#4 Knižní nákupy - duben 2017

Zdravím knihomolové!

Dnes k vám přicházím s článkem a zároveň ukázkou knih, které jsem si minulý měsíc koupila. I když jsem neutratila tolik, jak to možná bude vypadat, tak tu mám opravdu velkou řádku nových přírůstků. A to jsem ani nezavítala do kamenných obchodů, i když jsem před jedním byla, ale pouze jsem se kochala za sklem…


Tentokrát tu tedy mám dva nákupy z internetu a pokaždé jsou trošku větší, než jsem původně zamýšlela. To jste asi už sami zažili na vlastní kůži, zvlášť když jsou knížky za tak dobré ceny. Jeden nákup tu mám z Knižního klubu a druhý z internetového knihkupectví Arara, u kterých jsem si tentokrát objednávala poprvé a nejspíš i naposledy… Proč? To vám napíši později, nejdřív se pojďme podívat na knížky z KK. :)


První knížkou, která byla i hlavním důvodem, proč jsem si objednávala z katalogu, který mi přišel, je Život na trampolíně od australské autorky Frances Whiting. Zaujala mě její anotace a na první pohled i samotná obálka, kterou jsem nemohla přehlédnout. Knížku jsem v okamžiku kdy mi přišla, začala ihned číst a líbila se mi, jenže to netrvalo dlouho…

Anotace: Tallulah studuje na střední škole, pomáhá v domácnosti i s péčí o své dva mladší bratry. Nikdo neví, že má tajemství. Nikdo až na Annabelle, její nejlepší kamarádku. Annabelle, oslnivá kráska z umělecké rodiny, jednoho dne vstoupila do třídy jako zjevení, a od prvního dne si Tallulah přivlastnila. Dívky brzy spojilo pevné pouto přátelství, ale i vzájemná opora v těžkých situacích. Zdánlivě nerozlučné přátelství nečekaně ztroskotá během jediného okamžiku a Tallulah na celé roky uvízne v té jediné chvíli, kdy se jí zhroutil svět. Až po létech a mnoha dalších setkáních pozná, že první láska, i když je silná, nemusí být nutně ta pravá.

Pokud si chcete přečíst celou mou recenzi, najdete ji ZDE.




Otrávené štěstí od Irmi Krauss jsem tam zkrátka nemohla nechat a to hned ze dvou důvodů. Tím první je, že byla ve slevě. A druhým důvodem je, že jsem milovník YOLI knížek, které se mi už ani nevejdou do jedné více než metrové police… Otrávené štěstí jsem si tedy musela koupit a doufám, že mě nezklame. Podle anotace vypadá zajímavě a její obálka je roztomilost sama. Tak uvidím, ale doufám, že se k ní brzy dostanu. :)

Anotace: Láska dvou mladých lidí, která přichází jak blesk z čistého nebe, je prudká, divoká, krásná a radikální. Ale štěstí se plíživě mění v jed. Amanda je perfekcionistka posedlá dokonalostí. Pro ni existuje jen všechno, nebo nic, nezná střední cestu. Od Brava očekává nemožné, a tak se jejich vztah brzy mění v prokletí. Když se k tomu přidá zlomyslná zrada, Amanda už najednou nemůže couvnout. Stejně pečlivě jako předtím lásku nyní inscenuje smrt.
Psychothriller Otrávené štěstí je víc než jen napínavá kniha. Je to četba pro každého, kdo má zkušenosti s láskou.




Česká kniha, kterou mám v hledáčku už od doby jejího vydání a teď ji mám doma. O Únavě materiálu od Marka Šindelky už asi slyšel každý, kdo sleduje knihkupectví Martinus. Sama jsem si říkala, že by stálo za to si knihu přečíst, zvláště když pojednává o uprchlících, kteří jsou v poslední době stále aktuálním tématem. No, a vzhledem k tomu, že jsem si z KK objednávala den po vyhlášení cen Magnesia litera a tato kniha jednu kategorii vyhrála, tak už jsem si ji musela koupit a doufám, že si ji i brzy přečtu.

Anotace: Hrdinou románu je bezejmenný dospívající chlapec. Ocitá se v cizí zemi uprostřed Evropy, která v jeho očích vypadá jen jako systém plotů, dálničních nadjezdů, železničních koridorů a logistických skladišť. Neznámé území, které se vůči němu staví zcela odtažitě a nepřátelsky. Putuje chladným zimním světem, skutečný život je mu zapovězen, pohybuje se jako stín na periferii krajiny i společnosti. Pokouší se dostat do města na severu, kam mířil se svým starším bratrem Aamirem. Během cesty se vinou převaděčů rozdělili, kluk zůstal sám a ze všech sil se snaží nalézt k bratrovi – poslednímu blízkému člověku – cestu. Svět, v nějž dříve doufal, vidí už jen jako nekonečný koloběh výroby, ve kterém člověk a lidství nemá místo: produkce automobilů, produkce masa v jatečních továrnách, strojová produkce zábavy a informací, instantní vytváření obrazu světa, produkce strachu.




Ano, objednávala jsem po předání cen Magnesie litery, takže jsem si musela pořídit i knihu roku 2017, kterou se stalo Jezero od Bianci Bellové. Ke knize zatím nemám co říct, snad jen to, že si mě získala obálka i zarovnání textu, který jsem zatím jen v rychlosti prohlédla. Vypadá moc dobře a těším se na bližší prozkoumání… 

Anotace: Příběh ze současnosti starý jako lidstvo samo.
Rybářská vesnice někde na konci světa, u jezera, které vysychá a zlověstně vyhrnuje břehy. Muži mají vodku, ženy starosti a děti si škrábou ekzémy. Co má Nami? Nami nemá nic — jen bábu s tlustýma rukama. Nami nemá nic, jen život před sebou: první lásku, o kterou ho připraví ruští vojáci, a pak to všechno další. Raději na to nemyslet. Ale když život začne na úplném konci světa, možná že skončí na jeho začátku. Tenhle příběh je totiž starý jako lidstvo samo. Je to pouť hrdiny, chlapce, který na cestu vyráží jen s uzlíčkem nervů a kabátem po dědkovi. Musí do světa, aby hledal, a vrátit se domů, aby našel. Musí jezero přeplout, obkroužit a nakonec se potopit na jeho dno pro největší tajemství. Bianca Bellová napsala brilantní novelu, která se podobá i nepodobá jejím předchozím knihám. Zůstává syrovost vidění, přesný a úsečný jazyk. Ale tentokrát se ocitáme v úplně jiném světě, hutnějším, hlubším, osudovějším. Teprve zde jako by do sebe vše zapadlo. Jezero svými ledovými vodami svírá útroby.




Nyní tu je poslední knížka z této první části, která je z Knižního klubu. Když už jsem byla u těch českých knih, tak jsem i zavítala do sekce fantasy a už jsem si konečně musela objednat knihu od Petry Stehlíkové, Naslouchač. A mám ji doma. Jen doufám, že se k ní brzy dostanu, abych ji stihla přečíst do podzimu, kdy má zřejmě vyjít druhý díl k této knize.

Anotace: Originální česká fantasy z fascinujícího temného světa.
Po Velké válce je svět rozdělen na dvě části, jedna je obyvatelná a druhá je zamořená jedovatými plyny. Obyvatelnou polovinu chrání štít, který čerpá energii ze zvláštního nerostu zvaného sklenit.
V blízkosti štítu žije národ sklenařů, kteří jako jediní dovedou sklenit těžit. Platí však za to vysokou daň. Nejenže energetické pole štítu odkazuje sklenaře k životu v téměř středověkých podmínkách. Těžba sklenitu způsobuje mnoho nemocí a znetvoření. Navíc byli sklenaři zotročeni lidmi z nížin.
Třináctiletá Ilan se jako jedno z mála dětí narodila bez deformací. Aby nebyla odvedena od své rodiny, od dětství se vydává za chlapce a skrývá se v hábitu s maskou, který musíi sklenaři nosit na znamení podřízenosti. Díky své schopnosti naslouchat sklenitu se začíná učit sklenařským brusičem.
Její dar je tak výjimečný, že si ji vybere sám kapitán pětadvacítky, družiny bojovníků, jež má za úkol chránit sklenářská města před nebezpečnými tvory zrozenými z otráveneho vzduchu za štítem, kterým sklenaři říkají Nasterea.
Ilan ví, že musí za každou cenu uchránit své tajemství. Před pětadvaceti bojovníky, nepřáteli, kteří zotročili její lid. Přesto se nedokáže ubránit, postupně se s muži sbližuje a zjišťuje pravdu, která byla sklenařům po celá léta tajena.



A teď přechod do druhé části, ve které vám ukážu svůj první a pokud se kvalita jejich zasílaných knih nezlepší tak i poslední, nákup z Arary. Na jejich velké slevy jsem přišla úplnou náhodou díky odkazu na některé z facebookových knižních skupin, který jsem rozklikla hlavně kvůli knihám od Judith Rumelt (Cassandry Clare). Tuto autorku mám velmi ráda a její tvorbu jsem objevila až díky filmu, který byl natočen podle knihy z jedné její série, Nástroje smrti. Přečetla jsem všechny knihy, které byly v česku vydány, ale žádné nemám doma. Tak jsem si řekla, že si je pořídím, jelikož si troufám říct, že jsem daleko větší fanoušek lovců stínů než samotného a velkého Harryho Pottera. A to je co říct. Každopádně teď zase zpátky k objednávce. Nakonec jsem si žádné knihy od Cassandry nepořídila, jelikož jsem nesehnala první díl, který by měl stejnou obálku jako zbylých pět dílů. A nyní jsem opravdu ráda, že jsem si tyto knihy nepořídila, jelikož vůbec netuším, v jakém by přišly stavu.



První knihu, kterou jsem si nakonec objednala, je Pokání od britského autora Iana McEwana. Tuto knížku s filmovou obálkou už sháním hodně dlouho a zatím sem na ní nikde nenarazila, takže když jsem ji teď uviděla, musela jsem ji mít. A až ji někdy v budoucnu přečtu, konečně se podívám i na film s Keirou Knightley. (Tato kniha byla jedinou, která neměla natržený přebal knihy, nebo zažloutlé stránky.)

Anotace: Je to svědomí, co nutí člověka stále znovu a znovu zpytovat duši, anebo existuje cosi mnohem hlubšího, kam obyčejný smrtelník nedosáhne, ale o čem jen tuší, že číhá vyrazit každý okamžikem do útoku? Ian McEwan tuto myšlenku dovedl k dokonalosti. Třináctiletá Briony odvíjí svůj život v jistých představách, které ji mají neomylně dovést ke konkrétnímu, jasně vytyčenému cíli. Těmto snům přizpůsobuje vše, co přizpůsobit lze. Co nelze, tomu je třeba pomoci. S fantastickou úporností pubescenta a fantazií, rozvinutou až do krajnosti, dohání protagonisty své soukromé hry na život k tragédii, za kterou by měla po zbytek života činit pokání.




Když už jsem se zmínila o filmu podle knihy, tak tu mám další příběh, který byl zfilmován. Je jím Nekonečná láska od Scotta Spencera. Teď, když se dívám na databázi knih, tak nemá zas tak vysoká hodnocení, které bych očekávala, ale tak doufám, že to bude alespoň pěkný odpočinkový příběh, jehož přebal jsem musela celkem dost poslepovat po okrajích…

Anotace: Nekonečná láska vyšla poprvé před třemi desítkami let a ze svého autora udělala „současného amerického mistra milostného příběhu“. Román, kterého se prodaly více než dva miliony výtisků a byl přeložen do více než dvaceti jazyků, líčí strhující příběh vášně a posedlosti dvou mladých lidí. Ačkoli podle něj byl natočen už jeden film a chystá se další, kniha, která je mnohem působivější, v českém jazyce vychází poprvé.




Kniha od královny detektivek Agathy Christie, 3x vraždy. Tuto knížku jsem si pořídila hlavně kvůli příběhu Deset malých černoušků, který se mi hodí do čtenářské výzvy dějem odehrávajícím na ostrově. A zrovna v tomto příběhu je tiskařská chyba, o které však nemůžu s jistotou říct, že o ni nepsali v popisku knihu. Ale i tak na knižním přebalu byla nalepená izolepa, která sice šla sundat, ale zvala sebou i nějakou tu barvu z obálky… V knize, jak už název napovídá, jsou tři příběhy, kterými jsou: Vraždy podle abecedy, Deset malých černoušků a Nakonec přijde smrt.

Anotace: Agathy Christie tentokrát spojuje motiv několikanásobné vraždy. Po stopách sériového zločince se nejprve vydá slavný belgický detektiv Hercule Poirot, a to v románu z roku 1936 nazvaném Vraždy podle abecedy. V neúprosném rytmu popěvku Deset malých černoušků se vraždí i v jednom z nejslavnějších, nejděsivějších a nejdůmyslněji propracovaných děl detektivní literatury, jež vyšlo v roce 1939. A do třetice příběh o násilných úmrtích, která se odehrála před čtyřmi tisíci lety ve starém Egyptě – tato jediná autorčina detektivka umístěná dějově do pradávné minulosti nese příznačný název Nakonec přijde smrt…




Miniaturistu od Jessie Burton jsem původně měla v úmyslu koupit mamince ke svátku matek, ale nakonec jsem si nebyla jistá, zda by to byla dobrá knížka, která by se jí líbila, a proto jsem ji pořídila sobě. A teď jsem i ráda. Tato knížka mi totiž přišla nejvíce zničená. Nejen, že má natržený přebal, ale celkově uvnitř vypadá, jak kdyby ji už někdo četl. Přebal se sice dá zalepit, ale jinak stránky vypadají dalekou hůře než na knihách, které si půjčuji v knihovně. Každopádně, na knížku jsem zvědavá, jen nevím, kdy se k ní dostanu.

Anotace: Jednoho podzimního dne roku 1686 klepe na dveře velkolepého domu v nejbohatší části Amsterodamu osmnáctiletá Nella Oortmanová. Přijela z chudé venkovské rodiny, aby se ujala role manželky zámožného kupce Johannese Brandta, avšak místo milujícího manžela ji přivítá jeho odměřená sestra, černý sluha a prostořeká služebná. Když se Johannes později vrátí z cest, věnuje Nelle velice zvláštní svatební dar – skříňkovou repliku jejich domu. Nella si do ní objedná zařízení od tajuplného miniaturisty a od té chvíle se začnou dít prapodivné věci…
Román zachycuje dramatické osudy rodiny Brandtových na pozadí Amsterodamu sedmnáctého století, kdy toto město patřilo k nejbohatším a nejvlivnějším centrům své doby.




Poslední dubnovou knihou je rozsahem celkem jednohubka, ale počítám s nezapomenutelným příběhem, jelikož se jedná o svědectví z Osvětimi. Čtyři kousky chleba od maďarské Magdy Hollander-Lafon. O této knize jsem zaslechla teprve nedávno, ale okamžitě mě zaujala natolik, že jsem si ji napsala do svého "Wish listu", takže když jsem ji uviděla na Araře, musela jsem ji mít. Naštěstí má jen lehce zažloutlé některé stránky, takže její stav je i v celku dobrý…

Anotace: Autobiografické dílo z pera naturalizované Francouzky se ve Francii hned po vydání zařadilo mezi deset nejúspěšnějších titulů. Magda se narodila roku 1927 do židovské maďarské rodiny, od mládí na vlastní kůži zažívala nenávistný antisemitismus. V roce 1944 byla s matkou a sestrou deportována do Osvětimi. Prošla postupně několika pracovními tábory, v dubnu 1945 se jí podařilo z Grosswertheru utéci do lesů, kde ji našli a zachránili američtí vojáci. Po dlouhých letech mlčení se osmdesátiletá Magda rozhodla předat dalším generacím svědectví o své minulosti.



Touto knihou bych tedy zakončila mé dubnové nákupy, které mě vyšly na pouhých 1 500,- Kč, což za deset knih je opravdu dobrá cena. Nechci tímto zas vyloženě odsuzovat internetový obchod Arara, možná jsem jen neměla štěstí, když mi balili knihy. Třeba, až u nich uvidím další pěkné slevy, tak znovu nějakou tu objednávku zkusím, ale zatím opravdu netuším. Zato však vím, že až mi znovu přijde katalog z knižního klubu, tak budu utrácet znovu. Ovšem teď v květnu se musím krotit, jinak opravdu netuším, zda někdy ty své nakoupené a nepřečtené knihy stihnu přečíst. :)

Co vy? Jaké byly vaše dubnové nákupy? Krotili jste svou touhu po nových knihách nebo jste pozlobili své peněženky jako já? Také neumíte odolat nabídkám z knižního klubu? Jaké jsou vaše zkušenosti s knižním e-shopem Arara? Budu moc ráda za každý váš komentář a děkuji za přečtení mích dalších nákupů. Doufám, že i zde jste si našli nějakou tu inspiraci na knižní nákupy. :)

Mějte se krásně,
vaše knihomolka Šárka


Komentáře

  1. Odpovědi
    1. Děkuji. ;) Doufám, že budou i tak krásné po přečtení...

      Vymazat
  2. to mi pripomina, ze si Naslouchace musim taky poridit, kdyz bude ten druhy dil .-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to rychle naprav. :D Já se na něj moc těším, jen doufám, že nezklame. :)

      Vymazat
  3. Krásné přírůstky :-) U Arary jsem si taky objednala pár knih, ale ještě mi nepřišly a teď už se na druhém blogu dozvídám, v jakém stavu knihy došly, tak se celkem bojím :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Tak snad budou knížky v lepším stavu, než přišly mě... Čekala jsem od Arary víc, dost mě zklamali. :(

      Vymazat
  4. Kraaaasne prirustky - a hned me zaujaly Ctyri kousky chleba, vubec jsem o ni neslysela. Jinak ta Arara.... no pokud jsi nakupovala v tech slevach, tak tam jsou vetsinou kazove knizky. Ale pokud ne, tak to vazne nastve. Preji ti i tak krasne chvilky u pribehu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Čtyři kousky chleba vypadají opravdu dobře, tak doufám, že se na ně brzy dostanu. :) Ano, kupovala jsem ve slévá, ale i tak mě celkem naštvali. Alespoň by se mohli zmínit, že se u většiny jedna o kazove knihy, poté bych nebyla tak překvapena.

      Vymazat
  5. Parádní přírůstky :) Tak ať se ti všechny líbí, užij si jich :)

    OdpovědětVymazat
  6. To je kousků... :-))) Z Tvého výčtu jsme četla Pokání - ale už to bude tak dva až tři roky zpět.
    Tak ať se líbí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kousků je to opravdu hodně. Snad mě někdy to hromadění knížek přejde, abych je také stihla někdy všechny přečíst. :) Děkuji, snad budou dobré. :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...