#12 Nákupy za měsíc - duben & květen 2018

Zdravím, knihomolové!

Vítám vás u nového článku, kterým je tentokrát jeden velký souhrn mých knižních nákupů za duben a květen. Nových knih pro inspiraci tu mám celkem dvanáct a vůbec jsem netušila, že to číslo bude tak vysoké. V dubnu jsem si koupila pouhé dvě knížky, ale také jsem si i nějaké předobjednávala. A ty knihy dorazily až v květnu, ve kterém jsem se neudržela a objednávala jsem ještě jednou. Řekla bych, že mé nákupy jsou tentokrát vcelku rekordní, a to jsem ani nemusela navštívit Svět knihy. Nechci ani domýšlet, jak by tyto nákupy byly jinak dlouhé… :)


Většinu knih jsem pořizovala za plnou cenu, takže jsem ani nešetřila svou peněženku, na které ty ztráty už dost pociťuji. :)) Ale mám zde i pár zlevněných kousků, kterým jsem v nabídce Knižního klubu neodolala. K těm se však dostaneme až na konec.


Duben

V tomto měsíci se mi podařilo odolat volání všech knihkupectví, okolo kterých jsem prošla, a pouze jednou jsem záměrně vjela do Kosmasu. Sice jsem měla v plánu koupit si jen jednu knihu, ale jelikož se mi podařilo najít i knížku, po které jsem se dívala už necelý měsíc, vyšla jsem z knihkupectví se dvěma. To však považuji za úspěch, jelikož jsem jako vždy měla touhu odejít s polovinou knihkupectví… :)

Prvním dubnovým úlovkem pro mě byla knížka Den co den od Davida Levithana. Tento příběh jsem si chtěla přečíst už tak dlouho, ale vždy mi plány na její čtení nějak zkrachovaly. Dokonce dvakrát jsem ji měla půjčenou z knihovny, ovšem nikdy jsem si na ní nenašla čas. Proto jsem si řekla, že když už půjde do kin film a vyšla v nové filmové obálce, tak si ji rovnou koupím, abych se zas na něco nevymlouvala. A teď si nadávám, že jsem si ji nepřečetla dřív…

Anotace: Každý den se probudíte v jiném těle, každý den žijete život někoho jiného. A tak platí jedna jediná zásada – vyhněte se tomu, aby si někdo všiml, že na jeden den přebýváte v těle někoho jiného a nepleťte se do jeho života.
Vše je v pořádku, až do rána, kdy se probudíte v těle Justina a zamilujete se do jeho přítelkyně Rhiannon. Od toho okamžiku všechna pravidla, podle nichž jste až do teď žili, přestávají platit. Konečně se objevil někdo, s kým chcete být den co den.

Pokud byste si chtěli přečíst mou recenzi na Den co den už ji můžete najít ZDE.




Knihu Stručnou historii času od Stephena Hawkinga jsem si potřebovala koupit ze spousty důvodů a vypisovat vám je sem všechny by bylo na hodně dlouho. Stephen Hawking pro mě bude vždy ten největší vzor svou vnitřní sílou a vším co dokázal, takže pořídit si jeho knížku jsem jednoduše musela…

Anotace: Stručná historie času se stala světovým bestsellerem a byla přeložena do více než čtyřiceti jazyků. Jaká je povaha prostoru a času? Kde se vzal vesmír a kam směřuje? Mohl se na jeho vzniku podílet Bůh? Dá se cestovat časem? Co se stane astronautovi v černé díře? Na takové otázky se pokouší co nejsrozumitelněji odpovědět jeden z nejvýznamnějších vědců současnosti, britský matematik a astrofyzik Stephen Hawking.








Květen

A teď začne ta smršť předobjednaných knížek z Albatrosu a Knižního klubu…


To, že vyšla nová knížka od Marissy Meyer není pro nikoho žádným překvapením. Renegáti totiž obletěli celou Českou republiku neuvěřitelnou rychlostí a každý kdo četl Měsíční kroniky je nutně potřeboval. Takže jsem je samozřejmě nutně potřebovala i já. Jen absolutně netuším, kdy se k nim dostanu, abych si je přečtla…

Anotace: Renegáti jsou syndikát lidí s neobyčejnými schopnostmi. Vynořili se z trosek zničené společnosti a zavedli znovu řád tam, kde dosud vládl chaos. Jako obhájci práva a spravedlnosti jsou pro všechny symbolem odvahy a naděje. Výjimkou jsou zločinci, které kdysi svrhli. Nova má důvod Renegáty nenávidět a touží po pomstě. Jenže na cestě za svým cílem potká Adriana, který je Renegát. Dosáhne Nova nakonec své pomsty?








Nemusím komiksy a už vůbec ne Marvelovky, ale pořídila jsem si Wonder Women: Válkonošku od Leigh Bardugo. Dává vám to smysl? Mě tedy vůbec, ale nějak jsem jí neodolala a nechtěla jsem, aby byli Renegáti v balíčku sami. :) Takže mám doma knížku, která snad bude příjemnou jednohubkou na jeden víkend. Ovšem celkem se jí bojím. Ty ohlasy čtenářů, kteří ji už dočetli totiž nejsou moc pozitivní…

Anotace: Než se z ní stane Wonder Woman, musí vyhrát velký boj. Diana touží ostatním bojovnicím Rajského ostrova ukázat, že je silná jako ony. Když ale nastane den závodů, poruší zákon. Zachrání smrtelnou dívku Aliu, čímž ohrozí celý svět. Začíná tak velké dobrodružství, při kterém obě dívky čelí armádě nepřátel – smrtelných i nadpřirozených, kteří se snaží Aliu zničit. Pokud chtějí zachránit svět, musí bojovat bok po boku.







Další žhavou novinkou, která mi tentokrát dorazila z Knižního klubu je Jedna želva za druhou od Johna Greena. Netvrdím, že jsem nějaký velký fanoušek Greena, ale doposud jsem četla všechny knížky, které od něho u nás vyšly a byla jsem zklamaná jen jednou, a to Papírovými městy, u kterých jsem se vcelku nudila. Doufám však, že Želvy nudné nebudou a hrozně se na ně těším. Jen mě mrzí, že kniha zatím nevyšla v paperbacku a mě tak neladí k mé předchozí sbírce jeho knih.

Anotace: Šestnáctiletá Aza neměla vůbec v plánu pídit se po tajemstvích uprchlého miliardáře Rusella Picketta, ale v sázce je sto tisíc dolarů a její nejlepší a nejstatečnější kamarádka Daisy, se nemůže dočkat, až se společně pustí do vyšetřování.
Aza se opravdu snaží. Snaží se být dobrou dcerou, skvělou kamarádkou, vzornou studentkou, a taky schopnou vyšetřovatelkou. Zároveň však bojuje s nekončícím vírem svých vlastních myšlenek, kterým není schopná poručit…
Dlouho očekávaný návrat úspěšného autora bestsellerů Johna Greena, v němž se inspiroval svými vlastními zkušenostmi s mentální poruchou.



YOLI nyní vydává tolik nádherných knih, že ani moje objednávka z KK u jedné nezůstala. Musela jsem si zkrátka pořídit všemi opěvovanou Smrtku od Neala Shustermana. Jelikož jsem už stihla konečně přečíst Bez šance od tohoto autora, tak už plně chápu, co na jeho knihách všichni mají. Smrtka tedy byla povinnost a já doufám, že se ke knize nejpozději příští měsíc dostanu…

Anotace: Svět bez hladu, nemocí, válek, bídy. To vše se lidstvu povedlo. Zvítězilo dokonce i nad smrtí. Scythové jsou nyní jediní, kdo může ukončit jakýkoliv život a je jim přikázáno tak činit s cílem udržet objem populace pod kontrolou.
První část strhující nové knižní série od Neala Shustermana, autora čtenářského hitu Bez šance. Ve světě budoucnosti lidstvo zvítězilo nad nemoci, stárnutím a nakonec i nad smrtí. Nikdo neumírá a Zemi hrozí přelidnění. Jedinými, kdo může ukončit život, jsou tak „smrtky“. Dva mladí lidé, Citra a Rowan, jsou vybráni, aby se stali učedníky tohoto řemesla – což je role, po níž ani jeden z nich netouží. Musí si osvojit „umění“ brát život, a přitom mít na paměti, že když se jim to nepodaří, mohou vlastní život ztratit. Okolnosti je postaví proti sobě a brzy je jasné, že pokud jeden z nich vyhraje, druhý musí zemřít… Za dokonalý svět je třeba zaplatit vysokou cenu.



Poslední knížka, která se v prvním balíčku z KK ukrývala, byl druhý díl ze série Temné lsti. Pán stínů od mé nejoblíbenější fantasy autorky Cassandry Clare byla další nutnost, kterou jsem potřebovala mít okamžitě po jejím vydání doma. Ovšem nějak stále nebyl čas si ji přečíst… Tento měsíc se k ní však musím dostat, protože nutně potřebuji novou dávku lovců stínů, které tak zbožňuji. U Anděla, to zas bude jízda! :))

Anotace: Životy lovců stínů svazuje povinnost. Parabátai bojují bok po boku a stejně tak i umírají, ale nikdy se do sebe nesmějí zamilovat. Emma Carstairsová ví, že láska, kterou cítí ke svému parabátai Juliánu Blackthornovi, není jen zákonem zapovězená, ale mohla by je také oba zničit. Ví, že by se od Juliána měla držet dál, jenže jak by mohla, když rodina Blackthornových čelí nepřátelům hned na několika frontách? Jejich jedinou nadějí je Černý spis mrtvých, mocná kniha, kterou se všichni snaží získat. Není to snadný úkol.
Pokračování strhující trilogie Temné lsti, ve jejímž prvním díle Paní půlnoci Cassandra Clare poprvé představila čtenářům nebezpečný a vzrušující svět odvážných lovců stínů.



Pátou knížkou od konce je první příběh, který jsem našla v neuvěřitelných slevách na KK. Tato byla z těch pěti nejdražší, a to nestála ani 90 korun… Všechna pravda co je ve mně od Julie Berry mě zaujala nejdříve svou obálkou, kterou mi připomněla Cenu nevinnosti. A když jsem si přečtla anotaci, bylo mi jasné, že tato knížka rozhodně zůstane v košíku…

Anotace: Judith vyrostla v Roswellské osadě, která se řídí přísnými zákony a zvyklostmi. Před čtyřmi lety ona a její nejlepší přítelkyně zmizely. Před dvěma lety se vrátila jen Judith, sama, nenáviděná a přehlížená těmi, kteří byli kdysi jejími přáteli a rodinou.
Judith o svém zmizení nemůže promluvit. Žije jako duch ve vlastním domě a mlčky svěřuje své myšlenky a touhy Lucasovi, kterého miluje celý život. On o tom však nemá ani tušení.
Když Roswellskou osadu napadnou nepřátelé, dlouho pohřbená tajemství začínají vycházet na světlo. Judith stojí před volbou, zda má žít dál v mlčení, nebo znovu pozvednout svůj hlas, i když to může znamenat, že svět i životy kolem ní se navždy změní.




Oddechových knih není nikdy dost, takže jsem si řekla, knihu Maják v bouři od Tary Sivec, vyzkouším. Knížka mě zaujala tím, že hlavní hrdina trpí posttraumatickou stresovou poruchou z války. Vypadalo to tedy, že se bude jednat o oddechový román, který v sobě bude mít i něco navíc. A mé očekávání se vyplatilo. Příběh jsem už dočetla a nezklamal mě. Pokud něco podobného hledáte, tak za tu malou cenu se knížku vyplatí pořídit…

Anotace: Lucy a Fisher se seznámili v závěrečném ročníku střední školy týž den, kdy se Fisher přihlásil k ozbrojené složce námořnictva Spojených států. Jedinými absolutními hodnotami jeho života je služba vlasti a oddaná láska k Lucy.
Po svatbě žijí na nevelkém ostrově u východního pobřeží USA. Lucy je s Fisherovým povoláním smířená, za všech okolností ho podporuje a po každém jeho návratu z vojenské mise se mu snaží jeho chování tolerovat. Fisherovu osobnost však zásadně poznamenají zážitky z válečných zón, jež vedou k jednoznačné diagnóze, a sice posttraumatickému stresovému syndromu. Lucy svého manžela přesto hluboce miluje a bezmezně mu důvěřuje. Jednoho dne však Fisher dospěje k závěru, že začíná být pro své okolí a zejména pro svou manželku nebezpečný, a nevybíravým způsobem přinutí zdrcenou Lucy k rozchodu. Sám z ostrova odjíždí, aby absolvoval intenzivní psychoterapii. Po roce se vrací, odhodlaný Lucy přesvědčit, že se od základů změnil a že ji nikdy nepřestal milovat.




Po příběhu Kaleidoskop srdcí od Claire Contreras pokukuji už od té doby, co jsem četla recenzi u Míši z Knižního deníčku. Tato knížka vypadá na další milý příběh, který se bude hodit jako odreagování mezi nějakým složitějším fantasy či příběhy, po kterých bude potřeba zpravit si náladu. Na příběh jsem hodně zvědavá, jelikož mám dost vysoká očekávání, tak uvidíme...

Anotace: Estelle se zvolna vynořuje z kalných vod tragédie, kterou pro ni byla předčasná smrt snoubence. Vrací se k práci ve své umělecké galerii, prodává dům, kde jí Wyatta všechno připomíná, znovu navazuje společenské styky… a vtom se po letech setká s Oliverem, nejlepším přítelem svého bratra, jenž byl její první velkou láskou. Před časem jí zlomil srdce, když ji bez vysvětlení opustil; podlehne Estelle chemii, která mezi nimi zjevně stále funguje? A zklame ji Oliver podruhé?







A předposlední knížkou nemůže být nic jiného než druhý díl série Srdce, který byl také ukrytý ve slevách. Papírová srdce od Claire Contreras v sobě mají navíc ukrývat i krátkou novelu Rozdělená srdce, tak snad to nebude moc velký doják… :)

Anotace: Ztratil jsem ji. Ne, neztratil. Odehnal jsem ji. Odjakživa byla moje nejlepší kamarádka. Neměl jsem se do ní zamilovat. Choval jsem se lehkovážně a jí to zlomilo srdce. Myslel jsem, že jsem se zachoval správně. Uběhly roky a teď se mnou musí pracovat. Připomíná mi, proč jsem se do ní zamiloval. Ale tentokrát udělám všechno, co bude v mých silách, abych ji už nikdy nenechal odejít.









Když už tyto nákupy Davidem začaly… Mou srdcovou a zároveň první knížkou od Davida Levithana, kterou jsem od něj přečtla, jsem ve své knihovně musela mít. Když jsem tedy příběh Líbali jsme se našla, neváhala jsem ani minutu a rovnou jsem jí vkládala do košíku.

Anotace: David Levithan napsal příběh založený na skutečné události – Harry a Craig, dva sedmnáctiletí kluci, se zúčastnili líbacího maratonu, aby překonali Guinnessův rekord a zároveň upozornili na předsudky panující ve společnosti. Dehydratovaní a nevyspalí se snaží překonat rekord a jejich úsilí se stává ohniskem, kolem kterého se točí příběh dalších dospívajících kluků, již hledají svoji vlastní identitu, lásku, řeší rodinné problémy – a hlavně touží objevit své místo v tomto světě.
Levithan umně splétá nitky jejich příběhu do jednoho velkého o dospívání a hledání vlastní identity, zkrátka tom, jaké to dnes je být mladý kluk na kluky.
David Levithan je autorem mnoha oceňovaných románů. Českým čtenářům je známý především svým románem Den co den. Dále pak knihami Nick a Norah: až do ochraptění a Dash & Lily – Kniha přání, které napsal společně s Rachel Cohnovou.

Pokud si chcete přečíst jednu z mých prvních "celkem dobrých" recenzí na tuto knížku, najdete ji ZDE.


12 knih, ve kterých se převážně ukrývají YA příběhy, které můžu číst neustále. Řekla bych, že duben, a hlavně květen byl pro mé nákupy hodně vydařený měsíc. Jen si teď najít ten čas a vše co nejdříve přečíst… Doufám, že jste zde našli nějakou inspiraci na čtení a že jsem vám mé tipy na slevy v KK přijdou vhod. Pokud jste některou z knížek, které jsem si pořídila, četli, budu moc ráda, když mi napíšete, jak se vám líbila. Nějak nevím, do které se mám dřív pustit… :)

Četli jste některou z těchto knih? Pokud ano, líbila se vám? Kolik knížek jste si za duben a květen pořídili vy? Já mám pocit, že jsem to nějak přeháněla, ale zas vím, že jsem se mohla "rozšoupnout" víc. :) Do které knihy byste se pustili dřív?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentářů. :)

Mějte se krásně,
vaše knihomolka Šárka


Komentáře

  1. Pana stinu mam, ale budu to cist az v celku, jakmile vyjde cela serie. nechci mit mezi tim rocni proluky... A na Renegaty taky koukam. Cteni me bavilo, tak to mozna poresim i papirove, ale az bude komplet a az budu vedet, kolik bude dilu :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty roční proluky jsou hrozné, ale já bych nevydržela nepřečíst si jakoukoli knížku, která u nás od Cassandry vyšla, co nejdřív po jejím vydání. Obdivuji tvou trpělivost. :)) A co se týká Renegátů, tak mám takový pocit, že jsem slyšela, že je to trilogie, ale nejsem si jistá...

      Vymazat
  2. Krásné kousky. :-) Nic jsem z nich nečetla ale určitě se chystám na Renegaty a asi i na Smrtku :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Renegáti a Smrtka (+ pro mě Pán stínů) jsou ty nejlepší knihy, které za uplynulé měsíce vyšly. Naprosto chápu, že je máš také ve svém hledáčku. :))

      Vymazat
  3. To jsou samé krásné kousky :) Po polovině z nich pokukuji také :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Tak ať se k tobě ty vyhlídlé krásky co nejdříve dostanou... :)

      Vymazat
  4. Ke knihám gratuluju, žádnou z nich jsem nečetla, ale hned několik bych ráda. :)) Mě se doma objevilo za tyhle dva měsíce knih 8, což si myslím, že je celkem dost. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji... :) Osm knih je krásné číslo, doufám, že se ti budou všechny líbit. :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...