Výprava za znovuoživením magického stromu Ellcrys...

Shannarovy elfeíny


Autor: Terry  Brooks

Série: Letopisy rodu Shannara 2.

Originální název: The Elfstones of Shannara

Žánr: Fantasy, YA

Počet stran: 588

Vydavatelství: Omega

Oficiální anotace: Padesát let po pádu Temného mága se do Čtyřzemí vrací zlo. Démoni ve vedení Dagda Mora se derou ven ze svého temného žaláře a jejich jediným cílem je smrt posledního elfa. Nyní je jedinou nadějí celého Čtyřzemí mladičký Wil Ohmsford, který musí pod vedením druida Allanona odhalit svou skrytou moc a ochránit elfskou princeznu Amberle Elessedilovou ke Krvavému ohni. Allanon sám mezitím musí pomoci elfské armádě odrazit nápor démonských vojsk. Dokáže Wil ovládnout sílu, jež byla jeho dědečkovi tak vlastní? Podaří se Allanonovi přemoci zlého Dagda Mora?


"Nikdy v dějinách čtyř ras nestály tyto rasy pohromadě a nebojovaly za společnou věc. Nyní se sjednotily se společným cílem činit dobro. Troll, trpaslík, elf, člověk, tito obyvatelé nového světa stanuli tváří v tvář zlu ze starých časů."

Celé obyvatelstvo Čtyřzemí už od pradávna chrání magický strom Ellcrys. Díky ní jsou všichni démoni uvězněni za Hraničním pásem, v místě bez života. Obyvatelům od elfů, přes trolly a trpaslíky až po obyčejný lid, tedy nic nehrozí. Až do okamžiku kdy jeden z Vyvolených, který chrání Ellcrys, zjistí zdrcující zprávu. Ellcrys umírá…

Je zde však možnost Ellcrysiny záchrany. Může dát své semeno jednomu z Vyvolených, který ho musí donést ke Krvavému ohni a zase zpět. Jenže hrstka démonů už prorazila přes Hraniční pás a ti nechtějí znovuzrození Ellcrys nikdy dovolit. Na pomoc do Arborlonu k záchraně Ellcrys přichází tajemný druid Allanon. Ten však o pomoc požádá ještě jednoho mladíka. Wila Ohmsforda, vnuka známého Sheai, který pomocí Shannarova meče už jednou zachránil svět. Podaří se to i tentokrát jeho vnukovy, který musí ochránit princeznu Amberle pomocí magických elfeínů?

"Srdce, mysl, tělo, každá část ovládá jeden kámen. Spojení všech tří probudí jejich kouzlo. Tvým úkolem však je tyto součásti spojit."


Terry Brooks (zdroj)
Příběh ze světa, který je na první pohled dost podobný knihám od Tolkiena a asi na tom něco bude. Nejspíš po této knize i fanoušci Tolkiena sáhli a možná právě po přečtení této knihy byli zklamaní. Ovšem já spadám mezi tu malou skupinku lidí, kteří Tolkiena nemusí, ale z nějakého zázračného důvodu jsem se zamilovala právě do stylu psaní Terryho Brookse. Bála jsem se, že bude autor hodně podobný právě Tolkienovi, který svými knihami nudí, ale ne. Na zadním přebalu knihy se píše: „Pokud je Tolkien otcem moderní fantasy, pak Terry Brooks je jeho nejmilejším strýčkem,“ a právě tak jsem se po přečtení knihy cítila. Jako kdybych četla knihu od milého strýčka, který mě svými slovy dokázal chytit za srdce.

Zatím jsem nenašla knihu, která by mi svým stylem vyprávění natolik sedla od muže, ale stalo se. Mohla bych napsat, že se Terry Brooks vyrovná těm nejlepším autorkám, jako je Sarah J. Maas anebo dokonce má milovaná Cassandra Clare. Jenže to bych lhala. Terry Brook totiž není jen autor, který je stejně tak dobrý. On je totiž lepší. I přes vyprávění třetí osoby je celý příběh nádherně čtivý. Stačí knihu jen otevřít a ponořit se světa, který s vaší fantasií ožije. Zažijete nesmírné dobrodružství. Zamilujete se do mladého a nesmírně sympatického Wila. A celkově prožijete příběh, který ve vás zanechá svou stopu a na který jen tak nezapomenete…


U této knihy však souhlasím s více než jen jednou citací, která je na přebalu knihy. Christopher Paolini napsal: „Terry Brooks je rozený vypravěč. Umí stvořit bohaté eposy naplněné tajemstvím, magií a nezapomenutelnými postavami.“ Další naprostá pravda, se kterou musím souhlasit. Shannarovy elfeíny se pro mě v okamžiku dočtení staly knihou, kterou chci prožívat stále a stále dokola. Chci si ji znovu přečíst a tentokrát dovolit svým emocím více vyplout napovrch. Toužím po tom, abych si více vychutnala romantickou linku příběhu, která zde však nebyla tak rozvinuta. I přesto, že se náznakem jednalo o další z mnoha romantických trojúhelníků, tak tento mi nevadil. A to obzvláště po přečtení knihy, kdy jakákoli maličkost, kterou autor stvořil, začala dávat příběhu daleko větší smysl.

(zdroj)
Na začátku této recenze jste si mohli v úvodu všimnout, že se jedná o druhý díl ze série Letopisy rodu Shannara. První díl Shannarův meč jsem však nečetla. Bála jsem se tedy, že to bude vadit, ale ono ne. Ještě vám zde však musím napsat, že jsem si o tuto knihu psala především, protože mne už dříve zaujali trailery na stejnojmenný seriál, který je natočen právě podle Shannarových elfeínů. Nenapadlo mě, že se tedy jedná o druhý díl ze série. Naštěstí ale opravdu u této knihy nevadí, že jste vynechali první díl. Pokud například chcete zjistit, jak vám psaní Terryho Brookse vyhovuje a porovnat knihu se seriálem, můžete podle mého názoru klidně začít i s druhým dílem. Ovšem pokud chcete začít od začátku, nic vám v tom nebrání. Omega totiž nově vydala Shannarův meč a tentokrát i v hardbackové vazbě stejně jakou nové Shannarovy elfeíny. A navíc i se skvělou mapou. :)

Když jsem poprvé zahlídla přebal knihy, tak první co mě napadlo, bylo: „Dyť to já přeci znám.“ A když jsem si přečetla anotaci, tak mi bylo okamžitě jasné odkud. Obálka knihy je moc povedená a líbí se mi, že je použita fotografie ze seriálu. Možná by mi ještě nevadilo, kdyby byla v pozadí Ellcrys, ale takto je kniha více tajemná. Rozhodně se tento přebal hodí ke knize více, než ten, který byl použit k dřívějšímu vydání.

Za poslední dobu jsem se nejspíš zamilovala do fantastických bytostí se špičatýma ušima, jinak si své pohlcení do této knihy asi neumím vysvětlit. Shannarovy elfeíny jsou dokonalým fantasy příběhem, o kterém si troufám tvrdit, že je nutností pro každého, kdo nepohrdne nějakou tou magií či bytostmi z jiného světa. Kniha mě pohltila na začátku a tak to bylo až do konce. Nechtěla jsem, aby příběh jen tak skončil, protože jsem chtěla stále více, proto jsem se snažila knihu tak nehltat a číst ji s přestávkami. Neříkám, že dávat si přestávky u čtení tohoto příběhu bylo lehké, ale abych ten konec nějak normálně rozdýchala, tak to bylo potřeba… :) Ano, dokážu někdy být opravdu velký "cíťa" i u takovéto četby.

A teď už hodnocení!

    100%

Znáte tuto sérií? Četli jste ji, nebo se na ni zatím chystáte? Co si myslíte o Shannarových elfeínech? Jsou lepší než první díl, nebo naopak horší? Znáte seriál The Shannara Chonicles, který byl podle této knihy natočen?
Budu moc ráda za každý váš komentář. :)



Mé velké díky patří nakladatelství Omega za poskytnutí výtisku pro tuto recenzi.

Pokud o tuto knihu máte zájem, najdete ji přímo na stránkách nakladatelství Omega.


A pořídit si ji můžete v knihkupectví Knihy Dobrovský.

Komentáře

  1. Moc pěkná recenze :)) kniha na mě čeká doma a už se na ní moc těším. Mám to stejně jako ty, ani já nevěděla o prvním dílů. (Jsem ráda, za ujištění, že to nevadí.) :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc ti děkuji. :)) Tak to přeji hezké čtení a ať se ti líbí alespoň tolik co mě. :) Doufám, že tě nezklame. ;)

      Vymazat
  2. Už jsem o této sérii slyšela, měla bych o ní začít uvažovat, protože zní opravdu skvěle!
    Koukala jsem na tvůj blog a strašně se mi líbí výběr tvých knih, rozhodně tu nejsem naposledy:)
    Knihokopka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To určitě zauvažuj, je skvělá. Nečekala jsem, že bude až natolik povedená... :)
      Jééé... Tak to moc děkuji. :)) Takový komentář mě vždy potěší.

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...