Nastane tentokrát už ten pravý První konec?

První konec

Autor: Lauren James

Série: První konec 1.

Originální název: The Next Together

Počet stran: 368

Vydavatelství: CooBoo

Oficiální anotace: Kolikrát můžete ztratit člověka, kterého milujete?
Osudem Katherine a Matthewa je rodit se stále znovu a znovu, století za stoletím. Jejich přítomnost pokaždé změní historii o fous k lepšímu a pokaždé se do sebe beznadějně zamilují, ale osud je vždy tragicky rozdělí.
Od dob krymské války, obléhání Carlisle až po brzkou budoucnost v letech 2019 a 2039 obětují své životy, aby zachránili svět. Ale proč se pořád vrací zpátky? Čeho musí dosáhnout, než jim bude umožněno žít v lásce a míru? Možná ten další konec bude jiný...


"Od té doby byla knihami posedlá.
Hodiny naplněné nudnými povinnostmi hned ubíhaly rychleji, když si mohla představovat, co se stane v příběhu, který právě četla."

Rok 1745, Anglie, Carlisle. Mladá Katharine Finchleyová se po smrti své babičky stěhuje ke své tetě do Carlislu. Teta ji okamžitě začne představovat všem zámožným a svobodným mladíkům v okolí. Katherine ovšem na přehnaný zájem není zviklá, a tak začne hledat útočiště u mladého kočího Matthewa, se kterým si může volně, ale zároveň tajně, povídat…

Southamptonský přístav roku 1854. Matthew Galloway, reportér novin The Times, se vydává s anglickým vojskem na Krym. Chce posílat hlášení do Anglie o životě vojska a pomoci jim tak zlepšit jejich životní situaci na frontě. Se vším mu má pomoci jeho nový a mladičký asistent Christopher Russell, který si nechává říkat Kit…

Anglie, rok 2019. Mladý manželský pár biologů, který se na první pohled vyzařuje jako normální mladý pár, je zabit kvůli obvinění z terorismu…

Rok 2039, kampus Nottinghamské univerzity. Osmnáctiletá studentka Kate dostane konečně při laborkách kolegu, takže nemusí už vše dělat sama. Ovšem nedá se říct, že by jí nový student Matt, nějak usnadnil život. Je jí totiž povědomí, a proto ho vyhledá na internetu. To co zjistí, ji nejen překvapí, ale také změní celý život…

Každé místo a všechny roky mají něco společné. Lásku dvou lidí. To by ovšem nebylo nic tak neobyčejného, kdyby však nešlo o lásku dvou stejných lidí. Když se narodí jeden, znamená to, že žije i ten druhý a pokaždé mezi nimi vzplane láska. Jenže vždy jejich příběh končí stejně, smrtí. Je tu však možnost, že tentokrát to skončí jinak, ale k tomu prvnímu konci je cesta ještě příliš dlouhá…

"Tady už byla.
Věděla to jistě.
Až na to, že tu ještě nikdy nebyla."

Skvělá a naprosto dokonalá kniha od obálky přes graficky upravený obsah až po nádherně čtivý text. Na první pohled kniha vypadá jako další YA románek, ale není tomu tak. Autorce se na začátek podařilo s neuvěřitelnou lehkostí vložit i něco málo z historie a pokračovalo to až do budoucnosti. Dá se tedy říct, že je to i lehké a velmi zajímavě řešené sci-fi. Kniha je však nejvíce dystopií, který je stále a stále více, ale tato dystopie je zkrátka jiná.

Dále je kniha i plná vzkazů přilepených na ledničce, různých map z historie, screenshotů z internetu a dalších zajímavostí. Může to znít trochu překombinovaně a na čtení složitě, jenže i když tomu lze jen těžko věřit, čte se kniha opravdu dobře. Navíc velkým plusem je vtipnost vzkazů, a ten hlavní plus pro mě je sarkazmus, který se v knize také objevoval. První konec však není zas taková oddechovka, jelikož je u knihy potřeba dávat pozor na časté a rychlé změny mezi lety. Tím si však kniha získá větší pozornost čtenáře, a když se jednou začtete, už knihu jen tak z ruky nepustíte.

Bohužel si ale nemůžu odpustit napsat nějaké to mínus, které ovšem knize její kouzlo neukradlo. Tím prvním mínusem je konec. Nemám ráda, když jsou konce u knihy takové ošizené. Samozřejmě, že kniha má i druhý díl, takže to nemůže končit dokonale, ale i tak by se ten konec prvního dílu dal udělat lépe. Pak je tu ale ještě jedna věc, která se už však netýká autorky, ale spíše přepsání knihy do českého jazyka. Alespoň dvakrát jsem si všimla, že byl psán rok 2019 a přitom byl příběh z roku 2039. Naštěstí se ale dá dobře poznat, v jakém roce se příběh zrovna odehrává. Pak jsem tam našla i nějaké další překlepy, ale těch tam moc nebylo. Samozřejmě, že nejsme roboti, takže vše nemůže být dokonalé, ale i tak mi to vadilo, a to sama nejsem v gramatice a psaní vůbec žádný expert.

U této knihy se prostě musím pozastavit nad autorkou. Lauren James je totiž pouhých 24 let. A to hlavní: knížku První konec napsala v pouhých osmnácti letech s pomocí její matky, která jí pomohla dokreslit do knihy různé mapy, o který jsem už psala. Když jsem si tuto informaci přečetla, tak jsem tomu opravdu nemohla uvěřit. Jak je možný, aby někdo tak mladý, dokázal vytvořit tak skvělý příběh a i perfektně vymyslet všechny postavy úplně do toho nejmenšího detailu. A navíc dokázala vymyslet i něco nového a to je v poslední době v knihách zázrakem.

"Jako výraz vděku jsem Ti udělal kafe.
Došel cukr, takže jsem místo něj použil sůl, ale chutnat by to mělo pořád dobře."

A jak to teď celé nějak dobře zakončit? Asi takhle… I přes ty mínusy je kniha opravdu zajímavá, originální a prostě skvělá. Opravdu jsem něco takového nečekala. Zapomněla jsem ještě napsat, že je celá psaná v er-formě, tedy že ji vypráví třetí osoba. Ze začátku jsem se toho sice trochu lekla, jelikož mám raději knihy v ich-formě, ale po pár stánkách jsem věděla, že takhle to prostě má být. V ich-formě by nejspíš byla, kvůli střídání času, dost matoucí.

Knížku tedy můžu jen a jen doporučit. Určitě zaujme každého, kdo rád zjistí něco o historii a má rád i dystopické knihy. Romantická linka je v celé knize taková třešnička na dortu, takže se nemusíte bát, že kniha je jen jeden velký slaďák a nic víc. Doufám, že vás má recenze zaujala a případně si knihu připíšete na svůj seznam pro Ježíška, anebo si ji dokonce koupíte i dřív.

A teď už hodnocení!

    85%


Mé velké díky patří knihkupectví Megaknihy za poskytnutí výtisku pro tuto recenzi.
Pokud o tuto knihu máte zájem můžete si ji pořídit ZDE.




Komentáře

  1. Výborná recenze :) Knížka mě zaujala hned, jak jsem se dozvěděla o jejím vydání :) Cestování v čase mám ráda, tak o to víc se na ni těším :) snad nezklame :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...