Když vám vaše plány změní rodinné tajemství...

Něco mezi tím


Autor: Melissa de la Cruz

Originální název: Something in Between

Žánr: YA, román

Počet stran: 464

Vydavatelství: Omega

Oficiální anotace: Když vás v zemi, kde jste se narodila, nechtějí, kam vlastně patříte?
Jasmine Santosová vždy dokázala naplnit veškerá očekávání. Je oblíbená, pilně studuje, její filipínští rodiče na ni mohou být pyšní a je připravena přijmout ocenění ve formě stipendia na vysoké škole. Ale pak se vše zbortí. Ocenění státním stipendiem a pozvánka všem nominovaným její rodiče přinutí, aby jí prozradili pravdu – jejich víza před několika lety vypršela. Celá její rodina zde žije ilegálně. To znamená, že nebude žádné stipendium, možná ani univerzita, a na obzoru je hrozba deportace. A tak se z Jasmine poprvé v životě stává rebelka...

"Vzpomínání má něco do sebe, ale není to skutečnost. Nezáleží na tom, jak moc vám to udělá radost, protože když se ohlížíte za nějakou vzpomínkou, musíte si uvědomit, že ta chvíle už se nikdy nebude opakovat."

Den má 24 hodin a já jsem vytížená na 27. Vím, nedává to smysl, ale tak to je. Od rána se nezastavím. Zkoušky roztleskávaček, škola, mimoškolní aktivity, které budou skvěle vypadat na přihlášce na vysokou, a povinné domácí práce mě naplno zaměstnávají. Dávám do všeho maximum. Nemůžu si dovolit v něčem polevit. Potřebuji perfektní výsledky, abych dostala stipendium a mohla si tak dovolit jít studovat na vysokou. A ono to vyšlo! Státní stipendijní program Spojených států amerických mi za mou práci a výborné výsledky poskytne stipendium na jakoukoli vysokou školu, kterou si vyberu…

Jenže pak přijde rána. Ocenění ve formě stipendia nemůžu přijmout. Od rodičů totiž zjistím, že v Americe žijeme ilegálně. Víza nám už dávno prošla a já tedy nemám zelenou kartu, kterou ke stipendiu potřebuji. Je to pro mě rána pod pás. Copak to znamená, že nepůjdu studovat? Nejsem Američanka, za kterou jsem se vždy považovala? Kdo tedy jsem? Co jsem? Znamená to, že budeme muset s rodinou opustit Spojené státy americké a vrátit se na Filipíny, kde jsem se narodila?

"Jako by pode mnou zela prázdnota, jako by všechno, čeho jsem dosáhla, neexistovalo. Jako by Los Angeles nikdy nebývalo mým domovem. Rve mě to na kusy, drtím mě to. Kdo vlastně jsem? Kam patřím?"

Melissa de la Cruz (zdroj)
Něco mezi tím je neobvyklí YA román, ve kterém se autorce podařilo vyhnout otřepaným klišé a ukázat život mladé dospívající dívky, která zjistí, že v Americe žije ilegálně. Díky tomuto tématu vás kniha donutí přemýšlet o neustále aktuálním tématu přistěhovalců a ukáže vám příběh zas z jiného úhlu pohledu, než je ten váš. Donutí vás svádět vnitřní boj rozumu a srdce, vždy když si položíte otázku: Tak co je tedy správné? Jaké je to nejlepší řešení na otázku ilegálních obyvatel vašeho státu? Příběh vám dokáže zamotat hlavu, ale ukáže vám život, který by mohl být pro obyvatele Ameriky reálný.

Hlavní hrdinka, Jasmine, se v tomto případě ujala role vypravěče. My tak tedy máme možnost skvěle se vžít do její postavy a vše s ní prožívat. Je nesmírně milá a díky své "normálnosti" s ní budete ve všem soucítit. V ději samozřejmě probíhá i nějaká ta romantická linka, která naštěstí není přehnaně kýčovitá a díky níž je i příběh plný zvratů a překvapivých momentů, které vás chytí za srdce.

V okamžiku, kdy se do knihy začtete, ji nemůžete pustit z ruky. Je poutavá, lehce představitelná a nádherně odpočinková. Příběh, který se zde ukrývá, opravdu jen tak někde nenajdete. Kniha rychle utíká, a to i díky citaci na začátku každé kapitoly, čímž je děj mile obohacen. Citace jsou především od známých politiků, ale najdeme tu i nějaké knižní. Tyto začátky kapitol knize dodají ještě větší hloubku, jelikož vás ještě více donutí přemýšlet a pokud "lepíkujete", tak věřte, že tyto citace si budete rozhodně zatrhávat.

(zdroj)
Obálka knihy je krásná svými podzimními tóny, ale bohužel vůbec na první pohled nesedí k příběhu. Když se však na obálku podíváte pozorněji, najdete tam náznak americké vlajky, ovšem to je tak vše, co o příběhu něco říká a za mě je to málo. Aby kniha zaujala svou cílovou skupinu čtenářů už jen kvůli obálce, volila bych spíše její americký přebal. Ale zas chápu, že práva na ni nebudou rozhodně levná…

Moje pocity z této knížky… No… Pokud mě sledujete na Instagramu, tak nejspíš víte, že začátek mě vůbec nebavil, ale to byla především moje chyba. Trochu jsem se totiž propadala do čtecí krize, a to hlavně z důvodu, že jsem byla poslední týdny v knihách ponořená a už těch příběhu měl můj mozek dost. Dala jsem si tedy den pauzu, mrkla na nějaký seriál, pohrála si se svým cosplayem a najednou to čtení šlo. Naprosto jsem příběhu podlehla. Nemohla jsem se od knihy odtrhnout, jak moc mě bavila, a především jak moc jsem chtěla vědět jak to skočí. Navíc si cením na příběhu toho, že nejen že mě donutil si zapřemýšlet nad otázkami ilegality, ale také jsem si u něho odpočinula. Pokud tedy něco takového hledáte, tato kniha by vás mohla zaujmout.

Příběh doporučuji každému, kdo hledá neotřelý YA román, vyprávěný očima dospívající dívky, které se kvůli tajemství jejích rodičů, změní rázem život.

A teď už hodnocení!

    94%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Četli jste některou dřívější knihu od této autorky? Pokud ano, jak se vám líbí její styl psaní?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentáře. :)



Mé velké díky patří nakladatelství Omega za poskytnutí výtisku pro tuto recenzi.
Pokud o tuto knihu máte zájem, najdete ji přímo na stránkách nakladatelství Omega.
A pořídit si ji můžete v knihkupectví Knihy Dobrovský.

Komentáře

  1. Super recenze a jsem ráda, že se nakonec příběh líbil i tobě ^_^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Já jsem také ráda, že ten počáteční odpor ke čtení byla nakonec moje chyba a ne toho příběhu. XD

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...