Jsem odsouzena k věčnému životu osamotě...

Dcera čarodějnice

Autor: Paula Brackston

Série: Dcera čarodějnice 1.

Originální název: The Witch's Daughter

Žánr: Fantasy, historický román, román

Počet stran: 360

Vydavatelství: Omega

Oficiální anotace: Je jaro roku 1628. Mladá Bess Hawksmithová vidí, jak se tělo její matky houpe na Stromě oběšenců. Ví, že ji před stejným osudem může zachránit jen jeden muž – Gideon Masters, čaroděj. Také ví, že za jeho pomoc zaplatí vysokou cenu.
Anglie, současnost. Elizabeth žije tichým životem. Celá staletí strávila o samotě. Po celou tu dobu se stěhovala z místa na místo, přežila morové epidemie, války a také žal, jejž nesmrtelnost přináší. Její osamělost ukončí až přátelství s mladou dívkou jménem Tegan. Elizabeth dobře ví, proč zůstává celá staletí uzavřená, ale přátelství Tegan ji obměkčí a Elizabeth se dívce otevře a začne ji učit řemeslu přírodních čarodějnic.
Ale Gideon je stále na lovu. Nezastaví se před ničím. I po staletích míní získat Elizabethinu duši. A teď už Bess nebojuje jen za sebe: teď musí ochránit dívku, kterou začala milovat jako vlastní dceru.

„Jmenuji se Elizabeth Anne Hawksmitová a je mi tři sta osmdesát čtyři let. Jestli mne vyslechnete, povím vám příběh o čarodějnicích."

Batchcombe, rok 1627

Mladičká, patnáctiletá, Bess, žije se svými rodiči, mladší sestrou a starším bratrem na malé rodinné farmě. Jsou naučení žíti skromně, ale to jim nevadí. Jsou obklopeni svou rodinnou láskou, díky které jejich život jen vzkvétá. Bess se navíc dvoří jeden velmi bohatý hoch z okolí, takže její vyhlídky na budoucnost jsou jen a jen dobré.

Ale to vše je tak pouze do doby než do vesnice dorazí mor a jako jednu z prvních obětí si vybere někoho z její rodiny…

Rok 2007, Vrbová chalupa poblíž Pasbury

Už uplynulo 379 let od doby, kdy Elizabeth rozhodla o osudu svého života. Slíbila, že bude žít a svůj slib také plní. Celou tu dlouhou dobu však musí žít sama. Nemůže totiž dovolit, aby jí na někom začalo záležet, protože by pak danému člověku hrozilo nebezpečí.

A tak žije v ústraní, jak nejvíce to jde. Myslela si, že nový domov ve Vrbové chalupě jí před cizími lidmi ochrání, ale to se spletla. Začne ji navštěvovat mladá dívka, Tegan, která Elizabeth začne připomínat její sestru. Tegan je na svůj věk velmi osamocená a proto se Elizabeth rozhodně dělat ji společnost. Postupem času ji však na Tegan začne záležet a to tak jako kdyby byla její dcerou. Jenže jakmile si myslí, že je vše v pořádku, může přijít nebezpečí, před kterým se celou tu dlouhou dobu skrývá.

Bess, Eliza, Elis a Elizabeth je jedna a tatáž osoba. Ať už se představovala pod jakýmkoli jménem, vždy měla stejného nepřítele, který ji už po staletí pronásleduje. Jeho jméno je Gideon. Díky němu je stále naživu, ale také ve stálém nebezpečí…

„Jaké je krédo čarodějnic?"
„Vědět, vyzývat, toužit, mlčet."

Nějakou chybou jsem si myslela, že se jedná o YA příběh, proto mě dost zarazil začátek, který mi jasně ukázal, že to tak není. Musím se přiznat, že mě to zprvu celkem mrzelo, ale jakmile jsem zjistila skutečný směr, kterým se autorka rozhodla příběh vyprávět, byla jsem nadšená. Jedná se tedy o román s fantasy prvky v podobě kouzel a čarodějnic, který se z velké části odehrává v historii a částečně v přítomnosti, tedy v roce 2007.

Autorka zvládla perfektně popsat děj v jakémkoli čase. Vše bylo dobře rozděleno a označeno, není tedy možné se v letech ztrácet. V knize najdeme rovnou několik částí, odehrávajících se v minulosti. Nejdříve se ocitáme na okamžik v roce 1628, ve kterém se Bess rázem změnil život. Poté jsme vhozeni do přítomnosti, která nám pomáhá vše pochopit. A až poté začíná okamžik, který je nám už od samotné anotace slibován, a tím je vyprávění. Z přítomnosti se třikrát vracíme do minulosti, kterou Elizabeth vypráví. Navštívíme tak rok 1627, 1888 a 1917, ve kterých nás Elizabeth postupně se vším seznamuje.

Popis celého děje je až neskutečně realistický a to až tolik, že se vám samotným může udělat v některých okamžicích zle. Až na mou oblíbenou autorku, Sarah. J. Maas, jsem zatím nenašla nikoho, kdo by mě svým stylem dokázal tak vtrhnout do děje a donutit mě vidět a cítit vše, co se v příběhu událo. Ale teď se to stalo. Paula Brackston má neskutečný talent popsat i ten sebemenší detail tak, aby to do děje zapadalo a vůbec to v ničem nepřekáželo. Musím, i když nerada, přiznat, že chvílemi byla autorka daleko lepší než Sarah.

Samotná kniha spadá rovnou do dvou sérií. Tou první je duologie, která nese stejnojmenný název jako tato kniha. Druhý díl k této dvoudílné sérii by měl nejspíše vyjít na začátku prosince a měl by se jmenovat Návrat čarodějnice. Celkově jsou však tyto knihy začátkem a koncem tetralogie Kronik stínů (Shadow Chronicles). Prostřední dva díly z této čtyřdílné série by však měli pojednávat o jiných postavách, které však bude spojovat magie. A aby toho nebylo málo, tak autorka napsala ještě krátkou povídku také do této tetralogie jako doplňkovou část. Tak uvidíme, zda celá série Shadow Chronicles vyjde i v České republice…

Další obálka, která znovu perfektně vystihuje celou knihu. Vyzařuje z ní magie, temno, ale i čistota přírody. Skvěle vystiženo, co více k tomu dodat… Možná jen jedna malá poznámka a tou je: Pokud chcete celý plně prožít, pusťte si ke čtení píseň Greensleeves, která ke knize neskutečně patří. Jen menší varování. Pokud ji po přečtení knihy někde uslyšíte, může vás to k smrti vyděsit…


A tímto menším varováním končím dnešní recenzi. :) Doufám, že jsem vás na knihu alespoň trochu nalákala, protože za přečtení opravdu stojí. Hlavně si cením toho, že se na českém trhu konečně ukázala dobrá fantasy kniha, která není určená vyloženě pro mladší čtenáře. Knihu si může přečíst úplně kdokoli od 15 let, kdo má rád fantasy, ve kterých figurují čarodějové.

A teď už hodnocení!

    93%

Jak se vám knížka líbí? Chystáte si ji přečíst nebo jste ji už četli? Líbila se vám?
Budu moc ráda za každý váš komentář. :)



Mé velké díky patří nakladatelství Omega za poskytnutí výtisku pro tuto recenzi.

Pokud o tuto knihu máte zájem, najdete ji přímo na stránkách nakladatelství Omega.


A pořídit si ji můžete v knihkupectví Knihy Dobrovský.

Komentáře

  1. Pěkná recenze. Knihu jsem také již četla a moc se mi líbila, ikdyž bych ji do žánru fantasy asi moc neřadila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Není to možná až takové fantasy, ale pár prvků by se určitě našlo. Hlavně ty čarodějové, klouzla a kletby do žánru fantasy patří....

      Vymazat
  2. Pěkně napsáno, knihu jsem včera dočetla, ale až tak úplně stoprocentně spokojená nejsem. Čekala jsem malinko víc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já jsem právě očekávala něco úplně jiného a tohle mě hodně potěšilo tím, že to bylo odlišné. Každý má však jiný názor, kniha tedy nemůže být nikdy dokonalá... :)

      Vymazat
  3. Hezká recenze :) Já se k Dceři dnes konečně dostala, a zatím jsem nadšená :) Tak jsem zvědavá, jestli mi to vydrží :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Tak ať se ti líbí. Doufám, že ti to nadšení vydrží až do samého konce. :)

      Vymazat
  4. Dík za recenzi. Na knihu jsem náhodou kápla v knihovně, tak se na ni těším:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš vůbec za co. Doufám, že se ti bude líbit, je opravdu nápaditá. :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...