Učebnice pro kouzelníky, která se zázrakem dostává do rukou mudlů…

Fantastická zvířata a kde je najít
 
 
Autor: Joanne Kathleen Rowling

Originální název: Fantastic Beasts & Where To Find Them

Žánr: Fantasy

Počet stran: 135

Vydavatelství: Albatros

Oficiální anotace: Alespoň jeden výtisk knihy Fantastická zvířata a kde je najít vlastní téměř každá kouzelnická domácnost v celé zemi. Nyní, po omezenou dobu, mají i mudlové příležitost zjistit, kde žije pětinoh, čím se živí kluběnka a proč není dobrý nápad nechávat za dveřmi mléko pro bodloše.
 
 
 
Mudlům se do rukou dostává vzácná učebnice o fantastických zvířatech, kterou sepsal samotný Mlok Scamander. Znalci Harryho Pottera už určitě vědí, o čem je řeč, a ti co netuší, tak ať čtou dál…
 
Ilustrované vydání (zdroj)
Harry Potter slavil minulý rok 20 let od svého prvního vydání v originále. Díky tomuto výročí přišel Albatros (ne Albus) s novou reedicí knih o Harrym. Dočkali jsme se prvních čtyř dílů s krásnými obálkami a zbylé vyjdou v tomto roce. Měli jsme však také možnost pořídit si nové vydání knih z Bradavické knihovny, do které spadá i tato učebnice, Fantastická zvířata a kde je najít. Ano, učebnice. Četli jste správně. Tato knížka je totiž pravou učebnicí školy, ze které každý už od prvního dílu o Harry Potterovi očekává dopis o svém přijetí. Všichni už čekáme nějakou tu dobu na svou Hedviku, proč si tedy nezkrátit čas pořádným studiem o fantastických bytostech. Zvlášť když máme k dispozici tuto krásnou učebnici, která je navíc k dostání už ve zcela ilustrovaném vydání.

Dá se říct, že tato knížka je povinností pro každého fanouška HP a milovníka zvířat. V této knížce máte totiž možnost poznat zvířata, která sice uvidíte jen ve své mysli a filmech o Harrym, ale poznáte neuvěřitelnou vynalézavost J. K. Rowling. Je až nepochopitelné, že jedna autorka dokázala vymyslet tak dokonalý svět, o kterém se bude ještě hodně dlouho mluvit. A k tomu světu dokonce vymyslet i učebnice… To si jen tak nikdo nemůže dovolit napsat, protože jen málokterý autor stvořil tak realistický svět plný čar a kouzel.
 
Všechna fantastická zvířata máme v učebnici seřazené podle abecedy v originálních názvech. Každé zvíře však má i své jméno napsané v českém překladu. Pod N například nacházíme Nifflera, kterého však známe především pod jménem Hrabák, což je jedna z nejroztomilejších bytůstek, která se v učebnici nachází.

Krom seřazených zvířat podle abecedy máme v knize také předmluvu, která však není určena pro mudly. Nějakým nedopatřením se tedy dostala až k nám. :) V knize také najdeme úvod do magizoologie. Je to zkrátka učebnice, ovšem zábavná.

Kniha je stejně jako Bajky barda Beedleho plná krásných černobílých ilustrací. Mrzí mě ovšem, že není u každého zvířete alespoň jeho maličká podobizna. To nám sice může vynahradit plně ilustrované vydání Fantastických zvířat, ale to už je trochu za jinou cenu. Kdybych měla napsat něco málo k tomu úplně novému ilustrovanému vydání, tak mě především mrzí, že je textem úplně stejná jako tato kniha. Jediné co je jiného, jsou ilustrace. Mrzí mě, že J. K. Rowlingová si nedala tu práci a nepřipsala ke každému zvířeti něco víc…

Obálka Fantastických zvířat a kde je najít je stejně jako zbylé knížky z Bradavické knihovny stejně krásná. Svými zlatými detaily ladí jak k Bajkám, tak i k Famfrpálu. Dohromady je to zkrátka kouzelná sbírka…

A teď ještě pár mých názorů… Na knížce mě rozhodně bavila předmluva a úvod do magizoologie. Ovšem co se týká seznamu všech jednotlivých zvířat a jejich popisu, chvílemi mě knížka přestávala bavit. A to mě mrzelo. Celé ilustrované vydání této knížky je na tom rozhodně lépe, jelikož u ní máte možnost kochat se krásnými ilustracemi, které vás do celého světa více zatáhnou, než toto menší vydání… Knížka se mi však líbila, jen jsem po Bajkách barda Beedleho čekala od této knížky víc. Zatím mě ale Bradavická knihovna baví a já se snad tento rok už pustím do Famfrpálu…

A teď už hodnocení!

    85%

Znáte tuto knížku? Četli jste ji? Viděli jste už ilustrované vydání? Která knížka Fantastických zvířat je podle vás nejlepší? Přáli byste si mít některé fantastické zvíře doma?
Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

 

Komentáře

  1. Pěkná recenze, zatím jsem knihu ještě nečetla, ale HP svět miluju takže bych se k ní chtěla co nejdříve dostat. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :)) Tak ať se k tobě co nejdříve dostane. ;)

      Vymazat
  2. Parádní fotky a recenze :) Po této knize, v jejím ilustrovaném vydání, vážně toužím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, děkuji. :)) To já už po ilustrovaném vydání netoužím, když vím, že jsou na tom textem úplně stejné... Tobě ale přeji, ať se k tobě co nejdříve dostane a ať se ti líbí. ;)

      Vymazat
  3. Super recenze a souhlasím, je fakt, že je to opravdu učebnice, takže to občas je nudnější, věřím, že ilustrované vydání musí být mnohem zajímavější...:-/ Na druhou stranu ale miluju Harryho a nápad vydáním učebnic se mi moc líbí, jen bych ocenila aby byly tlustší, kéž by školní učebnice bývaly takhle krátké :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Ilustrované vydání bude určitě zajímavější pro oči, ale po stránce textu mě dost štve, že tak není něco přidáno... Tak to je asi poprvé, co si někdo přeje tlustší učebnice. :D Ale ani mě by to v tomto případě nevadilo. :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...