Novodobá Popelka s jizvami nejen na duši...

Cinder & Ella


Autor: Kelly Oram

Série: Cinder & Ella 1.

Originální název: Cinder & Ella

Žánr: YA, román

Počet stran: 376

Vydavatelství: Baronet

Oficiální anotace: Ellin život není žádná pohádka. Před necelým rokem ztratila matku při autonehodě, z níž sama vyvázla vážně zraněná. Svého otce léta neviděla a teď se musí přestěhovat k jeho nové rodině. Jediný, kdo jí rozumí, je Cinder, s nímž se už roky přátelí přes internet, ale s kterým se nikdy nesetkala. Ví, že je vtipný, chytrý a stejný knihomol jako ona. Netuší však, že Cinder je jeden z nejslavnějších hollywoodských herců, který navíc hraje prince v jejím nejoblíbenějším filmu. Změní se teď konečně Ellin život v pohádku?
Kelly Oram přináší emotivní převyprávění nesmrtelné pohádky o Popelce.

"Sportovec? Ten můj cvok do fantasy si chce vyjít s čutálistou? To snad ne…"

Její život byl donedávna natolik šťastný, že lze jen těžce uvěřit všem změnám, které se v životě Elly Rodriguezové udály. Brzy tomu bude rok, kdy přišla o maminku, která byla zároveň i její nejlepší kamarádkou. Nyní po měsících utrpení a bolesti nadešel čas, aby se přestěhovala k nové rodině svého otce, který ji kdysi opustil. Elle sice je už 18 let a mohla by tedy bydlet sama, ovšem lékaři tvrdí – vzhledem k jejímu psychickému stavu – něco jiného. Musí je tedy přesvědčit, že je po duševní stránce zcela zdravá, aby se mohla co nejdříve odstěhovat z domu hrůzy, ve kterém jí její sestry, macecha a ani otec život vůbec neulehčují.

Na vše je ale úplně sama. Nemá žádné přátele. Všichni, se kterými se dřív bavila, žijí na druhé straně Spojených států… Je tu však člověk, kterého od své nehody nekontaktovala. Cinder, kluk, který tu pro ni vždy byl a se kterým se seznámila v diskuzi na svém blogu, kde dříve recenzovala knihy a filmy. Oba dva milovali knihy a to především jednu knižní sérii, Druidský princ, kvůli které se i často dohadovali. Vždy to ale bylo jen přes chat. Nikdy se nepoznali a ani netuší svá pravá jména. Vždy to byli jen dva obyčejní lidé, ale co když Cinder tak obyčejný není. Co když ho Ella zná, ovšem ne osobně, ale skrz filmová plátna? To je pro Ellu záhadou, kterou nezná a ani neví, zda ji chce odhalit. Kdyby totiž poznala Cindera v tváří tvář, znamenalo by to, že i on uvidí ji a především její zohavené tělo. A to je něco, o čem neví, zda to má dopustit…

"Pokud chceš, abych tě měla ráda, nenuť mě, abych tě začala nenávidět."

Nové převyprávění Popelky kde je hlavní hrdinkou knihomolka? Co víc si může romantická dušička s láskou pro knihy a pohádky přát? Celý příběh se nese na vlnách knih, filmů a nečekaně i Hollywoodu. Jedná se však o Popelku, takže je asi jasné, že vše nebude plout pouze na šťastných vlnách…

Kelly Oram (zdroj)
Kniha je vyprávěna především samotnou Ellou. Nalezneme zde však i kapitoly, které vypráví Bryan, vycházející hvězda Hollywoodu, který by v některých okamžicích byl raději obyčejným klukem. Každé kapitoly obou vypravěčů mají něco do sebe. Zatímco u Bryana se většinou zasmějeme, tak s Ellou se dostáváme do nelehkého prostředí střední školy, kde není zrovna oblíbená. Autorka psala o tom, jak dokáží být na střední škole krutí k lidem, kteří se liší a jaké to je, když nemáte žádné přátele. Všechny tyto situace popsala opravdu od srdce a velice čtivě. Když se tedy do příběhu pořádně začtete, budete mít nejspíš chuť vejít do stránek příběhu a se všemi si to pořádně vyřídit. :) Autorka na závěr knihy navíc vložila ještě jednu bonusovou kapitolu, ve které ukazuje ten nejdůležitější moment celého příběhu z pohledu Bryana.

Filmových předělávek Popelky do 21. století je mnoho, ale knih ne. Většinou takové filmy doprovází zpěv a taneční kreace. V podstatě jde o úplně stejný scénář, který má stejnou zápletku a finále zakončí režisér nějakým romantickým duetem. Zde však žádný zpěv a tanec nehledejte. Do knihy by se to zaprvé těžce vkládalo a zadruhé by tím autorka neukázala nic nového. Jenže Kelly Oram se rozhodla lišit a svou Popelku pojala úplně jinak. Dodala jí jizvy a to nejen na duši, ale především také na těle. Zde totiž nenajdeme Popelku, která by byla nějakou šedou myškou, a nikdo ji neznal. V tomto příběhu zná Popelku každý a každý si ji také za její hendikep ošklivě dobírá.

(zdroj)
Hendikep této Popelky však nespočívá pouze v jizvách. Nechci vám nic víc prozrazovat, ale jelikož právě v tomto mě autorka dokázala opravdu nesmírně vytočit, tak vám zde něco málo napíšu. Autorka celou knihu dokázala napsat opravdu krásně čtivě, ale v některých okamžicích to nesmírně přeháněla s tím, jak je Elly hendikep "vážný" a jak moc ji "omezuje". Ale vždyť byla v podstatě samostatná a měla jen lehce omezenou hybnost. Autorka z ní však v některých chvílích udělala nesmírnou chudinku a ani bych se nedivila, kdyby měla u sebe k dispozici 24 hodinovou asistenci. Opravdu jsem chvíli začala pochybovat o tom, že si autorka uvědomuje, že jsou lidé i daleko více hendikepovaní a kteří nemají takový servis, jaký vytvořila zrovna Elle. Kdyby Kelly Oram v některých okamžicích své lítostivé popisy trochu umírnila, nebylo by to vůbec na škodu. Ovšem tento můj odstavec berte prosím trochu s rezervou. Většina čtenářů tento pocit mít nemusí, ale jelikož já vím, jak to ve skutečném světě hendikepovaných chodí, tak mě autorčino zveličování dokázalo i dost rozčílit…

Obálka knihy opravdu nezapře příběh, který se v ní ukrývá. Jsem moc ráda, že Baronet zvolil tuto a ne tu se střevíčkem, která se mě osobně tedy vůbec nelíbila. Knížka má navíc i krásný detail na hřbetu knihy, kterým je zmenšenina srdce z titulní strany. Když knížku tedy zařadíte do své knihovny, vždy ji rychle najdete.

A jsme u mého názoru. Nebudu lhát, když napíšu, že jsem od příběhu očekávala něco trochu jiného. Ovšem to, co se mi dostalo do rukou, nebylo vůbec špatné. Byla to zkrátka Popelka a tentokrát zas trochu jiná. Navíc její láska ke knihám mě zkrátka okouzlila. Jen jsem měla trochu problém představit si Hollywoodskou vycházející hvězdu, přesně tak, jak ho popsala autorka. Smyšlená série Druidský princ mi totiž v mysli splývala s Letopisy rodu Shannara, takže Bryan v mé hlavě byl zcela mým nedopatřením blond. :)) Ale jak už jsem psala, ta chyba nastala v mé hlavě… Pak mi také vadil ten Elly "nesmírně těžký hendikep", o tom jsem už však psala… Jinak však byla knihy skvělá a její čtení jsem si moc užila. Byly zde sice některé prvky kýčovité, ale příběh zapadá do YA a je založen na pohádce, takže i ty kýčovité scény k tomu patří. Knížka je tedy dalším milým převyprávěním Popelky, které sice v ničem novém moc nepřekvapí, ale dokáže rozesmát a každou romantickou dušičku potěšit…

A teď už hodnocení!

    81%

Znáte tuto knížku? Chystáte se ji číst? Máte rádi převyprávění Popelky, která se odehrávají v našem světě?
Budu moc ráda za každý váš komentář. :)
 
Za poskytnutí tohoto recenzního výtisku bych moc chtěla poděkovat nakladatelství Baronet, u kterých si knihu Cinder & Ella můžete také pořídit.


 

Komentáře

  1. Skvělá recenze! Kniha má krásnou obálku a já docela plánuji, že jí dám šanci, mohla by to být příjemná oddychovka. Knize dám šanci. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Knize rozhodně šanci dej. Já kdybych nebyla na vozíku a nepohybovala se ve světě postižených, tak by zde určitě tak velký odstavec negativity nebyl. :)) I tak se ale mi kniha ohromně líbila. Rozhodně za přečtení stojí, je to skvělá oddechovka. :)

      Vymazat
  2. Tohle si chci už strašně dlouho přečíst a úplně mi uniklo, že to vyšlo v češtině! :D Díky, určitě se po tom mrknu. Vypadá to dobře. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že jsem tě na ni upozornila. :)) Přeji hezké čtení! ;)

      Vymazat
  3. Pěkná recenze, kniha mě na první pohled zaujala. :) Nějakou příjemnou, odpočinkovou knihu budu potřebovat. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Doufám, že si u ní tedy hezky odpočineš. :)

      Vymazat
  4. Jsem ráda, že nebyl dodržen originální obal knížky, protože ten podle mě vypadá fakt otřesně. Zato česká obálka se mi líbí opravdu hodně! :)
    Rozhodně se chystám knihu přečíst, jen nevím kdy to bude. Nejdříve musím dohnat resty k recenzím a snad potom už na to budu mít čas:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tou obálkou naprosto souhlasím. Ta originální je opravdu otřesná. :)
      Aj, to dohánění restů znám. Zdá se mi, že jsem jich teď měla nějak hodně, ale už tu mám jen poslední knížku na hromádce "důležité", takže se už brzy budu moct pustit do některé své knížky. Tak ať to i ty co nejdříve doženeš a budeš se moct pustit do této kouzelné pohádky. :))

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...