Pokud tě někdo sleduje, jsi mrtvý...

Noční lov

 

Série: Inspektorka Erika Fosterová 2.

Originální název: The Night Stalker

Žánr: Detektivka, světová literatura

Počet stran: 432

Vydavatelství: Cosmopolis, Grada

Oficiální anotace: Jedné horké červnové noci je detektiv šéfinspektor Erika Fosterová přivolána k brutální vraždě. Oběť, vážený praktický lékař, je nalezen ve své posteli udušený. Zápěstí má svázaná a oči pod průhledným sáčkem upevněným těsně pod hlavou vypoulené.
O několik dní později umírá za podobných okolností další muž a Erika společně s kolegy Petersonem a Mossovou tuší, že čelí sériovému vrahovi. Ten své oběti sleduje a vyčkává na vhodný okamžik, kdy udeří.
Co mají oba mrtví společného? Existuje v jejich minulosti nějaké tajemství, které by je mohlo spojovat? A co je spojuje s vrahem?
Erika dělá vše pro to, aby Nočního lovce zastavila a dopadla, i když opět riskuje a dostává se do konfliktů s nadřízenými. A navíc možná vrah začíná sledovat i ji...

"V klidu bych odešel, bez bolestně, lehce…
Bylo by to jako sen, který nikdy neskončí."

Nový případ Eriky Fosterové, který nikoho v jejím okolí nenechá v klidu spát…

Praktický lékař, Gregory Munro, vede na první pohled dokonalý život, jenže až tak dokonalý není. Odešla od něj manželka i s pětiletým synem, ale proč? Důvod musí zjistit detektiv šéfinspektor Erika Fosterová, protože Gregory ji už nic neřekne. Provedl věc, za kterou zaplatil vlastním životem. Byl nalezen mrtev ve svém domě, kde byl krutě zavražděn.

Zjistit však informace o jeho osobním životě není až tak jednoduché. Jeho matka, která Gregoryho našla, se zhroutila. Manželka, která od něj utekla, toho o svém manželovi ani moc nevěděla. Také chrání svého bratra, který ho nenáviděl, takže k policii není moc sdílná…

Vše se začíná zamotávat ještě daleko více poté, co najdou u Gregoryho Munroa doma jisté časopisy, kvůli kterým Erika málem ztratí celý případ. Aby toho však na Eriku nebylo málo, blíží se dvouleté výročí smrti jejího manžela Marka a také stále bojuje se svými nadřízenými, kteří nesouhlasí s jejími postupy ve vyšetřování. Před Erikou stojí další nelehký případ, ve kterém se může spoléhat pouze sama na sebe. Musí však postupovat rychle. Noční lovec je stále na lovu…

"Nemyslela na minulost ani na budoucnost.
Pro jednou si užívala přítomnost."

Další příběh z kriminálního prostředí, který se odehrává na Londýnské policejní stanici Lewishan Row, který má sice pomalejší start, ale i přesto je neuvěřitelně chytlavý. Po pomalém a lehce kostrbatém rozjezdu přichází hutná dávka vražd, krve a napětí, která nenechá v klidu spát žádného čtenáře, který se nechá plně pohltit příběhem.

zdroj
Kniha Noční lov je vyprávěna stejným způsobem jako první díl, Dívka v ledu. V knize můžeme tedy nahlédnout do příběhu z úhlu pohledu Eriky, vraha a nálezce zavražděného Gregoryho. Autor nám však tentokrát více umožnil porozhlédnout se po ostatních vedlejších postavách od policie. Především tedy máme možnost poznat forenzního patologa Isaaca, který má tentokrát v příběhu daleko více prostoru. Právě i díky Isaacovi, měl autor více místa v knize rozvést LGBT tématiku. Není to však do knihy rváno násilím. Celá tato tématika tam patří a hlavně tím autor dal do knihy větší část sebe a toho by si měl čtenář vážit.

Tentokrát však v příběhu autor zvolil jiný popis vraha, kterého čtenáři nečekaně odhalí už v polovině knihy. Je ale pravda, že tímto si některé milovníky detektivek, které baví zjišťovat kdo je ten vrah, od čtení odradí. Mě to však tímto způsobem bavilo daleko více. Přijde mi většinou nudné, když vraha s jistotou sami odhalíte už v polovině knihy a ve čtení pokračujete pouze proto, že toužíte, aby vám autor toho vraha potvrdil. Takhle bylo daleko více zajímavé zkoumat psychiku vraha, u které se opravdu nejde nudit. Navíc se v knize mimo hlavní případ, řeší okrajově i jeden vedlejší, u kterého je však škoda, že není více rozebrán.

Knižní obálka… Co o ní napsat? Je krásná, to každopádně. Jenže mi nepřijde, že by se ke knize hodila tak dokonale, jako obálka k Dívce v ledu. Tady to lehce pokulhává v tom vystihnutí příběhu, ale nějak moc mi to to nevadí, poněvadž mi obálka krásně ladí k celé sérii o Erice Fosterové. Navíc mám opravdu ráda modrou barvu… :)

A nyní už můj pohled na knihu. Na samotném začátku mi dělalo větší problém se do příběhu vžít. Sice byl začátek knihy popsán dost podobně, ale nezasáhlo mě to tolik jako Dívka v ledu. Ovšem co se pokračování týká, tak to už je jiná. Poté co jsem si zvykla, jak Robert Bryndza napsal první díl, tak jsem čekala, že bude případ popisován podobně, ale nebyl a já jsem za to šťastná. Slyšela jsem, že právě nový styl autora ostatním čtenářům nesedl a že jim více vyhovoval první díl. Jenže mě baví zkoumat lidskou psychiku, takže jsem si knihu neskutečně užila, proto mi více sedla tato kniha. Navíc mám pocit, že jsem se stala na autorovi závislá a doufám, že ještě tento rok vyjde u nás třetí díl Eriky Fosterové, který se má jmenovat Temné hlubiny. Opravdu nutně tu ten třetí díl potřebuji… :)

A teď už hodnocení!

    89%

Četli jste nějakou knihu od Roberta Bryndzi? Líbila se Vám? Nebo máte na knihu zatím pouze zálusk a chystáte se na ni?
Budu moc ráda za každý váš komentář. :)





Mé velké díky patří nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí výtisku pro tuto recenzi.
Pokud o tuto knihu máte zájem, můžete si ji pořídit ZDE.

Komentáře

  1. Moc pěkná recenze :) Knihu jsem četla asi před měsícem a už si nepamatuji o čem byla :D Ano, líbila se mi a to více, než první díl, ale stejně mi z paměti rychle vyklouzla :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) To já jsem zatím nezapomněla ani první díl, ale počítám s tím, že po dalších dvaceti knížkách nebudu vědět ani jména těch hlavních postav z policejní stanice. Budu ráda když si zapamatuji do dalšího dílu jméno Eriky. :D

      Vymazat
  2. Krásná recenze! Od autora jsem nečetla ani první díl, ale možná že jednou napravím. I když ráda bych nejprve ztenčila hromádku doma, než pořizovala další knihy do ní - ale to si slibuji měsíc co měsíc a skutek utek.. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Také se snažím nepořizovat nové knihy a číst jen ty, co mám doma nepřečtené, ale vůbec mi to nejde. :) Copak může milovník knih odolat žhavým novinkám, které u nás vychází? :D Každopádně nad sérií o Erice Fosterové dlouho nepřemýšlej, určitě jdi do ní. ;)

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...