Jaký může být Život po tobě, Wille?

Život po tobě

Autor: Jojo Moyes

Série: Než jsem tě poznala 2.

Originální název: After You

Počet stran: 400

Vydavatelství: Ikar

Oficiální anotace: Kdybyste ztratili někoho, koho jste moc milovali, jak moc by to změnilo váš pohled na svět? V pokračování světového bestselleru Jojo Moyesové Než jsem tě poznala najdeme Louisu Clarkovou v přesně takové situaci. Po intenzivním půlročním vztahu s ochrnutým Willem Traynorem, který se rozhodl ukončit svůj život asistovanou sebevraždou, zůstává Louisa sama, zmítána smutkem a výčitkami svědomí.
Po vážném úrazu se navíc musí vrátit domů k rodičům. Jako by byla najednou zpátky na začátku cesty – život po Willově smrti totiž znamená učit se leccos znovu, stavět na nových základech. Záchranář Sam Fielding, pro něhož je kontakt se smrtí každodenní náplní práce, by snad mohl být právě tím, kdo Louise pomůže se zase vrátit do života, jenomže pak se z Willovy minulosti nečekaně jako uragán vynoří Lily – jeho šestnáctiletá nezvladatelná dcera. A všechno je rázem jinak…

"Fajn Wille, řekla jsem mu v duchu.
Jestli sis zrovna takhle představoval ten úplně nový život, do kterého mě navezeš, tak se ti povedl fakt kapitální kousek."
- Louisa

Už je to celých osmnáct měsíců od Willovi smrti, ale Louisa Clarková není stále schopna myslet na někoho jiného. Stačilo pro Willa pracovat pouze půl roku, a i tak ji její život dokázal změnit úplně od základů. Dal jí naději na změnu, ale také ji vzal tu největší lásku svého života a to sám sebe.

A teď, poté co se Lou přestěhovala do svého malého bytu v Londýně, začíná její život jít v každodenní rutině. Práce, byt a láhev vína. Už jen to, nevypadá na něco extra záživného a příjemného, ale jak už to tak bývá, může být i hůř…

Stačí špatná souhra náhod a už pro vás jede záchranka. Musíte se vrátit zpátky do rodného městečka, které vám připomíná to, na co chcete zapomenout a musíte zase začít znovu. A když už začínáte znovu žít, má pro vás osud další velké překvapení…

"Milovala jsem muže, který mi otevřel celý svět, ale neměl mě dost rád na to, aby v něm zůstal."
- Louisa

Okamžitě po dočtení jsem z knihy byla přímo nadšená. Stalo se vše, v co jsem doufala a co jsem od Jojo očekávala. Zasmála jsem se, pobrečela jsem si a celá kniha mě od začátku úplně pohltila. Znovu jsem měla před očima Willa a celý jeho příběh. Tentokrát jsem však toužila po tom, poznat příběh Lou a zjistit, jak její život pokračoval. A díky této knize jsem to zjistila. V knize se ovšem nedozvíme pouze o životě Lou, ale také o vedlejších postavách, které byli už v knížce Než jsem tě poznala, a které také poznamenal odchod Wiila.

Neubráním se však tomu, napsat zde menší ale… I když se mi knížka opravdu líbila, tak už nebyla tak dokonalá jako první díl. Zdá se mi, že pokaždé když se jakýkoli autor snaží napsat druhý díl nějakého bestselleru, už to nikdy není tolik povedené. Ovšem i tak jsem ráda, že Jojo Moyes se do psaní této knihy pustila a ukázala světu příběh Louisy Clarkové.

I přes to, že se příběh odehrává po životě Willa, jeho přítomnost dýchá pomalu z každé stránky. To se autorce opravdu povedlo. Sice jsem měla menší ale, jenže i tak se podle mého názoru knížka moc povedla. Zaslouží si pozornost každého, kdo se stejně jako já zamiloval do prvního dílu.

Život po tobě jsem si zvolila jako svou první knížku tohoto roku a musím říct, že je to perfektní čtecí začátek. Doufám, že tak šťastnou ruku, budu mít po celý rok a třeba se i pustím do další knížky od této autorky. Celkem mě zaujala Stříbrná zátoka… Máte od Jojo Moyes nějakou oblíbenou knížku? A četli jste už Život po tobě? Budu ráda za každý váš komentář. :)

A teď už hodnocení!

    91%



Komentáře

  1. Taky jsem tady tu knihu přečetla jako první v tomto roce a musím s tebou souhlasit, že to malé ale tam je.. Nejsem zklamaná, protože knihy od Jojo mají své kouzlo a jsou naprosto skvělé, ale tak si říkám, že někdy je možná lepší nechat čtenáře, aby si svůj konec domyslel :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, knížky od Jojo své kouzlo opravdu mají. :) Já jsem ale stejně za toto pokračování vděčná. Přeci jen knížka Než jsem tě poznala byla o příběhu Willa a tato knížka byla zase hlavně o Lou. :)

      Vymazat
  2. Já nevím, jestli tohle vůbec mělo být napsáno. Ano, jsem ráda za chvilkovou připomínku, ale už he to celé úplně někde jinde. Napsané je to dobře, to ano, ale všechno to působilo tak trochu cize. Jako o něm bez něj. Ponechám si v srdci to okouzlující avšak bolestné Než jsem tě poznala a tohle budu brát prostě jako další, jiný příběh.

    Lauralex,
    www.brcqo.blog.cz
    (nemáš možnost URL adresy)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem za tuto knížku ráda. Zajímalo mě, jak příběh Lou pokračoval, ale vůbec by mi nevadilo, kdyby celý příběh skončil už s knihou Než jsem tě poznala. Sama autorka na konci knihy píše, že by ji samotnou ani nenapadlo tuto knihu psát, ale vzhledem ke čtenářům, kteří se o příběh Lou zajímali, ji nakonec napsala. Nebyl to tedy její původní záměr psát tuto knížku a záleží i na čtenářích jaký konec chtějí a zda si přečtou i tento díl...

      Děkuji za připomínku. Pokud zjistím jak to udělat, napravím to. :)

      Vymazat
  3. Tak dneska jsem jí dočetla, jako druhou v tomto roce. Krásná recenze, a naprosto s tebou souhlasím.. Taky tě u toho konce napadlo, že by mohl být i třetí díl? :D Nebylo by to vůbec špatný.. :) Měj se hezky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se ti líbila. :) Mě ani nenapadlo, že autorka napíše tento druhý díl, takže ne, nenapadlo. :) Ale další pokračování by už bylo opravdu hodně. Já s tím jsem takhle spokojená. :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...