Když Will Grayson potká Willa Graysona...

Will Grayson, Will Grayson

Autor: David Levithan, John Green

Originální název: Will Grayson, Will Grayson

Žánr: YA, světová literatura, román

Počet stran: 280

Vydavatelství: YOLI

Oficiální anotace: Chicago je dost velké město a dva středoškoláky z jeho opačných konců může dohromady svést leda náhoda. A aby se navíc ti dva jmenovali úplně stejně, totiž Will Grayson, musí ta náhoda být hodně veliká. Jenže opravdový spád věci naberou teprve tehdy, když se do všeho vloží ještě někdo třetí – kamarád jednoho z Willů zvaný Drobek, tornádo v lidské podobě. Drobek je střední útočník školního týmu amerického fotbalu, autor, skladatel, producent, režisér a hlavní hvězda nejlepšího muzikálu všech dob, a především věčně zamilovaný gay. A když ten se do něčeho pustí, můžete si být jistí, že při zdi se držet nebude…
Oba Willy čeká řada příjemných i méně příjemných překvapení a postupně si budou muset znovu přebrat všechno, co si mysleli o sobě, o lásce i o přátelství.

"v naší škole mají všichni nějaký mimoškolní aktivity.
ta moje je, že jdu domů."

Každý žije svůj život. Může s ním být spokojen nebo naopak. Všichni řeší věci, které jsou podstatné nebo vůbec nejsou. Možná se jednou zamyslí i nad tou méně důležitou věcí, kterou je jméno, své vlastní jméno. Myslíte si, že je vaše jméno jedinečné? Potkali jste někdy člověka, který se jmenoval stejně jako vy? V Chicagu se to jednou stalo…

Will Grayson chodí do třetího ročníku na střední škole. Nepatří mezi školní hvězdy ani vyloženě mezi nuly, kterým se každý posmívá. Žije si svůj život, a však pomalu na každém kroku ho doprovází jeho nejlepší kamarád Drobek. Drobek vlastně vůbec není drobek, ale útočník školního týmu v americkém fotbalu, který je však v současné době velmi zaměřen na svůj muzikál, který zrovna skládá. Drobek je navíc gay, velmi milující gay, který měl už více kluků, než má párů ponožek. Ovšem tohle se netýká Drobka, ale Willa Graysona, který se ve svém životě řídí jen dvěma pravidly: 1. Na ničem ti nesmí příliš záležet, 2. Drž zobák.

Existuje však ještě jeden Will Grayson, který je také středoškolák. Jenže tady je to složitější. Nic není dobré a už vůbec ne dokonalé. Žije pouze s matkou a s penězi na tom nejsou nejlépe. Nemůžou si dovolit další auto, aby jím mohl jezdit Will do školy. Musí tedy jezdit autobusem, ve kterém si přeje, aby se stala havárie a všichni zemřeli, včetně jeho. Jeho matka by pak mohla vysoudit nějaké peníze a žít si lépe… Ve škole má Will sice pár lidí, kteří se s ním baví, ale to není to, co potřebuje. A není to ani Maura, která za Willem stále dolézá. Existuje ne jeden člověk, který Willa drží nad vodou. Izák. A za ním se také vydá…

"jsem z toho tak vedle,
že kdybyste mi ze zadku vytáhli klauna,
nepřekvapilo by mě to."

Kniha vydaná už před rokem a já se k ní dostávám až teď. Ovšem jsem za to i dost ráda. Musím uznat, že před rokem jsem knihu chtěla hlavně kvůli Greenovi, jenže nakonec to tak nebylo. Po přečtení knížky Líbali jsme se, jsem chtěla knížku spíše kvůli Davidu Levithanovi, který píše daleko více chytlavě a hlavně čtenáře více citově zasáhne…

Dva autoři a jedna kniha. Bála jsem se, že to bude moc. Bála jsem se, že si Green a Levithan v příběhu nesednou, každý totiž píše úplně jinak a jejich styl je hodně výrazný. I když na jednu stranu jsem si myslela, že právě kvůli odlišnosti jejich příběhů by mohlo vzniknout něco skvělého. A ano, vzniklo něco hodně dobrého, jen jsem čekala trošku víc.

Celkově byl příběh opravdu dobrý a povedený. Kapitoly Davida byly chytlavé, čtivé, jiné, originální, zajímavé a hlavně perfektně vystihující. Tyto kapitoly mě opravdu hodně bavily. Vždy, když jsem četla prvního Willa Graysona od Johna Greena, jsem se těšila, až Greenovy kapitoly skončí a já se vrátím Davidovi a jeho Willovi, ten mi totiž sedl daleko více. Ovšem v kapitolách Johna bylo pár opravdu dobrých postav, bez kterých by to nešlo. Spíše než jeho Will mě zaujal Drobek. U Johna byl Will v knížce takový Drobkův stín, což nebyl vůbec špatný nápad, ale i přesto to měl být příběh o Willovi a Drobek ho v průběhu úplně zastínil. A to mi tam zkrátka vadilo. Takže kapitoly Davida a jeho Will rozhodně ano, některé postavy od Greena také beru, ale něco tomu chybělo. Kdyby v knize bylo více spojitostí mezi Willem Graysonem a Willem Graysonem tak by se celý příběh jednoznačně zlepšil.

Každopádně přečtení vůbec nelituji. Knížka mě bavila i přesto, že to nebylo až takové, jaké jsem čekala. Byl to příjemný a oddechový příběh, který vás i chvílemi donutí k zamyšlení. Teď mám docela i chuť se ke knížce vrátit. Možná jen kvůli Davidovi a jeho Willovi, u kterého mě mrzelo, že příběh skončil…

Četli jste tuto knížku? Jak se vám líbila? Anebo jste četli některou z jiných knih od Johna Greena nebo Davida Levithana? Budu moc ráda za jakýkoli váš komentář či případné doporučení nějaké knížky… :)

A teď už hodnocení!

    73%


Komentáře

  1. Vždycky jsem chtěla za dobu své blogerské sféry přečíst knihu od Greena, ale mám pocit, že pokud jsem to neudělala doteď, tak už se k tomu nedostanu. YA kniha ale vždy se zajímavou tématikou, je tu tedy ještě šance. Ale zrovna tato kniha je na špičce :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak už jsem stačila zjistit Green je u blogerů opravdu hodně oblíbené téma, a to nemyslím pouze z pozitivního úhlu. :D Za sebe můžu od Greena nejvíce doporučit Hledání Aljašky, kdybych četla jako první knížku od Greena právě Willa, tak bych s jeho knihami asi nepokračovala... Tady mě opravdu více zaujal David. ;)

      Vymazat
  2. Tuto knihu jsem četla ale vůbec se mi nelíbila. Greena mám moc ráda, takže přečíst Willa byla samozřejmost a moc jsem se na néj těšila, protože nápad byl skvělý.
    Nevím jestli mi kniha nesedla, protože byla napsána společně s Levithanem nebo z mně neznámých důvodů. Příběh se mi strašně táhl a byl takový o ničem. Od Levithana jsem zkoušela přečíst dvě knihy, ale ani jednu jsem nedočetla jeho styl psaní mi moc nesedne. Jen můj názor. ;) A jinak moc pěkný článek! Z.
    www.susanboooklover.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, každý má jiný názor. :)
      Mě naopak baví daleko více knížky Davida. Řekla bych, že on příběhy zakládá daleko vice na pocitech a to se mi na jeho knížkách líbí. Co se týká Greena, tak jeho knížky jsem dříve milovala, ale teď po Willovi to tak už není. Právě jeho kapitoly mě dost odrazovaly od čtení...
      Děkuji ❤

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...