„Dávám ti své tělo...“

Jak píšu milostné scény

 
Autor: Diana Gabaldon

Originální název: I Give You My Body...: How I Write Sex Scenes

Žánr: Naučná literatura, pro ženy, erotika

Počet stran: 152

Vydavatelství: Omega

Oficiální anotace: V tomto výtahu uznávaná spisovatelka Diana Gabaldon nabízí své neocenitelné zkušenosti se psaním milostných scén s použitím síly emocí. Poznáte rozdíl mezi sexem bez příčiny a milostnými scénami, které jsou důležité pro děj a posunují příběh kupředu a jak zacházet s pikantními akty, které však nejsou bezúčelné, ale slouží příběhu.
Autorka také poznamenává, že sex může být popsán originálně. Ale musí se zapojit smysly, používat originální věty a ne se uchylovat k otřepaným frázím.
Vše demonstruje na příkladech ze své série Cizinka.

 
"Většina začínajících autorů chybuje v tom, že si pod pojmem sexuální scéna představuje čistý sex, tedy jen pouhou výměnu tělesných tekutin. Jenže dobrá sexuální scéna spočívá ve výměně emocí, ne tělesných tekutin. Znamená to tedy, že taková dobrá scéna může zahrnovat dokonce celou řadu emocí. Zuřivostí nebo smutkem a radostí počínaje, něhou či překvapením konče…"

Diana Gabaldon (zdroj)
Obvykle začínám recenze knih svou anotací, ovšem v tomto případě to není potřeba. Oficiální anotace a i jen samotný název totiž o knize říká vše co je potřeba. Autorka v této knize opravdu uvádí velké množství odlišných druhů milostných scén, radí v tom jak je psát a vše doplňuje svými ukázkami z vlastních knih. Díky tomuto tedy není kniha zajímavá jen pro její čtenáře, ale také ty, kteří hledají inspiraci pro své vlastní psaní a chtějí do svých knih dát i nějakou tu sexuální scénu.

Ovšem z této knihy si nevezmete pouze inspiraci či radu, jak psát milostné scény, ale také zde najdete například radu jak vést dialogy nebo jak je důležité znát své postavy, o kterých píšete. Na to jak je kniha krátká, tak tyto rady jsou zde i milým překvapením, které potěší. Pokud znáte tuto autorku a její knihy, tak jste si určitě všimli, že dává ve svých příbězích hodně na smyslové vnímání. Snaží se tím prohloubit čtenářův prožitek a umí to opravdu dobře. Není tedy divu, že i o smyslech je jedna z kapitol v knize. A dovoluji si tvrdit, že tato kapitola je jedna z nejužitečnějších a nejlépe zpracovaných.
 
Tato kniha má ovšem jednu velkou chybu a to, že v ukázkách prozrazuje příběhy hlavních hrdinů. Série Cizinka sice už jednou byla u nás vydaná, ale té největší pozornosti se jí dostává především teď v poslední době a to díky seriálu. Je zde tedy určitě i spoustu těch, kteří čekají na nové vydání této série a těší se, až si ho přečtou a budou překvapeni tím, co si Diana Gabaldon zas připravila nového. Pokud si však tito čtenáři přečtou mezi čekáním na další díl tuto knížku, dost jim toho prozradí o budoucím ději. Je velká škoda, že si autorka nedala tu práci a nezměnila v ukázkách alespoň jména a nepohrála si s tím trochu více.

Po grafické stránce je kniha hezky poskládaná. Střídá se zde klasický text s radami od Diany a kurzíva, ve které jsou psané všechny ukázky. Vše je navíc krásně popsáno a dobře rozděleno, takže není problém si během chvíle vyhledat informaci, kterou zrovna potřebujete. Celou knihu navíc provází i jednoduché ilustrace, tedy spíše kresby, na kterých má být nejspíše Jamie s Clare. O obálce knihy jde říct snad jen to, že její jednoduchost nemůže být smyslnější. Zkrátka se mi líbí a rozhodně nejsem jediná, kdo má podobné knižní přebaly rád. Jsem ráda, že se zde Omega držela originálu.

Nyní zbývá už jen můj názor. Popravdě jsem vůbec nečekala, že by tato kniha nějak dokázala poradit se psaním a tvořením vlastního příběhu. Po předešlé krátké knize od Diany, Panicové, jsem byla trochu skeptická a bála jsem se, že tato kniha bude pouhým marketingovým tahem. Jedná se přeci jen o knihu od Diany Gabaldon, které se lehce prodávají. Ale spletla jsem se a jsem za to ráda. Autorka si určitě mohla dát tu práci a dát do knihy ještě více rad pro pisálky, ovšem je zde nějaký ten základ, který pro začátek ke psaní postačí. Přeci jen tato kniha není ani určená jako příručka pro budoucí spisovatele, ale jako ukázka jejího vlastního tvoření a takové menší zasvěcení do jejích myšlenek při psaní. Kdyby to však šlo bez těch spoilerů, bylo by to rozhodně lepší. Kdo by totiž čekal, že v toho autorka v milostných scénách prozradí tolik o budoucím osudu hlavních hrdinů její série Cizinka? Já rozhodně ne. Jsem ale ráda, že v této knize nezůstala pouze u Cizinky, ale zavítala i trochu k Lordu Johnovi, ze kterého naštěstí nic zásadního neprozradila. Alespoň něco nechala tajemstvím. :)

A teď už hodnocení!

    85%

Četli jste některou knihu od Diany Gabaldon? Jste její fanoušci nebo se jejím knihám spíše vyhýbáte? Četli jste tuto knihu? Jak se vám líbila? Znáte nějaké knihy, ve kterých se vyskytují rady pro tvůrce vlastních příběhů?
Budu moc ráda za každý váš komentář, ve kterém se se mnou o ně podělíte. :)
 
 
 
Mé velké díky patří nakladatelství Omega za poskytnutí výtisku pro tuto recenzi.
 
Pokud o tuto knihu máte zájem, najdete ji přímo na stránkách nakladatelství Omega.
 
 
A pořídit si ji můžete v knihkupectví Knihy Dobrovský.
 

Komentáře

  1. Pěkná recenze. Kniha na mě už čeká doma a musím říct, že se na ní moc těším. Cizinku mám moc ráda a každé doplnění k sérii mě zajímá. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Přeji hezké čtení a ať si knížku co nejvíce užiješ. :))

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Dianu Gabaldon a její knihy mám vážně ráda :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) To já také, jen se mi zatím nějak vyhýbají knihy ze série Cizinka. :))

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...