Sen nebo děsivá realita...

Cena nevinnosti


Autor: Rebecca James

Originální název: Sweet Damage

Žánr: New Adult, román, psychologický thriller

Počet stran: 328

Vydavatelství: YOLI

Oficiální anotace: Tim je obyčejný australský kluk. Pracuje jako kuchař v otcově restauraci, každý den si zasurfuje a dá si pivo. Je se svým životem navýsost spokojený – tedy až do chvíle, kdy ho jeho přítelkyně Lilla vyhodí z bytu s tím, že by měl konečně dospět.
Řízením osudu se Tim stává podnájemníkem v obrovském starodávném a trochu strašidelném domě, který vlastní uzavřená a plachá Anna, dívka s traumatickou minulostí, jež už půl roky nevyšla z domu, neboť trpí strachem z otevřeného prostoru a záchvaty paniky.
Bezstarostný Tim se rozhodne, že si Anninu psychickou nemoc nebude připouštět, ale když se v domě začnou dít podivné věci, zalekne se, že Anna už ztrácí rozum docela a že by mohla být nebezpečná – jenomže to už se mezi oběma spolubydlícími, kteří snad nemohou být rozdílnější, rodí křehké, ale silné pouto…

"Nečervenala se, nerozpačitěla ani se neodvrátila.
Jen se podívala přímo na mě a usmála se, a mně najednou vůbec nezáleželo na nápisu na zdi, na valiu nebo na pavoucích.
Jediné, na co jsem myslel, bylo: nádherná, nádherná Anna."

Tim žije obyčejný život, kterým ničím nevyniká nad ostatními, ale vůbec mu to nevadí. Má normálně fungující rodinu. Pracuje u otce v restauraci jako kuchař a miluje pocit, který mu dává oceán, když se nechává se svým surfem unášet po hladině. Je zde ovšem jeden problém. Žije u své bývalé přítelkyně Lilly na gauči a nemá důvod se odstěhovat. Jenže jí už Tim začíná vytáčet. Lilla chce už normálně žít se svým nynějším přítelem a neustálá přítomnost Tima není to nejlepší pro začátek jejího vztahu.

Když se Tim nemůže k odstěhování rozhoupat, vloží se do toho Lilla, která mu pomůže najít levné bydlení v jednom z luxusních domů. Jenže to má háček. Veliký dům, do kterého se má nastěhovat, vlastní mladá dívka Anna, která z domu nevychází na krok. Anna si na svůj věk zažila snad to nejhorší, co se jí mohlo stát. Pomalu nemluví a jen má dva kamarády, na které se může spolehnout. Jenže i ti mají svůj život.

Tim stále nemůže zapomenout na Lilly, má pocit, že jeho city k ní stále přetrvávají. Jenže ona už je dál a tak se k Anně nakonec nastěhuje. Chodí na nákupy a čas od času jí uvaří. Někdy se dokonce dívají společně na filmy v televizi. Většinu času se však navzájem vyhýbají. Každý z nich má svůj život, i když tomu jak žije Anna, se jen těžko dá říkat život. Ovšem roste mezi nimi vzájemné pouto, které se však dá lehce přetrhnout…

"Zhluboka se nadechla a usmála se na sebe do zrcadla.
Trápívala ji úzkost, ale tohle byl naprosto jiný druh nervozity.
Připadalo jí to jako věčnost, jako tisíc prázdných let, co cítila v břiše to šťastné brnění očekávání."

Netradiční příběh dvou mladých lidí, který nám už před časem představilo nakladatelství YOLI. Kniha nečekaně spadá spíše do žánru New Adult než YA, který je od tohoto nakladatelství běžný. Příběh tedy může být lehkým překvapením pro ty, co kupují knihy od YOLI na jistotu, která jim vždy přináší příjemný a oddechový příběh, který dokáže překvapit. Je však dobré vydat čas od času něco lehce jiného a i když tato kniha nespadá do YOLI klasiky, tak své čtenáře si určitě najde.

Rebecca James (zdroj)
Žánr knihy se může krom románu lehce zasadit i do psychologického thrilleru, který je velmi dobře vidět v závěru knihy. Příběh se tímto liší od ostatních knih nakladatelství, ale je dobré, že se YOLI nebojí vydat i něco odlišného než pouze knihy ze svého klasického repertoáru.

V knize můžeme najít dva druhy kapitol. Většina příběhu je vyprávěna z pohledu Tima, takže není vůbec těžké se do příběhu začíst. Poté tu jsou však kapitoly Anny, které se liší tím, že jsou psané v kurzívě a vyprávěny er-formou. Vždy je příběh lépe pochopitelný, když jsou v něm ukázány dva úhly pohledu, ale nikdy jsem nenarazila na příběh, který by se lišil stylem vyprávění. Vždy je to buď pouhá er-forma, nebo ich-forma, ale doposud jsem nenarazila na autorku, která by styly v knize kombinovala. Tímto dokázala knihu krásně odlišit od ostatních příběhů, které si jsou žánrově podobné. Každá kapitola je navíc opravdu kratičká, takže stránky příběhu hezky plují pod rukama.

Tato recenze nebude však pouze v pozitivech. V dnešní době můžeme potkat spousty mužů, kteří jsou, bez urážky, až příliš zženštilý. Ale to, co chvílemi prováděla autorka s myslí hlavní hrdiny Tima, bylo už opravdu moc. Čas od času jsem měla pocit, že se jedná o dívku, a ne mladého muže. Timovo chování bylo moc neuvěřitelné. Neříkám, že muži nedokáží být citlivý a pomoct dívce, která nemá svůj život vůbec jednoduchý, ale autorka se mohla držet v nějakých mezích a nepřehánět to tolik.

zdroj
Začátek knihy… Tak tady si mohla dát autorka opravdu více záležet. První stránka v knize má určitě připoutat čtenáře k ději a vytvořit v něm pocit napínavého příběhu, ale mohla si s tím více pohrát nebo dát této straně alespoň nadpis Prolog. Co se týká kapitol, které byly na počátku první části, tak i ty byly vyloženě odbyté. Vypadá to, že autorka toužila co nejrychleji dostat Tima k Anně a nad nějakým podrobnějším popisem, který by příběhu pomohl, se nezabývala. A takto odbytých bylo přibližně prvních šedesát až osmdesát stran, které si zasloužili rozhodně více rozvést.

Abych však recenze nebyla nakonec plná negací, mám pro tuto knihu jednu velkou pochvalu za konec. Nemůžu říct, že byl plně nepředvídatelný, ale autorka v něm dokázala příjemně překvapit. Hezky ho dokázala rozvinout a nebylo to osekané jako začátek příběhu. Vše dokázal dobře pospojovat a neudělat z toho klasický romantický příběh bez pořádné zápletky, který je pomalu na každém rohu.

Obálka knihy je jednoduchá a v podstatě i výstižná. Jen dívka na obálce vytváří možná až příliš strašidelný a hrůzu nahánějící pocit, který by měl být spíše vystrašený. Ovšem to se dá prominout.

A teď mé pocity. Sáhnout po této knize poté co jste přečetli jednu z nejbáječnějších knih, které jste za svůj život otevřeli, není úplně ten nejlepší nápad. Na začátku jsem měla určitě daleko větší očekávání. Počítala jsem s oddechovou knížkou, po které jsem sáhla z důvodu, že mně zaujala svou zadní stranou, na které byla ukázka z jedné kapitoly. Toužila jsem mít z příběhu strach a počítala jsem s obsáhlými popisy situací. A ono se to vůbec nedostavilo. Kniha sice byla příjemně oddechová a díky velkému písmu se i rychle četla, ale nějak se ke mně nedostalo to nadšení, které na Databázi z této knihy sdílí snad všichni čtenáři. Ten závěr mě však utvrdil v tom, že tento příběh za přečtení stojí už jen díky tomu, že si u knihy odpočinete a přečtete si příběh, který je zajímavý už jen stylem, jakým byl napsán.

A teď už hodnocení!

    72%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji, nebo se na ni chystáte? Znáte autorčinu prvotinu Krásné zlo? Četli jste ji? Líbila se vám?
Budu moc ráda za každý váš komentář. :)


Komentáře

Oblíbené články...