Obávaný adarlanský zabiják přichází...

Skleněný trůn

Autor: Sarah J. Maas

Série: Skleněný trůn 1.

Originální název: Throne of Glass

Žánr: YA, fantasy

Počet stran: 392

Vydavatelství: CooBoo

Oficiální anotace: V temných a špinavých solných dolech Endovieru si doživotní trest odpykává osmnáctiletá dívka. Celaena je od dětství trénovaná k jednomu jedinému úkolu – stát se tím nejlepším zabijákem na světě, rychlým, tichým, neodhalitelným a všehoschopným. Ale udělala chybu. Nechala se chytit. Korunní princ jí nabídne poslední šanci: Svobodu výměnou za velkou oběť. Musí ho reprezentovat v turnaji, kde se proti sobě postaví 24 šampionů, těch nejlepších vrahů a zlodějů z celé země. Bude to boj na život a na smrt. Pokud zvítězí, bude volná. Ovšem její soupeři umírají nejen při soubojích, ale i za tajemných okolností – Celaena teď o svůj život bojuje nejen s nimi, ale i s něčím tajemným a děsivým, co se skrývá v pozadí.

"Srdce z ledu. Vůle z oceli. Nelítostný boj začíná."

Celaena Sardothien je obávaným adarlanským zabijákem. Tedy alespoň tomu tak bylo dříve. Už je to celý rok, co se její svět zhroutil ještě více, a když se snažila pomstít, chytili ji. Ale Celaena se jen tak nevzdá. Přežila to co jiní ne a to celý rok v adarlanských solných dolech jako otrok. Jenže to není celý její trest. Jako otrok má sloužit celý svůj život.

Celaena ovšem dostane nabídku. Jednoho dne za ní do Endovieru dorazí korunní princ Adarlanu, Dorian. Jeho otec totiž pořádá souboj a vítěz souboje se poté stane královským bojovníkem. Celaeně je tedy nabídnuto bojovat za prince a pokud zvítězí, získá po odsloužení několika let vytouženou svobodu. Celaena tedy stojí před důležitou volbou. Buď se zúčastní souboje anebo bude i nadále otrokem a vězněm v dolech, kde ji s jistotou čeká brzy smrt.

Její volba je jasná, zúčastní se turnaje. Celaena tedy odjíždí s princem Dorianem a jeho stráží do skleněného hradu ve Zlomuvalu, kde bude soutěž probíhat. Čeká jí však také ještě výcvik, se kterým ji pomůže vůdce stráží Chaol. Kdyby šlo však pouze o souboj se zbrojí, to by pro Celaenu nebyl nejmenší problém, ale na hradě se ukrývá ještě něco daleko děsivější než je ostatních 23 bojovníků. Něco co až příliš připomíná magii. Jenže jak může být na hradě magie, když král nechal pozabíjet všechny, co měli s magii něco společného…

Celaenu čeká nelítostný souboj s ostatními vrahy a zloději, kteří se soutěže účastní. A k tomu ještě souboj s něčím tajemným. Jenže Celaeně je pouhých osmnáct let a zvládnou tohle všechno, ji bude stát velkou dávku síly. A co teprve její milostný život…


Jedinečný příběh, který se odehrává úplně v novém světě, než který jsme dosud měli možnost objevit z různých knih a filmů. Už od prvního momentu, kdy se do knihy ponoříte, máte pocit, že jste se ocitli přímo ve slavném Adarlanu, kde se děj odehrává. Dýcháte stejný vzduch, jako postavy v knize. Dokážete si představit i ten nejmenší kamínek, který vám křupe pod chodidly. A to vše jen díky neuvěřitelnému stylu jakým autorka příběh vypráví.

I přes to, že je kniha vyprávěna z pohledu třetí osoby, vůbec to čtenáře nebrzdí v jeho představivosti. Sama jsem se toho lekla, když jsem to zjistila, ale po pár stranách mi vyprávění ve třetí osobě k této knize krásně zapadlo. Řekla bych, že i právě kvůli tomuto stylu je kniha lepší. Autorka nám čtenářům dá i možnost nahlédnout do dění ze strany jiné osoby než pouze hlavní hrdinky Celaeny. Například máme možnost zjistit, nad čím zrovna uvažuje už na první pohled nepříjemná Kaltain, ale také i co se děje v životě prince Doriana a velitele stráží Chaola.

Když už jsem psala o tom, že jsem se lekla stylu, kterým je kniha psaná, tak to není to jediné, čeho jsem se z počátku obávala. Celkem mě totiž vyděsila samotná anotace. 24 bojovníků z celé země, kteří se utkají v boji na život a na smrt… Chyběla mi tam jen věta, že jsou z 12 krajů. Asi víte, na co narážím. Hrozně jsem se lekla, že to bude jen nějaký chabý pokus o napsání podobné série jako Hunger Games, akorát tentokrát to bude z hradu. Ale nebylo to tak a místo té spojitosti v anotaci, jsem už v knížce nenašla nic, co bych mohla připodobnit k některé jiné knize.

Je opravdu těžké tuto knížku jen a jen nevychvalovat, ale ono to v mém případě ani jinak nejde. Například co se týká postav, tak i ty dokázala autorka skvěle vymyslet a popsat až do těch nejmenších detailů. Už od začátku mě bavila Celaena a to její uvažování o útěku. Stále přemýšlela nad tím koho, jak rychle a čím by dokázala zabít nebo omráčit, aby měla dostatek času na útěk.

Nevěřila bych, že mě knížka o nájemné vražedkyni tolik chytne. Mám ráda, když je knížka dopodrobna popisovaná a čtenář si tak dokáže vše dobře představit. Navíc pokud má v sobě kniha sarkasmus tak si mě získá o to víc. A Skleněný trůn měl vše, co já od dobré fantasy očekávám. Takže pokud jste také milovníkem fantasy knížek, můžu vám Skleněný trůn milionkrát doporučit, protože nic podobného jsem ještě nečetla. Anebo jste už knížku četli? Co na ni říkáte?

A teď už hodnocení!

    94%


Komentáře

  1. No, popravdě u mě to jen na vychvalování nebylo. Příběh k originálním rozhodně nepatří a samotná hrdinka "co by" obávaný zabiják také zrovna nezabodovala. Nicméně ten svět a fakt, že je autorka díl od dílu lepší, za to opravdu stojí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě Celaena sedla až moc, celkem jsem se lekla, co za vražedné sklony se ve mě ukrývá. :) Ovšem chápu, že to tak nemá každý... Já jsem nic podobného nečetla, takže za mě to originální bylo i přes ty Hunger Games spojitosti, kterých jsem se na začátku bála. A ano, díl od dílu je opravdu lepší. :)

      Vymazat
  2. Skleněný trůn byl naprosto úžasný.. A co teprve další díly. Takhle série mě neskutečně baví :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě taky moc baví, nemůžu se dočkat až vyjde pátý díl :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...