Jedno tělo, šest obětí...

Hadrový panák


Autor: Daniel Cole

Série: Detektiv William Fawkes 1.

Originální název: Ragdoll

Žánr: Detektivka, světová literatura

Počet stran: 360

Vydavatelství: Knižní klub

Oficiální anotace: Před čtyřmi roky vzal detektiv William „Wolf“ Fawkes spravedlnost do svých rukou – nedokázal ustát, že soud osvobodil podle něj jednoznačného pachatele. Wolfa postavili mimo službu a poslali do psychiatrické léčebny. Teď se vrací do práce a touží po velkém případu. A zdá se, že se ho dočkal: na místě činu, kam ho přivolala kolegyně Emily Baxterová, se najde mrtvola – sešitá z částí šesti těl jako hadrový panák. Stejně tak pojmenují děsivý případ média a Fawkes je pověřen identifikací obětí. Vzápětí Wolfova bývalá žena, která pracuje jako reportérka, obdrží od anonyma fotky z dějiště zločinu a taky seznam šesti lidí a dat, kdy budou zabiti. Poslední jméno na seznamu je: Fawkes. A vrah už si chystá šicí potřeby…

"„Hergot, kde se tady tak rychle vzali novináři?“ uslyšel Wolf křičet šéfa na nikoho konkrétního. „Přísahám, že tohle oddělení je děravější než Titanic.“"
 
Detektiv William Fawkes, známý jako Wolf, řešil před čtyřmi lety závažný případ sériového vraha. Nikomu tento případ nebyl utajen a svět se při soudu ohledně vraha rozdělil na dva tábory. Wolf si byl jednoznačně jist, že obviněný muž před soudem stojí správně. Věděl, že to bezcitné zvíře zavraždilo všechny ty nevinné dívky. Ovšem soud i porota rozhodly o jeho nevině a to u Wolfa vyvolalo vlnu nesmírného vzteku, který dost ovlivnil jeho pozici u policie…
 
Nyní o 4 roky později je však Wolf zpět. Od soudu se toho v jeho životě změnilo dost, ale to důležité je, že stále pracuje u policie. Může stále chytat vrahy a zrovna teď se před něj postavila ohromná výzva. Bylo totiž nalezeno tělo, které však nemá obdoby. Jedno tělo sešité ze šesti částí různých obětí. Už jen to je velice závažný případ a poté co Wolf zjistí, koho hlava byla přišita ke zbytku toho ohyzdného těla, musí toho vraha co nejdříve objevit. Kvůli té hlavě se totiž Wolf ve svých myšlenkách vrací zas o čtyři roky zpět.
 
Času na chycení vraha má však málo. Policii se totiž do rukou dostává černá listina se šesti jmény a daty jejich budoucí smrti. Policie tedy krom hledání musí ještě ochránit šest budoucích obětí. Na vše mají jen čtrnáct dní, než se vrah pokusí zavraždit svou poslední oběť ze seznamu, kterou není nikdo jiný než detektiv Wolf…
 
"Kterýkoli zbabělec dokáže vybojovat bitvu, pokud si je jistý vítězstvím, ale dejte mi muže, který má odvahu bojovat, jestliže si je jistý porážkou."
 
Další kriminální příběh z anglického prostředí a tentokrát tak očekávaná kniha, která pro každého fanouška detektivek, byla asi tím nejzajímavějším čtením minulého roku. Navíc ten titulek: Jedno tělo, šest obětí… No, přiznejte se, koho právě tato věta nezaujala na knize nejvíce? I já jsem této větě podlehla a šla jsem do knihy s hodně velkým očekáváním. Ale vyplatilo se tak velká očekávání mít?
 
Daniel Cole (zdroj)
Autor nad ničím v knize neotálí a jde od samého začátku do příběhu naplno. Díky jeho popisu se do knihy čtenář okamžitě vžije. Příběh je sice vyprávěn z pohledu třetí osoby, ale zavede nás v podstatě ke každému policistovy v týmu, do kterého patří i Wolf. V celé knize tedy nahlédneme i do života detektivky Baxterové a nováčka v týmu Edmundse, díky kterým je celá kniha daleko záživnější. Nemáme tedy šanci se při čtení vůbec nudit a kniha tak krásně plyne pod rukama. Možná však na začátku můžete mít problém zapamatovat si všechny postavy a neztratit se v nich, ale to se po chvíli spraví…
 
Bohužel tuto knihu nelze jen chválit. Na to, jak je příběh zpočátku záživný a lehce pochopitelný, tak její konec je přehnaně chaotický a přeplácaný. Konec knihy chvílemi nedává smysl. Autor si s tím mohl více pohrát a lépe vše popsat. Zápletka a završení celého příběhu je ovšem jedinečné. Jen to však chtělo ty závěrečné scény lépe popsat a více je domyslet...
 
Kdybych měla porovnat Hadrového panák s detektivkami, které jsem doposud četla, tak zde mám k porovnání pouze knihy od Roberta Bryndzy. Ovšem to mi k porovnání bohatě stačí. Oba autoři totiž své knihy zařadili do prostředí Londýna a i charaktery jednotlivých postav si jsou v některých pohledech hodně podobné. U Daniela Colea jsem čekala, že jeho příběh bude víc napínavý a pro mě jako ženu čtenářku i více děsivý. Přeci jen se říká, že Robert Bryndza píše kriminální příběhy pro ženy, takže jsem od Daniela Colea čekala něco víc. Ovšem co se týká vymyšlené oběti sešité ze šesti částí různých lidí, tak to se autorovy opravdu povedlo.
 
Knižní klub vydal Hadrového panáka na kvalitním bílém papíře, který když jsem uviděla, tak jsem měla strach, že mě při čtení budou bolet oči. Naštěstí se tak nestalo. Ale unést tu knížku byla pro mě – jakožto člověka s onemocněním svalů – celkem výzva. :) Je totiž opravdu těžká a oproti jiným knihám má i celkem větší rozměr… Obálka knihy je převzatá z originálu a je zkrátka povedená. Nejde ji nic vytknout. Navíc i jednoduše vystihuje děj svou pochmurnou atmosférou a nití s jehlou k té knize zkrátka patří!
 
A konečně jsme u mého názoru. Z knihy jsem byla zpočátku opravdu nadšena a chvílemi jsem si i říkala, že je lepší než knihy Roberta Bryndzy. To jsem si však neříkala dlouho. V okamžiku, kdy se příběh blížil do finále, jsem sice byla šťastná, že netuším kdo je vrah, ale… Měla jsem pocit, že jsem se ve finální scéně – kdy se autor evidentně snažil vše vygradovat do té nejvyšší velkoleposti – ocitla v nějakém béčkovém krimi filmu. Vše na mě působilo tak překombinovaně a vůbec ne tak skvěle, jak nejspíše autor zamýšlel. Až na ten konec mě však kniha hodně bavila a rozhodně se těším na její pokračování. Krimi knížky od Bryndzy se přeci jen díl od dílu stále zlepšovaly, takže já to hodlám zkusit i s pokračováním Hadrového panáka.
 
A teď už hodnocení!
 
    82%
 
Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni prozatím chystáte? Pokud jste ji četli, líbila se vám? Jaký je váš nejoblíbenější spisovatel detektivních příběhů?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentářů. :)
 
 

Komentáře

  1. Souhlasím. Od knihy jsem čekala víc. Ten konec byl zajímavý, to "odhalení", ale radši bych to uvítala trochu jednoznačnější, "přímější"... I tak to ale bylo fajn čtení :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, čtení to bylo fajn, ale očekávání bylo větší... :)

      Vymazat
  2. jeste jsem necetla, ale mamka si ji poridila, tak jak bude cas, asi si ji pujcim :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to přeji hezké čtení a ať se líbí tobě i mamince. :)

      Vymazat
  3. Pěkná recenze :) Knihu bych si ráda přečetla, zatím si ji všichni víceméně chválili :) Ale radši nebudu čekat moc, často se mi stane že mám velká očekávání a nakonec je kniha průměrná :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Raději ty velká očekávání neměj. Když je totiž mívám já, tak to dopadá většinou špatně... :/

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...