#2 Knihodárky

aneb Co dát pod stromeček svým blízkým...

 
Zdravím knihomolové!
 
Vítám Vás u druhých "Knihodárků" a tentokrát s dětskou tématikou. Kdybych tyto články psala už minulý rok, nejspíš bych dětské knihy vynechala. Nejsem totiž vůbec žádný expert na děti a určitě některé maminky, které se také pohybují v okolí knížek, by vám poradily lépe. Ovšem za poslední rok se nám celkem rozrůstá příbuzenstvo a já už vymýšlím, co pořídím našemu malému Péťovi za knížku, až půjde do první třídy. Ano, to sice potrvá, zvlášť když mu ještě není ani rok, ale co už. :))
 

 
Dnes to však nebude článek jen o klasických knihách s napsaným příběhem. Pro děti máme přeci daleko větší výběr. Nabídky z knihkupectví jsou obzvlášť nyní před Vánoci plná krásný obrázkových leporel a knih plných pohádek, které maminky můžou číst svým dětem před spaním. Ovšem nabídky dětských knih jsou tak obsáhlé a rozmanité, že vám je zde ani všechny neukážu. Rozhodně se vyplatí si knížku pro svého malého prince či princeznu vybrat přímo na míru, ale i tak jsem se rozhodla, že vám sem pár mích tipů dám. Nakonec vám ještě ukážu i jednoho skvělého skřítka, který vám s výběrem knížek určitě moc rád a především během okamžiku pomůže. Nyní vám však ukážu těch pár knížek, které jsem pro vás na ukázku vybrala. :)
 
 
 
Leporela pro nejmenší…
 
Leporelo, typ knížky, kterou měli v dětství opravdu všichni. Když se řekne leporelo, tak si nejspíš každý představí knížku z pevného kartonu, na kterém je namalováno spoustou barevných obrázků zvířat nebo třeba dopravních prostředků. Ano, tak většinou vypadají a tři takové vám zde i ukážu. Ovšem jsou i jiná leporela pro ty úplně nejmenší, které jsou buďto z gumy a s nějakým tím "pískáčkem" uvnitř anebo látková. Ani jedno z těchto dvou vám zde sice ukazovat nebudu, ale pokud máte ve svém okolí nějaké to batole, určitě se vyplatí, se po takové "knížce" podívat.
 
 
Krteček je klasikou už spoustu let a i přes příval všemožných Disney knížek se u nás stále prodává. A jinak by to přeci ani nešlo. Já sama jsem vyrostla na leporelu Krtek a potopa, a přiznejte se, kdo na krtkovi vyrostl taky? Určitě je vás zde spoustu a byla by přece škoda, aby s krtkem nevyrůstala i další generace. Krtek a kalhotky je asi nejznámější příběh, ale krtečkových leporel je spousta, jen se stačí podívat…
 
A nyní jedno větší a vyloženě obrázkové leporelo, které jsem našla v posledním katalogu z Knižního klubu. Mimochodem hádejte, kdo ho dnes večer bude objednávat? Já, kdo jiný, a to rovnou dvakrát pro tetu… Od Anne Suess vyšly ještě v kolekci "Co se děje…" další čtyři knihy na různá témata a všechna leporela vypadají opravdu kouzelně. :)
 
Leporelo s klasickými dětskými říkankami, je vždy dobré mít doma a toto je navíc krásně a jednoduše ilustrované…
 
 
 
Povídám, povídám pohádku…
 
Pohádky před spaním mělo v dřívější době rádo asi každé dítě. Ovšem dnes je běžné pustit dítěti před spaním pohádku. Ale proboha, kde to jsme? Nebylo by lepší, vrátit se zpět ke knihám? Určitě bylo a někteří rodiče se knih naštěstí i stále drží.
 
 
V této knížce se ukrývá rovnou 365 příběhů na každý večer před spaním po celý rok. Tak tomu se říká pořádná kniha pohádek. Původně jsem vám zde chtěla ukázat jiné pohádky na celý rok, ovšem ty už jsou jaksi vyprodané, takže protentokrát jsem se uchýlila k něčemu vyloženě americkému a tím je Disney. Ovšem vsadím se, že tato kniha v dnešní době určitě zaujme daleko více dětí než některé vyloženě české pohádky či ty od bratří Grimmů, které dokáží být až strašidelné.
 
Krátký příběh, ze kterého plyne ponaučení. Bajky jsou rozhodně další knihou, kterou by měl svému dítěti přečíst každý, a tyto jsou navíc se skvělými ilustracemi Adolfa Borna.
 
Malý princ je klasika, kterou by měl asi každý rodič přečíst svému dítěti. Tedy alespoň to jsem usoudila poté, co jsem si ho sama poprvé v devatenácti přečetla a okamžitě jsem si ho zamilovala. Tato klasika se dočkala u nás mnoho vydání. Máme k dispozici klasiku v hardbacku, kolibří vydání, kapesní verzi v paperbacku, nebo dokonce dokonalé 3D vydání, které je k Vánocům jak dělané...
 
Nyní něco pro ty, kteří mají už klasické pohádky dávno přečtené, ale jen tak se jich nechtějí vzdát. Tato knížka je první ze série Země příběhů a je vhodná nejen pro děti, ale i dospělé. Můžete ji svým dětem, tady asi doporučuji starším, číst před spaním anebo si se začínajícími čtenáři přečíst vždy pár stránek na procvičení čtení. Tyto příběhy asi ani nemají věkové omezení, takže pokud máte ve svém okolí člověka, který si rád počte pohádky a chtěl by zkusit něco novějšího, tak zde pro něho máte dárek. :)
 
 
 
Knihy pro malé, ale i větší slečny…
 
 
Heidi je krásný a jednoduchý příběh, vhodný pro každou holčičku, která žije na vesnici a jako ta malá Heidi si může sama připadat. Pro mě samotnou je tato knížka hodně srdcovou záležitostí, jelikož jsem z vesnice a chvílemi jsem opravdu měla pocit, že tou Heidi jsem. Navíc jsem měla i svého Petra, který ten můj pocit ještě více umocňoval… :) Tuto knížku jednoznačně tedy musím doporučit, protože se vsadím, že nějaká ta malá Heidi se rozhodně najde i dnes. :)
 
Krásná knížka nejen po příběhové stránce, ale také po té grafické. Celou knížku totiž ilustrovala Léna Brauner, která je podle mého názoru tou nejlepší mladou umělkyní, kterou v Čechách máme. A pokud vy doma máte nějakou tu princeznu, která třeba se čtením začíná, tak tohoto jednorožce si určitě zamiluje.
 
A teď něco pro ty starší slečny. Dívka z inkoustu vypráví především o vztazích mezi kamarády a rodinou. Nespadá tedy do Young Adult žánru, který vypráví především o prvních láskách, ale těsně pod. Knížka je uvnitř navíc krásně graficky zpracovaná a již brzy bude vycházet i u nás.
 
 
 
Čtení pro větší kluky…
 
 
Harry Potter sice není žádnou novou knížkou, ale vsadím se, že ve své ilustrované podobě určitě nějakého čtenáře zaujme i v dnešní době. Harry Potter bude podle mého názoru vždy knihou, která v každém rozpoutá touhu po čtení a její obrázkové vydání tu touhu v mladší generaci jen podpoří…
 
Něco mezi klasickým příběhem a komiksem, tak to je Deník malého poseroutky, který čtou snad všichni kluci asi tak od osmi let. V knize není moc textu a díky obrázkům tyto příběhy zaujmou i některé nečtenáře, kteří se knihám obvykle vyhýbají obloukem.
 
Najít třetí knížku a tentokrát tak pro třináctileté kluky, bylo pro mě celkem těžké. Nakonec jsem však zkusila pomoc skřítka Egbota, kterého vám za chvíli představím, a objevila jsem Rozvaliny Gorlanu, které okamžitě zaujali i mě samotnou. Myslím, že tato série rozhodně stojí za pozornost. Pokud doma máte kluka, který má rád dobrodružné a fantasy knížky, tak tady máte jeden skvělý tip.
 
 
 
Skřítek Egbot
 
 
Se skřítkem Egbotem přišlo nyní nově před Vánoci vydavatelství Albatros Média, kteří ve své knižní řadě Egmont vydávají dětské knížky. Jejich skřítek Egbot je takový rychlý a jednoduchý poradce s výběrem toho pravého dárku k Vánocům pro vaše děti. A jak jsem teď zjistila, tak nejen pro děti. Dokáže dokonce i mě vybrat knížku, kterou bych si přála a to pouze po zodpovězení pár jednoduchých a rychlých otázek.
 
A jak na to? Stačí pouze, když máte účet na Facebooku, kde si po přihlášení najdete oficiální stránku nakladatelství Egmont. A poté už jen stačí, když jim pošlete zprávu s textem "Vybrat knížku" a za okamžik se vám už ozve samotný skřítek Egbot, který vám s vaším výběrem moc rád pomůže… :)
 
 
A jsme na konci dnešních "Knihodárků". Doufám, že se vám dnešní výběr knížek líbil a třeba, že jste zde našli nějaký ten dobrý tip na knížku pro své děti. Pokud jste zde však nic nenašli, tak určitě neváhejte a napište Egbotovi, který vám zajisté rád pomůže. :) Budu také rády, když do komentářů případně napíšete vaše tipy na dětské knížky, aby zde co nejvíce čtenářů našlo ten správný dárek pro své blízké.
 
Jak se vám dnešní "Knihodárky" líbily? Zaujala vás zde některá dětská knížka? Jaká knížka byla vaší nejoblíbenější, když jste byli děti? A pokud jste už sami rodiči, tak kterou knížku se vaše dítě/děti oblíbily nejvíce?
Budu moc ráda za každý váš komentář. :)
 
Mějte se krásně,
vaše knihomolka Šárka

Komentáře

  1. Malý princ, Harry Potter a Deník malého poseroutky jsou skvělé knížky, které jsem si zamilovala už dávno a vždy se k nim ráda vrátím. :)
    Fandom Before Blood CZ

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Malý princ je i moje srdcovka a Harryho se zatím chystám celého přečíst, ale už po prvním díle můžu říct, že styl psaní Rowlingové mi nesmírně sedl. :))

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...