Vesmírná série Loď mezi hvězdami

Loď mezi hvězdami, Milion sluncí, Všechny barvy Země

Autor: Beth Revis

Žánr: Sci-fi, YA

Vydavatelství: CooBoo

Rok vydání: 2012 - 2013



Vesmírná loď Universum je vyslána na nově objevenou Zemi Centauri. Tedy přesně řečeno, byla vyslána. Už je to pár set let, kdy byla Amy s rodiči a dalšími 97 lidmi zmrazená a umístěná do speciálních boxů, které měli za úkol zajistit všem klidný spánek celých 300 let. Za 300 let má totiž loď Universum dorazit ze staré Země na Zemi Centauri. Amy sice jet nemusela, ale rozhodla se zůstat se svými rodiči, které nechtěla opustit. Po celou dobu si myslela a doufala, že se za těch dlouhých 300 let, až dorazí na novou Zem, se jednoduše probudí a bude dál žít se svými rodiči. Jenže to by přeci bylo až moc jednoduché...

Amy se z neznámého důvodu probudí dřív. Naštěstí není na Universu jediná, která je vzhůru. Je sice jediná ze sta zmrazených lidí probuzená, ale mimo zmrazené existuje na lodi normální život. I když nad slovem normální se dá v tomto případě dost polemizovat. Když se totiž porovná život na lodi s životem, na který byla Amy zvyklá, jde úplně o něco jiného. Nejen, že je jejich chování, jednoduše řečeno, divné, ale to nejdivnější je jejich vzhled. Všichni vypadají stejně. Každý obyvatel Universa má tmavě hnědé vlasy, oříškové oči a tmavou pokožku. Liší se maximálně váhou a výškou. Amy tedy mezi ostatní moc dobře nezapadá. Své zrzavé vlasy a bledou kůži jen tak neutají. Stačí jediný pohled na Amy a lidé z lodi poznají, že není jedna z nich. Je jiná a proto ji tam nechtějí. A tak to má i velitel lodi Otec. Ovšem Syn, Otcův budoucí nástupce, má na Amy úplně jiný názor. Amy je pro Syna záhadou, ale krásnou záhadou, kterou nejde nenávidět.

Dá se tedy říct, že Amy v Synovi získá podporu. Jenže jak má žít, když jsou její rodiče stále zmrazení? Dočká se vůbec okamžiku, kdy loď dorazí na Zemi Centauri? Jak má do té doby žít? A proč se vlastně probudila tak brzy? Copak to byla jen náhoda nebo nějaká porucha v jejím boxu? Nebo má snad vše nějaký hlubší význam? Tak nebo tak bude potřebovat Amy hodně štěstí a odhodlání, aby přežila...

"Ze všeho nejhorší byla první noc..."
- Amy

Nevěděla jsem, co mám od knihy očekávat. Přeci jen je to sci-fi, které i když čtu ráda, tak ne pokaždé se mi líbí. Někdy mi přijdou přehnané a až moc k neuvěření. Naopak někdy jsou zase až příliš slabá a vůbec jako csi-fi nevypadají. Tady se ovšem nestalo ani jedno. Celá série je podle mého opravdu povedená i přes to, že je to young adult. Navíc hned při otevření knížky na vás vybafne plán lodi Universum, který je naprosto skvělý a pro orientování a lepší představivost děje opravdu užitečný. Bez toho plánku, bych byla po sto stránkách ztracená.

Celá série byla krásně čtivá. Autorce se povedlo úžasně střídat vyprávění dvou hlavních postav Amy a Syna tak, aby se čtenář nemohl ani na chvilku nudit. Vyprávění jak Amy, tak Syna bylo pokaždé zajímavé. Kapitoly, které vypráví Syn, jsou ze začátku hlavně o seznamování s lodí a o odhalování různých tajemství, které loď skrývá. Zatímco kapitoly Amy jsou na začátku spíše o potřebě vyrovnat se s životem na lodi a s tím, jak být bez rodičů. Takhle to sice může vypadat nudně, ale to vše je jen začátek. Po dobu čtení celé série je úžasně vidět vývoj obou hlavních postav, ale také těch vedlejších. A i když se vše odehrává v krátkém čase, tak tam ten celkový vývoj je opravdu veliký.

Na tomto příběhu je pěkné, jak do sebe všechno zapadá. Celkově mi tato série s nadsázkou připomíná puzzle. Jakmile byste odebrali jednu postavu, klidně i tu nejméně důležitou, nebo jakýkoli sebemenší část děje, už by to nikdy nevytvořilo tak dobrý celek. Zkrátka by chyběl jeden dílek, bez kterého by to nikdy nebylo kompletní. A i když někomu v knize možná nesedí Amy nebo Syn, pořád sem ty postavy patří. Kdyby se totiž jedna z těchto dvou postav odebrala, tak by hrozilo, že celá série bude naprosto o ničem anebo to zkrátka bude jedna velká katastrofa. Ale tomu se naštěstí autorka vyvarovala. Celý příběh sepsala a krásně propletla až do posledního dílku na výbornou.

"... Tu noc jsem si dovolila plakat."
- Amy

Kdybych měla popsat mé pocity a ohodnotit v bodech každou knížku ze série, aniž bych něco vyzradila, vypadalo by to asi takto:

Loď mezi hvězdami

Začátek - Trochu nudné a nezajímavé, ale snad se to zlepší.
Prostředek - Zajímavé, ani trochu nudné, chci víc...
Konec - Když takhle skončí první díl, jak hodlá autorka pokračovat... Copak to jde ještě zlepšit?

Milion sluncí

Začátek - Ano, jde to zlepšit.
Prostředek - Pokaždé si nějakého autora zamiluji ještě víc, když ve svém díle použije odkaz na jinou knihu. A tady se to stalo. Právě jsem prošla králičí norou, kam půjdu dál?
Konec - Páni! To je paráda...

Všechny barvy Země

Začátek - Nejsem si jistá, jestli mám radost nebo ne.
Prostředek - Tak radost tedy určitě mám. Navíc se ve mně začíná probouzet malý vyšetřovatel, který neví, koho má podezřívat dřív. Jak to tedy dopadne?!
Konec - Cože? Tak to si ze mě dělá ta autorka srandu...

Co ještě k celé sérii napsat? Byla naprosto skvělá a to nejen po stránce psané. Knihy mají totiž i naprosto skvělé obálky a já jsem opravdu ráda, že už teď čestně zdobí mojí knihovničku.

Musím říct, že jsem se pro tuto sérii opravdu rozepsala. Ale není se čemu divit, je opravdu skvělá. Co vy, četli jste ji? Budu ráda, když mi napíšete, jestli máte při čtení také tak poblázněnou mysl jako já. Někdy totiž i mě samotné připadají mé pocity na začátku, uprostřed a ke konci knihy zralé na Chocholouška. A co teprve mému okolí :). Možná je to tím, že čtu stále young adulty, ale nestěžuji si. Stále mě baví, nehledě na to kolik mi je.

Doufám, že se vám recenze na celou sérii líbila, a že jste se třeba alespoň trochu zasmáli a pobavili u mých praštěných pocitů ke každé knížce. Nezbývá mi nic jiného než vám celou sérii doporučit a pokud jste ji četli, budu ráda, když mi napíšete, jak se vám líbila. :)

A teď už hodnocení!

   95%



PS: Evi Vlášková, moc děkuju za to, že jste mě přemluvila k tomu, abych šla hned číst tuto sérii. Je opravdu skvělá. Přesně něco takového jsem teď potřebovala. ;)

Komentáře

  1. Ahoj, nemáš za co, jsem ráda že se líbila. :-) Já sama jsem si sérii totálně zamilovala, ono to snad ani jinak nejde. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I tak děkuju :) Musím se ale přiznat, že na začátku té první knížky, jsem se krapet bála, že mě to nechytne, ale naštěstí me začala bavit a to opravdu moc :) Přesně... Jinak to nejde :)

      Vymazat
  2. Tuto sérii jsem četla už hezkých pár let dozadu (společně s mamkou) a moc se nám líbila. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já v těch sériích jsem celkem pozadu, takže až teď všechno dodáním :). Tak to u mé mamky by bohužel neuspěla, ta na tohle není... Jsem ráda, že se vám s maminkou líbila :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...