Ze snu do reality...

Dreamoligie

Autor: Lucy Keating

Originální název: Dreamolgy

Žánr: YA, fantasy, román, světová literatura

Počet stran: 336

Vydavatelství: YOLI

Oficiální anotace: Kdo by nechtěl potkat kluka svých snů? ...A jak se vůbec stane, že se do někoho zamilujeme?
Alice potká kluka svých snů – doslova. S Maxem toho od dětství prožili spoustu, pojí je dlouhá léta přátelství, ale i vzájemných sympatií – až na to, že vše se odehrává pouze v jejich snech. Když se pak Alice se svým otcem přestěhuje z New Yorku do Bostonu a začne chodit na novou školu, je pro ni velkým překvapením, když Maxe ve třídě potká – krásného kluka z masa a kostí. Cestu k sobě ale nenacházejí snadno. Za vším vězí dávný experiment, který jim hranici mezi realitou a snovým světem nadlouho rozostřil. Komediální příběh s laskavě potrhlými hrdiny a spoustou sympatických postav, které čtenáře donutí smát se nahlas!

"Mám pocit, že žiju v nějaký upírský romanci,
kde se bojíš bejt blízko mě,
protože tě neodolatelně láká moje krev."
– Alice

Zavři oči a sni. Jednoduchá věta, která říká mnohé. Každý někdy zažil ten moment, kdy zkrátka zavřel oči a snil. Snít se dá o všem. Můžeme si představovat náš budoucí život, našeho vysněného partnera. Když zavřeme oči, můžeme praktický prožit cokoli, ale když se navrátíme zpátky do reality, většinou už nic není tak růžové, jak jsme si právě představovali. Tak to bývá i se sny, jenže ty jsou častokrát i děsivé a mi si přejeme, abychom se už probudili. Hlavní hrdinka Alice však žádné děsivé noční můry nemá, má jen ty nejkrásnější sny, které jí můžeme jen tiše závidět.

Šestnáctiletá Alice dlouhou dobu žila s otcem a se svým psem Jerrym v New Yorku, ale teď po úmrtí babičky se vrací do rodného Bostonu. Nedá se říct, že by stěhování litovala, v New Yorku ji nejvíce a pouze držela nejlepší kamarádka Sophie. Žádného dalšího důležitého člověka, který by pro ni něco znamenal, zatím nepotkala. I když vlastně někoho bez koho by nemohla žít má. Háček je však v tom, že neexistuje. Je pouze v její hlavě a potkává ho jedině tehdy, když spí.

Při prvním školním dni se však stane něco, co by si Alice jen tak nevymyslela. Po příhodu na hodinu psychologie do dveří totiž vstoupí kluk, který vypadá přesně jako její snový Max. Není však možné, aby tento kluk byl ten, o kterém se jí zdá. To by přeci nedávalo vůbec smysl. Ale proč něj učitel volá Maxi? To přeci není možné…

"Protože v našich snech jsme všichni surrealisti,
vytváříme příběhy a výjevy,
které jsou často stejně krásné jako nemyslitelné."
– doktor Petermann

První knížka od této autorky, která byla českým čtenářům představena a já musím přiznat, že je opravdu povedená. Tentokrát bych pro změnu začala s knižní obálkou, která je vážně nádherná a už nejspíš přilákala mnohé čtenářky. Navíc perfektně doplňuje samotnou anotaci a celý knižní děj. A i když jsem já na první pohled nebyla moc nadšená z té růžové, tak ta tam zkrátka patří a jinak to nejde. Přeci jen je to romantická YA knížka.

Autorka knížku čtenáři krásně podala. Nejdříve ta úžasná obálka, poté zajímavá anotace a pak ten příběh, který je vyprávěn z pohledu Alice. Tak dobře se vžít do knížky se mi už nějakou tu chvíli nepodařilo. Celý příběh začíná snem, ve kterém se Alici opět objevuje Max, jenže poté přichází probuzení v podobě psa Jerryho, který přináší do knihy nejeden zajímavý moment. Kniha se odehrává většinou, když je Alice vzhůru, ovšem čas od času se podařilo autorce dobře vsadit do příběhu nějaké ty sny. Navíc autorka dobře vymyslela rozdělení obyčejných kapitol od snů, takže opravdu nemožné se v knize ztratit.

Oddechový, pohodový a chytlavý příběh, kterému se konečně povedlo mě dostat z čtenářské krize. Do knížky jsem se začetla jako už dlouho ne a opravdu jsem se zasmála přesně, jak slibovala anotace. Všechny postavy byly dobře vykreslené a nebyl problém si je představit. Navíc urputnost a roztržitost hlavní hrdinky mě opravdu sedla.

I kdybych se sebevíc snažila, nemám knize co vytknout. Byla to opravdu úžasná jednohubka, která pobaví, rozesměje a skvěle odreaguje, a proto ji můžu jen a jen doporučit každému, komu nevadí nějaké ta mladistvá romantika s kapkou nadpřirozena. Chystáte se na tuto knížku nebo jste ji už četli? Jak se vám líbila? Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

A teď už hodnocení!

    89%


Komentáře

  1. Já momentálně knihu čtu a moc se mi líbí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to opravdu hezká oddechovka. Tak ať se líbí až do úplného konce :)

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze! Na knihu mě navnadila, sny jsou navíc dost magické téma, které mě hodně fascinuje. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Tak doufám, že až na knížku půjdeš, tak se ti bude líbit a nebudeš přečtení Dreamologie litovat :)

      Vymazat
  3. Skvělá recenze :) Knížka mě docela zaujala, určitě se na ni chystám :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tuto knihu si hodlám přečíst :)

    OdpovědětVymazat
  5. Mam ji v poradniku a docela se na ni tesim. Nejakou oddechovou jednohubku bych ted uvitala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem předtím hledala nějakou tu oddechovku a tahle byla opravdu dobrá. Snad zaujme i tebe :)

      Vymazat
  6. Pěkná recenze. Knihu jsem neměla v plánu číst, ale tvoje recenze mě tak navnadila, že plány pravděpodobně změním. děkuji , že jsi rozšířila můj už tak napěchovaný seznam knih, které nutně potřebuji. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Jsem ráda, že tě má recenze upoutala natolik, abys do knihy šla (tedy aby se zatím připojila na tvůj seznam) :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...