Svoboda Myriadu nebo pravidla Troiky?

První život


Autor: Gena Showalter

Série: Věčný život 1.

Originální název: Firtslife

Žánr: Fantasy, YA

Počet stran: 435

Vydavatelství: Omega

Oficiální anotace: Tenley "Desítka" Lockwoodová je obyčejná sedmnáctiletá dívka, která posledních pár měsíců strávila v ústavu Prynne. Proč? Není to kvůli její posedlosti čísly, ale protože odmítá dovolit, aby její rodiče rozhodovali o tom, kde bude žít… až zemře. Všichni lidé už přijali jednoduchý fakt – život na Zemi je pouhá zkouška a opravdový život začíná po smrti.
Na věčnosti vládnou dvě říše – Troika a Myriad, odvěcí rivalové a nepřátelé na život a na smrt. Obě říše udělají cokoliv, aby dostaly Desítku na svou stranu. Pošlou za ní své nejlepší agenty. Desítka se brzy ocitne na útěku, zatímco světem zmítá válka mezi dvěma říšemi, které bojují o její duši. Komu může věřit? A co když kluk, do něhož se zamilovala, nepatří do říše, která je jí milejší? Rozhodne se správně?


"Vaše chyby vás nedefinují.
Definují vás pouze city, které cítíte."
- Myriad
 
Představte si svět, který sice vypadá jako ten váš, ovšem přitom je úplně jiný. Když totiž ve vašem světě zemřete, znamená to úplný konec vašeho žití. V mém světě je však smrt tím pravým začátkem. Když totiž někdo v mém světě zemře, jeho pravý život teprve získá ten správný směr a pořádně započne. Předtím než však poprvé zemřu, čeká mě důležité rozhodnutí, které musí učinit každý. Máme totiž možnost volby. Než se odebereme na věčný život, musíme se rozhodnout, ke které říši se přidáme. Troika nebo Myriad?
 
Jmenuji se Tenley, ale přátelé mi říkají Desítka. To, že mi říkají Desítka, se ovšem netýká jen toho, že právě toto číslo je v mém jméně ukryté. Já totiž čísly žiju. Popravdě jsem jimi přímo posedlá a v poslední době to jsou právě čísla, kdo mi dělá tu jedinou, stálou a milou společnost. Už více než rok jsem totiž zavřená v ústavu Prynne, kam mě poslali rodiče. Mám totiž učinit rozhodnutí, které mi otevře brány do druhého života. Podle rodičů bych měla podepsat smlouvu s Myriadem, ke kterému se po smrti připojí i oni. Jenže já nevím, zda je to pro mě ta pravá říše. V poslední době mi navíc připadá, že být nezapsaná a po smrti přijít do Říše mnoha konců, je to nejlepší řešení.
 
Jenže věci se komplikují. Věčné říše na mě totiž začínají naléhat, abych se už konečně rozhodla. V ústavu to navíc začíná být opravdu nesnesitelné. K podepsání smlouvy s Myriadem se mě teď snaží donutit tím, že na mě používají fyzické tresty. Jenže proč? Proč všem tak záleží, abych se přidala k Myriadu? Proč mě rodiče z tohoto ústavu nezachrání?
 
"Na tvých vědomostech a citech záleží,
ale na tvých činech záleží víc."
- Troika
 
Příběh odehrávající se na pomezí mezi životem a smrtí. Tak to je První život, kniha, kterou napsala pro české čtenáře již známá autorka Gena Showalter. Tuto autorku už zajisté mnozí znají díky její sérii Alenka v říši zombie, kterou minulý roky začalo vydávat nakladatelství Fragment. Nyní se však s autorkou ocitáme v úplně jiném světě, kde žádného Kloboučníka nepotkáme. Příběh je přesně o tom, o čem vypovídá jeho název a to o prvním životě, který sice pro lidi v tomto světě není tak důležitý, ale je v něm potřeba jedno důležité rozhodnutí učinit. Musíte si totiž zvolit tu správnou stranu, ke které se po smrti přidáte…
 
Gena Showalter (zdroj)
Celá kniha je vyprávěna hlavní hrdinkou Tenley, která je nesmírně sympatická. Na rozdíl od ostatních YA fantasy sérií, kde si s hlavní hrdinkou procházíme jejím duševním růstem od samého začátku, kdy opouští domov. K Desítce se dostáváme až v období, kdy je plná vzteku a touží po pomstě. Není zde tedy žádná bezradná scéna, ve které by hlavní hrdinka plakala nad svým životem a nevěděla co si dál počít. Autorka nám zde nabízí už rozjetý příběh, ve kterém nám postupně odhaluje minulost, ale neukazuje nám zde zbytečné scény, kterých jsou vždy první díly sérií plné a vždy tak bývají naprosto o ničem…
 
Aby vypravování celého příběhu nebylo tak jednolité, rozhodla se autorka do vyprávění Desítky vložit i zprávy mezi členy Troiky a také mezi členy Myriadu. Díky jejich zprávám může čtenář krásně nahlédnout pod pukličku, kam Desítka nevidí a získáváme tak některé informace daleko dříve než naše samotná vypravěčka. Tato komunikace prostřednictvím zpráv je navíc ještě oživena znaky, které označují jednotlivé věčné říše. Je to tedy rozhodně pěkné zpestření pro oči čtenáře.
 
Kapitoly v knize jsou docela dlouhé a z počátku se tedy může zdát, že kniha pod rukama pomalu ubíhá. Ovšem v okamžiku, kdy se do příběhu pořádně ponoříte, tak vám žádné dlouhé kapitoly nezabrání v tom si příběh pořádně užít. Co se ještě týká začátku kapitol tak do každé nás uvítá citát, kterým se řídí jedna ze dvou věčných říší. Můžeme si tak dobře udělat na jednotlivé říše názory a třeba si i sami vybrat, do které chceme patřit.
 
Kniha je hodně stavěna na romantické lince, ve které se objevuje i milostný trojúhelník. To pro většinu může být dost odrazující informace, kvůli které si řeknou, že příběh není nic pro ně. Ovšem mám zde jednu dobrou zprávu. Romantický trojúhelník v tomto příběhu totiž vůbec není na obtíž. Navíc obě postavy, které se točí kolem Desítky, jsou nesmírně sympatické a tak je dost možné, že v některých okamžicích budete při čtení řešit daleko více vztahy než naše hlavní hrdinka.
 
(zdroj)
Příběh však není jen plný romantiky, ale dost se v něm řeší i otázka života. Některé myšlenky se dají tedy dobře převést i do našeho světa, ve kterém žádný Myriad a Troiku nenajdeme. Především kvůli té otázce života bych knihu doporučila i těm, kteří fantasy moc nemusí anebo těm, kteří se s fantasy snaží teprve začít. Při čtení si zprvu  ani neuvědomujete, že se jedná o nějaké fantasy. Z počátku totiž vše vypadá jako naprosto obyčejný svět…
 
Obálka knihy je opravdu nádherná, ale bohužel zde mám jedno ale… Když se totiž podíváte, jak vypadají přebaly celé této trilogie, tak asi každému dojde, že První díl této série má u nás obálku, která se nejvíce podobá závěrečnému dílu. Já bych celkem neměla nic proti té české, ale přeci jen by k prvnímu dílu, který je především o rozhodování, seděly ty přesýpací hodiny celé a nejen jejich část… Jaký je váš názor na tuto obálku? Preferujete spíše tu originální nebo naši českou?
 
A co o této knize říkám já? Mé nadšení po dočtení bylo nepopsatelné. Ta akce na konci, která čtenáře dožene až k slzám a donutí ho s velkým očekáváním doufat v minimálně stejně dobré pokračování, mi vyrazila dech. První život byl prozatím tím nejlepším fantasy zážitkem za tento rok a to píšu naprosto bez výčitek. Od této knihy jsem toho očekávala hodně, ale to, "že si z ní až tolik sednu na zadek", opravdu ne. :)) Hrozně moc se těším na pokračování této série Věčný život a doufám, že se ho dočkáme co nejdříve. Autorčin styl psaní mi skvěle sedl a donutil mě začít přemýšlet nad tím, zda se nepodívám i po její předešlé sérii, která u nás vyšla. A to opravdu nemusím příběh Alenky v říši divů, ale ta lehkost, se kterou Gena Showalter píše, mě dost nalomila a teď přemýšlím, že dám její Alence přeci jen šanci. :)
 
Tento příběh bych doporučila rozhodně těm, kteří si oblíbili knihu Vadná od Cecelie Athern. Troufám si totiž tvrdit, že čtenáři, kteří se zamilovali do Vadné, zcela určitě podlehnou i Prvnímu životu. V celém příběhu ukrývá i trochu toho Hunger Games či Divergence, takže by se příběh mohl líbit i čtenářům, kteří preferují dystopie. Navíc jak už jsem psala, tak bych se ji nebála vložit do rukou čtenáři, který s fantasy třeba začíná nebo tento žánr moc nemusí… A i přesto, že je kniha určena spíše mladším čtenářům, tak bych ji doporučila i starším. Zde sice netvrdím, že z ní starší čtenáři budou stejně unešení jako ti mladší, ale pokud se nebudou bát začíst se naplno do knihy a číst mezi řádky, tak i je tato kniha bude bavit!
 
A teď už hodnocení!
 
    95%
 
Znáte tuto knihu? Četli jste ji? Pokud ano, jak se vám kniha líbila? Znáte předchozí sérii od této autorky? Co říkáte na autorčin retelling k Alence v říši divů?
Budu moc ráda, když se o váš názor se mnou a ostatními podělíte v komentářích. :)
 


Mé velké díky patří nakladatelství Omega za poskytnutí výtisku pro tuto recenzi.
Pokud o tuto knihu máte zájem, najdete ji přímo na stránkách nakladatelství Omega.
A pořídit si ji můžete v knihkupectví Knihy Dobrovský.

Komentáře

  1. To vypadá hodně zajímavě, určitě se na knížku taky podíváme :-) Super recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zajímavé to rozhodně je, určitě na ni mrkněte. :) Děkuji za pochvalu recenze. <3

      Vymazat
  2. Souhlas, já z ní byla úplně nadšená. Skvělá recenze. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc. Jsem ráda, že máme na knihu stejný názor. :)

      Vymazat
  3. Parádní recenze :) Tahle kniha mě láká od té doby, co jsem zjistila, že u nás vyjde :) Tak doufám že se k ní brzy dostanu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Určitě do knihy jdi co nejdříve, je skvělá! :))

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...