Průběh natáčení jednoho z nejúspěšnějších seriálů této doby...

Jak se točí Cizinka:

oficiální průvodce první a druhou sérií


Autor: Tara Bennett
 
Předmluva: Diana Gabaldon

Originální název: The Making of Outlander: The Series: The Official Guide to Seasons One & Two

Žánr: Fotopublikace, průvodce filmem

Počet stran: 240

Vydavatelství: Omega

Oficiální anotace: Bylo jen otázkou času, kdy podle bestsellerů Diany Gabaldon vznikne televizní seriál, neboť příběhy Claire Beauchamp Randall a Jamieho Frasera dychtivě hltají miliony čtenářů po celém světě.
Nyní přichází průvodce tímto seriálem, kterého musíte mít! Přeneste se do vesnice ve Skotsku, která je kulisou k příběhu Cizinky. Kniha vás zavede jak do zákulisí, tak přímo do děje. Herci, scénáristé, producenti, hudebníci, kostýmní výtvarníci, technici a mnozí další se s vámi podělí a své zážitky a výzvy, kterým čelili, než se tato vzrušující sága objevila na obrazovce.
V exkluzivních rozhovorech s herci, včetně Caitriony Balfe (Claire), Sama Heughana (Jamie) a Tobiase Menziese (Frank Randall), se dočtete o jejich o nelehkém úkolu věrně ztělesnit nejoblíbenější postavy románů. Výkonný producent a Ronald D. Moore se svěří s tím, jak pracoval tým scénáristů, jak objížděli vytipované lokality pro natáčení i kolik energie stála výroba kostýmů a staveb, aby vše bylo dokonalé. Kniha také zkoumá všechny epizody seriálu prostřednictvím exkluzivních rozhovorů s jejími autory a režiséry, kteří se s vámi podělí o fascinující fakta z natáčení – díl po dílu...


 
Už v roce 1991 přišla poprvé Diana Gabaldon na světlo světa s knihou, která se od prvního okamžiku zapsala do srdce mnohých žen po celém světě. Její kniha Cizinka se stala dokonalým historickým románem o lásce, která nezná hranice času. Nezůstalo to však jen u jedné knihy. Příběh Claire, Jamieho a Franka/Black Jacka Randalla totiž Diana rozvedla do celé knižní série. Od prvního okamžiku bylo jen otázkou času, kdy se první kniha dostane na filmová plátna. Ovšem tak se nestalo. Nebylo totiž možné tak rozsáhlé dílo vměstnat pouze do dvou hodin, které jsou na film klasicky vymezeny.

Po dlouhém čase hledání se však v roce 2010 objevil člověk, který přišel s nápadem převést tuto knihu do seriálové podoby, tak jak ji známe dnes. Nebylo však lehké s celým natáčením jen tak začít. Přivést na televizní obrazovky světoznámý román, do kterého bylo potřeba najít herce, kteří by vyhovovali všem, co tuto knihu četli, bylo takřka nemožné. Nikoho z produkce nenapadlo, že nejjednodušší bude najít herce na obsazení role Jamieho, který je tím největším ideálem mužské dokonalosti. Sam Heughan se však objevil jak mávnutím kouzelného proutku a stejně tak i Tobias Menzies, který se pro svou dvojroli přímo narodil. Jak to však bylo s obsazením hlavní ženské role Claire? Kde se Cizinka natáčela? Jak těžké bylo vytvořit kostýmy, které provázely celý seriál? Jakou práci museli odvést osvětlovači, aby vše vypadalo tak reálně? Všechny tyto zajímavosti a mnohem více, se dočtete v tomto dokonalém průvodci natáčením první a druhé řady seriálu Cizinka…
 

Kdo sleduje seriály a rád někdy zabrousí do historie, tak určitě nepřehlédl populární seriál Cizinka, který je natočen podle stejnojmenné knižní série od Diany Gabaldon. Já jsem na tento seriál přišla díky kamarádkám. Jedna mi ho doporučila z důvodu, že když tak nemám ráda Hru o trůny, tak musím alespoň vyzkoušet Cizinku, protože ta se mi zkrátka musí zalíbit. No, a druhá kamarádka mi především básnila o herci, který hraje Jamieho. Prý: „Nikdy jsi neviděla tak dokonalé tělo a navíc i ten příběh je dobrý…“ A tak jsem se tady podívala na první díl a musím uznat, že měly pravdu. Celému seriálu jsem okamžitě propadla a to nejen díky hereckému obsazení, ale především kvůli dokonalému příběhu, který mě ihned pohltil, a já musela vědět, jak to skončí. Konec celého příběhu sice nevím stále, ale díky knize Jak se točí Cizinka jsem se alespoň dozvěděla více zajímavostí, které celé natáčení provázely…

Autorka série Cizinka, Diana Gabladon, která si zahrála
v epizodě Sněm (1x04) (zdroj)
Knihu napsala Tara Bennett, která svá slova chytře propojila s rozhovory, jež jí poskytl štáb a i samotní herci. Pár slov k tomuto průvodci dokonce jako předmluvu napsala i samotná autorka celé série, Diana Gabaldon. Kniha je tedy chytře započatá předmluvou. Poté zde najdeme vše, co předcházelo natáčení seriálu, jako jsou například části o kostýmech, výběru herců a nacházení míst ve Skotsku a okolí, která by se hodila na natáčení. Tím nejzajímavějším jsou však rozbory každé epizody. V knize se dozvídáme například to, kdo kterou epizodu režíroval a kdo ke které psal scénář. Většina sledovatelů by nejspíše očekávalo, že se na režii a scénáři podílí maximálně pár lidí a ne tak početný tým, který však dokázal stvořit tak sehraný děj.

V průvodci také nalézáme části pojmenované "Zaostřeno na:..". Zde se autorka vždy zaměřuje na jednoho herce a jeho postavu. Píše zde o jeho výběru a soužití s danou postavou. Tyto části jsou velice zajímavé. Mě nejvíce zaujala část o Caitriona Balfe, která v seriálu ztvárňuje hlavní postavu, Claire. Její rozhovor s Tarou Bennett zde prozrazuje celkem citlivé detaily, které jí pomohly ukázat Claiřinu nebojácnost a odvahu celému světu skrz televizní obrazovky. Tyto části jsou opravdu o všem z celých dvou sérií. Je tedy dobré, abyste první dvě série tohoto seriálu opravdu viděli, pokud tedy nechcete mít prozrazený děj například z finálního dílu.

Kniha svými rozměry opravdu nespadá mezi klasické knihy a to ani svou váhou, ze které by mi nejspíše každou chvílí upadli ruce, kdybych ji neměla něčím podepřenou. :) Její váha a ani velikost však nebrání v tom užít si celého průvodce, který není jen plný textu, ale především sčítá kupu zajímavých a opravdu vydařených fotografií. Právě díky fotografiím se kniha stává dokonalou pastvou pro oči. Grafická stránka knihy však není založena pouze na fotografiích, ale i na textu, který je k lepší orientaci při čtení rozdělen do dvou až tří sloupců. Dále jsou zde také různé citace herců či režisérů psány pro zvýraznění jiným písmem a ohraničené jednoduchým rámem, aby si jich čtenář lépe všiml. Celá kniha je navíc krásnými a dobovými cliparty, které všemu dodají ještě lepší atmosféru. (Na konci recenze najdete pár fotografií pro lepší ukázku knihy...)

Tato kniha je opravdu první průvodce natáčením, u kterého jsem neskončila pouze u fotografií. Tentokrát jsem opravdu četla každé slovo a byla jsem nadšená. Kniha mě bavila od samého začátku až do konce. Co se však týká průvodcovského startu, tak po prvních slovech Diany, byla první slova Tary celkem zmatená. A to především z důvodu častých citací některých lidí ze štábu atd. Autorka navíc používá v této knize hodně jmen, a pokud nejste znalcem lidí, kteří se kolem Cizinky potulovali, může být start této knihy pro vás stejně pomatený, jako byl pro mě. Po prvních třiceti stránkách se to však zlepší a popis autorky už není tak zmatený, a pokud budete knihu hltat tolik co já, budete ji mít přečtenou za chvíli. Jestli tedy znáte tento seriál a už máte zhlédnuté první dvě řady, tak určitě neváhejte a pořiďte si tohoto průvodce natáčením, který u nás vydalo nakladatelství Omega. Navíc pokud máte ve svém okolí fanouška tohoto seriálu, dovoluji si tvrdit, že lepší dárek k Vánocům pro něj neseženete. ;)

A teď už hodnocení!

    95%

(5% strhávám za ten menší chaos na začátku, který se dal vychytat lépe…)

 
Znáte tuto knihu? Četli jste ji, nebo se na ni chystáte? Jak se vám takový průvodce líbí? Četli jste někdy nějakého?
Budu moc ráda, za každý váš komentář. :)
 
 
 
 
 
 
Mé velké díky patří nakladatelství Omega za poskytnutí výtisku pro tuto recenzi.
 
Pokud o tuto knihu máte zájem, najdete ji přímo na stránkách nakladatelství Omega.
 
 
A pořídit si ji můžete v knihkupectví Knihy Dobrovský.
 

Komentáře

  1. Knihu mám doma a jsem z ní naprosto nadšená a unešená. Cizinka patří mezi mé nejoblíbenější knihy a seriály :) a tahle kniha pro mě byla jakási nutnost. Jsem ráda, že nejsem jediný blázen do téhle série zamilovaný. :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nedivím se, že je pro tebe nutnost, pro mě to bylo podobně a to jsem ani nečetla knihy, jen jsem viděla seriál. :) A ano, miluji ho... Ovšem vsadím se, že takových cvoků jako já, se na světě najde mnoho. :))

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...