Jak přežít ve Vráse stínů...

Griša - Světlo a stíny


Autor: Leigh Bardugo

Série: Griša 1.

Originální název: Shadow and Bone

Žánr: Fantasy, YA

Počet stran: 312

Vydavatelství: Fragment

Oficiální anotace: Ravka, kdysi mocná a hrdá země, se otřásá v základech. Pás neprostupné temnoty obývaný krvežíznivými nestvůrami, ji rozdělil na dvě části. Její budoucnost leží v rukou nic netušící dívky…
Alina nikdy v ničem nevynikala. O to víc je překvapena silou, která se projeví v okamžiku, kdy je se svým regimentem napadena a jejímu nejlepšímu příteli hrozí smrt. Jejích výjimečných schopností si všimnou na nejvyšších místech a dívka je dopravena na královský dvůr, kde se má naučit ovládat své dosud nezkrocené schopnosti. Má se stát grišou – členkou privilegované vrstvy mágů a kouzelníků.
Jenže nic v tomto světě plném přetvářky není tak, jak se jí snaží namluvit. Alina proniká do tajemného společenství grišů a poznává blíž i jejich nejvyššího mága, okouzlujícího Temnyje. Postupně přichází na to, že vše, co se kolem ní děje, má jediný cíl. Zneužít její jedinečnou moc proti celé zemi i proti ní samotné. Pokud se nechce stát loutkou v rukou zla, musí uprchnout. Jediná možná cesta však vede tam, kam se jiní neodvažují. K pásu neprostupné temnoty…


"Obleč si své pěkné šaty a čekej na další polibek, na další milé slovo.
Čekej na bílého jelena.
Čekej na náhrdelník.
Čekej, až z tebe udělám zabijáka a otroka."

(zdroj)


V tajemné zemi Ravka žijí už od pradávna obyčejní lidé spolu s tajemnými griši, kteří oplývají magickými schopnostmi. Už je tomu nějaký ten čas, kdy začali grišové chodit do rodin a také k těm, kteří pečovali o sirotky, aby zjistili, zda některé z dětí nepatří také mezi griši. Každé dítě prochází zkouškou, a pokud se prokáže magie v jeho krvi, je poslán do speciální školy, kde se každý učí své nadání rozvíjet. Tyto zkoušky se dělali už dříve a dělají se i dnes…

Bylo tomu tak i u dvou sirotků, které vychovávala hospodyně jednoho zámožného vévody. Dva nerozluční přátelé, Alina Starková a Maljen Ortseve, však žádné schopnosti nevlastnili. Oběma se tedy dostalo jen klasického vzdělání, ale měli to štěstí, že mohli zůstat spolu.

Alinu však nyní s jejím regimentem, do kterého patří i Mal, čeká velká zkouška. Musí společně projít přes Vrásu stínů, která dělí Ravku od pobřeží, jež nabízí zemi lepší podmínky k životu. Při přechodu Vrásy však na jejich loď zaútočí krvelačné bestie, které Vrásu obývají. Bez zázraku by nikdo nepřežil, jenže ten zázrak se stane a to díky Alině a jejím skrytým schopnostem. Schopnostem, které od prvního momentu vyvolaly zájem mezi těmi nejvýznamnějšími griši…



"Služebnictvo jim říkalo malenčiki, maličcí duchové, protože byli ze všech nejmenší a nejmladší a protože se vévodovým palácem míhali jak pisklavé přeludy."


Leigh Bardugo (zdroj)
Fantasy inspirované ruskou kulturou, tak přesně to je série Griša od izraelské autorky Leigh Bardugo. Autorce se i přes svůj původ podařilo poprat se s atmosférou, která Rusko perfektně vystihuje. Z knihy dýchá nerovnost mezi vrstvami obyvatel a chlad, ze kterého vás zamrazí až v kostech a hlavně zajímavý svět Grišů, o kterém se toužíte dozvědět více. Chcete poznat každého grišu a to ať Korporáčika, Eterálčika či Materiálčika. Chcete vědět, co vše dokáží a dozvědět se toho co nejvíce o záhadném a tajemném Temnyjovi…

Kniha, která ve vás vyvolá spousty očekávání a to zvlášť, když jsme Slované a Rusko nám je tedy jazykově velmi blízko. Navíc pokud je kniha v zahraničí takovým bestsellerem, doufáte, že jím opravdu je. Očekáváte nálož magie a záhad, která se od tak dobře hodnocené knihy zkrátka čeká. A pokud se nic takového nedostaví, jste zklamaní… Přesně takto jsem to měla já. Příběh je už od samého začátku velmi chytlavý a čte se opravdu rychle, jenže až na svět grišů to není vůbec nic jiného. Kniha má klasický scénář, ve kterém dívka, co nic neumí a nikdo se o ni nezajímá, má najednou vše co si přeje. Z ničeho nic se u ní objeví magické schopnosti a každý chce být v její společnosti. Najdou se zde ti hodní a také hodně velcí "záporáci". Dokonce se zde vyskytuje i menší náznak romantického trojúhelníku, který je v takovýchto knihách už opravdu ohraný.

Teď jsem tuto knihu celkem zkritizovala, ale tak to opravdu je. Kniha má však velmi zajímavý námět a lze tedy doufat, že v příštích dílech se autorka zlepší. Ovšem jak jsem slyšela, tak svět Grišů už můžeme u nás najít i v autorčině další sérii Šest vran, která je i u nás lépe hodnocená než samotná Griša. Tím, že autorka píše více sérii z jednoho fantasy světa, mi celkem dost připomíná Cassandru Clare, která je svými sériemi ze světa lovců stínů nezapomenutelná. Leigh Bardugo však chybí to kouzlo zajímavých popisů a hlavně námět nějakého originálnějšího děje. Snad se tedy v tomto v dalších dílech zlepší.

Originální obálka knihy (zdroj)
Abych ale také řekla něco pozitivního, tak tím je určitě čtivost knihy. Příběh hodně rychle ubíhá vyprávění samotné Aliny dělá příběh hodně chytlavý. Kapitoly jsou také velmi pěkně graficky zpracované a kniha obsahuje i mapu, která čtenáři umožní lepší představivost celé země Ravka. Navíc je kniha opravdu jednoduchá, takže si u ní můžete i odpočinout. V příběhu je také i romantická zápletka, která nějakou tu romantickou dušičku určitě potěší. Ovšem kdybych zas měla ohodnotit postavy, tak nemůžu říct, že bych s Alinou nějak soucítila. Spíše jsem měla chuť ji v některých okamžicích lehce profackovat, protože to její skuhrání někdy nešlo vydržet…

Obálka knihy… Mám pocit, že přebal Griši je v tomto roce snad nejvíce rozebíraný. Spoustu čtenářů bylo celkem pobouřeno, že nakladatelství nezakoupilo práva na originální obálku, pod kterou byla kniha v Česku tak očekávaná. Já jsem za to ale ráda. Do naší obálky mi kniha i více zapadá. Když totiž vidím originál, mám pocit, že v rukou držím něco hodně temného a s pořádně propracovaným fantasy světem, který by tomu přebalu odpovídal. Česká obálka však lépe vystihuje celý příběh. Mladá dívka oplývající magií a záhadný bílý jelen. Nemáte taky ten pocit, že bílý jelen je ve fantasy knihách celkem oblíbené zvíře?

Můj názor na knihu jste už nejspíš pochopili z celé recenze. Nebyl to sice nejhorší fantasy příběh, který jsem kdy četla, ale po tom dokonalém opěvování v zahraničí jsem od knihy zkrátka očekávala více. Ovšem nevzdávám to a už vyhlížím v knihovně druhý díl, který si chci co nejdříve vypůjčit. Budu doufat, že ve druhém dílu bude autorka lepší a já konečně pochopím, co na této knize všichni tolik mají. Prozatím mi ale stačí zajímavost Ravky a Vrásy stínů, které autorka zajímavě pojala. Na závěr tedy můžu jen dodat, že autorka stvořila zajímavý svět, kterému podle mého názoru však chybí dobře propracovaný děj.

A teď už hodnocení!

    72%

Četli jste tuto knihu, nebo se na ni zatím chystáte? Jak se vám líbí? Četli jste už druhý díl? Je lepší? A co si myslíte o knize Šest vran? Je to opravdu taková pecka?
Budu moc ráda za každý váš komentář. :)


Komentáře

  1. Moc pěkná recenze :) Knihu jsem četla a líbila se mi :) Určitě se chystám i na další knihy od Leigh Bardugo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Já doufám, že bude druhý díl brzy k vypůjčení v knihovně... Dříve než zapomenu o čem celý příběh je. :)) Tak ať se ti druhý díl také líbí. ;)

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...