#11 Nákupy za měsíc - březen 2018

Zdravím, knihomolové!
 
Taky si každý měsíc říkáte, že si nebudete kupovat nové knížky? Já si to říkám pokaždé, když projdu kolem knihkupectví, ale ne vždy se mi podaří tomu volání nových knih odolat. A obzvláště teď v březnu to bylo extra náročné. Vycházely totiž samé novinky, které jsem si nutně potřebovala přečíst. Navíc k tomu všemu ještě v našem okolí otevřeli dvě nové knihkupectví a já je prostě musela prozkoumat. :) Takže závěrem jsem nakupovala ještě o trochu více, než bych si původně přála…
 

 
Dnes vás tedy vítám u mých březnových nákupů, ve kterých vám ukážu pět krásek, které jsem si pořídila. Mám zde rovnou čtyři YA příběhy a plus jeden thriller, který jsem objevila ve slevě. Nebudu to tedy více zdržovat a rovnou vám jednotlivé knížky ukážu. ;)
 
 
Tím prvním příběhem je Muffin a čaj od českého autora Thea Addaira. To, že je autor Čech, jsem však původně vůbec netušila. Zjistila jsem to až po otevření, kdy se jeden z vypravěčů zmiňuje na počátku o Praze. Takže jsem se mrkla dozadu na menší info o autorovy a ono ejhle, Theo Addair je opravdu Čech. Po tomto zjištění jsem se začínala bát, že mě příběh, který držím v rukou, zklame. A teď si za tu myšlenku musím neustále nadávat… Muffin a čaj v sobě ukrývá LGBT příběh, ve kterém čtenář nalézá nesmírné množství citů, a já stále nemohu najít slova, jak bych tuto knížku v recenzi smysluplně popsala a ohodnotila…
 
Anotace: Daniel a Kit jsou dva šestnáctiletí spolužáci, kteří snad ani nemůžou být rozdílnější. Jeden je nejlepším studentem na internátě, k okolí se chová odměřeně a úzkostlivě si střeží své soukromí. Druhý má umělecké nadání, pořádek považuje tak trochu za zbytečnost a často dřív mluví, než myslí.
Zdálo by se, že přátelství mezi nimi je nepravděpodobné a cokoli hlubšího rovnou nemožné. Jenže muffin a čaj přece dokáží zázraky, to je známé přísloví. A pokud není, tak by mělo být…
 
 
 
Když jsem si šla pro knížku Muffin a čaj tak jsem však neodešla pouze s ní. V části slev jsem totiž objevila knihu, na kterou jsem po jejím vydání slyšela pomalu jen samé kladné recenze. No, a jelikož poslední dobou nepohrdnu thrillery, tak jsem si Zmizení Samanthy Shipleyové od Joy Fielding musela pořídit. Od knížky mám docela velká očekávání a tak doufám, že nebudu zklamaná. Četli jste tento příběh?
 
Anotace: Pro Caroline a Huntera Shipleyovi to měla být báječná oslava desetiletého výročí svatby. Týden si užívali v nádherném přímořském mexickém letovisku Rosarito s přáteli a svými dvěma malými dcerkami a těšili se na poslední slavnostní večer. Když se však vrátili do apartmá, jejich dvouletá dcera Samantha byla beze stopy pryč… Celých patnáct let, které uplynuly od únosu, Caroline víceméně jen přežívá. S Hunterem se rozvedli a Michelle, starší z obou dcer, je čím dál tím více nezvladatelná. K tomu jí rok co rok volají novináři, takže když se v den patnáctiletého výročí zmizení v telefonu ozve „Myslím, že se ve skutečnosti jmenuju Samantha, asi jsem vaše dcera,“ je Caroline zprvu přesvědčená, že je to jen další trik, kterým se z ní snaží někdo vymámit důvěrné informace…
 
 
 
To, že Míša z kanálu Radši knihu uspořádala takovou menší akci na zachránění knížky Bez šance od Neala Shustermana, asi není žádnou novinkou. Nejednalo se vlastně o zachránění knížky, ale spíše o pokus přesvědčit vydavatele o vydání zbytku série i u nás. A právě to mě donutilo se po knize pořádně podívat. Všichni totiž tvrdí jak je příběh perfektní a když jsem si tedy přečetla anotaci, uznala jsem, že něco na tom příběhu opravdu bude. Takže jsem si ho pořídila a už se hrozně těším na volný čas, kdy se do knihy pustím. Ten volný čas navíc potřebuji co nejdřív, protože 17. dubna by u nás měla vycházet nová knížka od tohoto autora, která ponese název Smrtka a jejíž anotace vypadá ještě lépe.
 
Anotace: Fascinují a temná dystopie ze světa, kde společnost zavedla nový zákon: Každé dítě má právo na život od chvíle početí až do věku třinácti let. Mezi třinácti a osmnácti je ale na rodičích, jestli ho vychovají až do dospělosti, anebo ho pošlou… rozpojit.
Tohle nenápadné slovo znamená, že problémové děti, sirotci, anebo prostě ty, které v sobě mají příliš vzdoru, jsou odeslány do sběrných táborů, kde jsou jejich těla rozebrána a orgány předány těm, co je potřebují. Takže technicky žijí dál – alespoň to dětem říkají.
Tři z nich, Connor, Risa a Lev, se setkávají v táboře a ani na okamžik nemají chuť žít dál…rozpojení. Jedinou šancí je útěk.
 
 
 
 
 
Předposlední knížkou, kterou jsem nedočkavě vyhlížela, byla zas jedna "Yoliovka" a to s celkem peprným názvem. Příběh Podělaným navrch napsala totiž jedna skvělá autorka, od které jsme již měli možnost si v Čechách jednu knihu přečíst. Tou autorkou je Becky Albertalli, od které minulý rok YOLI vydalo Probuzení Simona Spiera. Simon se zařadil, mezi mé nejoblíbenější knihy z minulého roku a tak jsem tuto novinku zkrátka nutně potřebovala. :)
 
Anotace: Molly ví všechno o bolestech neopětované lásky. A je jedno, jak moc jí její dvojče vyzývá, aby se vzchopila a šla do toho. Molly totiž není štíhlá modelka a holky, které nejsou štíhlé, ba právě naopak, musí být opatrné. Jenže pak se kolem jejího dvojčete začne točit nová dívka a sama Molly narazí na jistého superfanouška Tolkiena, u kterého je naprosto vyloučené, aby se do něj zamilovala... nebo snad ne?
 
 
 
 
 
Nějak jsem teď zjistila, že vůbec nestíhám sledovat knihy, které jsou zfilmované a brzy míří do kin. Nyní už podvakrát jsem to zjistila díky náhodným trailerům na YouTube a došlo mi, jak ve čtení opravdu zahálím. Knížku Ready Player One od Ernesta Clinea si chci přečíst už hrozně dlouho a až nyní jsem se dokopala k tomu, pořídit si knížku. Na jednu stranu jsem však ráda, že jsem s jejím pořízením počkala, protože tato filmová obálka se mi líbí daleko více než původní. Ale jak dobrý příběh se v ní ukrývá, tak to musím teprve zjistit…
 
Anotace: Strhující dobrodružný thriller z blízké budoucnosti, světa virtuální reality a počítačových her se stal kultovním bestsellerem New York Times, čtenářů napříč generacemi… a všech geeků.
Vyšel ve více než 30 zemích a právě se dočkal i filmové adaptace v režii Stevena Spielberga.
Svět v roce 2045 je v hluboké krizi. Jedinou záchranu před bezútěšnou skutečností představuje pro miliony lidí OASIS, bezplatná online videohra přístupná prakticky každému – každý zde může vést virtuální život, na hony vzdálený tomu opravdovému: studovat, cestovat, mít přátele, zamilovat se... A nalézt velikonoční vejce, které tam někde před svou smrtí ukryl James Halliday, výstřední tvůrce OASIS, společně s miliardovým dědictvím. Objevit ho se léta pokouší i Wade Watts, který má těsně před maturitou, přežívá u tety v karavanu a honba za pokladem tvoří jediný smysl jeho existence. Poté co se mu podaří rozluštit první nápovědu, nabere jeho život – i život jeho oasisového avatara Parzivala – divoké obrátky…
 
 
To by bylo z mých říjnových nákupů tedy vše. Já doufám, že jste zde pochytili třeba nějakou tu inspiraci ke čtení. Pokud jste již některou z knih četli, budu moc ráda, když mi napíšete, jak se vám líbila. Já teď celkem váhám nad tím, zda pokračovat v Harry Potterovi nebo se pustit do Ready Player One, které na mě teď odevšad vykukuje. Co myslíte, mám se pustit do RPO nebo nejdřív dočíst HP?
 
Jaké byly vaše nákupy? Pořídili jste si některou knížku stejně jako já? Který příběh z těchto pěti vás láká nejvíc?
Budu moc ráda za vaše komentáře. :)
 
Mějte se krásně,
vaše knihomolka Šárka
 
 

Komentáře

  1. Krásné kousky, Muffin a čaj mi přibil taky, vyhrála jsem ho a dokonce i s podpisem, tak jsme zvědavá. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ten podpis od autora ti tedy opravdu závidím. Takovou dokonalost bych si přála mít v knihovně také podepsanou. :) Přeji ti hezké čtení. ;)

      Vymazat
  2. Krásné novinky Šári :) Muffin a čaj mě také láká, ale nevím... přijdu si na to trochu stará. Ready Player One mám za sebou a je to pecka, moc se mi to líbilo, tak doufám, že si ji taky užiješ :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) No, pokud si čas od času ráda přečteš nějakou tu YA romanci, tak bys Muffin a čaj neměla vynechat. Navíc se jedná o příběh, který čtenáři odhalí zas jinou část českých spisovatelu, takže i z toho důvodu bych ti rozhodně doporučila si knihu přečíst. :) Na RPO jsem opravdu zvědavá. Ještě mi zbývá přečíst 100 stran z Harryho a pokud mi do té doby nedorazí nějaký recenzák, tak jdu na ni. :))

      Vymazat
  3. mozna vyzkousim Podelanym navrch, ale to jeste nevim jiste :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za mě je to naprosto skvělá knížka s milým a odpočinkovým příběhem na jedno odpoledne. Rozhodně ti ji tedy doporučuji. ;)

      Vymazat
  4. Bez šance je skvělá kniha, myslím si, že se ti bude líbit! :) Docela mě zklamala informace, že se možná pokračování nedočkáme... Ale třeba když bude mít Smrtka úspěch, tak by se to možná dalo ještě nějak zachránit. :) Uvidíme.

    Na Ready Player One jsem byla tenhle týden v kině a byla jsem z něj naprosto odvařená :D (nadšená) Nemohu film srovnávat s knížkou, protože jsem ji nečetla, ale přítel ji poslouchal v originále jako audioknihu a říkal, že byla skvělá akorát tedy ve filmu nebylo tolik narážek na hry jako v knize.
    Ale jinak oba dva doporučujeme shlédnutí filmu. :))

    Já si tenhle měsíc nepořídila nic. Jenom kamarádce jsem kupovala dvě knihy k narozeninám XD a to byl Noční pták (novinka od Knižního klubu) a Otravné štěstí. Tak snad se jí budou líbit. Já se do nákupů vrhnu až po státnicích XD

    Měj se moc hezky ^^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdybych tu neměla takovou hromadu knížek na RC tak jdu na Bez šance co nejdříve. Hrozně mě láká a věřím, že mě autor nezklame. Také jsem si od něj už předobjednala Smrtku, takže počítám s tím, že autorův styl psaní mi sedne. :)) Ale tak snad se toho pokračování Bez šance dočkáme...

      Jít do kina na Ready Player One jsem měla v plánu, ale knížka má přednost. Každopádně hned po přečtení si ten film hodlám pustit. :)

      Po knize Noční pták jsem se také dívala, vypadá moc zajímavě. A Otrávené štěstí na mě čeká v poličce, jen nevím kdy se k němu dostanu... Ať se kamarádce líbí a držím ti pěsti při státnicích. Potom to rozhodně bude chtít oslavit nějakou pořádnou várkou nových knížek. :))

      Vymazat
    2. Děkuji:) Už si pomalu začínám dělat seznam toho co bych si ráda pořídila, tak uvidím jak moc se to ještě rozroste :D :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...