A všechno to začalo milostným dopisem...

Navždy s láskou, Lara Jean


Autor: Jenny Han

Série: Všem klukům, které jsem milovala 3.

Originální název: Always and Forever, Lara Jean

Žánr: YA, román, světová literatura

Počet stran: 296

Vydavatelství: CooBoo

Oficiální anotace: Lara Jean zažívá ten nejlepší maturitní ročník, který si dívka může přát. Je bláznivě zamilovaná do svého přítele Petera, její táta se znovu žení a Margot se vrátila na léto domů z vysoké. Ale i když je tak šťastná, něco se bude muset změnit…
Zatímco Lara připravuje otcovu svatbu, nemůže již přehlížet velká rozhodnutí, která bude muset udělat. Kam půjde na vysokou a co to bude znamenat pro její vztah s Peterem? Už viděla, jak se kvůli tomu trápila její sestra, a nechce zažít totéž. Nyní by měla jít na vysokou i Lara a opustit nejen svou rodinu, ale možná i přítele, kterého miluje. Když jí ale srdce a rozum radí něco jiného, pro co by se měla rozhodnout?

"Já nechci bydlet v mrakodrapu. Chci bydlet v honosným domě ve West Village. Někde blízko knihkupectví."

Když nejstarší ze tří sester Songovek odcházela na vysokou, spočinula na Laře Jean zodpovědnost za její mladší sestřičku a otce. Stala se tou, která se o vše stará, když je jejich otec v práci. Musela čelit své největší noční můře a to řízení auta. Nyní je však ona tou, která brzy opustí domov a půjde na vysokou. Ovšem na vysokou nepůjde sama. Má totiž Petera, svého dokonalého přítele, se kterým už oficiálně rok chodí.

Lara Jean tedy prozatím prožívá svůj perfektní maturitní ročník a své štěstí sdílí i s ostatními. Vše má s Peterem skvěle naplánované. Jenže na každém rohu se najde nějaký ten strašák, který jejich plány dokáže v krátkém okamžiku naprosto změnit.

"Ve vzduchu voní zimolez a nekonečné letní dny. Je to skvělý den pro svatbu. Myslím, že nikde není v červnu tak krásně jako ve Virginii.
Všechno kvete, všechno je zelené a prosluněné a plné naděje."

Jenny Han (zdroj)
Romantický příběh mladé dívky a o jejích prvních problémech s přítelem. O lásce mezi ní a jejími sestrami. A také kniha o otci, který se po smrti své manželky rozhodl konečně znovu žít a najít si lásku… Navždy s láskou, Jara Jean je dojemnou třešničkou na konci celé série o Laře Jean, která si zaslouží svou pozornost od každé slečny a milovnice YA příběhů.

Kniha je stejně jako předchozí díly vyprávěna Larou Jean, takže se do příběhu krásně začtete už od začátku. Pokud se bojíte, že jste děj předchozích dvou dílů už pozapomněli a že se zde tedy budete ztrácet, tak to opravdu nehrozí. Autorka opravdu umí chytlavě vyprávět a dává do knihy nenásilně různé připomínky z předchozích dílů. Pokud tedy máte mezi čtením druhého a třetího dílu větší pauzu, dá se to brát i jako pozitivum, jelikož i sama autorka se rozhodla tyto dva díly vyprávět s větším časovým odstupem. Ovšem i tak vůbec nevadí, pokud se rozhodnete číst tyto díly okamžitě po sobě. :)

Kdybych měla v jednom odstavci shrnout celou sérii, tak by to vypadalo asi takto: Lepší romantickou sérii pro mladé dívky jsem ještě nečetla. Autorce se podařilo příběh celé trilogie udržet bez přidávání zbytečných kýčů, které jsou v podobných knihách celkem běžné. Ano, k těm kýčům to někdy spělo, ale nikdy nebyly až tak do očí bijící jako v jiných knihách. Dá se říct, že tato série je běžná YA romance, která však vyniká svým jedinečným podáním originálního příběhu založeného na milostných dopisech. A právě díky tomuto má série své fanoušky, které si opravdu zaslouží...

Fotografie z natáčení filmu (zdroj)
Nemusím obálky knih, na kterých jsou lidé. Ovšem tyto? Těmto obálkám nejde nic vytknout. Přebaly celé série k sobě krásně ladí a svými pastelovými tóny určitě už přilákaly mnoho čtenářek a určitě i některých čtenářů. Text uvnitř knihy není nějak zvlášť zdobený, jen text dopisů je psán jiným stylem písma a to bohatě postačí.

A nyní už jen můj názor… Musím říct, že jsem se tohoto dílu celkem bála. Chtěla jsem krásný závěr série, ale po druhém dílu, který pro mě byl celkem zklamáním, jsem se bála, že to tak bude i zde. Ale naštěstí nebylo. Autorka tento poslední díl psala vyloženě na přání fanoušků a jsem ráda, že se nakonec rozhodla udělat až úplné finále tímto dílem, protože se jí vydařilo. Touto knihou mě totiž autorka dokázala držet v napětí od začátku až do samého závěru, jelikož zde nemáte ani nejmenší možnost tušit, jak celý příběh Lary Jean skončí. A to mě právě na této knize bavilo nejvíce. Kniha byla tvořena dokonalou roztomilostí až do posledního slova, po kterém jsem ten úplný konec nechtěla. Je totiž těžké loučit se s něčím, co si tolik oblíbíte. Ovšem pokud stejně jako já smutníte nad závěrem této série, tak pro vás mám alespoň jedno malé překvápko, o kterém však nejspíše mnozí z vás víte. Můžeme se totiž těšit na film, který by měl jít do kin už příští rok. :) <3

A teď už hodnocení!

    96%

Jak se vám tato recenze líbila? Četli jste už celou sérii, nebo se na ni zatím chystáte? Jak se vám líbil konec této romance? Který kluk z lásek Lary Jean se vám líbil nejvíce?
Budu moc ráda za jakýkoli váš komentář. :)

Recenze na Všem klukům, které jsem milovala (první díl).
Recenze na P.S. Stále Tě miluju (druhý díl).
 
 

Komentáře

Oblíbené články...