Můj budoucí manžel je kůň a já mám mít na hlavě korunu... Skvělé!

Má lady Jane



Autor: Cynthia Hand, Brodi Ashton, Jodi Meadows

Série: My Lady Janies 1.

Originální název: My Lady Jane

Žánr: YA, fantasy, humor, román, historie

Počet stran: 408

Vydavatelství: Fragment

Oficiální anotace: Historie se nemusí brát příliš vážně… Dopřejte si královskou zábavu!
Jana Greyová má za sebou totéž, co řada šlechtičen před ní: svatbu s naprosto cizím mužem. Navíc má tu smůlu, že sňatkem se ocitla přímo uprostřed politického komplotu, který svrhl z trůnu jejího bratrance, krále Eduarda, a z ní udělal královnu. Na celých devět dní! Má opravdu vládnout, nebo řešit, že má hrad plný spiklenců a její novomanžel se ve dne proměňuje v koně?
Originální fantasy na motivy historických událostí, které ale nebere příliš vážně. Čeká vás dokonalý černý humor, nadsázka, láska, dobrodružství a dokonce i troška magie.


"„Blázen se má za moudrého,“ odsekl G, „ale moudrý člověk o sobě ví, že je blázen.“"

Ještě ani nedosáhl plnoletosti a neprožil své představy normálního života spojeného s láskou, ale už v tak nízkém věku ví, že umírá… Eduard VI. byl předurčen k velkým věcem. Už v devíti letech usedl na trůn a pomocí svých poradců vládl Anglii. Jenže ho postihly úbytě. Potřebuje sehnat nového následníka na trůn. Potřebuje mužské potomky, ovšem na to mu už nezbývá čas.

Královy poradci však přichází se skvělým řešením. Co takhle dosadit na trůn jeho sestřenici, lady Jane Grey, a dále její mužské potomky? Ovšem kdo bude otcem jejích dětí a dočasným králem Anglie? I tato otázka má řešení a Jane má během okamžiku dohodnutý sňatek, den svatby a v podstatě celou svou budoucnost. Ovšem v denním životě jejího budoucího manžela je tak trochu háček. No, ne trochu. Buďme upřímní, ten háček je zde celkem velký, asi tak ve velikosti koňské ohlávky a jejího majitele. Janin budoucí manžel je totiž tak trochu kůň…

Jak se však později ukáže, kůň není tím největším problémem. Anglie totiž vede stálé boje mezi Ediany (což jsou ti, kteří se dokáží proměnit ve zvíře) a Verity (lidé bez jakékoli špetky zvířecí magie)...

"Pro Janu byla procházka po Bradgate Parku druhým nejlepším způsobem, jak uniknout před problémy Skutečného života.
Tím úplně nejlepším způsobem byly pochopitelně knihy."

Brodi Ashton, Cynthia Hand a Jodi Meadows (zdroj)
První příběh ze série "The Lady Janies" a tentokrát příběh jak stvořen pro knihomola. Kniha Má lady Jane je nejen vtipným a oddechovým dílem, kterého se jeho tři autorky ujaly se vší parádou, ale jedná se i o skvělé love story, které čtenáři ukáže historii trochu jinýma očima. Ovšem proč je tato kniha pro knihomoly? Protože hlavní hrdinka je svými knihami naprosto pohlcena a její láska ke knihám zde každého knihomola opravdu potěší. Je přeci hezké číst o někom, kdo má ke knihám stejně blízko jako vy. Nemyslíte?

Jak vlastně dokáží knihu napsat tři autorky dohromady? Tak to byla hlavní otázka, na kterou jsem před čtením nedokázala odpovědět. Ale teď už ano. Autorky vám při čtení můžou připomínat tři sudičky, které nad hlavními postavami stále dohlížejí a vypráví jejich příběh. Příběh, který si ovšem tak trochu upravily podle svého a často do něho zasahují svými poznámkami. Autorky začaly příběh odvíjet od skutečnosti, ale dokázaly do ní přidat základy magie a neuvěřitelné množství vtipu, který dělá celý příběh nádherně čtivý. Čtivost textu je však i díky použití dnešního jazyka, který u této knihy s historickým podtextem nejspíše moc lidí neočekává. Autorky střídají hlavní tři postavy, o kterých postupně vypráví a propojují jejich příběhy. Vše začíná u Eduarda, poté pokračuje k Jane a následně se dostáváme k Guildfordovy, kterému, prosím, říkejte "G".

Postavy, které vám přirostou k srdci… Tímto označím nelze popsat jen hlavní postavy, ale také ty vedlejší jako například Beth, Eduardovu babičku a také třeba Petera Bannistera. Jsou zde však také postavy, které budete s jistotou nesnášet, ale ty vám zde vypisovat nebudu. Určitě je totiž poznáte sami.

Lady Jane Grey a Lord Guildford Dudley (zdroj)
Pokud sledujete můj Instagram, tak jste si nejspíše všimli, že jsem po dočtení měla ke knize celkem výhrady. A ty jen tak neopadly. To co mě na knize nejvíce vadilo, byl častý zásah autorek ke konci příběhu. V okamžiku kdy se stal větší zvrat a vy jste se začali o nějakou postavu bát, tak do textu vkročily autorky a vše okamžitě vysvětlovaly. Nedaly zde tedy moc prostor nějakému napětí a celkem tím zkazily konec knihy, který až příliš zlehčují. Jejich zásahy by se však daly přežít, ale proč posledních sto stran tak osekaly? Kniha byla na začátku i uprostřed tak krásně propracovaná. Všemu bylo věnováno tolik pozornosti, kolik bylo potřeba. Ale proč na konci začaly skákat z jedné věci na druhou bez pořádného vysvětlení? Dost mě tímto naštvaly a celkem i zničily příběh, který byl jinak dokonalou jednohubkou…

Když jsem knihu poprvé zahlídla, tak jsem okamžitě věděla, že ať je o čemkoli, tak ten příběh s tak krásnou obálkou si musím přečíst a především ho musím mít ve své knihovně. A pak jsem si přečetla anotaci, která mě uchvátila ještě více... Ovšem nyní zpět k obálce. Taky se vám líbí tolik co mě? Ano, možná je trochu přeplácaná, ale ta volba barev? Navíc, ta přeplácanost k tomuto období přeci patří. No, ne? Kdybych tedy měla ohodnotit jen samotnou obálku, tak jí dávám jednoznačně 100% a to platí i o té krásné úpravě kapitol vevnitř. Jelikož jsem ještě u té obálky, tak jen musím trochu změnit malý "grafík", který je vzadu na přebalu. Kniha rozhodně není tolik o magii, jak se tváří. Celkem bych zde prohodila kolonku magie a vztahů, jelikož o těch to bylo daleko více než o magii.

A nyní mé dojmy… Jednoznačně chápu, proč je tato kniha New York Times bestsellerem. Je totiž nesmírně čtivá, vtipná a až tak kouzelně naivní, že to k závěru ani nevadí. Navíc zde zjistíte alespoň kousíček z anglické historie a to vyprávěný zábavnou formou, které však nesmíte vše uvěřit. Ale uvěřit zde autorkám by bylo někdy až příliš jednoduché. Kniha mě pohltila a nepustila až do závěru. Nesmírně jsem se u ní pobavila a smála jsem se často tak nahlas, že jsem byla ráda, že jsem doma a ne někde mezi lidmi. Ano, vady sice ve vyprávění byly, ale i tak nelituji, že jsem si knihu přečetla, protože za to přečtení stála i tak. Pro ty, kteří se na knihu chystáte, mám ještě menší vzkaz. Pokud znáte písničky Svěráka a Uhlíře, tak je celkem pravděpodobné, že si po přečtení knihy budete neustále zpívat písničku "Když se zamiluje kůň…" :)

A teď už hodnocení!

    74%

Znáte tuto knihu? Už jste ji četli, nebo se na ni zatím chystáte? Znáte některou z těchto autorek? Jaké jsou, když píší samostatně?
Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

P.S.: Druhý díl série, který má vyjít až příštím rokem v originále, vypráví o jiné Jane. Příště se můžeme těšit na Jane Eyre a pana Rochestera. Co tomu říkáte?

 
 
Za tuto knížku bych mockrát chtěla poděkovat internetovému knihkupectví Megaknihy, které bylo tak hodné a ze své nesmírné nabídky knih mi poslalo tento recenzní výtisk podle mého výběru. Děkuji. :)
Pokud máte o knihu Má lady Jane zájem, najdete ji ZDE.

Komentáře

  1. Moc pěkná fotka a recenze :) Tohle vypadá na vážně vtipné čtení, určitě mám na tuto knihu zálusk :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji. :) Ty fotky jsem původně plánovala jiné, ale jelikož jsem si na focení vzpomněla až za tmy, tak jsem použila tyto z unboxingu. :))
      Po knize určitě mrkni, ta zábava za to rozhodně stojí. ;)

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...