Příběh odehrávající se na vlnách rock’n’rollu...

Skrytá píseň


Autor: Valentina Nazarova

Originální název: Девушка с плеером

Žánr: NA, thriller

Počet stran: 384

Vydavatelství: Omega

Oficiální anotace: Fanoušky Dívky ve vlaku pohltí tento záhadami naplněný thriller v rytmu kytar. Atmosféra rostoucího neklidu, ponuré prostředí nudného předměstí v Anglii rozhýbe zápletka plná zvratů. Ponořte se do zákulisí rock-n-rollu a prozkoumejte pokrevní pouta, talent, fanatické fandovství a zradu.
Jednadvacetiletá Nika Lukina studuje v Londýně. Je krásná, temperamentní a má vše, co chce, nebo to alespoň dokonale předstírá. Nika má tajemství. Když jí bylo třináct, její milovaná starší sestra Jenya zmizela v malém městečku ve střední Anglii. Jediná věc, která Nika má, je sbírka ikonických rockových alb. Podle nich utvořila svou osobnost: vnímání krásy, lásky, života a svého vlastního já.
Snaží se nemyslet na to, co se stalo. Až jednoho dne, těsně před Velikonocemi, ji minulost dostihne strašným způsobem, takže jí nezbývá než zjistit, co se vlastně tehdy stalo. Nika zveřejní sestřinu starou fotku na Facebooku v naději, že by ji někdo mohl poznat. Téměř okamžitě obdrží odpověď od ženy, která tvrdí, že byla nejlepší kamarádkou Jeniy, a Nika se vydává vlakem do Notownu, města, kde její sestra žila...

"Hudba ti pomůže překonat cokoliv, Niko. Život má tendenci být občas těžký. Kvůli lidem si můžeš připadat bezcenná a skleslá nebo věci mohou připadat tak ponuré a beznadějné, že si budeš myslet, že na světě není žádný světlo. Ale hudba ti pomůže. Vždycky. Někdy bude tvým jediným přítelem."
 
Nika Lukina je jednadvacetiletá dívka plná záhad. Přestěhovala se z Ruska do Anglie díky studiu a nejspíš i kvůli své sestře, Jenie. To kvůli ní je Nika před svým okolím tak uzavřena a svůj život odevzdala především hudbě. Není však žádnou zpěvačkou nebo hudebnicí, jen miluje rockové kapely, které dřív poslouchala Jenia. Dá se říct, že hudba je její jediné spojení s minulostí, ovšem to jen do okamžiku než se opona znovu otevře a ona pocítí nutnou touhu odhalit pravdu…
 
Když bylo Nice 13 let, její sestra jakoby se vypařila z povrchu zemského. To ona tehdy studovala v Anglii a zničehonic přestala zvedat telefony a odpovídat na jakékoli zprávy. Stal se z ní duch, který se ukázal Nice až nyní po osmi letech prostřednictvím jednoho starého videa na internetu. Video je sice už staré, ale Nika díky němu dostane do rukou stopu, které se hodlá držet. Zažehne to v ní oheň a nesmírnou touhu po odpovědích, díky které sebere odhodlání napsat na Facebook prosbu o jakékoli informace, jež se týkají Jeniina zmizení. A informace se k ní dostanou pomalu ihned. Obdrží zprávu od dřívější nejlepší kamarádky své sestry a tak se vydá pátrat na vlastní pěst do města Notown, kde Jenia naposledy bydlela.
 
Jak se ale zdá, odhalování pravdy nebude tak lehké, jak si Nika dříve myslela. Navíc to vypadá, že v Notownu nemají rádi Rusky. Má to snad nějakou spojitost s tím, proč Jenia zmizela? Nebo je za tím něco plně jiného? A podaří se vůbec Nice odhalit, kam se její sestra ztratila?
 
"Chybí mu ta spalující vášeň, to sebezničení, vlastně sám rock’n’roll."
 
Příběh odehrávající se na vlnách rock’n’rollu. To je věta, kterou nám kniha od samého začátku slibuje a tento slib se jí povedlo udržet na jedničku. Je poutavá, svižná a řídí se světoznámým heslem: Sex, drogy a rock’n’roll. Celé vypravování je hudbou doslova prošpikované. Krom toho, že autorka sepsala tento v celku dost napínavý příběh, tak do něho vložila i spoustu tipů na různé kapely a jejich písně. Do knihy se díky tomu dá i daleko lépe vžít. Čtenář se může perfektně vžít do Niky a pochopit více její jednání a pocity…
 
Valentina Nazarova (zdroj)
Kniha je psaná formou zpráv v chatu, ve kterých popisuje Nika Jenie celé své vyšetřování a vše důležité v jejím životě. Například oproti knize "S láskou, Rosie" je tento příběh dobře pochopitelný, i když je psán formou chatu. Autorka vše popisuje dobře, čtivě a vše na sebe krásně navazuje. V příběhu se tedy nelze ztratit. Ovšem je zde pár matoucích detailů. Na začátku každé zprávy je napsán den, datum a hodina, kdy je zpráva odeslaná. Celý příběh jde chronologicky za sebou přesně tak, jak jsou zprávy odesílány, ale nejspíše v překladu se dopustili chyby a časy zpráv jsou dost často pomotané. Což je bohužel chyba, která někoho dost dokáže zmást. Pokud si ale časů až tak všímat nebudete a při čtení budete především vnímat příběh, který pro nás autorka stvořila, tak rozhodně nebudete litovat.
 
Na začátek každé zprávy autorka vložila píseň, která nejlépe vystihuje náladu Niky. Jak už jsem psala na začátku, tak se díky tomu i lépe vžijete do knihy. Pokud si však chcete tu knihu opravdu užít, doporučuji si ke každé zprávě tu danou píseň pustit na internetu. Já jsem to při čtení tak nedělala a doháním to až nyní při psaní. A teď mě mrzí, že jsem tu knihu nečetla déle a tu hudbu si ke čtení nepouštěla. Nebyl hold čas, ale pokud vy ten čas máte a čtete třeba před spaním, tak doporučuji vzít si ke čtení i mobil a sluchátka a pouštět si při každé zprávě danou píseň. S tím výběrem hudby si dala autorka opravdu záležet. Kapely dost vystihují i atmosféru, která se dala při čtení z příběhu vycítit a ten poslech hudby rozhodně zvýší váš prožitek z celého příběhu…
 
(zdroj)
Většina lidí si nedokáže svůj život bez poslechu hudby představit a pro ty je tato kniha jak stvořená. Příběh je navíc plný zvratů a napínavých momentů, které dělají vše ještě daleko čtivější. Hledat nějaké nudné momenty lze jen na počátku a i tak jich je zde málo. Kniha je přirovnávaná k "Dívce ve vlaku", ovšem to nemůžu sama posoudit, jelikož jsem ji nečetla. Tento příběh, Skrytá píseň, je takový NA thriller skloubený s lehkou detektivkou plnou zvratů. Těch zvratů je zde opravdu hodně. Některé jsou bohužel až moc přehnané a ke konci knihy to celkem kazí dojem z celého příběhu. To však neznamená, že si knihu neoblíbíte. Já si celý příběh oblíbila natolik, že jsem měla problém, aby mi na závěr z oka neutekla nějaká ta slza. Hold si mě ten příběh získal…
 
Přišel čas na to, abych nějak zhodnotila obálku knihy. Viděli jste ten originální přebal? Tady asi není o ničem moc co diskutovat. Ta obálka od Omegy je zkrátka dokonalá a já nemám nic, co bych jí vytkla. Kdyby u nás byla kniha vydaná ve své originální obálce, tak bych ji nejspíš i přehlédla. Ta česká je tedy rozhodně lepší a promyšlená do detailů, které dobře vystihují i samotný příběh.
 
S potupou se musím přiznat, že knihu od ruského autora jsem snad ještě nečetla. Netušila jsem tedy co od stylu psaní očekávat a vůbec jsem nevěděla, zda se mi příběh bude líbit. A nečekaně se mi líbil! Dokonce i jedna postava pochází z České republiky a tím mi autorka udělala velkou radost, že si na naši malou slovanskou zemičku vzpomněla. Kniha plná hudby mě bavila, což pro ty, kteří už nějakou tu mou recenzi přečetli, není žádná novinka. Dost z vás už asi ví, že knize, ve které je hudba, neodolám. To samé se tedy dělo i zde. Bohužel ale v příběhu byly i nějaké ty slabší momenty. V některých okamžicích autorka hnala příběh až do moc velkých extrémů a to tu knihu dost pokazilo. Chápu, že napsat závěr dost dobře rozjetého příběhu není nic lehkého, ale no tak… Mohlo to jít zkrátka lépe, ale chápu, že autorka zatoužila potom, aby ten závěr čtenáře nenechal klidné. Což se jí podařilo, jen nevím, zda to nebylo spíše na škodu… A co napsat nakonec? Pokud milujete pořádnou hudbu a chcete si přečíst příběh, ve kterém hudba tvoří velkou část děje, tak si přečtěte Skrytou píseň!
 
A teď už hodnocení!
 
    83%
 
Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni prozatím jen chystáte? Čtete knihy od ruských novodobých autorů? Máte nějakou oblíbenou knihu od začínajícího ruského autora?
Budu moc ráda, když mi vaše tipy a názory napíšete do komentáře. :)
 
 
 
Mé velké díky patří nakladatelství Omega za poskytnutí výtisku pro tuto recenzi.
 
Pokud o tuto knihu máte zájem, najdete ji přímo na stránkách nakladatelství Omega.
 
 
A pořídit si ji můžete v knihkupectví Knihy Dobrovský.
 

Komentáře

  1. Mě trochu zarazilo to, že když se čtenář dočkal nějakého "závěru", tak se nakonec po několika stránkách objevilo další překvápko a nakonec bylo všechno jinak. A pak ještě do třetice všeho dobrého :D To mě přišlo docela už vtipné, ale nějak extra mi to dojem z knihy nepokazilo, takže jsem si i tak knihu užila.

    Mě přijde, že rušští autoři nejsou u nás dost dobře propagovaní. I pro mě byla tahle kniha od ruské autorky první, co jsem kdy z ruské scény četla. Ale rozhodně mě příjemně překvapila. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Konec byl opravdu samé překvápko. :) I já si knihu užila, ale jak autorka ten konec chtěla co nejvíce vygradovat, tak to bylo chvílemi už přehnané. To mi tam vcelku vadilo a vsadím se, že nebudu sama...
      Co se týká ruských novodobých autorů, tak je opravdu škoda, že nejsou více propagovaní, ale třeba se to zlepší. Omega s touhle knížkou udělala dobře, když se ji rozhodli vydat. :)

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Kniha mě zaujala, konečně vím co od ní čekat :) A vypadá docela slibně :) Zajímavé je vidět i tu děsnou originální obálku, tohle se nakladatelství povedlo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :)) Ta originální obálka je opravdu děsná... 🙈

      Vymazat
  3. Pěkná recenze. Dnes jsem dopsala i tu svou a rozhodně souhlasím s tím koncem. Mně to přišlo pak už spíše jako parodie, dost mě to zklamalo. Přitom první polovina je skvělá. Doufám, že autorka napíše nějaké další thrillery a dostanou se k nám, ráda si je přečtu.
    Co se týče originální obálky, hrůůůůza :D ta naše je fakt krásná. V Rusku neumí udělat pořádnou obálku či co? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě jsem zapomněla napsat...jsem ráda, že změnili i název, protože ten originál je strašný, pochybuju, že by někoho zaujal název Dívka s přehrávačem :D

      Vymazat
    2. Také doufám, že autorka vydá další knihy, které budou později vydané i u nás. Moc ráda si od ní přečtu něco dalšího...
      Ta obálka v originálu je opravdu příšerná. Nevypovídá o stylu hudby a ten název... Tady musím před Omegou smeknout. Ten název i obálku udělali perfektně! :))

      Vymazat
  4. Pěkná recenze, kniha na mě čeká doma a už teď se na ní moc těším. :) Souhlasím, že originální obálka se vážně moc nepovedla :), zato ta naše je hezká...

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...