#19 Přečteno za měsíc - červenec 2018

Zdravím, knihomolové!

Vítám vás u mého "Přečtena" za červenec, první měsíc prázdnin a dovolených. Když tento měsíc začal nečekala jsem, že přečtu tolik knih, a dokonce trhnu svůj rekord. Jeden týden jsem si totiž udělala takovou čtecí pauzu. Jela jsem na dovolenou a tam kde většina z vás přečte nejvíce knih, tak já přečetla asi dvacet stránek. Tato pauza mě však dokázala nějak nastartovat a pak jsem četla jak splašená. No, a tomu odpovídá i červencové "Přečteno"…


Tím, že jsem trhla rekord, mám namysli, že jsem přečetla skvělých 10 knih, a to se mi zatím nikdy nepodařilo. Dvě knížky jsem dokonce přečetla i za jeden den, takže zde mám i krátké příběhy, které se skvěle hodí do baťohu na cesty. Co se týká žánrů, tak tento měsíc jsem opravdu sahala pomalu po všem. Mám zde New Adult a Young Adult příběhy, historický román skloubený s detektivkou, fantasy, sci-fi, psychothriller, a dokonce i humorné povídky. Nebudu to tedy už déle prodlužovat a pojďte se na ty knížky podívat.




První knížkou, kterou jsem za červenec přečetla, je Něco skutečného od Erin Watt. Nesmírně dlouho jsem si chtěla přečíst nějakou knihu od této známé dvojice autorek, ale do Papírové princezny se mi stále nějak nechtělo. Proto jsem byla z vydání této knihy nadšená a její čtení mě nesmírně bavilo. Kniha vypráví příběh o slavném zpěvákovi, který potřebuje pro zlepšení své reputace falešnou přítelkyni. Téma zní sice ohraně, ale autorky napsaly příběh krásně čtivě a je jak dělaný na horké letní dny či na dovolenou, kde si čtení této knížky rozhodně užijete.

Knihu jsem ohodnotila…     88%

Pokud vás zajímá celá má recenze najdete ji ZDE.




Lord John a Bratrstvo čepele od Diany Gabaldon je kniha, které jsem se už od začátku roku nemohla dočkat. Ovšem dostlala se ke mně až nyní, ale rozhodně se na ní vyplatilo čekat. Příběh je volným pokračováním Lorda Johna a důvěrné záležitosti a i zde řeší hlavní hrdina záhadu spjatou s jeho rodinou. Autorka v této knize navíc umožnila lordu Johnovi zažít lásku a pro fanoušky autorčiny série Cizinka je rozhodně dobré vědět, že se v příběhu často vyskytuje samotný Jamie Fraser… Lord John a Bratrstvo čepele je podle mě zatím nejlepší díl z této doplňkové série!

Příběhu tedy dávám…     86%

Celou mou recenzi na tuto knihu naleznete ZDE.




Nikdy mě nenapadlo, že mě bude společné čtení knížky Renegáti od Marissy Meyer tolik bavit, ale s Terkou z blogu Mrs. Jungová to ani jinak nešlo. Příběh vypráví o superhrdinech a padouších, a to tak dokonalým způsobem, že nevíte, komu máte fandit. Tato autorka napsala proslulou sérii Měsíčních kronik a Renegáti jsou její první velkou sérii, která nemá základ v pohádkách. Což z toho jsem měla ohromnou radost, jelikož retellingy nepatří mezi mé oblíbené žánry. A Renegáti byli podle mě naprostá bomba a skvělý úvod do série, která toho slibuje ještě mnohé. Navíc mě knížka donutila oblíbit si superhrdiny, které jsem nikdy nemusela, ale zde mě svými jedinečnými nadpřirozenými silami donutili je zbožňovat.

Mé hodnocení…     93%

Recenzi na Renegáty najdete ZDE.




Po Duchennových jezdcích od Josefa "Kádi" Kadeřábka, Martina Krčka a Jakuba Šudáka bych asi jen tak sama od sebe nesáhla, ale kluci (autoři Martin a Kuba) mi knížku darovali, a to přímo na recenzi. Takže jsem si chtě nechtě musela knížku přečíst. Duchennovi jezdci jsou souborem humorných povídek, kterými se kluci snaží přiblížit život s duchennovou muskulární dystrofií. Takový život není rozhodně nic jednoduchého, ale kluci se rozhodli brát vše s humorem a pomocí něj vám přiblížit ty nejzákladnější lidské úkony, které se u duchennů neobjedou bez asistentce…

Knihu jsem ohodnotila…     68%

Recenzi na knihu najdete ZDE.




Do Kaleidoskopu srdcí od Claire Contreras jsem se pustila, jelikož jsem cítila, jak na mě přichází čtecí krize a potřebovala jsem ji honem rychle zahnat, proto mi přišla takováto NA oddechovka jako skvělé řešení. A také že byla. Příběh byl nesmírně milý, odpočinkový, a tak akorát romantický. Vypráví o mladé umělkyni, které zemřel snoubenec a po letech se setkává s kamarádem svého bratra, do kterého byla kdysi zamilovaná. Jenže, jak to tak vypadá, její city úplně nevyhasli… Kaleidoskop srdcí je přesně taková knížka, kterou si sebou můžete vzít prakticky kamkoliv a vždy se do ní okamžitě začtete. Pokud tedy něco podobně odpočinkového hledáte, tak vám Kaleidoskop srdcí můžu rozhodně doporučit!

Knize jsem dala…     81%




Nečetla jsem Marťana, ale Artemis od Andyho Weira jsem mít prostě musela. Příběh odehrávající se na Měsíci byl pro mě v tuto dobu nutností. Nějak jsem totiž začala podléhat sci-fi a tento kriminální thriller z vesmírného prostředí, který má navíc hlavní hrdinku ženu, na mě z polic v knihkupectví přímo volal. Takže jsem si knihu nejenže musela pořídit, ale také co nejdříve přečíst. Příběh sice není moc odpočinkový, ale mě se četl opravdu krásně a i přesto, že bych ocenila více akce, mě naprosto strhl.

A jak jsem Artemis ohodnotila?     88%

Pokud si chcete přečíst mou recenzi, za což budu moc ráda, najdete ji ZDE.




Drž mě pevně od Davida Levithana je příběh na jedno odpoledne. Nejedná se totiž o klasickou beletrii, ale o scénář k muzikálu, který se vyskytuje v knize Will Grayson, Will Grayson. Tato útloučká knížka sice není nic převratného, ale díky svému mimořádnému stylu se mezi klasickými YA knihami neztratí. Navíc pokud jste četli Willa Graysona, tak je muzikálový příběh Drobka Coopera opravdovou nutností!

Knize jsem dala…     77%

Celou mou recenzi na tento knižní muzikál najdete ZDE.




Když se vám nechce moc číst a chcete se v knize kochat ilustracemi a krásnou grafikou, je Famfrpál v průběhu věků od J. K. Rowlingové tou správnou volbou. Chtěla jsem zas na chvíli vplout do světa Harryho Pottera a tato knížka ze sbírky Bradavické knihovny mi to splnila. Odpočinula jsem si, pokochala jsem se dokonalými černobílými ilustracemi od Tomislav Tomiće, a ještě jsem se něco dozvěděla o vzniku famfrpálu, takže já jsem byla spokojená.

Knihu jsem ohodnotila…     91%

Celou recenzi na Famfrpál v průběhu věků najdete ZDE.




Na konci července jsem se konečně dostala ke knize Ready Player One od Ernesta Clineho. Do této knihy jsem se chtěla pustit už v květnu, ale jak už to tak bývá vůbec jsem nestíhala a upřednostňovala jsem jiné příběhy. Nakonec jsem se ale do této knihy pustila a stálo to zato. Příběh byl dokonalý, plný dlouhých popisů, které pohltily. Sice mi v knize z počátku chyběla nějaká ta akce, ale to se dalo autorovi odpustit. Pokud hledáte jedinečný příběh z budoucnosti, který na vás dýchne atmosférou 80. let a ukáže vám začátky počítačových her, rozhodně si knihu přečtěte. Ukáže vám toho totiž daleko více než stejnojmenný film.

Kdyby tu z počátku nechyběla ta akce, asi víte, jak by to dopadlo, ale takto…     97%

Celou recenzi na tuto knihu si můžete přečíst ZDE.




První český YA psychothriller Černooká od Anny Musilové, který vydalo nakladatelství YOLI, mě nesmírně zaujal svou obálkou. Knížku jsem potřebovala mít a chtěla jsem se do ní pustit o nějakém víkendu, kdy jsem s ní chtěla strávit nějaký ten čas. Toho času však tolik nebylo. Černookou jsem totiž zvládla přečíst za jeden den. Autorka mě svým příběhem naprosto pohltila a ten konec byl zdrcující. Více až v recenzi…

Mé hodnocení…     87%

Recenze vyjde nejspíš ve středu…


Už jsem si myslela, že sepisování tohoto měsíce nikdy neskončí, ale povedlo se! Na jednu stranu jsem za tento svůj rekord deseti knížek šťastná, ale podruhé už se mi takhle dlouhé "Přečteno" psát opravdu nechce. :) Ale co bych pro vás neudělala. Tipů na knížky přeci není nikdy dost a já doufám, že jsem vás tímto článkem inspirovala k přečtení některých knih… Teď už mi jen zbývá zvolit tu nejlepší knížku měsíce. Vy si nejspíš myslíte, že to vzhledem k hodnocení vyhraje Ready Player One, ale tak to není. Nejlepší knížkou července – teď prosím aplaus :D – jsou Renegáti od Marissy Meyer.

Znáte některou knížku, kterou jsem za minulý měsíc přečetla? Četli jste nějakou? Pokud ano, jak se vám líbila? Jaký byl váš červenec? Máte pro mě tip na knížku, kterou si musím rozhodně přečíst?
Budu moc ráda, když mi vaše tipy a názory na knížky napíšete do komentářů. :)

Mějte se krásně,
vaše knihomolka Šárka


Komentáře

  1. Tak to jsi měla pořádně zaplněný měsíc a jak vidím, byly to samé super knížky. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to jsem ho ani celý neproležela v knížkách. :)) Sama se divím, kolik pěkných kousků jsem za červenec přečetla... <3

      Vymazat
  2. Krásný výběr knih, také mám za sebou Černookou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji... Až napíšu recenzi, ráda si přečtu tvůj názor. :)

      Vymazat
  3. Už se těším na další Cizinka a Renegáty. Hlavně v prvním případě je to čekání tak dlouhé :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já Cizinku pouze sleduji, čtu jen doplňkové knihy. Ovšem co se týká Renegátů, těch se nemůžu dočkat. :)) Tak ať je to naše čekání co nejkratší. ;)

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...