#5 Knižní nákupy - květen & červen 2017

Zdravím knihomolové!

Dnes vás konečně vítám u knižních nákupů a to nejen těch červnových, ale tentokrát tu mám i jednu knížku z května. Květnový článek jsem raději spojila s červnem, abyste zde měli více inspirace, než pouze jednu knížku. Tak snad se vám mé nákupy budou tentokrát líbit.


Kdybych měla zhodnotit každý měsíc zvlášť, tak by to vypadalo nejspíš takto: V květnu jsem byla na svou peněženku obzvláště hodná a pořídila jsem si jen jednu knihu, kterou jsem navíc měla už nějakou tu dobu předobjednanou. No a jaký byl červen? Jednoduše řečeno jsem zlobila a nakupovala jak zběsilá…


Květen

Jen jedna kniha a to díky tomu, že jsem nebyla na Světu knihy. Nechci vědět, jak jinak by to dopadlo… A jak už jsem psala, kniha byla předobjednaná už hodně dlouho dopředu, takže bych jinak vyvázla v květnu s nulou. To by však byla celkem škoda.


Novodobá královna fantasy, která podle mého předčila v žebříčku i Sarah J. Maas a v některém směru i autorku fantastického Harryho Pottera. Cassandra Clare má v Čechách konečně novou knížku Paní půlnoci ze série Temné lsti. Na knížku jsem se nesmírně těšila, ale poté co mi přišla, jsem na ni neměla ihned čas. Dostala jsem se k ní až teď. A jak u mě obstála? Tak to se dozvíte v recenzi, kterou už chystám. :)

Anotace: Los Angeles, 2012. Je tomu již pět let, co dvanáctiletá lovkyně stínů Emma Carstairsová přišla za Temné války o oba rodiče. Dnes už Emma dávno není dítě, ale mladá žena odhodlaná k pátrání a pomstě. Spolu se svým parabátai Juliánem Blackthornem musí překazit nekalé spiknutí a rozbít síť temné mafie, jejíž dlouhé prsty sahají od Sunset Stripu až k magickým hlubinám oceánu a plážím v Santa Monice. Aby to dokázala, musí se však naučit důvěřovat svému srdci, které ji, zdá se, svádí na scestí…







Červen

Tak tato část bude delší. Knížky jsem si objednávala celkem ze dvou internetových obchodů, které zná každý snad každý knihomol. Tím prvním obchodem byl Martinus, ve kterém jsem šla pouze po jedné knize. Tady mi šlo hlavně o to udělat si radost a použít první poukázku na knížku z březnové spolupráce s Favi. No a tím druhým obchodem byl Knižní klub, ze kterého mi přišel katalog, jemuž jsem nemohla odolat.


Vezmu to tedy od začátku. První objednávku jsem udělala u Martinusáků, kde jsem si pořídila tu nejkrásnější knížku, která bude po přečtení hrdě zdobit mou knihovnu. Justýnka a asistenční jednorožec je kniha od české autorky Kateřiny Maďarkové s ilustracemi jedinečné Lény Brauner. Jedná se o dětskou knížku, která s jistotou potěší i mnoho dospělých. Já se sice řadím do kategorie, která pohádky moc nemusí, ale tuto knihu jsem si nemohla nechat ujít.

Anotace: Justýnka je docela obyčejná holčička, které ale dočista chybí fantazie. Svět vidí docela nudně, šedivě, úplně bez nápadu. Naštěstí se jí dostane pomoci od asistenčního jednorožce Huberta. Ten ji za pouhých šest dní naučí věci kolem sebe vidět úplně jinak – najednou je svět kolem ní barevný, plný dobrodružství a zážitků.









A nyní už ke Knižnímu klubu. Zde jsem šla na jistotu po knize, kterou si však odkládám na dlouhé zimní večery a především na správnou náladu. O japonském autorovi, Haruki Murakami, slyšel nejspíš každý a ani já nejsem výjimkou. Jenže jsem si stále nebyla jistá, zda jsou jeho knihy tím pravým pro mě. Ovšem nedávno jsem narazila na jeho knihu Spisovatel jako povolání a konečně mě nějaká kniha pořádně zaujala. Říkala jsem si, že si jí pořídím až tak na podzim, ale nevydržela jsem a tak už ji mám doma nyní.

Anotace: Haruki Murakami nedává rozhovory, nerad se fotí, a taky připouští, že poměrně nerad rozebírá to, co napsal. Přesto napsal knihu, v níž se vyjadřuje k tématu spisovatelství. Nejsou to eseje v pravém slova smyslu, autor volí takovou formu, jako by šlo o rukopisy připravovaných přednášek – jako by přede mnou v malé přednáškové síni sedělo třicet až čtyřicet lidí a já k nim promlouval co možná nejpřátelštějším tónem… Několik kapitol z této knihy vyšlo původně v japonském literárním časopise Monkey. Nejsou to však texty na objednávku, jak autor upozorňuje, ale texty, které vznikaly spontánně a které spisovatel psal pro sebe samotného. Můžeme je tedy vnímat jako kompilaci názorů na to, jak se píše literatura.




Dvacet let od vydání prvního dílu Harryho Pottera, jsem si musela udělat radost a pořídit si alespoň jednu knihu, která byla právě na toto krásné výročí vydána. Mou jasnou volbou nakonec byly Bajky Barda Beedleho, které se dočkaly nového vydání a krásnými ilustracemi a konečně v pevném přebalu. Knihu samozřejmě napsala Joanne Kathleen Rowling, autorka samotného Pottera, ovšem v knize je napsáno, že knihu z původníh run přeložila Hermiona Grangerová a svými komentáři doplnil Albus Brumbál, což přidává celým bajkám na reálnosti tohoto kouzelného světa.

Anotace: Pohádky, které jsou každému kouzelnickému dítěti čteny na dobrou noc. Pohádky, které Hermioně odkázal Albus Brumbál. A také pohádky, které si Harry Potter málem přečetl příliš pozdě – právě v nich totiž objevil důležitou informaci, která mu nakonec zachránila život v boji tváří v tvář nejstrašnějšímu černokněžníkovi všech dob – lordu Voldemortovi.






Když půl roku čekáte na novou knihu, není pak divu, že si ji pořídíte ihned po jejím vydání. Tíhu vesmíru od Jennifer Niven jsem zkrátka musela okamžitě mít a tak jsem si ji ihned objednala. A mám jí doma. Jenže… Celkem se bojím zklamání. Autorku jsem si oblíbila její knihou Všechny malé zázraky, která je naprosto dokonalá a ani po roce a půl jsem na jedineční příběh nezapomněla. Navíc už jsem slyšela i pár ne příliš nadšených názorů na tuto knihu, takže mé obavy jsou nejspíš na místě. I tak se ale na příběh těším, jen nevím, kdy se na něj dostanu.

Anotace: Každý si myslí, že dobře zná Libby Stroutovou – tuhle odvážnou dívku s úctyhodnou váhou, jejíž fotku s titulkem „nejtlustší teenagerka Ameriky“ otiskly před dvěma roky snad všechny noviny v USA. Libby se ale od té doby změnila – a nejen co se váhy týče. Stejně tak si každý myslí, že dobře zná i Jacka Masselina. Mezi spolužáky je oblíbený, randí s nejkrásnější holkou ze školy a na první pohled to může vypadat, že má všechno, co si může přát. Až na to, že trpí prosopagnosií – není schopný rozeznávat lidské tváře a svůj handicap samo sebou skrývá. Když tedy na sebe Stroutová a Masselin rázem narazí ve škole, svět se obrátí vzhůru nohama – minimálně Van Burenova střední. A malér je na světě!



Tohle by vlastně mohlo být z mých nákupů vše, ale to bych nesměl zavítat do slev a výprodejů. Vždy mám velkou radost, když ukořistím nějakou skvělou knihu, za málo peněz a tentokrát se mi podařilo najít takových knih hned pět. Dvě knihy jsem však pořídila jako dárek mamce a kamarádce, takže ty vám zde ukazovat nebudu. Ovšem stále tu jsou tři mé, které jsem v Knižním klubu ukořistila, tak se pojďte podívat, jaké to jsou…


Tou první knížka Odpusť mi Megan od Abbie Rushton, kterou jsem si přála už hrozně dlouho a jak se tak dívám, to čekání se vyplatilo. Našla jsem ji za pouhých 89,- korun, takže spokojenost nejvyšší. Dost se mi líbí příběh, který slibuje anotace, tak doufám, že nezklame. A hlavně ta obálka, je naprosto dokonalá.

Anotace: Některá tajemství by měla zůstat skryta…
Megan nemluví. A ani nemůže. Loni v létě se stalo něco hrozného a ona slíbila, že o tom nikdy nikomu neřekne. Trápí ji strašná vina. Přišla o kamarádku, odcizila se mámě a stala se terčem posměchu spolužaček. Nebýt Luka, neměla by už nikoho.
A pak se na jejich škole těsně před závěrečnými zkouškami objeví Jasmine. Temperamentní, nádherná, upovídaná Jasmine. A chce se s Megan kamarádit. Díky ní připadá Megan život zase o něco barevnější. A nejen jí. Jasmine padne do oka i Owenovi, za kterým pálí holky z celé školy.
Jenže pak se kolem nich začnou dít zvláštní věci. Že by to byla náhoda? Nebo jim hrozí nebezpečí? Megan by ráda znovu mluvila. Ale bojí se. Protože jestli se jí hlas vrátí, bude to znamenat jen jedno. Pravdu.




A nyní další YOLI knížka, kterou jsem také objevila ve slevě. Sice byla trochu dražší, ale neodolala jsem jí a to hlavně kvůli její krásné obálce. Knihu Mluv od Laurie Hals Anderson vydalo nakladatelství YOLI tuto zimu a v tu dobu mě kniha příliš nezaujala. Říkala jsem si, že pokud budu chtít znát tento příběh, pustím si film. Když jsem však projížděla KK a narazila na ní, musela jsem si jí koupit. Takže ji mám doma a zatím musím říct, že nejen její obálka, ale i vnitřek knihy je krásný. Jen obsah knížky vypadá až překvapivě tenký…

Anotace: Jsi si jistá, že tobě se to stát nemůže?
Melinda Sordino nastupuje do prvního ročníku na Merryweatherskou střední s cejchem na čele. Potom co zavolala na závěrečný školní večírek policii, se s ní skoro nikdo ze spolužáků nebaví. Už jen cesta do školy představuje pro Melindu obrovské sebezapření, následují však o nic méně trýznivé hodiny a hodiny se spolužáky, kteří ji ostentativně přehlížejí. Melinda se uzavírá do sebe a čím dál víc se izoluje od okolí. Málokdo by si všiml, že téměř nemluví, a už ani nikoho nezajímá, proč tehdy na policii zavolala...
Jediným světlým bodem jsou pro Melindu hodiny výtvarné výchovy volnomyšlenkářského profesora Freemana. Jako ročníkový úkol si Melinda vybrala téma stromu. Nejdříve si s tím nevěděla rady, ale pak zjistila, že jen při malování se cítí znovu svobodná a nesvázaná trpkou vzpomínkou na závěrečný školní večírek.
Působivý román Mluv se dočkal brzy po vydání velkého ohlasu ze strany čtenářů i kritiků. Autorka za něj získala několik ocenění (Printz Honor Book, Edgar Allan Poe Award, Golden Kite Award, také knižní cenu periodika Los Angeles Times ad.) a byla nominována na americkou Národní cenu za literaturu v kategorii Young Adult. Román byl v roce 2004 zfilmovaný v hlavní roli s Kristen Stewart.



Poslední knížkou z těchto nákupů je také další příběh vydaný nakladatelstvím YOLI a vzhledem k tomu, že jejich knihy čtu opravdu ráda, tak jsem si ani tuto za pouhých 49,- korun nemohla nechat ujít. Tou knihou je Cena nevinnosti od australské autorky Rebecci James. Od této knihy jsem toho ani moc nečekala, ale v okamžiku, kdy jsem si přečetla zadní stranu této knihy, dostala jsem okamžitou chuť ji začít číst. A taky jsem už začala, jenže jsem zatím hodně na vážkách. Ovšem nechci ji už nyní odsuzovat, na celý můj názor si budete muset ještě chvíli počkat…

Anotace: Tim je obyčejný australský kluk. Pracuje jako kuchař v otcově restauraci, každý den si zasurfuje a dá si pivo. Je se svým životem navýsost spokojený – tedy až do chvíle, kdy ho jeho přítelkyně Lilla vyhodí z bytu s tím, že by měl konečně dospět. Řízením osudu se Tim stává podnájemníkem v obrovském starodávném a trochu strašidelném domě, který vlastní uzavřená a plachá Anna, dívka s traumatickou minulostí, jež už půl roky nevyšla z domu, neboť trpí agorafóbií (strach z otevřeného prostoru) a záchvaty paniky. Bezstarostný Tim se rozhodne, že si Anninu psychickou nemoc nebude připouštět, ale když se v domě začnou dít podivné věci, zalekne se, že Anna už ztrácí rozum docela a že by mohla být nebezpečná – jenomže to už se mezi oběma spolubydlícími, kteří snad nemohou být rozdílnější, rodí křehké, ale silné pouto…




Červnové nákupy tímto končím. Doufám, že jste zde případně našli nějakou tu inspiraci na knihy, které byste si chtěli přečíst. Já doufám, že budu mít někdy tolik volného času, že všechny knihy, které jsem si kdy koupila, přečtu. Zatím mi připadá, že ta má nepřečtená hromádka jen roste a to i přesto, že z ní knihy čtu. Mate to tak také?

Jaký byla váš červen? Drželi jste se zkrátka, nebo jste také nakupovali ve velkém? Jaká kniha z mých nákupů se vám líbí nejvíce? Je zde nějaká, kterou bych si měla co nejdřív přečíst? Kterou knihu byste mi nejvíce doporučili?
Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Mějte se krásně,
vaše knihomolka Šárka


Komentáře

  1. Krásné novinky a moc, moc hezké fotky! Z Tvého výběru sama určitě neodolám Asistenčnímu jednorožci, to je věc, kterou i ve svém věku nutně potřebuju :) Měj se hezky a všechny ty nádherné přírůstky si pěkně užij :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji ❤ S Justýnkou to máme úplně stejně. :) Také se měj krásně!

      Vymazat
  2. Přírůstky jsou to krásné. Především Justýnka a asistenční jednorožec, tuhle knihu obdivuji na brigádě v knihkupectví. Jinak Tíhu vesmíru, Cenu nevinnosti a Paní půlnoci jsem si také pořídila. :

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Justýnku nejspíš obdivují všichni a ani se nedivím. :) O Paní půlnoci ti mužů říct, že je dokonalá a kniha, kterou budeš číst poté, má smůlu, protože se ji žádná jen tak nevyrovná. :) Ať se ti knížky líbí. ;)

      Vymazat
  3. Koukám, že ti přibyli samé skvěle knihy. Užij si čtení a já se budu těšit na budoucí recenze. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji. :) Doufám, že recenze budou co nejdříve. Ovšem nejdřív mít ten čas na přečtení... :)

      Vymazat
  4. Jedna kniha hezčí než ta druhá! Knihu Mluv jsem teď nedávno rozečetla a nejsem z ní tak odvázaná, jak jsem čekala, myslela jsem si, že jí za dva dny budu mít za sebou a místo toho mi leží na stole, a já na ní už třetí den nesáhla :( Tak snad Tebe vtáhne!
    Jo a Bajky mám také.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bajkám nešlo odolat. :)
      Tak uvidím, kdy se do Mluv pustím. Když jsem si ji pořizovala, myslela jsem na tebe, že ji máš také, a tak jsem si řekla, že už si ji koupím. Doufám, že to nebude až tak velké zklamání. Alespoň má knížka krásnou obálku. :)

      Vymazat
    2. Ano, obálka jje krásné graficky zpracováná, to mě hodně nalomilo si knihu pořídit,) Dneska jsem v četbě kupodivu zase popolezla o několik stránek, tak už de konečně blížím k půlce :)
      Domnívám se, že ty s ní problémy mít nebudeš a začteš se ;)
      Dobrou noc a krásný vikend přeji.

      Vymazat
    3. Mohla by to být i jednodenní jednohubka, pokud bych měla nějaký den od rána čas. Tak Uvidíme...
      Tak ať se ti líbí alespoň konec. :)
      Také ti přeji krásný víkend!

      Vymazat
  5. Pěkné nové kousky :) Na Paní půlnoci se těším :) Odpusť mi Megan byla dobrá oddechovka a Mluv na mě moc rychle začala a hned skončila :D Přeji hezké čtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Na Paní půlnoci vyjde recenze už v neděli, tak snad se ti bude líbit. ;)

      Vymazat
  6. Moe švagrová mi pořád knihy od Murakami doporučuje, jsem na ně strašně zvědavá a jsem ráda, že vidím, že je čtou i blogeři :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja bych řekla, že je čtou hlavně blogeři a především tedy Martinusáci. Díky nim jsem na tohoto autora přišla. :) Doufám, že to bude dobrá kniha, jen nevím, kdy se k ni dostanu...

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...