Feminismus není nic špatného! Přesvědčte se...

Feminismu je pro každého


Autor: Chimamanda Ngozi Adichieová

Originální název: We Should All Be Feminists

Žánr: Fejetony, naučná literatura

Počet stran: 70

Vydavatelství: Host

Oficiální anotace: Feministka. Podivné slovo, s nímž se většina poprvé setká jako s nadávkou. Nemůže si najít chlapa, chce jen víc peněz, je ošklivá. Podobné a další stereotypy se až příliš často skrývají za cizím slovem „feminismus“. Aspoň takovou zkušenost má nigerijská bestselleristka Chimamanda Ngozi Adichieová. Kdykoliv se jako dítě i teenagerka pokusila nahlas říct svůj názor nebo jednat samostatně, hned to schytala. Feministka! Adichieová se ve dvou esejích vyrovnává s feminismem a obhajuje jej. Feminismus pro ni není bojem za ženská práva, ale snahou o lepší svět pro všechny. Do pravidel každodennosti jsou totiž kromě toho, co smí žena, vepsány povinnosti mužů. Všichni se tak krčí v klíckách vlastního genderu a výsledkem je často nešťastný, násilný svět. Feminismus není cestou boje — je možností sblížení.

"Občas se někdo zeptá: „Proč to slovo ‚feministka‘? Proč prostě neřekneš, že věříš v lidská práva nebo tak něco?“ Protože by to nebylo upřímné. Feminismus samozřejmě spadá pod liská práva obecně – ale kdybych se rozhodla používat ten vágní výraz „lidská práva“, popírala bych tím, že problém genderu má svá specifika a konkrétní rysy."

Feminismus je pro každého, kniha, která na první pohled zajisté zaujme mnohé. Ovšem ne všechny pozitivním způsobem. I přesto, že se nacházíme ve vyspělé zemi, slovo feminismus může leckdy působit jako urážka. Zajímal se však ten člověk někdy, co feminismus znamená, nebo to slovo rovnou zařadil do škatulky předsudků a nechce poznat jeho skutečný význam? Právě pro takové lidi a i ty, které feminismus skutečně zajímá a chtějí znát alespoň jeho základy je tato kniha skvělou volbou.

Chimamanda Ngozi Adichieová (zdroj)
Jedná se o soupis autorčiny přednášky z TEDxEustonu, kde Chimamanda Ngozi Adichieová právě na téma feminismu přednášela. A že je vám jméno této autorky povědomé? Zajisté si mnozí pamatujete na minulé léto, kdy celý knižní svět obletěla Amerikána. Právě tuto knihu napsala Chimamanda a pokud stále váháte, zda do Amerikány jít, Feminismus je pro každého vám možná pomůže ulehčit vaše rozhodnutí…

Sama autorka pochází z Nigérie, kde je téma feminismu stále opomíjené a rovnost mezi mužem a ženou tam v jednadvacátém století stále neexistuje. Maximálně jen v lehkém náznaku. Kniha na vás může proto působit i dost extrémně, ale tak to zkrátka v Africe chodí a mi můžeme být rádi, že žijeme ve vyspělém státu, kde ženy už nejsou tolik přehlíženy.

Kniha je napsaná nesmírně jednoduše a bez zbytečného popisování jde přímo k jádru feminisku. Autorka v knize popisuje pomalu každou genderovou odlišnost a věnuje se částečně i výchově dětí, které rodiče už od malička vedou většinou k tomu, co jim samotným bylo jako dětem vštěpováno. Například to, že žena má muži vždy uvařit a on má být ten hlavní kdo se po finanční stránce postará o rodinu. Tak to vždy bylo, jenže kdo tvrdí, že je to správně?

"Problém genderu spočívá v tom, že nepřijímá, jací jsme, ale předepisuje nám, jací bychom být měli. Představte si, o kolik bychom byli spokojenější, svobodnější nebo věrnější vlastnímu já, kdyby nás netížilo břímě genderových očekávání."

Kniha je krom minimalistické obálky a formátu A6 zajímavá i svou grafickou stránkou. Pokud se nemýlím, tak sama autorka knihu doplnila jednoduchými ilustracemi, které mile oživí text. Ilustrace nejsou sice nic světoborného, ovšem skvěle fungují jako jednoduché oddělení témat, o kterých autorka v knize píše. Feminismus je pro každého tak celkově působí jako roztomilá knížečka, která však svému čtenáři něco dá.


Já jsem byla z celé knihy nesmírně mile překvapena. Trochu jsem se bála, že mě čtení nebude bavit nebo že kniha bude napsaná složitě a přehnaně odborně. To se však nestalo. Knihu jsem měla do hodiny přečtenou a moc ráda ji doporučím každému v mém okolí. Řekla by, že knížku by si měl přečíst každý, kdo touží po lepší a vyvážené společnosti bez genderových rozdílů. A knihu doporučuji opravdu každému nehledě na věk či pohlaví. Pokud chceme lepší společnost, měli bychom pro to začít něco dělat…

A teď už hodnocení!

    100%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ní chystáte? Pokud jste ji četli, líbila se vám? Co si myslíte o Amerikáně, jaký na ni máte názor?
Budu moc ráda, když se se mnou o vaše názory na knihu a třeba i samotný feminismus podělíte v komentářích. :)


Komentáře

  1. Super recenze :) Kniha vypadá hodně dobře. Feminismus je hodně probírané téma, ale stejně se mi stále zdá, že ne každý chápe, co to vlastně znamená. Ženy se nesnaží být nadřazené mužům, nebo je vyloučit ze svých životů, chtějí jen stejné podmínky. I přesto, že jsem toho ještě moc nezažila :)) nejednou jsem se setkala se znevýhodňováním a utlačováním žen...
    Někteří lidé by se měli konečně probudit. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu recenze a i za tvůj názor. :) Naprosto s ním souhlasím a myslím, že právě tato knížka by mohla sloužit jako takový první krok za pravdivým poznáním slova feminismus...

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...