#4 Knihodárky

aneb Co dát pod stromeček svým blízkým...

 
Zdravím knihomolové!
 
Už za necelý měsíc zde máme Štědrý den a tak je na čase pořádně se podívat po dárcích našim blízkým a to zvlášť pokud jste ještě nezačali vybírat. Já jsem tak trochu blázen do Vánoc, takže začínám dárky klidně nakupovat už postupně od března, takže nyní mi zbývá už jen pustit se do balení. Ovšem stále mě baví dárky vymýšlet a dnes zde tedy mám znovu nějaké ty knižní tipy na dárky k Vánocům.
 

 
Životopisné a povídkové knihy, to je podle mě něco, z čeho se nebude radovat jen pár výjimek. Na životy slavných a populárních osobností narážíme v jednom kuse a to ať prostřednictvím internetu, televize či rádia. Čas od času si zkrátka najdeme nějakou tu veřejně známou osobnost, o které toho chceme vědět víc. Proč si tedy o ní něco nepřečíst? A co se týká povídek, tak to je asi to nejlepší čtení pro ne tak velké čtenáře. Znáte někoho, kdo například rád čte, ale nemá tolik volného času? Tak mu zkuste k Vánocům pořídit knihu plnou povídek, které toho času zas tolik nevyžadují. Nebo znáte někoho, kdo nečte knihy především z důvodu, že jsou až příliš tlusté? Tak zkuste povídky, které sice tlusté jsou, ale příběhů je tak více než jen jeden…
 
 
 
Ze života slavných…
 
Život slavných herců či zpěváků sleduje každý alespoň z dálky. A to ať chce nebo nechce. Každý den zaslechne člověk nějakou tu hudbu a každý se čas od času rád podívá na nějaký ten film, když touží alespoň na krátký okamžik vypnout svou mysl. Někdy už dokonce máme své tipy, na ten nejlepší relax. Oblíbíme si některého herce a vyhledáváme ho ve všech filmech. Začneme mít rádi nějakou skupinu a posloucháme ji stále dokola. Proč si ale poslech hudby nebo sledování seriálu neproložíme nějakými informacemi o daném zpěváku či herci? Je spoustu knih o různých hudebních skupinách, které můžou být skvělým dárkem pro jejich fanouška. Takové knihy stačí jen začít hledat. Já vám zde však neukážu knihy o populárních kapelách jako Queen nebo Beatles, ale mám zde knihy přímo ze života různých osobností, které mě nejvíce zaujali, tak snad zaujmou i vás. :)
 
 
Jako první knihu tu mám něco pro velké fanoušky Gilmorových děvčat a především herečky Lauren Graham. Tato knížka je nedávnou novinkou nakladatelství Omega a vsadím se, že zajisté potěší každého fanouška toho skvělého a nezapomenutelného seriálu, jako jsou Gilmorova děvčata.
 
Dnešní online svět by bez youtuberů nejspíše ani neexistoval a tak není ani divu, že už vydávají i knížky o svém životě. Kniha Ovšem je žhavou novinkou od youtubera vystupujícího pod přezdívkou Kovy. Kovy je podle mého názoru asi tím nejlepším českým youtuberem u kterého je vidět, že nad svými videi opravdu přemýšlí. Já nejsem jeho velký fanoušek, ale i tak bych si tuto knihu ráda přečetla. Vsadila bych se tedy, že pokud znáte někoho, kdo je jeho stálým sledovatelem, tak pro něj máte perfektní dárek.
 
A teď něco pro amatérské fyziky milující Teorii velkého třesku. Kunala Nayyara známe jako Raje z TBBT, ale co můžeme o samotném herci říct. Třeba to že se narodil v Indii. Ale proč bychom to řekli? Protože to předvídáme podle jeho vzhledu, ale on se v Indii vůbec nenarodil. Ano, pro tuto informaci sice stačí otevřít jen Google pomocníka. Ovšem na Googlu si nepřečtete všechny jeho vtipné a poutavé historky od kterých nejde odejít. (Má recenze)
 
Tak tady jsem celkem na nule. Musím se přiznat, že jsem o Tereze Salte vůbec netušila a přišla jsem na ni až po vydání této knihy. Pokud však znáte blog TerezaInOslo, tak jste na tuto knihu už určitě museli narazit. Tato kniha je jejím životním příběhem. Přečtete si o jejích pádech, ale také o tom jak se znovu postavila na nohy. Dá se říct, že tato kniha je i lehce motivační a potěší nejen její fanoušky, ale také zajisté také mladé ženy, které jsou ve svém životě lehce ztracené a chtějí z toho ven.
 
 
Po šlehačkových oblacích trochu toho pekla… O této knize se v anotaci píše, že je to ta nejpovedenější roková biografie a ještě aby nebyla, když je právě o životě Marilyna Mansona. Máte ve svém příbuzenstvu milovníka roku a Marilyna Mansona? Tak tady jste našly dárek.
 
Asi ten nejznámější a především nezapomenutelný francouzský herec a kniha o jeho životě. Ve svém okolí mám hned několik lidí, kteří by si tuto knihu přečetli, i když moc rádi nečtou. Vsadím se, že i vy ve svém okolí někoho takového máte nebo tato kniha alespoň přibude na váš osobní Wishlist...
 
A teď kniha druhého nezapomenutelného herce, tentokrát však z Ameriky. Alana Aldu asi většina zná ze seriálu M*A*S*H, ale víte, že hrál i ve filmu natáčeného podle knihy Nicholase Sparkse, Nejdelší jízda? To však nyní není důležité. Důležitá je však kniha, kterou Alan Alda napsal a která zajisté potěší každého jeho fanouška.
 
Nelehký život Marie Fredriksson, zpěvačky z kapely Roxette, která se rozhodla celý svůj příběh odvyprávět fanouškům. Tato knížka určitě zaujme nejen fanoušky skupiny Roxette, ale také ty, kteří si rádi přečtou příběh odvážné ženy. Ženy, která i přes všechny nástrahy svůj život žije a miluje…
 
 
 
Jedna kniha, více příběhů…
 
Jak už jsem psala na začátku, jestli hledáte knihu pro nevelké čtenáře anebo pro ty, kteří nemají na čtení tolik času, zkuste povídky. Knihu, která v sobě ukrývá více než jen jeden příběh. Knih s povídkami je spousty, ale na všechny zde samozřejmě není prostor. Mám jich zde pro vás na ukázku osm. Snažila jsem se vybrat pokaždé trochu jiný žánr či styl, tak snad se vám některé povídky budou pro vaše blízké hodit… A můžeme začít. :)
 
 
Je libo příběh od autora Her o trůny, Hudby ticha nebo New Space Opery? V této knize to najdete a ještě mnohem více. Darebáci jsou sbírkou povídek od těch nejlepších autorů fantasy žánru. Máte ve svém někoho, kdo touží především po fantasy? Ano? Tak tady pro něj máte dárek. :)
 
Světoznámá série Zaklínač začíná souborem povídek, které zaujaly tisíce čtenářů a milovníky fantasy. Ano, psala jsem, že jsem vybírala co nejvíce žánrů, ale poslední přání jsem vám sem zkrátka musela dát, protože prostě Zaklínač… :))
 
Od Agathy Christie, jsem četla jen jeden příběh, ale okamžitě jsem pochopila, proč se jí říká královna detektivek. Její knihy jsou nutností, kterou by si měl přečíst každý. Ovšem pro milovníky detektivních případů a především pak Hercula Poirota, jsou tyto povídky sběratelskou nutností. :)
 
Znáte někoho, kdo nepohrdne trochu odlišným stylem vyprávění a kdo rád zkouší ke čtení něco nového? Tak co takhle zkusit příběhy od japonského autora? Haruki Murakami je světoznámý autor, kterého buď lidi milují, nebo jim jeho styl psaní vůbec nesedne. Ovšem mluvíme tu o knize vydané Odeonem a už to svědčí pořádném literárním díle.
 
 
Jedna povídková kniha, tentokrát spíše pro ženy, od amerického autora, který nás podle anotace provede po čtyřech světadílech. Anthony Doerr píše podle všech ohlasů skvělé knihy a Zeď vzpomínek už na mě přes rok čeká v poličce, jenže jsem se k ní zatím stále nedostala. To ale neznamená, že si ji okamžitě nepřečte osoba, které ji darujete. Podle mého názoru si v ní každý najde tu svou povídku a čtení ho bude bavit.
 
Hledáte dárek pro vaši partnerku a nevíte co jí dát? Co takhle Milostné dopisy slavných mužů a do knihy ji vložit nějaký ten váš dopis, který napíšete speciálně pro ni? Nemyslíte si, že je to dobrý tip na dárek? Tato knížka sice není klasickou povídkovou, ale pro romantičky je zajisté jak dělaný.
 
Spíše než povídky, je tato kniha sbírkou kratičkých fejetonů, které jsou obohaceny nádhernými ilustracemi od Lely Geislerové. Tato knížka není jen pohlazením pro ženskou duši, ale především také dokonalou pastvou pro oči…
 
Proč dávám do povídek sbírku poezie? Jelikož je tato kniha celkem nezařaditelná, ale přesto dokonalá. Není sice vhodná pro každého, ale své obdivovatele si už našla a určitě i najde. Vyjádřit se více k této knize je celkem složité, a proto vás odkáži na mou recenzi, kterou se mi v týdnu podařilo sesmolit. :) (Má recenze)
 
 
A to by byl pro dnešek konec. Doufám, že se vám dnešní článek líbil a některé knihy vás snad zaujaly. Tentokrát byly tito tipy snad více rozsáhle než minule a nějaká ta inspirace na Vánoční dárky se zde snad také našla. A pokud jste ani zde nenašli nějakou tu pěknou knihu pod stromeček vašim blízkým, tak doufám, že příště to bude úspěšnější. Příští "Knihodárky" totiž plánuji celkem dlouhé, tak snad vás budou bavit. ;)
 
Znáte některou z knih, které jsem vám zde dnes ukázala? Plánujete některou koupit vašim blízkým? Nebo si snad některou ze zmíněných knih sami přejete? Máte raději knihy, ve kterých se dozvíte něco nového o své oblíbené osobnosti, nebo vás spíše láká nějaká ta kniha plná povídek?
Budu moc ráda za každý váš komentář. :)
 
Mějte se krásně,
vaše knihomolka Šárka

Komentáře

  1. Škoda, že takové knihodárky bych si mohla pořídit tak leda sama sobě, jelikož z okolí nikdo nečte :D Tedy až na jednu kamarádku a u ní ještě stále přemýšlím co jí koupit, jelikož ji baví pouze horory, psycho thillery apod. Je to trochu oříšek, ale snad mě něco napadne:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak co se týká hororů a psycho-thrillerů ti bohužel moc neporadím. To jde mimo mně. :/ Já knížky zkouším dávat i nečtenářům a minulý rok se mi podařilo sestřenici zaujmout knihou Bez jablka... Někdy to chce jen trochu pátrat a mít šťastnou ruky při nákupu. Ale chápu, že se ti nevyplatí riskovat a je lepší vsadit na jistotu něčím jiným... :)

      Vymazat
  2. Krásné tipy! :)
    Kovyho O všem bych si také ráda přečetla. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) To mě asi nejvíce láká Alan Alda, který je nestárnoucí hereckou legendou. ❤

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...