Jeden svět, dva úhly pohledu...

Bez jablka

Autor: Miloš Říha, Michelle Losekoot

Ilustrace: Barbora Balgová

Žánr: Literatura česká, humor, fejetony

Počet stran: 224

Vydavatelství: Motto

Oficiální anotace: Kdo platí v hospodě? Kdo koho vlastně žádá o ruku a kdo zdržuje, když se odchází z bytu? Žijeme ve světě, který se rychle mění. Tak rychle, že se na některé změny nejsme schopní adaptovat. Novou metou ve vztahu je znát navzájem své heslo k počítači, muži mají krémy proti vráskám a ženy dělají kariéru.
Miloš a Michelle se v tom chaosu snaží zorientovat. Žijou totiž v generaci dnešních třicátníků, tedy v první generaci, která si v životě nastavuje svá vlastní pravidla. Pohledem muže a ženy se dotýkají různých situací, pro které v dnešních zběsilých časech najednou není žádný návod. Zkoumají místa, která jsou zanesena stereotypy a u kterých žena zdvihá obočí a muž se kouká jinam. A tím, že spolu nespí, k tobě mohou být upřímní.
Jejich krátké tematické sloupky, které už rok vycházejí na Bezjablka.cz, jsou ironickým povzdechem nad tím, jak by dnešní svět vypadal, kdyby Eva tenkrát nepodala Adamovi jablko a Adam si do něj nekousnul. Jak by vypadal svět, ve kterém se žena a muž před sebou nestydí a mluví otevřeně o všem, co se v jejich životech změnilo?

"Příroda nám dala dva dary, na které obě pohlaví mohou svalovat své nelibé chování.
Chová-li se žena podivně, mávne muž rukou a řekne: „Má krámy!“
Chová-li se muž podivně, mávne žena rukou a řekne: „Je to debil!“
Vysvětlení, že ona menstruuje a on je debil, už zažehnalo mnoho hádek a zachránilo mnoho životů."
- Michelle

Různé pohledy na svět. Dva lidé, muž a žena. A jedna kniha naplněna "krutou" realitou o životě v 21. století, kde ženy začínají ovládat svět a muži se snaží být stále muži… Na první pohled se můžou ve čtenáři odehrát podobné myšlenky, ale taková kniha Bez jablka opravdu není.

Jak to tedy je? Bylo, nebylo. Jednoho dne se dva známí rozhodli začít psát svůj vlastní blog, a jelikož to byl muž a žena, napadlo je psát vtipnou formou o stereotypech, které se od začátku věků mezi mužem a ženou vytvořily. A když tak ten svůj blog psali a měli už opravdu velkou spoustu článků, rozhodli se vydat knížku, která se v neuvěřitelně rychlém čase dostala do povědomí snad každému člověku, který miluje knihy.

"Nejlepší kamarádka je v mužském světě v podstatě takový mytický tvor.
Něco jako jednorožec s hřívou z pivní pěny."
- Miloš

Chcete se dozvědět jaký je rozdíl mezi muži a ženami? Zajímá vás jejich pohled na svět? Například na esemeskování, stěhování, první rande a první sex? Co se u většiny žen změnilo na Velikonocích po vydání prvního dílu Padesáti odstínů šedi? Opravdu ženě trvá tak dlouho, než se vypraví z bytu? A jak to mají muži s okukováním? O tomto a ještě více ve své knize píší dva dobří přátelé Miloš Říha a Michelle Losekoot.

"Ženská předehra na šest? Zhasni!"
-Michelle

Poslední dobou se často rozplývám nad grafikou knihy a tady tomu není jinak. Předem se omlouvám spisovatelům za to, co teď napíšu. (Vím, že je hodně malá pravděpodobnost, že si tuto recenzi přečtou, ale tak pro jistotu…) Kniha Bez jablka by nikdy nebyla tak perfektní a nepřehlédnutelná, kdyby k sobě do party nepřibrali Barboru Balgovou, která je tou nejlepší ilustrátorkou, jakou si mohli Michelle s Milošem vybrat. Kniha by sice byla stále zábavná, ale už by nebyla tak dokonalá. A sama se musím přiznat, že můj hlavní důvod, proč jsem si knihy hlavně všimla, byla právě ta grafická stránka.

To ovšem neznamená, že by se mi nelíbili texty. Tak to vůbec není. Vše je psáno tak perfektní formou, která vás smíchy zvedne ze židle a někdy vás i donutí pozastavit a zamyslet se nad tím, že vaše chování je někdy i trochu přes čáru. Co to zkusit změnit… Ovšem většinu času a energie vám dá zabrat to, abyste nevyprskli smíchy v tu nejnevhodnější dobu a nepřivodili si tak společenské faux pas. Anebo to náhodou nečetli u prarodičů, nebyli přitom rudí až za ušima a nesmáli se tak, že si o vás budou myslet, že máte nějaký záchvat. Nějak podobně to totiž bylo u mě… :)

Úžasná kniha, ke které nemám co dodat. Ještě jsem neviděla a ani nečetla lepší knížku, která by byla vydána od českých blogerů a byla tak dobře promyšlená, že ji nechyběl ani jeden jediný detail. Byla jsem zkrátka nadšena. Pokud tedy chcete poznat klasické situace z úhlu pohledu vašeho partnera či partnerky, tak si přečtěte knihu Bez jablka. Ano, můžete sice říkat, že žádná žena a muž nejsou stejní, ale ve většině věcí je tato kniha až krutě pravdivá a proto dokonalá!

Jaký máte na knihu názor vy? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Budu moc ráda za každý váš názor a komentář. :)

A teď už hodnocení!

    100%



Komentáře

  1. O knize jsem neslyšela, ale podle tvé recenze vypadá skvěle. Asi po ní mrknu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Divím se, že jsi o ní neslyšela. Já jsem na ní před Vánocemi narážela v jednom kuse. :) Určitě mrkni. Pokud se chceš zasmát, tak je to dobrá volba. ;)

      Vymazat
  2. Já se přiznám, že jí taky vidím poprvé... Ale nevypadá špatně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To určitě nevypadá. Zkus ji, určitě se ti bude líbit :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...