#1 Knižní nákupy - leden 2017

Zdravím knihomolové!

I když jsem šla do nového roku s předsevzetím "neutrácet tolik za knihy" a "nekupovat si stále knihy i když jsou za dobrou cenu", nějak se mi to nepodařilo. Těch předsevzetí ohledně nákupů knih bylo samozřejmě víc, ale všechny je vypsat by trvalo opravdu dlouho… :) Ovšem nekupovat knížky jsem zkrátka nevydržela, a proto vás vítám u článku, ve kterém vám ukážu všechny knihy koupené v lednu. A je jich celkem dost…


Za leden jsem byla pouze dvakrát v jednom nedalekém městě, kde je mé oblíbené knihkupectví a ani jednou jsem do něj neměla namířeno. Pokaždé jsem tam ale zašla a pokaždé to bylo po nepovedené návštěvě v knihovně. No, na něco jsem to svést musela. :)


Jako první knížku tu mám klasiku, kterou četl asi každý. Knížka Jako zabít ptáčka od Harper Lee je jedna z mnoha, kterou si chci přečíst už opravdu dlouho a díky výzvě na databázi, si ji snad konečně přečtu. A proč jsem si ji vlastně koupila? Šla jsem si pro ni původně do knihovny, ale jak jsem po chvíli zjistila, nejen že jí nemají zrovna k vypůjčení, ale oni ji nemají vůbec. Nemohla jsem tomu uvěřit, a tak jsem se šla zeptat vedle do knihkupectví a zlatá paní prodavačka mi řekla, že ji mají. A tak je tedy moje!

Anotace: Dnes již klasický román moderní americké literatury, za který autorka v roce 1961 obdržela Pulitzerovu cenu. Příběh justiční vraždy nevinného černocha na americkém jihu v první třetině 20. století, viděný očima dvou malých dětí. Neměnný řád světa je narušen: nevinný černoch je křivě obviněn ze znásilnění bělošky a postaven před soud. Obhájcem černocha se stává otec obou dětí, který bere tento případ jako věc své osobní cti. Kniha navazuje na humanistické tradice Marka Twaina.


Druhá návštěva v knihovně dopadla také neúspěšně. V lednu se asi rozhodl každý číst, jelikož jsem v knihovně nenašla ani jednu knížku z mého nekonečného seznamu. Každá knížka, kterou jsem chtěla, byla vypůjčená. A tak jsem šla své knihomolské srdce utěšit do knihkupectví. Ovšem, aby pro změnu neplakala má peněženka, koupila jsem si jen jednu knížku, kterou jsem ovšem nutně potřebovala. Představuji vám čtvrtý díl série Skleněný trůn od Sarah J. Maas a to tedy přesně knížku Královna stínů.

Anotace: Ztratila všechny, které milovala. Celaena Sardothien se vrací zpátky do říše a jediné, po čem touží, je pomsta. Brzy si ovšem uvědomí, že ve hře je mnohem víc – musí osvobodit prince Doriana, kterého pomocí magie ovládá král ze skleněného hradu. Musí zjistit příčinu královy moci! Ale hlavně nesmí zklamat svůj lid, který do ní vložil veškeré naděje.


A pak tu mám knížky z internetu. Dlouho jsem odolávala a pokaždé, když jsem si naplnila v některém e-shopu košík knížkami, okamžitě jsem ho vyprázdnila a řekla si, že alespoň tento měsíc to vydrží a žádné knížky si neobjednám. Proto jsem tedy místo prohledávání internetových knihkupectví, více pročítala blogy ostatních knižních blogerů. Ovšem to nebyl dobrý nápad. Když jsem totiž otevřela blog Knižní deníček a narazila na unboxing, ve kterém byly dvě knížky, po kterých se už celkem dlouho dívám, bylo rozhodnuto. Šla jsem tedy na stránky Knižního klubu, že si je také za tak dobrou cenu objednám. Jenže jsem zjistila, že pokud se stanu členem Knižního klubu, budu mít při první objednávce 50% slevy na tři knížky, musela jsem jich využít. Jinak to zkrátka nešlo! :)

Unboxing na tento balíček jsem nedělala, jelikož si knížky objednávali i rodiče.


Nejdříve jsem tedy sáhla po dvou knížkách, kvůli kterým tento nákup vznikl. A tím je Dcera kostí a dýmu a Dny krve a hvězdného třpytu od Laini Taylor. Tato fantasy série se má totiž odehrávat v Praze a to je hlavní důvod, proč si ji chci přečíst.

Anotace na Dceru kostí a dýmu: Karou je nadaná, krásná a tak trochu záhadná sedmnáctiletá studentka na pražské umělecké škole. Její tajemství nezná ani její nejlepší přítelkyně Zuzana. Ráda kreslí chiméry, fantastické bytosti, a nikdo netuší, že tato mytická stvoření jsou její rodinou. Přichází a odchází skrze portál za svým zvláštním posláním, kterým ji její pověřil čaroděj, který ji vychoval. Neví, že ji sleduje smrtelně nebezpečný a mrazivě krásný anděl, a válka mezi světy dobra a zla brzy vypukne.

Anotace na Dny krve a hvězdného třpytu: Karou konečně získá odpověď, kterou hledala snad odjakživa. Mladá, talentovaná a tak trochu záhadná studentka pražské výtvarné školy a chráněnkyně netvorů konečně ví, kým je – a čím je. Ovšem s tímto zjištěním souvisí i pravda, za jejíž smazání by dala cokoliv… Zamilovala se do nepřítele a on ji zradil, a za to trpěl celý svět. Karou se teď musí rozhodnout, jak daleko zajde při pomstě svého národa chimér. Ve strhujícím tajemném příběhu o zlomeném srdci, velikosti krásy a plném krutých rozhodnutí se Karou a Akiva ocitnou na protilehlých stranách opět rozhořelé, již odvěké války. Zatímco Karou a její spojenci se v zemi prachu a hvězd snaží vybudovat novou armádu chimér, Akiva svádí vlastní boj: boj za vykoupení, za vlastní svědomí a naději. Je však možné vzkřísit naději z popela jejich společného a zničeného snu? Kniha navazuje na první díl Dcera kostí a dýmu stejnojmenné, v knižním fantasy světě oceňované trilogie.


Poté jsem sáhla po knížce, kterou jsem náhodou našla ve slevách a jelikož ji mám už přečtenou, určitě nelituji toho, že jsem si ji koupila. Jedná se o Moře klidu od Katji Millay.

Anotace: Dva a půl roku. Tolik času uplynulo od té hrozné tragédie. Po ní už nic nebylo jako dřív. I z Nastyi Kashnikové zbyl jen stín holky, kterou byla předtím. Teď je rozhodnuta nechat temnou minulost za sebou a držet si všechny lidi pěkně daleko od těla. Tenhle úmysl jí ale vydrží jen do chvíle, kdy se potká s Joshem Bennettem. Je osamělý stejně jako ona. A neuvěřitelně přitažlivý. Joshův příběh zná kdekdo: všichni lidé, které miloval, zmizeli z jeho života. Teď má sedmnáct roků a zůstal úplně sám. A když je vaše jméno synonymem pro smrt, lidi se s vámi moc nebaví. Až na Nastyu. Ta se naopak Joshe drží jako klíště a postupně se stává součástí každé stránky jeho života. Táhne je to k sobě, jiskří to mezi nimi stále silněji. Ale zároveň se Josh začíná zamýšlet nad tím, jestli se někdy dozví všechna tajemství, která před ním Nastya skrývá. A vlastně ani sám neví, jestli se je dozvědět chce.


No, psala jsem o těch výhodných slevách, a tak jsem jako první sáhla po knížce Dreamologie od Lucy Keating, na kterou jsem slevu mohla využít. Nejen, že má Dreamologie perfektní anotaci, ale hlavně ta obálka. Jednoduchost, elegance, prostě krása…

Anotace: Kdo by nechtěl potkat kluka svých snů? ...A jak se vůbec stane, že se do někoho zamilujeme? Alice potká kluka svých snů – doslova. S Maxem toho od dětství prožili spoustu, pojí je dlouhá léta přátelství, ale i vzájemných sympatií – až na to, že vše se odehrává pouze v jejich snech. Když se pak Alice se svým otcem přestěhuje z New Yorku do Bostonu a začne chodit na novou školu, je pro ni velkým překvapením, když Maxe ve třídě potká – krásného kluka z masa a kostí. Cestu k sobě ale nenacházejí snadno. Za vším vězí dávný experiment, který jim hranici mezi realitou a snovým světem nadlouho rozostřil. Komediální příběh s laskavě potrhlými hrdiny a spoustou sympatických postav, které čtenáře donutí smát se nahlas!


Jojo Moyes je jednou z mých opravdu oblíbených autorek a ani u jedné z dvou kníh, které jsem od ní četla, mě nezklamala. Proto jsem si tedy objednala knížku Dívka, již si tu zanechal. Váhala jsem ještě nad Stříbrnou zátokou, ale ta nakonec v boji prohrála.

Anotace: Píše se rok 1916, když francouzský malíř Édouard Lefevre odchází bojovat na frontu. Jeho mladé manželce Sophii zůstává na památku její portrét, na svou dobu poněkud nezvyklý. Poté co městečko, kde Sophie žije, padne do rukou Němcům, ocitají se jeho obyvatelé na samé hranici absolutní bídy a pro kousek chleba musejí často dát všanc i holý život. A tehdy Sophiin portrét upoutá pozornost nového Kommandanta. Německý důstojník je obrazem doslova posedlý a Sophie je odhodlaná riskovat cokoliv – rodinu, svou pověst i život –, jen aby mohla znovu spatřit svého muže... O bezmála sto let později dostane Liv Halstonová od svého muže darem působivý portrét mladé ženy, který koupil za pár šupů na ulici. Posléze se ovšem ukáže, že obraz má nesmírnou cenu, a rozhoří se boj o to, kdo je jeho skutečným vlastníkem. A Livino přesvědčení o správnosti věcí podstoupí náročnou zkoušku. Stejně jako Sophie je však pevně odhodlaná bojovat za to, co má na světě nejraději...


A nakonec jsem ještě našla Můří deníky od Rachel Klein. Ty jsem tam za 29,- nemohla nechat a hlavně se mi hodí do výzvy.

Anotace: Šestnáctiletá hrdinka, žijící v luxusní internátní škole, si zapisuje do deníku sve nejtajnější myšlenky. Ovládá ji stále rostoucí posedlost spolužačkou, se kterou sdílí ložnici, Lucy Blakeovou, a nemyslí na nic jiného než na její přátelství s novou žákyní Ernessou, tajuplnou, náladovou bledou kráskou s uhrančivým pohledem. S Ernessou jsou spojeny ponuré klepy, podezření a tajemství i řada hrozivých nehod. Školou se šíří hrůza a Lucy už neví, co je skutečnost a co je jen výplod zjitřené představivosti. Tajuplná, hrůzná atmosféra v sobě spojuje všechny děsy, touhy a úzkosti dospívání. Středobodem deníkových záznamů je jediná otázka: je Ernessa skutečně upír, nebo vypravěčka uvízla v horečnatém světě vlastní fantazie?


A to by tedy bylo vše. Konečně! Doufám, že se v únoru budu krotit a nebudu nakupovat jak zběsilá, má ruka v knihovně bude šťastnější a já nebudu muset chodit do knihkupectví. :)

Jak jste v únoru s knižními nákupy dopadli vy? Také jste utráceli jako já? A co jste si případně za knížky koupili? Budu ráda když mi to do komentářů napíšete a případně mi poradíte, se kterou knížkou mám začít, absolutně totiž nevím. :)

Mějte se krásně,
vaše knihomolka Šárka!


Komentáře

  1. Samé lákavé knihy :) Hlavně Královna stínů vypadá úžasně. Užij si čtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Do Královny stínů se asi dneska ještě pustím. Potřebuji sice napsat dvě recenze, ale to počká do zítra... :D

      Vymazat
  2. Veľa krásnych kníh, gratulujem :D Na Kráľovnú tieňov sa už veľmi teším, Dcéra dymu a kostí aj pokračovanie som čítala a sú to dobré knihy, dúfam, že sa ti tiež zapáčia :-) Zvyšné knihy som nečítala, vyzerajú však tiež pútavo a verím, že to bolo/bude dobré čítanie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Už se nemůžu dočkat, až je budu mít všechny přečtené :)

      Vymazat
  3. To byly pořádné knižní nákupy :) Dreamologie, Jojo Moyes, Královna stínů, to jsou moc pěkné kousky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že v únoru už tak velké nebudou. :) Na tu Dreamologii jsem zvědavá a doufám, že nezklame...

      Vymazat
  4. Parádní kousky, ať se Ti pěkně čtou :-)
    Mě přibylo 5 knih (z toho byla jedna dodatečný dárek ještě Vánocům).

    OdpovědětVymazat
  5. Moře klidu je moje oblíbená. :) Sice jsem ji kupovala ještě za plnou cenu, ale rozhodně toho nelituju. Dreamonologii jsem nečetla, ale kámoška ji recenzovala a líbila se jí. Pokud ti sedne, určitě tě potěší info, že Yoli bude tenhle rok vydávat další autorčino dílo. Jinak v nákupech se po Vánocích celkem držím a zatím se mi to i daří. :) Lednový přírůstky byly skromný: http://svet-mezi-radky.blogspot.com/2017/02/knizni-ulovky-leden-2017.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě se Moře klidu líbilo jako taková hezká oddechovka, ale čekala jsem asi trochu víc... Už teď jsem nadšená z toho, že YOLI bude vydávat další knihu od této autorky a stále doufám, že se mi Dreamologie bude líbit, jen si na ní najít čas a začít číst... Tak to já se v lednu nedržela v nákupech vůbec, ale teď v únoru se mi to celkem daří :) Jdu mrknout na tvoje úlovky... A děkuji za tvůj komentář :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...