Hawkins

Žánr: Fantasy, YA

Vydavatelství: Knižní klub

Rok vydání: 2011 - 2012



Sérii podobnou této, asi jen tak z rukávu nevytáhnu. Jedině kdyby se vzala série Škola noci a místo pouhých upírů by na škole studovaly i čarodějnice a ostatní nadpřirození tvorové. Ovšem i tak je důležité říct, že Hex Hall je totiž daleko lepší než všech 12 knížek Školy noci.

O Sophii Mercerové se dá říct, že vede v podstatě něco, jako kočovný život. Nyní jí je šestnáct let a se svou matkou se stěhovala víckrát než někteří lidé za celý život. A proč? Sophie je totiž čarodějnice, která ovšem nemá svou moc příliš pod kontrolou. Pomalu pokaždé, když provede nějaké kouzlo hrozí, že si jí někdo všimne, kvůli její nešikovnosti. Při jednom kouzlu, které se přitom zdá tak neškodné, si Sophie všimne spolužačka a náhle se o ní začne zajímat Rada Prodigia, tedy Rada všech magických bytostí od kouzelníků až po lykantropi. Jelikož začne pro magický svět představovat nebezpečí prozrazení, je poslána na Hex Hall. Škola a nápravné zařízení pro kouzelníky a ostatní magické bytosti v jednom, která se nachází na odlehlém ostrově. I tohle by mohla Sophie zvládnout, ale její povaha a k tomu i její sarkastické poznámky, kterými v žádném případě nešetří, ji přivádí ještě do větších průšvihů, než by si na začátku dovedla představit...

Hlavní hrdinka Sophie je sice na první pohled takový ztřeštěný hroch v porcelánu a právě tím je tolik sympatická. Je akorát tak bláznivá, že kvůli tomu ještě více člověku přiroste k srdci. Sophie je zkrátka normální šestnáctiletá dívka, která se  musí vypořádat s nástrahami dospívání, jen je k tomu všemu čarodějnice. Pak je tu ovšem její sarkazmus. Někdo sarkazmus nesnáší, někdo miluje. Já patřím mezi tu druhou část lidí, takže jsem si se Sophii rozuměla ještě víc. Pro někoho však její sarkastické poznámky jsou až moc.

Autorčin styl psaní je velmi čtivý a kvůli ich-formě i chytlavý. Musím říct, že mě i velmi překvapila tím, že byla nepředvídatelná. Všechny ty zvraty ve všech knížkách v sobě měli úžasnou atmosféru. Ve všech knihách se toho odehrálo tolik, že je to až nemožné, když se přihlédne k počtu stran celé série. Čarodějnice z Hex Hall byly od začátku do konce skvělým úvodem do celé trilogie, kdy nejde dělat nic jiného, než od půlky knihy říkat jen: "Cože?.. Cože?.. Cože? No to si děláte srandu!" Naopak druhá kniha je taková pohodička, u které si ale stejně musíte říkat: "Tak kdy na mě odněkud vyskočí nějaký bubák?" a pak najednou znovu to známé: "Cože?" No a nakonec třetí díl, Bitva o Hex Hall. Začátek knihy jsem měla sto chutí omlátit autorce o hlavu. Chápu možná je to až moc tohle o knížce říct, ale já to tak cítila, přišlo mi to už kapánek přeplácané. Nakonec to sice do knihy a i celé série zapadlo, že mi to nakonec ani tak nevadí, ale možná by to šlo udělat líp. Ke konci lze říct už jen jedno: "Nesnáším loučení..." Tak to bývá vždy, když vás kniha chytí a vy jste nuceni ji odložit.

Co se týká obálek, tak ty jsou celkem povedené. Dvojí rozdělení, ve kterém se vyskytuje hlavní hrdinka Sophie, odrážející se ve vodní hladině, je moc hezky udělané. Dokonce i dívka, která má být Sophie, vypadá přesně tak, jak se Sophie popisovaná. Jen ta kočka je kapánek mimo, vzhledem k tomu, když na prvních stránkách Sophie píše, že je na kočky alergická.

Můj názor na celou tuto kratičkou sérii je tedy velmi pozitivní. Četla jsem sice lepší fantasy knihy, ale i daleko horší, takže vůbec nelituji, že jsem se do této trilogie pustila. Objevení nové autorky není nikdy na škodu. Jen mě mrzí, že od Rachel Hawkins v Čechách nevyšla už žádná jiná kniha. Celou trilogii však nehodnotím zas tolika procenty, jelikož mám raději více popisů děje, který tady byl sice dostačující, ale mě tam něco chybělo. I tak je ale celé série opravdu pěkná.

A teď už hodnocení!

   76%

Komentáře

  1. Dobrá recenze. Na knihu mám stejný názor. Zatím jsem ji sice četla jen jednou a nemám ani velkou chuť se k ní vracet, ale to je spíš tím, že tu mám spoustu novinek, tak čtu spíš je než starší knihy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za komentář. Jsem ráda, že nejsem jediná s tímto názorem na Hex Hall sérii...

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...