#6 Přečteno za měsíc - červen 2017

Zdravím knihomolové!

Po měsíci vás vítám u dalšího souhrnu knih, které jsem za červen přečetla. Stále se držím svého častého průměru, a tím je šest knih. Doufám, že i v tomto článku najdete nějakou tu inspiraci ke čtení. Dnes tu pro vás mám na ukázku dvě knihy povídek, nějakou tu romantiku a pomalu v každé knize se ukrývá nějaký ten detektivní případ…


V červnu jsem měla na seznamu celkem tři recenzí výtisky z Cosmopolisu a Omegy, k tomu dvě své knížky a ještě jednu z knihovny. A jaké to byly? Pojďte se podívat…




První červnovou knížkou byla detektivní nálož ze série o Erice Fosterové. Jednalo se o knížku Noční lov od Roberta Bryndzi. Styl psaní Roberta se mi zalíbil už v knize Dívka v ledu a tak jsem se nemohla dočkat jeho další knihy. Bála jsem se však zklamání, ale naštěstí se nekonalo. Noční lov byl totiž pojat lehce jinak, jelikož vrah je čtenářům představen už v polovině knihy. To však není na škodu. Právě naopak. Kniha tímto získává větší rozměr a pro ty, které baví zkoumat psychiku vrahů, je kniha jedinečnou možností, ve které mohou prozkoumat myšlenky vraha a zjistit všechny důvody jeho činů ještě dříve než vyšetřovatel.

Kniha ode mě získala…     89%

Celou recenzi najdete ZDE.



Když bylo tak slunečno, zatoužila jsem po nějaké romantické knize, hodící se do krásného počasí. Sáhla jsem tedy po knize od Jandy Nelson, Dám ti slunce. O této knize slyšel minulý rok snad každý, kdo zná nakladatelství CooBoo a je tedy samozřejmostí, že já také. Jenže jsem se bála zklamání a knížku jsem si stále nekupovala. V říjnu jsem však už nevydržela, knížku si koupila a až v červnu jsem si ji přečetla. Byla dokonalá. Příběh je vyprávěn ve dvou časových linkách. Jedno časové období vypráví Noah a druhé Jude, dvojčata. Nyní po delší době nemůžu říct, kterou postavu jsem si oblíbila více. Noaha jsem si zamilovala okamžitě díky umění. A Jude? Tak s ní je to na delší lokty, chová se chvílemi tak trochu jako mrcha a možná právě proto jsem ji nakonec měla i v oblibě. Každá holka je přeci z části přesně taková, ale jen některá si to dokáže uvědomit…

Prosluněná knížka, prosluněné hodnocení…     96%

Recenzi najdete ZDE.



Poté tu mám jednu českou a kriminální knihu plnou šesti případů z dob Rakousko-Uherska a první republiky, Jak si smrt došla pro kata a další mordy z dob c. k. a první republiky od Miloslava Martínka. Do knihy jsem šla se velkým očekáváním, ale bohužel to nebylo čtení pro mě. Kniha to byla sice opravdu zajímavá a graficky moc dobře zpracovaná, ale kvůli jazyku, který byl použit přímo z dokumentů, jež autor o případech našel, se kniha celkem složitě četla a velmi špatně se do ní vžívalo. Proto na mě kniha nakonec neudělala takový dojem, jaký jsem čekala.

Hodnocení…     68%

Recenzi najdete ZDE.



Zarytý odpůrce retellingů si oblíbil sérii Měsíční kroniky od Marissi Meyer… Je mi až potupou to přiznat, ale je to tak. Na začátku května jsem přečetla první díl a nečekaně mě zaujal natolik, že jsem si z knihovny půjčila i druhý díl Scarlet. A tentokrát to byla opravdu jízda. V této knize se nejenže odehrával příběh samotné Scarlet, ale také se zde ocitá i Cinder a princ Kai. Postava Scarlet je zde založena na klasické červené karkulce a vlkovi, který tady samozřejmě nesmí chybět. Příběh byl neuvěřitelný a měl neskutečně dobrý spád, takže se četl jedna báseň. Moc se těším na další díly a doufám, že budou stále lepší a lepší, i když musím přiznat, že Cress se celkem bojím…

Scarlet ode mě získává…     91%

Recenzi vyloženě nechystám, ale ráda bych po přečtení celé série napsala celkové shrnutí...



Předposlední knížkou, kterou jsem v červnu stihla přečíst, je Krvavé ostří od Sarah J. Maas. Krvavé ostří je kniha pěti kouzelných povídek k sérii Skleněný trůn, z doby kdy byla Celaena pod dohledem krále vrahů v Adarlanu, Arobynnem Hamelem. Knížka je perfektní a nejvíce ji asi ocení milovníci této série. Takže někdo jako já. :)

Krvavé ostří hodnotím…     87%

Recenzi na celou knížku povídek najdete ZDE.



Lord John a důvěrná záležitost od Diany Gabaldon je poslední knížka, kterou jsem červnu přečetla. Byla to krásná historická jednohubka a na tu dobu s nezvyklým tématem. Kniha mě opravdu zaujala a užila jsem si ji. Má krásné grafické zpracování a až na některé věci, které mi tam v příběhu chyběli, knihu hodnotím velmi pozitivně a těším se na druhý díl…

Hodnocení…     78%

Recenzí najdete ZDE.


A to by bylo za červen vše. Ano, nebylo to moc knížek a některé byly na můj vkus až příliš tenké, ale hodlám si to tentokrát v červenci vynahradit. Už jsem dokonce začala příběhem ze světa lovců stínů, které nejde nemilovat. Dokonce bych to tipla na výherce měsíce července. Teď však přišel čas, abych vám odhalila nejlepší knihu měsíce, kterou tentokrát je ta největší oddechovka, která vás však dovede k zamyšlení. Červen tedy u mě vyhrává kniha Dám ti slunce od Jandy Nelson!

A co vy? Jaký byl váš červen? Kolik knih jste přečtli? Četli jste některou jako já? Líbila se vám nebo naopak ne?
Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Mějte se krásně,
vaše knihomolka Šárka


Komentáře

  1. Nečetla jsem tedy ani jednu ze zmíněných knih, ale na Krvavé ostří se určitě chystám až se postupně propracuji všemi díly Skleněného trůnu :)
    A když už jsi vzpomenula i ty Měsíční kroniky, tohle je pro mě série, do které nevím, jestli se pustit nebo ne. Už jsem na ni četla několik recenzí, ale stále nevím jestli je to moje gusto. Tak snad se mi to nebude v hlavě dlouho převalovat a někdy se do ní na zkoušku pustím:)

    Mrs. Jungová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skleněný trůn je dokonalý, tak ať se líbí všechny díly série. :)
      A co se týká Měsíčních kronik, tak to je celkem sporné téma. Nedivím se ti, že váháš. Já jsem s prvním dílem měla celkem problém. Stále jsem viděla klasickou Popelku, a proto pro mě byla Cinder celkem šok. Ale nakonec to šlo a Scarlet jsem si opravdu užila. Držím tedy palce v rozhodování. :)

      Vymazat
  2. Noční lov byl skvělý. Konceptem mi sice lépe sedla Dívka v ledu, ale přesto si mě Bryndza získal oběma knihami a moc se těším na další díl. Měsíční kroniky jsou pro mě podobné téma jako pro Terezku - stále váhám. Ale myslím, že časem neodolám a šanci tomu dám. :) A krásné čtenářské skóre, u mě to bylo o dost horší, snad vše doženu v létě :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě Dívka v ledu lehce nudila, jelikož jsem vraha odhalila dříve a dočítala jsem ji hlavně z důvodu, abych si to potvrdila. Každopádně na další díl se také moc těším. :) Ke kronikám ti mužů akorát napsat, že je potřeba oprostit se od pohádek, ze kterých to vychází a pak už jen záleží jestli ti sedne styl autorky. :)

      Vymazat
  3. Parádní sbírka knížek :) přečetla jsi samé pěkné kousky :) Noční lov byl o kousek lepší než Dívka v ledu, ale přesto žádný zázrak. A na série Skleněný trůn a Měsíční kroniky se teprve chystám :) Hezké čtení i v červenci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Tobě přeji také krásné čtení v červenci a ať se brzy dostaneš ke Skleněnému trůnu a Měsíčním kronikám. :)

      Vymazat
  4. Ahoj Šárko,
    nějakou dobu jsem sem nezavítala, omlouvám se - komplikace s časovým vypětím a tím je i dost poznamenán můj čtecí červen, jen dvě knížky. :(
    Ale koukám, že ty jsi toho přečetla dost, a samé parádní kousky různých žánrů. :-)
    Ať se ti daří i v následujícím měsíci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš vůbec za co se omlouvat. Samotné mi přijde, že na blog nemám teď tolik času, takže jsi určitě o nic nepřišla. :) A dvě knížky jsou skvělé, zvlášť pokud se ti líbily :).
      Ano, kousky to jsou parádní a musím říct, že to na červenec vypadá ještě lépe. :)
      Měj se krásně a ať se ti tvé čtecí plány v červenci vydaří. ;)

      Vymazat
  5. Pěkný seznam a moc se mi líbí fotky. :)
    Z těchto knih jsem tedy zatím žádnou nečetla, ale už dlouho mám na wishlistu Dám ti slunce a z Tvého článku mě zaujal Noční lov, to by mohlo být něco pro mě. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Ty fotky se svíčkou jsou spíše taková poslední záchrana. Poté co jsem všechny knihy vynesla ven a vyfotila základ, tak začalo pršet. Musela jsem tedy improvizovat. :)
      Dám ti slunce se skvěle hodí do tohoto letní počasí, tak snad se k tobě dostane co nejdříve. :) A před Nočním lovem doporučuji první díl ze série o Erice. :)
      Přeji hezký čtecí červenec. :)

      Vymazat
  6. Z tvých knih jsem nečetla žádnou - vypadají zajímavě, ale popisů to není nic pro mě. :) Já měla takový poklidný měsíc, většinou jsem četla jednu jedinou knihu - velmi dlouhou, velmi tlustou, ale zatraceně dobrou. Ale i tak to byl pěkný červen. :)
    http://jaderna-knihomolka.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý čtenář, jiný druh knížek... :)
      Tak ať se daří i v červenci! Přeji hezké čtení. :)
      Mimochodem, moc pěkný název blogu. Ta "Jaderná knihomolka" se mi moc líbí. :)

      Vymazat
  7. Já měla v červu nějaký útlum, přečetla jsem jedinou knihu :-( Zato teď už mám přečtené tři :-) zvu tě na můj blog kde mám, mimo jiné, spostu článků o knihách.
    Www.siraelxy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý čte podle podle toho, kolik má volného času a hlavně také záleží na náladě. Takže i jedna kniha je skvělá, zvlášť pokud se ti líbila. :) Tento měsíc už tři? Tak to já jsem zatím jen u jedné. :) Děkuji za pozvání, moc ráda se na tvůj blog podívám :)

      Vymazat
  8. Scarlet je skvělá kniha, rychle se vrhni na další díly :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zbylé dva už mám vypůjčené taky, takže jakmile budu mít čas, jdu na ně. Doufám, že budou také tak dobré jako Scarlet. :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...