Dva životy svedené na jednu cestu díky tajemnému diáři...

Tvůj perfektní rok


 
Autor: Charlotte Lucas

Originální název: Dein perfektes Jahr

Žánr: Román pro ženy

Počet stan: 448

Vydavatelství: Ikar

Oficiální anotace: Půvabný, strhující román o jednom muži, jedné ženě a o opravdu důležitých životních otázkách. Paralelní, časově posunuté příběhy Jonathana, rozvedeného čtyřicátníka unaveného životem, a činorodé optimistické Hannah, které svede dohromady diář s nadpisem Tvůj perfektní rok, popsaný nejrůznějšími radami, pokyny a citáty, jimiž se začnou nezávisle na sobě řídit.
 
 
 
 
"Někdy jsou věci, které vypadají tak hrozně, že jim nechceme uvěřit, přesto pravda."

Jonathan Grief měl vždy dobře zajištěný život. Jeho otec vlastnil nakladatelství Grifson & Books, které už nyní převzal Jonathan, takže o peníze u Griefsonů nebyla nikdy nouze. Ovšem co se týká vztahů, tak na tom byl Jonathan celkem bledě. Už pět let byl rozvedený, ale vůbec mu to nevadilo. Zvykl si na život osamotě, který si zpříjemňoval během a četbou knih. Byl se svou každodenní rutinou spokojený a netoužil nic měnit. Prvního ledna však na řídítkách svého kola objeví předvyplněný diář na celý rok a nikde v okolí není žádný člověk, kterému by mohl patřit. I přesto, že se jedná o pouhý diář, Jonathanovi nedá spát. Začne tedy pátrat po jeho majiteli, protože písmo člověka, který diář vyplnil, v Jonathanovi otevře dveře do minulosti…

A pak je tu Hannah Marxová. Mladá žena, která svůj život žije naplno a nehodlá se před ničím vzdát. Vždy vidí vše jen z té dobré stránky a vše přijímá s úsměvem na tváři. V ničem nevidí překážku a brzy doufá, že se svým přítelem založí rodinu. Ovšem i do jejího dokonalého života nadělí osud překážku, která náhle donutí Hannah uvažovat o podstatě života…

Muž a žena. Dva lidé, kteří žijí v jednom městě, ale jakoby byl každý v jiném světě. Neznají se, ale jakoby se osud rozhodl zamíchat s jejich životy od základů a pomoc jim začít pořádně žít. Takto se může zdát, že to Hannah umí na jedničku, ale někdy natolik pozitivní přístup zahalí mysl růžovými brýlemi, které v jeden okamžik prasknou. Jenže život ani není vždy tak pesimistický, jako ho vidí Johnathan. Jak tedy najít ten svůj pravý smysl života?

"Řekla bych, že vás čeká perfektní rok!
Jen musíte sebrat odvahu, abyste se do něho pustil a žil ho."

Knížka už na první pohled v knihkupectví zaujme svou malou velikostí, která člověka donutí po ní sáhnout. Navíc ten název, Tvůj perfektní rok. No schválně, kdo něco takového nechce? Každý touží prožít dokonalý rok a tato knížka vám z názvu tvrdí, že vám přesně ten perfektní rok ukáže. Nezbývá nám tedy nic jiného než si knihu pořídit, pohodlně se doma usadit a zjistit veškerá tajemství toho perfektního roku…

Charlotte Lucas (zdroj)
Celá kniha nahlíží do dvou úplně odlišných životů a je vyprávěna ef-formou. Jelikož se jedná o knihu, která vypráví o dvou lidech, mohlo by někoho vyprávění třetí osoby zaskočit. Většina lidí by nejspíše v tomto případě očekávala vyprávění od dvou hlavních postav. I mě samotnou vypravěč tohoto příběhu na začátku celkem zarazil. Sama jsem totiž očekávala ich-formu, ale styl, kterým se autorka rozhodla knihu vyprávět, nakonec vůbec nebyl na škodu. Kniha se totiž skládá z celkem krátkých kapitol a díky střídání postav krásně plyne. V okamžiku, kdy se tedy do knihy začtete, přestanete vnímat, že celý příběh vypráví někdo cizí a ne právě ti dva, Hannah a Jonathan.

Při čtení tohoto příběhu vám nehrozí žádná nuda, nebo že vám nesedne ani jedna hlavní postava. Právě díky tomu, že je každý úplně jiný, si zde toho svého favorita najdete. A přinejlepším vám sednou oba, stejně jako tomu bylo u mě. To co mě ovšem nesedlo, byla velká spousta chybějících uvozovek na konci či začátku přímé řeči a také pár překlepů. Obyčejně si takových věcí nevšímám, ale tady mě to dost vytáčelo a to především ty uvozovky.

Kniha však tyto chyby u mě vybalancovala krátkými kapitolami a jejich názvy, které byly opravdu jednoduché a přitom důležité. Hlavní název kapitol bylo vždy jméno toho, o kom daná kapitola byla a  na začátku každé kapitoly byl přidán i čas a datum, díky čemuž se čtenář nemohl ztratit v jednotlivých dnech. V příběhu se totiž na samotném začátku dostáváme s Jonathanem do 1. ledna. Ovšem ten důležitý příběh, který se odvíjí u Hannach začíná už na konci října, tedy o dva měsíce dříve. V příběhu tedy z počátku tak trochu cestujeme časem a díky tomu můžeme i sami odhadovat, jak celý příběh může skončit.

Pokud jste fanoušci různých citací z knih či některých zaznamenaných myšlenek známých osob, tak tato kniha se vám bude líbit. Různých citací je zde totiž spousty a to především o životě, přátelství, porozumění a lásce. Tento román totiž není jen tak obyčejný. Mimo to, že je krásně čtivý, tak vás dovede k zamyšlení. Ale nejen k zamyšlení. Tato kniha totiž dovede čtenáře pohltit, rozesmát, rozplakat a především si uvědomit, jak vypadá skutečný život. Nikdy to totiž není jednoduché. Život vás dokáže srazit na kolena, ale vždy je důležité nepřestat s ním bojovat. Dokázat žít tak, jak nejlépe umíme, není rozhodně jednoduché. Ovšem i když je to složité, nikdy se nesmíme vzdát!
 
 
Nevím, jestli jsem se někdy více radova ze zachování původní obálky knihy. Nejspíše už ano, ale proč bych se nemohla radovat i zde, zvlášť když je opravdu tak krásná. Moc se mi na obálce líbí kombinace barev, které bych si sama nikdy nedovolila dávat k sobě, protože bych netušila, jak hezky můžou dohromady působit. Okraje stránek jsou navíc k tomu všemu růžové a to dělá knížku ještě roztomilejší a více oku lahodící. Mám pocit, že je to asi nejhezčí obálka románu pro ženy, která bude zdobit mou knihovnu. :))

Bylo by krásné napsat o této knize, že je jedinečná, ale to bych zas přeháněla. Z počátku jsem v příběhu zahlédla tak trochu knihu Dr@hý příteli, ale to opravdu jen z počátku. Od padesáté strany jsem však začínala mít pocit, že čtu něco podobného knize Jeden den či S láskou, Rosie (Kde končí duha). A věřte mi, že jsem se opravdu začínala bát. Naštěstí pak příběh začínal brát úplně jiný směr a mě každou další kapitolou začal bavit čím dál tím víc. Knihu tedy nakonec hodnotím celkem vysoko i přes některé její chyby. Příběh sice nebyl úplně jedinečný, ale byl více než chvalitebný a to i pro mě, tu, která moc romány pro ženy nemusí. :) Rozhodně tedy Tvůj perfektní rok nedoporučuji pouze starší ženám a jen těm, kteří tento žánr čtou pravidelně. Tuto knížku by si měla podle mě přečíst každá žena nehledě na věk, protože tento román popisuje tak krásný příběh, že si v něm každý najde to svoje…

A teď už hodnocení!

    92%

Znáte tuto knížku? Četli jste ji nebo se na ni prozatím chystáte? Pokud jste ji četli, jak se vám líbila?
Budu moc ráda za každý váš komentář. :)
 
 

Komentáře

  1. Tohle není něco, co bych běžně četla, ale tvoje recenze mě docela slušně nahlodala, kniha vypadá na pohled nádherně a mohla by i mě přinést něco zajímavého, přesto, že nejde o můj běžný žánr. :-)
    Skvělá recenze. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak to mě těší, že jsem tě natolik nahlodala. :)) Doufám, že pokud se do ní pustíš, tak tě nezklame.
      Moc ti děkuji. :)

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Kniha mě zaujala už v knihkupectví, vážně trochu vypadá jak diář :D Do teď jsem moc nevěděla co od ní čekat, tak jsem za tvoji recenzi ráda :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji. :) To vypadá a je to opravdu krásný diář! :))

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...