Láska, přátelství a nelítostný boj s temnými silami...

Paní půlnoci


Autor: Cassandra Clare

Série: Temné lsti 1.

Originální název: Lady Midnight

Žánr: Fantasy, YA

Počet stran: 608

Vydavatelství: Slovart, #BOOKLAB

Oficiální anotace: Los Angeles, 2012. Je tomu již pět let, co dvanáctiletá lovkyně stínů Emma Carstairsová přišla za Temné války o oba rodiče. Dnes už Emma dávno není dítě, ale mladá žena odhodlaná k pátrání a pomstě. Spolu se svým parabátai Juliánem Blackthornem musí překazit nekalé spiknutí a rozbít síť temné mafie, jejíž dlouhé prsty sahají od Sunset Stripu až k magickým hlubinám oceánu a plážím v Santa Monice. Aby to dokázala, musí se však naučit důvěřovat svému srdci, které ji, zdá se, svádí na scestí…
Románem Paní půlnoci otevírá Cassandra Clare další strhující a vášnivou trilogii ze světa lovců stínů.


"Když někomu řekneš, že je láska zapovězena, nezabiješ ji.
Jen ji v něm posílíš."

Už je tomu pět let, kdy svět lovců stínů bojoval v Temné válce. Ve válce, která neměla s nikým slitování. Děti Blackthornovi přišli o otce kvůli Sebastianovi a Emma Carstairsová ztratila oba rodiče. Spolek tvrdí, že za jejich smrt může také Sebastian, ale Emma si myslí opak. V Temné válce bylo zavražděno mnoho lovců stínů krutým způsobem, ale smrt jejích rodičů byla daleko horší. Emma vždy toužila zjistit pravdu, co se jim stalo, jenže o tom Spolek nechce nic slyšet.

V okolí jejich Institutu v Los Angeles se však objevili vraždy civilů, jejichž těla jsou znetvořena úplně stejně, jako těla jejích rodičů před pěti lety. Emma vidí ve všem naprostou spojitost, ale stále je tu Spolek, jehož pravidla jsou nezlomná. Je ale štěstí, že žije v Institutu s Blackthornovými, kteří jsou na její straně a tak má pomoc hned po ruce.

Jeden z Blackthornů je navíc její parabátai. Julián je stejně starý jako Emma. Oběma je sedmnáct let a už od malička jsou nejlepšími přáteli. Když jim hrozilo odloučení, stali se parabátai a uzavřeli tak mezi sebou pouto na celý život. Spolu jsou lepšími bojovníky. Runy, které si navzájem nakreslí, jsou silnější. Jejich pouto je výjimečné, ne každý lovec stínů si svého parabátai najde. Dá se říct, že měli štěstí. Ale stejně tak jako pravidla Spolku, tak i pouto parabátai má své meze, které se nesmí překročit…

"„Jde to proti duchu Zákona, Emmo. Jenom si vzpomeň:
Zákon je tvrdý, ale je to Zákon.“
„Já myslela, že se říká:
Zákon je pruda, ale dá se obejít.“"

Dokonalost autorky světa lovců stínů, se zde znova potvrdila. Spletitý příběh s perfektně vykreslenými postavami dokáže napsat jen málo kdo a je těžké si představit, zda by takovou knihu vůbec někdo jiný než Cassandra Clare dokázal vytvořit. Podle mého názoru nedokázal a v tom je právě to kouzlo!

zdroj
Každá série od Cassandry se lovci stínů jen hemží. V hexalogii Nástroje smrti postupně celý svět lovců stínů poznáváme. Zjišťujeme co je Spolek, k čemu všemu slouží runy a postupně přicházíme na to, že všechny příběhy jsou pravdivé. V trilogii Pekelné stroje nás autorka provádí minulostí, a když lehce zatahá za nitky, pospojuje tím Nástroje smrti s celým příběhem Tessy, Willa a Jema. A tím dokonalým je, že to přesně dělá i u této nové série Temné lsti. Dává celému světu lovců stínů spojitost, avšak žádný její příběh není stejný. Autorka vždy dokáže vymyslet něco nového a udělat z věci, která se v ostatních sériích zdála nedůležitá, to hlavní na čem celý příběh postaví. U této série, je to pouto parabátai a mi tak můžeme zjistit, zda je to skutečně dar či prokletí…

První kapitola knihy popisuje patnáctiletého Kita na stínovém trhu, kde je se svým otcem. Dá se říct, že je jeho otcem záhadná bytost, sice člověk, ovšem s vnitřním zrakem, který zdědil i jeho syn. Tento začátek má v knize své důležité místo, které však čtenáři může připadat hodně vedlejší. Když však čtenáři znají Cassandru Clare, tak vědí, že vše v knize má své pravé místo. A pokud navíc četli její sérii Nástroje smrti, vědí, kdy nastal ten pravý čas zbystřit, protože na scénu přichází hlavní postava celé série, Emma. Celá kniha je vyprávěna vedlejší osobou neboli er-formou, tedy stejným způsobem, kterým autorka vždy píše. Po první kapitole se tedy konečně ocitáme u Emmy, ale čas od času autorka pro zpestření zavítá i k jiným postavám. Například máme možnost více poznat Juliána a ostatní Blackthornovi nebo Cristinu, která přijela do losangeleského institutu teprve nedávno a má ve svém srdci ukryto spoustu tajemství.

Mimo světa lovců stínů, ve kterém se příběh odehrává, máme velkou možnost poznat více sličný lid. Rodina Blackthornů má totiž s vílami velmi propojenou minulost. Díky sličnému lidu navíc kniha odhaluje to, co jsme doposud neměli možnost z žádných příběhů od autorky zjistit. Nejde zde však o sličný lid a jeho královnu, ale tentokrát je kniha propojena s divokým honem, který je daleko zajímavější než se může zdát.

zdroj
Láska. Tak v tomto tématu je autorka tou nejlepší. V každé doposud napsané knize vytvořila dokonalou milostnou zápletku, která dokázala skvěle podpořit celý děj příběhu. A tady to opět není výjimkou, dokonce bych se odvážila napsat, že se v milostných zápletkách Cassandra stále zlepšuje. Zamilovaných párů je zde samozřejmě více než jen jeden, takže pokud hledáte nějaký ten fantasy příběh, který je nejen napínavý, ale i romantický, rozhodně sáhněte po této nové knize od Cassandry Clare.

Celá kniha je opravdu nesmírně poutavá a díky stylu vyprávění budete mít pocit, že jste jednou z postav v knize. Kvůli barvitým popisům se příběh i přes svou fantasy stránku, stává v některých okamžicích až nemírně reálný. Při čtení toužíte napadnout Spolek, ukradnout Kodex lovců stínů a po přepsání a všemožných úpravách ho vrátit zpět. Jenže nemůžete a netrpělivě vyčkáváte, jak celý příběh dopadne, protože netušíte, co autorka vymyslí příště.

U knižní obálky jsem opravdu ráda, že se Slovart držel původního návrhu, který knihu vystihuje až neuvěřitelným způsobem. Možná je trochu temnější než originál, ale to vůbec nevadí, naopak to krásně podtrhuje název knihy a jméno autorky. A krom jednoduchého písma je na obálce vystihnuto to nejdůležitější: temnota moře, Emma a Cortana.

Nyní přichází čas, abych vám popsala mé pocity. Jediné co mně napadá je, že mi Cassandra Clare zkrátka vyrazila dech. Kniha byla naprosto dokonalá, a to jsem se nesmírně bála zklamání. Naštěstí se žádné nekonalo. Když jsem knížku otevřela, nejdřív jsem se lekla písma, které je opravdu malinké. Ovšem říkala jsem si, že mi kniha se svými 600 stranami alespoň vydrží. No, nakonec mi vydržela pět dní a to jen z důvodu, že jsem dva dny neměla na čtení vůbec čas. Tím pádem můžu říct, že se čte opravdu rychle a není nejmenší problém se do knihy vžít. Kniha je to opravdu dokonalá, ale vzhledem k tomu, že je to první díl série a očekávám, že další díly budou ještě lepší než první, nedávám knize plných sto procent. Nevím však, jestli tomu vylepšení lze ještě dosáhnout, protože už tato kniha je naprosto geniální!

A teď už hodnocení!

    98%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Líbila se vám? Znáte tuto autorku? Četli jste od ní některou knihu? Znáte filmové nebo seriálové zpracování série Nástroje smrti? Jste fanoušci lovců stínů?
Budu moc ráda za každý váš komentář. :)


Komentáře

  1. Moc pěkná recenze :) Zrovna zítra si plánuji knihu koupit, jako společnici na dovolenou :) Snad mě ohromí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Pokud máš ráda knihy od Cassandry, tak si troufám s jistotou tvrdit, že si i tento její příběh oblíbíš. :) Přeji hezkou dovolenou a ať se ti knížka líbí. ;)

      Vymazat
  2. Super recenze :)
    O téhle knize jsem už slyšela, taky si ji plánuji koupit :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...