Kniha, u které zažijete Všechno, úplně všechno...

Všechno, úplně všechno

Autor: Nicola Yoon

Originální název: Everything, Everithing

Počet stran: 296

Vydavatelství: Jota

Oficiální anotace: Tato originální prvotina vypráví o dívce, která je doslova a do písmene alergická na celý svět. Je zavřená doma, nikam nesmí a skoro nikdo nesmí k ní. Když se ale do sousedního domu přistěhuje nová rodina a s ní i kluk jménem Olly, začíná se odvíjet komplikovaná „lovestory“, která obrátí naruby všechno, úplně všechno, co osmnáctiletá Madeline dosud znala. Neotřelý milostný příběh je zajímavý i svým zpracováním – obsahuje Madelininy deníkové záznamy, poznámky, tabulky, seznamy či ilustrace.
Ahoj. Jmenuji se Madeline Whittierová a jsem nemocná. Moje nemoc je vzácná a málo známá. Jsem totiž alergická na celý svět. Vůbec nevycházím z domu, nebyla jsem venku celých sedmnáct let. Jediní lidé, které vídám, jsou moje máma a ošetřovatelka Karla. Ale pak se jednoho dne u sousedního domu objevilo stěhovací auto. Vykoukla jsem z okna a uviděla ho. Byl vysoký, štíhlý a celý v černém – černé triko, černé džíny, černé tenisky a černá pletená čepice, která mu zakrývala vlasy. Zachytil můj pohled a upřeně se na mě zadíval. Já jeho upřený pohled opětovala. Jmenuje se Olly. Možná že nemůžeme předvídat budoucnost, ale některé věci přesto předpovědět můžeme. Například to, že se do Ollyho zamiluju, je jisté. A téměř jisté taky je, že to bude katastrofa. Příběh o bezmezné radosti i nekonečném smutku, které zažíváme, když prorazíme stěny své ulity a kvůli lásce uděláme něco úplně bláznivého (a smrtelně nebezpečného). Práva na překlad byla ještě před vydáním knihy prodána do patnácti zemí.

"Ale já vím, že je ještě mnohem víc. A méně.
Je strukturovaný a chaotický.
Nádherný a podivný."
- Madeline

Nikdy necítit vůni vzduchu po dešti. Ani jednou nepocítit na své kůži letní vánek. Žádný dotek trávy na bosých chodidlech. Být stále zavřená v domě a slunce vidět pouze skrz sklo oken. Mýt v podstatě takovou alergii na svět…

Přesně tohle je život sedmnáctileté Medeline Whittierové, která trpí vzácnou nemocí SCID. Celý svůj život je vězeň v domě, ze kterého nemůže odejít, aniž by jí nehrozila smrt nebo velmi vážné onemocnění. Učí se doma a zkoušky s profesory má přes Skype. Tu pravou lidskou společnost jí však dělá pouze její matka a ošetřovatelka Karla, kterou bere jako svou kamarádku. Nikdy nic jiného nezažila, a tak si ani nemá na co stěžovat. Vše po čem doposud toužila, prožívala skrz stránky svých oblíbených knih.

Teď se ale něco změnilo. Do domu vedle Madeline se nastěhovala nová rodina a ji hned na první pohled očaroval svým pohledem jejich syn Olly. Jeho pohled, který ji přes okno věnoval, je to, na co Madeline do smrti nezapomene a ví, že ten pocit, který měla, ji žádné knihy dát nemohou. Zamilovat se je lehké, jenže jak má být s klukem, kterého se nemůže ani dotknout…

"Lidské bytosti jsou tajemné a plné paradoxů."

Tuto knížku jsem si z knihovny půjčila hned ze dvou důvodů, tedy vlastně ze tří. Tím prvním je anotace knihy, která se úplně liší od všech předchozích knih, které jsem kdy četla a hlavně vypadala opravdu zajímavě. Druhý důvod je ten, že tato kniha je autorčinou prvotinou a přesně takovou knihu jsem hledala do čtenářské výzvy, která je na databázi knih. A tím třetím a hlavním důvodem je to, že má být kniha zfilmovaná a tak jsem si ji chtěla přečíst dřív, než film půjde do kin. Teď po dočtení musím říct, že jsem na film opravdu zvědavá.

Musím říct, že jsem z knížky opravdu nadšená a to nejen po stránce příběhu, ale i díky grafickým úpravám v knížce. Klasické vyprávění Maddy je obohaceno internetovou komunikací, různými grafy, ručními zápisky a také jednoduchými obrázky. Obálka knížky je sice na můj vkus trochu až moc růžová, ale podle mého názoru je lepší než původní přebal knihy.

"Narodíš se.
A jseš vhozená do týhle vymyšlenosti jménem život, která se točí furt dokola a dokola."
- Olly

I přes to, že má kniha pomalu 300 stran, je díky všem emailům a obrázků opravdu krátká, ale nic jí nechybí. Asi poprvé jsem s tak krátkou knížkou tolik spokojená. Autorka má opravdu velký talent na perfektní vykreslení postav a ani k tomu nepotřebuje tolik slov jako ostatní autoři.

Knížka je krásně čtivá a dá se přečíst i za jediný den. Řekla bych, že si ji může oblíbit každý čtenář, kterému nevadí nějaká ta romantická linka. Tuto knížku můžu tedy opravdu doporučit, a pokud hledáte nějakou prvotinu od autora do výzvy, určitě neváhejte a sáhněte po této knížce, která vám dá po čas čtení Všechno, úplně všechno…

A teď už hodnocení!

    90%


Komentáře

Oblíbené články...