Stejně umřeš, tak co řešíš?

Krycí jméno E219

 
Autor: Terry Shaft (Tereza Hřídelová)
 
Žánr: Sci-fi, česká literatura
 
Počet stran: 190
 
Vydavatelství: Cosmopolis, Grada
 
Oficiální anotace: Svět, i když teď je to silné slovo, se hroutí, lidé umírají jako mouchy na uměle vytvořený vir. Nemoc nastupuje čím dál rychleji, dostává se do mozku oběti a transformuje jejich myšlení na úroveň prvoků. Jakmile se jednou nakazíte, už vám není pomoci.
Přestože Erika Wilsona odsoudili a zavřeli, teď má díky působení viru dovolené procházky a zdá se, že mu nic nechybí. Jenže do věznic se kvůli jejich povrchnímu bezpečí začínají stehovat i zbylí zdraví lidé a pro Erika už v jeho cele není místo. Vysoké zdi s ostnatým drátem se před jeho nosem zavřou definitivně…
Jaká je šance, že přežije jedinou noc?

 
 
"Už není nic, co by udrželo hrozbu bloudících Nakažených v bezpečné vzdálenosti.
Už nikdy v klidu neusneš, protože pokud budeš spát příliš tvrdě, Nakažení si tě najdou.
Už nikdy nic nebude jako dřív, protože jsi odkázaný jenom sám na sebe."
 
Svět se hroutí… I když více pravdivé by bylo říct, že se už zhroutil. V polorozpadlém Las Vegas, městě, známém svou výstředností a kasiny, žije už jen pár přeživších. Jedním z nich je i Erik Wilson. Mladík, který byl až do teď přes noc v bezpečí za mřížemi vězení. Byl totiž odsouzen za své dřívější potyčky se zákonem, ale na den je vždy propuštěn. Kvůli rostoucímu počtu Nakažených dostává Erik přes den vycházky. Může tak v dřívějším městě hříchů zabíjet Nakažené a alespoň lehce snižovat jejich počet, který je i tak nesmírně vysoký.
 
Nyní je však věznice tím nejbezpečnějším místem, do kterého se uchylují všichni přeživší. Pro Erika zde už nezbývá místo a tak je i se svými věcmi vyhozen na ulice plné Nakažených. Ulice, ve kterých nelze nalézt bezpečí…
 
"1. listopadu 2482
Brzy se stanu slavným, já, opovrhovaný lidmi, budu konečně uctíván jako bůh, budou mi stavět pomníky, skládat o mě oslavné básně a písně. Ale nesmím to pokazit."
 
Terry Shaft (zdroj)
Krycí jméno E219, kniha, která je zajímavá nejen svou anotací a tím, že je od české autorky, ale především tím, že autorkou je pouze šestnáctiletá dívka. Přiznejte se, kdo by netoužil mít v šestnácti už vydanou svou první knihu? A teď po dočtení to musím ještě upřesnit. Kdo by si nepřál mít už v 16. letech vydanou knihu s tak dobře promyšleným příběhem…
 
Tentokrát však o knize nemůžu mluvit v pouhých pozitivech. Bohužel zde totiž bylo více věcí, které mi na knize vadily. Příběh je opravdu dobře vymyšlený, ale kdyby si ho autorka nechala tak rok ještě v šuplíku a znovu se k němu později vrátila, mohlo by to být lepší. Některé pasáže byly hodně osekané a zasloužili si určitě více rozvést. Na to jak je kniha krátká, tak má velmi obsáhlí děj, který ovšem v pouhých 200 stranách zkrátka nejde pořádně popsat. Některé popisy jsou sice hodně podařené, ale ve většině kapitol má autorka tendenci věci dost urychlovat. V příběhu navíc autorce chybí plynulé přechody a bez nich se čtenář může často ve čtení ztrácet. Podle mého názoru se autorka snažila udělat příběh natolik akční, až to akční vůbec nebylo. A to je opravdu škoda…
 
První kapitola knihy je psaná formou kraťounkých deníkových zápisků, které čtenáře ihned pohltí. Jenže pak zde nastává přechod do klasického vyprávění v er-formě a najednou se v příběhu začnete ztrácet a to obzvlášť, když od začátku nemá kniha vaši plnou pozornost. Ovšem věřím, že ti, kteří mají rádi stručné texty, a tato kniha si je od začátku získá, tak se tolik ztrácet nebudou.

Ale abych nebyla zas tolik negativní, musím pochválit širokou zásobu slov. Autorka zde totiž nešetřila svou slovní zásobou a věřím, že pokud by byla kniha ještě delší, tak by mnohé čtenáře svými výrazy obohatila. Ovšem, když už jsem u těch výrazů, tak zde i často používala vulgarizmy, u kterých jsem si říkala: To jí je opravdu jen šestnáct? Tady bych tu její zásobu zas ráda utlumila, jelikož mi to chvílemi dost vadilo. Co mi ale vůbec nevadilo, bylo to, že se vyhnula pomalu jakékoli romantické zápletce a věnovala se opravdu jen svému dystopickému příběhu.
 
(zdroj)
Když jsem knihu poprvé držela v rukou, dost jsem se bála, že zde bude velká podobnost se sérií Labyrint, především tedy s druhým dílem, Spáleniště. Ovšem naštěstí se tak nekonalo. Řekla bych, že zde autorka odvedla ve svém věku opravdu dobrý kus práce a co se týká zásadní osnovy příběhu, tak tu udělala perfektně. Jen celkově to chtělo více rozvést popisy, ale to už jsem psala. Už teď lze ale o autorce říct, že má velký potenciál, který snad nepromarní psaním nějaké béčkové literatury. Tu sice čte každý, ale je jí tu už opravdu hodně, tak snad se bude držet mimo a požene své psaní výš.
 
Co se týká obálky, tak podle té bych ani neřekla, že se jedná o českou knihu a to i vzhledem k toku, že autorka zasadila příběh do Las Vegas. Ovšem kdo z Čechů by chtěl číst příběh o rozpadlé Praze a našich krásných památkách? Já tedy rozhodně ne, i když by to bylo zajímavé. Obálka se tedy ke knize a celému příběhu krásně hodí a neumím si představit asi ani hezčí. Grafika v knize je jednoduchá, ale některé dvojité odstavce mi v textu přijdou celkem zbytečné.
 
Jaké jsou tedy mé pocity? Začátek, kdy vše začalo krátkými poznámkami z deníku, mě okamžitě uchvátil. Ale poté? Bohužel musím přiznat, že jsem se do čtení musela nutit a to už se mi hodně dlouho nestalo. A když jsem se do příběhu konečně začínala pořádně vžívat, byl už pomalu konec. Ovšem poslední věta mi prožitek z knihy zas tak trochu zkazila. Když už všechno začalo dávat smysl a já viděla to pomyslné světlo na konci tunelu, vše najednou zhaslo a já byla ztracená. Jediná věta, která mi v ten okamžik přišla na mysl, byla: Co se mi tím básník snažil říct? Opravdu jsem to totiž nevěděla. Ovšem zde je dost možné, že je to má chyba a já zkrátka nedávala pozor.
 
A teď už hodnocení!
 
    67%
 
Znáte tuto knihu? Četli jste ji, nebo se na ni prozatím jen chystáte? Čtete rádi české a začínající autory? Četli jste knihu už od tak mladé spisovatelky?
Budu moc ráda za každý váš komentář. :)
 
 
 
Mé velké díky patří nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí výtisku pro tuto recenzi.
Pokud o tuto knihu máte zájem, můžete si ji pořídit ZDE.

Komentáře

  1. Skvělá recenze - knížka vypadá hooodně zajímavě! Nalákala jsi mě, děkuju ti za to. Jde do seznamu knih, které si musím pořídit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš vůbec za co děkovat. To já ti moc děkuji za přečtení. :)) Jsem ráda, že tě zaujala i přesto, že tato recenze není zas tak plná pozitiv jako vždy. :)

      Vymazat
  2. Povedená recenze :) Kniha mě celkem zaujala, jsem zvědavá i protože je od české autorky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Autorka má talent, jen by svou příští knihu měla více rozvést a promyslet... :/

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...