Stvůry chladnější než sama smrt...

Nejchladnější dívka ve Městě hladu

Autor: Holly Black

Originální název: The Coldest Girl in Coldtown

Žánr: YA, fantasy, světová literatura

Počet stran: 328

Vydavatelství: Omega

Oficiální anotace: Tana žije ve světě, kde existují tajemná Města chladu. Jsou obehnaná vysokou zdí a slouží jako dekadentní a krvavá karanténa, kde nestvůry a lidé žijí jako predátoři a oběti. Problémem je, že jakmile projdete branami Města chladu, nikdy už se nemůžete vrátit zpět.
Jednoho rána po naprosto obyčejném večírku se Tana probudí obklopena mrtvými těly. Kromě ní masakr přežil jen její protivně roztomilý ex-přítel, jehož život visí na vlásku kvůli infekci, a záhadný mladík, který skrývá strašlivé tajemství. Po počátečním šoku se Tana pustí do závodu s časem, aby je všechny zachránila. Napadne ji jen jediný způsob, jak toho dosáhnout – musí se vydat přímo do samotného Města chladu, plného nástrah a hrůzy.
Nejchladnější dívka ve Městě chladu, román světově uznávané spisovatelky Holly Black, je originálním příběhem o hněvu a pomstě, o vině a strachu, o lásce a pohrdání.

"Jsi srdnatá a jsi dobrá, každý to vidí…"
- Gavriel

Nejdříve žili v utajení a nyní v uzavřeném Městě chladu, odkud není úniku. Ovšem ne všichni. Někteří žijí volně a jsou chodící hrůzou pro všechny. Přinášejí do světa chlad a smrt. Jsou to kruté bytosti, které neznají slitování. A o kom že je tu řeč? O zrůdách chladnějších než sama smrt. O bytostech, které prahnou po krvi. O nesmrtelných, kteří jsou po celém světě známí jako upíři.

Sedmnáctiletá Tana se jednoho rána probudila v domě svého kamaráda po párty, ze které si pamatovala hlavě svého ex-přítele Aidana a jeho novou růžovovlasou přítelkyni. Teď byla Tana ve vaně, oblečená a bez bot. V celém domě bylo ticho a tak se šla podívat, kde jsou ostatní. A našla je, i Aidana, přivázaného na posteli a nakaženého chladem. V noci jejich dům napadli chladní a neměli slitování. Zanechali tam však i jednoho chladného a také spoutaného přesně jako Aidana.

Tana se rozhodne je zachránit, Aidana, i chladného, Gavriela. Musí však být rychlá. Blíží se noc a chladní, kteří je napadli, se mají vrátit do domu. Musí vše provést rychle a opatrně. Nesmí se nechat kousnout od Aidana a už vůbec ne od Gavriela, poté by byla také nakažená a to v žádném případě nechce.

A tady v tento den začíná temné a nebezpečné dobrodružství, které ohrožuje životy všech, i těch nesmrtelných. Co se bude dít dále? Stane se z Aidana chladný? A co teprve Tana? Přežije? Jak vše zvládne její rodina? A co je vlastně Gavriel zač?

"Kůži měli bez vad, mramorově hladkou a bez pórů.
Čím více stárli, tím jasněji jejich nepřirozeně červené oči svítily jako vlčí mák a jejich vlasy se hedvábně leskly."

Jeden neuvěřitelný příběh ze světa, ve kterém jsou upíři realitou a lidé o nich vědí. Knížka, ze které temnota přímo čiší. Může se zdát, že jde o ohrané téma, ale tentokrát je podané zase trochu jinak a s další kapkou originality. Nejedná se zde o upíry, které slunce ozáří jak disco kouli, ale o opravdové krvelačné bestie, kteří nevnímají nic jiného než tepající krev v lidských žilách a sluneční svit je dokáže upálit zaživa.

Kniha je vyprávěna z pohledu třetí osoby a dává nám možnost nahlédnou nejen do světa Tane, ale i její mladší sestřičky Pearle a také do světa záhadného Gavriela. V mnoha knižních případech je tento styl na obtíž, ovšem v této ne. Díky tomu jak autorka celý příběh začala vyprávět, nemá čtenář možnost pozastavovat se nad stylem psaní, jelikož je od prvního okamžiku vržen do napínavého děje, který končí až s poslední větou v celé knize.

A možná ani v poslední větě. Autorka totiž napsala konec, který vlastně ani koncem není, je tak trochu otevřený. Já tyto konce ráda nemám, ale musím se přiznat, že zde je to především ku prospěchu. Autorka tento konec zvolila skvěle, jelikož umožňuje čtenáři mít zde svobodnou volbu. K celkovému závěru knihy tu mám ještě jednu věc, která je tím hlavním důvodem, proč to celému příběhu nevadí. Tento konec totiž z knihy neudělal nic příliš kýčovitého, jak to u většiny podobných knih bývá, a proto je celý příběh i daleko zajímavější.

"Jsi nebezpečnější nežli svítání."
- Gavriel

Co mi vadí v knize? V podstatě nic. Kniha je psaná čtivě a lze si na ni od prvního okamžiku vypěstovat závislost, zvlášť když jste vášniví milovníci fantasy knih s upíry a hledáte něco více krvavého, než jsou přeslazené a romantické povídky o upírech ve stylu Twilight ságy. Kniha a celý příběh je opravdu dobrý, jen k dokonalosti ji chybí trochu více propracovat některé detaily a proto je tedy mé hodnocení o kapku slabší.

Ovšem knižní obálka je bez výhrad dokonalá. Perfektně vystihuje celou knihu a dokonale podtrhuje tu temnotu Města chladu. Česká obálka se navíc ke knize hodí daleko více než originální, na které je pouze dívčí ruka a nazdobeným písmem název knihy. Kdybych měla hodnotit pouze obálku, tak za tu by ode mě Omega jednoznačně získala 100%.

A teď už hodnocení!

90%

Jak to máte s podobnými knihami vy? Máte rádi upírské témata? Četli jste už tuto knížku nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, líbila se vám? Už jste se setkali s touto autorkou? Co říkáte na její knihy? Pro mě to určitě nebyla poslední kniha, po které od této autorky sáhnu. Už nyní mám zálusk na další její knihy a to hlavně na sérii Magisterium, protože autorčino spojení s Cassandrou Clare přeci nemůže být špatné… :)



Mé velké díky patří nakladatelství Omega za poskytnutí výtisku pro tuto recenzi.

Pokud o tuto knihu máte zájem, najdete ji přímo na stránkách nakladatelství Omega.


A pořídit si ji můžete v knihkupectví Knihy Dobrovský.

Komentáře

  1. Opravdu povedená recenze! :) Knížku si chci přečíst od doby, co jsem zjistila, že ji Omega vydá. A upíři? - tak ty můžu a takovýmto kouskem rozhodně nepohrdnu! A také, ta obálka je zkrátka úúžasná! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak se dívám, že už sis ji přečetla. :D Děkuji:) Já také upíry nepohrdnu, jen mi s nimi dochází knížky, které jsem ještě nečetla. Kdyby si měla nějaký typ na dobrou "upířinu" budu ráda, když mi ho napíšeš. Takových knih není nikdy dost. :D

      Vymazat
    2. No, snažím se lovit v paměti, ale nic mě extra nenapadá :D Néé - počkej, už vím! Hele, před cca 3 lety jsem četla Přechod od Cronina, který se mi vážně, hodně, hodně líbil. Tam ty upíři jsou. Vím, že má pokračování, ale další dva díly jsem zatím nečetla. Ale Přechod - vážně super. A pak mě napadla série Mercedes Thompson, ale to není upířina, nicméně je tam skvělá postava upíra Stefana :D

      Vymazat
    3. Super :) Moc děkuji za typy, vypadají fakt dobře a ani jedno jsem nečetla, takže paráda. :)

      Vymazat
    4. Jé, tak to jsem strašně ráda, že jsem se strefila do těch, které neznáš! :)

      Vymazat
  2. Na knížku jsem narazila náhodou a rozhodla jsem se, že by nebylo špatné pustit se také do něčeho nového. Knihu už mám přečtenou a názor na ní mám hodně podobný jako Ty. :)
    Jsem ráda, že jsem se do Nejchladnější dívky pustila, opravdu to stálo za to. :)
    Moc povedená recenze.
    Zdraví Anita

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem na ni narazila také úplnou náhodou a byl to šťastný typ. :) Ano, za přečtení opravdu stojí. :) Moc děkuji. ;)

      Vymazat
  3. Pěkný článek, zdá se že na pěknou knihu. Myslela jsem, že se na "upíří" tématiku už nevhrnu, ale zdá se že to bude chtít výjimku. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, pěkná kniha to opravdu je... Upíří tématika určitě jednou za čas neuškodí. :)

      Vymazat
  4. Já knihu čtu a jsem někde na straně 100. Máš pravdu, že je to chytlavá knížka, ale občas se v tom vážně ztrácím :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ať se v ní brzy vyznáš bez problémů. Doufám, že se ti bude líbit. :) Já jsem asi zvyklá na daleko zamotanější knížky, takže mi to nedělalo žádný problém. :D

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...