#13 Přečteno za měsíc - leden 2018

Zdravím, knihomolové!
 
Vítám vás u prvního letošního "Přečtena" a to velmi úspěšného. Za leden se mi totiž podařilo přečíst krásných osm knih. Nebudu tvrdit, že všechny byly dokonalé, ale mám zde pár perfektních kousků, které vám můžu s jistotou doporučit. :) Leden však v sobě ukrýval i pár zklamání a to jak v romantických knihách tak nečekaně i ve fantasy…
 

 
Za leden jsem nepřečetla žádný žánr, který by u mě byl neobvyklý. Většina knih je tedy YA nebo fantasy. No, nejlépe obojí v jednom. :)) Mám zde však také jeden román, kterým by podle mého názoru nepohrdla ani moje mamka a jednu knížku od autorky, kterou jsem četla ještě na konci základky. Pojďme se tedy podívat, jak mé lednové čtení vypadalo.
 
 
 
První knihou, kterou jsem v tomto roce přečetla je Polibek v New Yorku od Catherine Rider. Jak už jsem psala v recenzi, mě tyto vánoční knížky asi nejsou určeny. Nevím, jestli je to mnou, nebo nesahám po těch správných vánočních příbězích, ale na mě je tato knížka až moc naivní. Polibek v New Yorku je sice krásný romantický příběh, ale není už věkově určený pro mě. Tuto vánoční knížku asi nejvíce ocení dívky do 16/17 let nebo ty, které se v romantických příbězích vyžívají. Každopádně když tento příběh o vánočních svátcích začnete brát jako pohádku, tak vás rozhodně neurazí a mile vás pohladí po duši.
 
Knihu hodnotím…     68%
 
Pokud máte zájem o celou recenzi této knihy, najdete ji ZDE.
 
 
 
Poté tu mám knížku, kterou jsem začala číst na konci minulého roku, ale pořádně jsem se do ní začetla až v lednu. Jedná se o Harryho Pottera a vězně z Azkabanu od J. K. Rowling. Tuto knížku asi není potřeba moc představovat, jelikož se jedná o všemi známý příběh. Harry Potter je podle mého názoru jedna z nejlepších knih a tak se asi není čemu divit, že jsem z této knihy byla nadšena. Vězeň z Azkabanu je podle mého názoru zatím ten nejlepší díl z celé série a o dost převyšuje Tajemnou komnatu, která se mi líbí více zfilmovaná.
 
Tady je mé hodnocení naprosto jasné…     100%
 
 
 
Třetí kniha, po které jsem v lednu sáhla, byl první díl ze série Velká knihovna od Rachel Caine, Z kostí a inkoustu. Knize z prostředí Alexandrijské knihovny nešlo odolat. Přestože byl děj na samotném začátku trochu pomalejší, tak když příběh nabral na obrátkách, nešlo se od něj odtrhnout. Celá kniha mě naprosto pohltila a nesmírně se těším na pokračování, kterého se snad dočkáme co nejdříve…
 
Mé hodnocení…     93%
 
Mou recenzi na knihu Z kostí a inkoustu najdete ZDE.
 
 
 
Čtvrtou knížkou, která tentokrát není YA nebo fantasy žánru, je Lásce na stopě od Alexandry Potter. Knihy od této autorky mají krásné obálky, a přestože takové romány moc nemusím, měla jsem chuť si v lednu nějaký přečíst. A docela jsem byla mile překvapena. Autorka sice v tomto románu nepřichází s žádným zázračným vztahem, který bychom ještě neviděli, ale dá se u knihy dost nasmát, takže něco do sebe to rozhodně má. Navíc se dá u knihy krásně odpočívat…
 
Knize jsem nakonec dala…     73%
 
Pokud vás zajímá má recenze, najdete ji ZDE.
 
 
 
Pátá kniha roku 2018 je Políbená ledem od Amandy Hocking. Tato knížka je druhým dílem ze série Kroniky Kaninu a v polovině měsíce mi konečně dorazila. Pokračování příběhu Bryn jsem se nemohla dočkat a tak, když mi kniha dorazila, jsem se do ní okamžitě pustila. Políbená ledem sice nebyla tak dobrá jako první díl Mrazivý oheň, ale četla se stejně dobře. Nebyl to tedy žádný překvapivý druhý díl, ale takový dobrý průměr, který neurazí, ale ani tolik nenadchne…
 
A jak jsem knihu hodnotila?     77%
 
Mou recenzi na celou sérii Kroniky Kaninu najdete ZDE.
 
 
 
A teď to největší zklamání za leden. Bohužel se tím stal třetí díl ze série Kronik Kaninu, Křišťálové království, od Amandy Hocking. Tak moc jsem toužila po dobře napsaném konci série, že jsem se po dočtení nemohla přestat vztekat a v duši nadávat na autorku. Poprvé se mi stalo, že jsem byla závěrem série tak zklamaná a už to nechci zažít. Nelituji však, že jsem se do této série pustila. Hodně mě totiž bavil svět, ve kterém se celý příběh odehrával a především mi dost sedla hlavní hrdinka. Sice mě v některých okamžicích dokázala rozčílit a některé věci byly i na fantasy hodně neuvěřitelné, ale celkově mě to bavilo. Dohromady je to totiž taková jednoduchá a hodně odpočinková fantasy série…
 
Křišťálovému království jsem dala…     59%
 
Mou recenzi na celou sérii Kroniky Kaninu najdete ZDE.
 
 
 
Konečně se dostáváme k předposlední knížce, jedinému recenznímu výtisku a k tomu největšímu překvapení měsíce… Dívku na kusy od Kathleen Glasgow, kterou u nás vydalo nakladatelství Omega, asi jen tak nepřestanu opěvovat. Jedná se na první pohled o celkem depresivní YA příběh, který provází sebepoškozování, alkohol, drogy a psychické nevyrovnání, kterým si prochází nejen hlavní hrdinka, ale i ostatní postavy v knize. Příběh je sice hodně surový, ale tím právě žádné ošklivé věci z toho pravého světa nezastírá mlhou lží. Příběh navíc není vůbec kýčovitý a přehnaný tak, jak to u takovýchto YA knih bývá. Pokud hledáte nějakou knihu ze žánru YA a toužíte prožít neotřepaný příběh, tak Dívka na kusy je tou nejlepší volbou!
 
Mé hodnocení vám je asi úplně jasné…     100%
 
Budu moc ráda, když si přečtete celou mou recenzi, kterou najdete ZDE.
 
 
 
Hořká chuť lásky od Lenky Lanczové, autorky, kterou jsem na základní škole přímo milovala a její knihy si kupovala za kapesné jak divá. Ach, kde jsou ty časy… :) Na dva dny jsem se tedy s touto knížkou vrátila zpět do období puberty a zažila si zamotaný románek pro mladé dívky, přesně tak jak to umí napsat jen Lenka Lanczová. Knížku jsem si půjčila z knihovny kvůli výzvě na Databázi. Potřebovala jsem totiž knížku z Brna a tato mi přišla jako nejjednodušší varianta, jak mít tento bod co nejrychleji splněn. To jsem však netušila, že tato knížka má pokračování, vyskytuje se v ní romantický trojúhelník a končí tak, že mou zvědavost to nenechá spát. Takže je vám asi jasné, že si půjdu pučit i druhý díl. :))
 
Knize jsem z pocitu nostalgie dala…     71%
 
 
Konec dobrý, všechno dobré… Co bych vám dnes napsala závěrem? Asi jen to, že doufám, že i váš měsíc byl knižně natolik vydařený jako můj. Snad jste si užili všechny své příběhy, které jste přečetli a našli jste nějakou inspiraci na čtení pro příští měsíce v tomto článku. Co se týká nejlepší knihy měsíce, tak tu už asi moc dobře víte. Je jí Dívka na kusy od Kathleen Glasgow. Jedná se totiž o příběh, na který ještě hodně dlouho nezapomenu, a na který budu moc ráda vzpomínat…
 
Jaký byl váš leden? Znáte některou z těchto knih, které jsem dnes ukázala? Četli jste některou? Pokud ano, líbila se vám?
Budu moc ráda za každý váš komentář. :)
 
Mějte se krásně,
vaše knihomolka Šárka
 
 

Komentáře

  1. Všechny knížky, co jsi v lednu přečetl mě lákají! Hlavně asi Alexandra Potter :-) Druhého Pottera jsem samozřejmě četla a je to asi rovnou můj nejoblíbenější díl :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to já mám v Harry Potterovi mezery. Filmy znám nazpaměť, ale u knížek jsem zatím právě u Azkabanu. Teď na mě čeká Ohnivý pohár, jen si najít čas... U mě zatím vede právě Vězeň z Azkabanu, druhý díl moc ne. :)

      Vymazat
  2. Jak vidím samé skvělé knihy. :)) Dívku na kusy zrovna čtu a je to velmi zvláštní kniha. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zvláštní, ale podle mého dokonalá. :) Doufám, že se ti bude nakonec líbit. :)

      Vymazat
  3. Ježíš, Lanczovou jsem četla naposledy v patnácti. Doteď mám od ní doma nějaké knihy :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to máme stejně. :)) Já jsem se do ní nostalgicky pustila znovu kvůli tomu ději z Brna a vůbec toho nelituji. :)

      Vymazat
  4. Ahoj Šárko, parádní přečteno!
    A jo děj z Brna - plno Lanzcovek - že bych oprášila nějakou? :-) Díky za tip.
    Jinak Vezně z Azkabanu momentálně čtu, ale v reedici. A jinak mě docela láká Dívka na kusy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji! Já jsem původně myslela, že Lanczovou opráším na téma "Postava, která se jmenuje stejně jako vy" ovšem nakonec mě více láká Losos v kaluži... Nemáš zač, jsem ráda, že jsem ti pomohla. :)
      Ty reediční vydání Harryho Pottera jsou dokonalá. Celkem ti je závidím. A nad Dívkou na kusy neváhej. :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...