Jak zneužít 11. září...

Lidé, kteří mě znali


Autor: Kim Hooper

Originální název: People Who Knew Me

Žánr: Román, světová literatura

Počet stran: 328

Vydavatelství: Omega

Oficiální anotace: Čtrnáct let po odchodu z New Yorku bylo vše v pořádku, ale následující den se všechno změnilo...
Emily se dostalo štěstí dříve než většině ostatních. Jako velmi mladá se vdala za muže, jehož vášnivě milovala, a budovala si život, jaký vždycky chtěla. Ale nic netrvá věčně. Pár ukvapených rozhodnutí, zamilování do jiného muže, nechtěné těhotenství – a život Emily je vzhůru nohama.
Emily se rozhodne manželovi vše říct a odejít za otcem svého dítěte. Avšak její plány vezmou za své 11. září 2001. Strašlivá tragédie je jejím vysvobozením, dává jí možnost beze stopy zmizet z New Yorku a začít nový život.
Není to snadné, ale Emily – nyní Connie Prynne –, si v Kalifornii vybuduje nový spokojený život. Ale když jí lékaři oznámí fatální diagnózu, Emily je nucena vše přehodnotit – pro dobro své třináctileté dcery.
Strhující debut, v němž je obyčejná žena konfrontována se svou minulostí, aby zajistila budoucnost své dcery, Základní otázka zní: „jak byste se zachovali vy?“

"Pokud si myslíte, že se dospělé ženy nečervenají, jste na omylu."

Jste mladí a máte ve svém životě jen samé štěstí. Najdete si přítele a brzy se za něj provdáte. Nežijete sice v přepychu, ale máte po svém boku toho pravého, svou vysněnou životní lásku, se kterou je váš život dokonalý. Okolnosti se však mohou zkomplikovat. Do vašeho společného života se může postavit překážka, kvůli které už nic nebude jako dřív. Začnete se navzájem odcizovat a i přes všechny snahy o zlepšení a navrácení vašeho vztahu do starých kolejí je vše akorát horší. A tak hledáte společnost u někoho jiného. Začne to nevinným flirtem a vznikne z toho vztah, ve kterém náhle zjistíte, že jste těhotná. Máte pocit, že váš život nemůže být už více komplikovaný a tak se rozhodnete jednat. Chcete vše vyřešit, ale v den, který chcete začít mluvit, se stane tragédie, která ovlivní životy milióny lidí. Ovšem vy díky tomu dostanete možnost ode všeho utéct. Začít znova i se svým nenarozeným dítětem…

Tento příběh se stal Emily před čtrnácti lety. Opustila svůj život v New Yorku a přestěhovala se do Kalifornie, kde ji nikdo nezná pod jejím pravým jménem. Pro všechny zde je totiž Connie Prynne, žena, která se nenechala zastavit svým osudem a vychovala dokonalou dceru. Jenže přichází další zdrcující zpráva od jejího nepříznivého osudu a kvůli té je nucena přemýšlet o své minulosti. Pokud totiž chce do budoucna své dcery jen to nejlepší, bude se muset vrátit k životu, ze kterého utekla.

"Lidé, kteří mě znali, si myslí, že jsem mrtvá."

Kim Hooper (zdroj)
Kniha, která toho na první pohled o sobě moc neřekne, je záhadou pro více než jen jednoho čtenáře. Ovšem je záhadou, kterou chce spoustu lidí objasnit a především touží vědět, co vše se toho 11. září pro Emily natolik změnilo. A tady se toho o 11. září dozvědí hodně. Autorka zde totiž detailně popsala každý pocit Emily, který doplnila o přesný čas a tak realistické popisy, kdy jste opravdu měli pocit, že přesně to prožíváte vy. Také jste však měli pocit, že od oné tragédie neuplynulo už tolik let, ale že se to děje právě v tento okamžik. Jenže tato kniha není zas tolik o 11. září, ale hlavně ukazuje křehký vztah matky s dospívající dcerou, kterým hrozí už v blízké době trvalé odloučení.

Děj knihy se odehrává ve více časových pásmech. Vše začíná pár dní po tragédii v New Yorku, kdy Emily utíká od všech svých známých, ale rázem se ocitáme v roce 2015. A to není jediný skok, který zde pro nás autorka připravila. Příběh je vyprávěn z pohledu hlavní hrdinky, takže máme přehled o všech důležitých událostech, které se v knize vyskytují. Časové skoky, které však knihu neustále provází, nejsou ničím odděleny. Dalo by se tedy očekávat, že se čtenář bude v příběhu akorát tak zbytečně zamotávat. To se zde však neděje. Autorka píše opravdu velmi čtivě, a pokud přechází svým vyprávěním do jiných let, vše popisuje velmi plynule a nedává tam možnost se v příběhu ztratit.

Autorka si dovolila konec, kterého se většina autorů bojí. U čtení této knížky vám na mysl padne příliš mnoho otázek, na které toužíte znát odpověď. Ovšem ne všechny zde jsou zodpovězeny. A i přesto, že já nezodpovězené otázky na knihách nemám ráda, zde se to hodilo. Kdyby se totiž autorka držela klasické osnovy, podle které píší snad všichni nynější autoři, padla by kniha na úroveň průměrných románků, kterých je dnes plno. Tím, že autorka dává možnost každému čtenáři doufat v jeho přesvědčení, je příběh hned zajímavější. Navíc i konec příběhu je celkem na vaší mysli. To však neznamená, že je konec plně otevřený, jen u něho autorka nechala čtenáři možnost stále o knize přemýšlet a uvažovat, jak by v příběhu pokračoval sám. Navíc, kdyby autorka měla do knihy nenásilně vepsat odpovědi na vše, ztratil by to kouzlo, které mu tímto autorka věnovala a kniha by o pár set stran přibrala. :)

Originální obálka (zdroj)
Nejen, že autorka napsala tak poutavý příběh, ale také se jí povedlo vytvořit úžasné postavy, které ničím nepřikrášlovala. Nechala je být realistické a nedělala z nich prince či princezny z pohádek. Ukazovala v knize život a zapojila do něj událost, která ovlivnila tolik lidí. Kniha je autorčin debut a povedl se jí natolik, že předčila i některé knihy populárních autorů. Nevím, zda tento příběh je tak reálný díky pravdivé události, nebo je to tím jak jednoduše a poutavě dokáže autorka vše napsat, ale zajisté je to příběh, který doporučuji i čtenářům, kteří po romantice natolik neprahnou. Kniha je krásně dojemná a svým obsahem dokáže zajisté zaujmout spoustu lidí, především tedy tu dámskou část.

Obálka knihy je krásně laděna do podzimních tonů a ty mám opravdu ráda. Kdybych měla přebal porovnat s originálem, tak tento je více výrazný, čili by mohl upoutat nějaké to oko čtenářovo. Mé tedy upoutal určitě. Kniha se četla natolik rychle, že jsem si tentokrát nevšimla ani žádného špatného oddělení odstavce, takže za to jsem opravdu ráda. A co se týká zarovnání a grafiky uvnitř kniha, tak to je jednoduché. Kniha je klasicky dělena do odstavců, které jsou celkem krátké, takže pokud si knihu vezmete někam na cesty do vlaků, budete moc na vaší stanici knihu s klidem zavřít a poté zas pokračovat.

A nyní už můj názor na knihu… Kniha mě od samého začátku chytla a pustila až po přečtení. I když pustila, se až tak říct nedá. Jakmile jsem knihu dočetla, nedostavil se ke mně pocit, který normálně po přečtení knih mívám. Žádná radost z přečtení knihy. Nic. A popravdě jsem vůbec netušila jak knihu hodnotit. Ale jakmile jsem počkala na to, až se mi příběh trochu usadí v hlavě, už jsem s jistotou věděla, že přečtení nelituji. Jen se ke mně nedostalo to nadšení, které jsem očekávala. I přesto se mi však kniha líbila a jen tak na ni nezapomenu. Celkově to na mě kniha nepůsobilo jako fikce, kterou nějaký autor vymyslel, ale jako opravdový příběh. Příběh ženy, která se vždy nechovala tak jak se od ní očekávalo, ale tak jak to cítila ona. Někdy se chovala rozvážně, někdy zas vše řešila s horkou hlavou. Některé její rozhodnutí bylo správné, některé zas nemohla udělat horší. Jednala zkrátka jako obyčejný člověk, který nikdy nebyl a nebude dokonalý…

A teď už hodnocení!

    83%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji, nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji už četli, co na knihu a autorku říkáte?
Budu moc ráda za každý váš komentář. :)



Mé velké díky patří nakladatelství Omega za poskytnutí výtisku pro tuto recenzi.

Pokud o tuto knihu máte zájem, najdete ji přímo na stránkách nakladatelství Omega.


A pořídit si ji můžete v knihkupectví Knihy Dobrovský.

Komentáře

  1. Výborná recenze :) Byla jsem přesvědčená, že tahle kniha nebude nic pro mě, ale nakonec jsi mě nalákala :) Vypadá zajímavě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak to moc děkuji. :)) Já jsem také váhala, ale jsem ráda, že jsem do její recenze šla... Doufám, že se ti bude líbit. :)

      Vymazat
  2. Skvělá recenze! :) Tak teď mě hodně mrzí že jsem se konkurzu na tuhle knihu zřekla :/ Vypadá výborně :)
    Měj se krásně ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Tak ono je to někdy lepší se recentního výtisku zříct, než být potom knihou zklamaná a muset na ní napsat recenzi. :/ Pokud do knihy půjdeš, přeji hezké čtení. :)
      Také se měj krásně. :)

      Vymazat
  3. Měla jsi na Instagramu pravdu, myslím, že by se mi kniha mohla líbit. Jde na wishlist!
    Děkuji za nádhernou a poutavou recenzi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že jsem se trefila... Ať se ti líbí. :) A děkuji...

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...