Narodila jsem se čistá, a právě proto musím skrývat svou pravou tvář...

Naslouchač


Autor: Petra Stehlíková

Série: Naslouchač 1.

Žánr: Fantasy, česká literatura, dystopie

Počet stran: 374

Vydavatelství: Host

Oficiální anotace: Po Velké válce je svět rozdělen na dvě části, jedna je obyvatelná a druhá je zamořená jedovatými plyny. Obyvatelnou polovinu chrání štít, který čerpá energii ze zvláštního nerostu zvaného sklenit.
V blízkosti štítu žije národ sklenařů, kteří jako jediní dovedou sklenit těžit. Platí však za to vysokou daň. Nejenže energetické pole štítu odkazuje sklenaře k životu v téměř středověkých podmínkách. Těžba sklenitu způsobuje mnoho nemocí a znetvoření. Navíc byli sklenaři zotročeni lidmi z nížin.
Třináctiletá Ilan se jako jedno z mála dětí narodila bez deformací. Aby nebyla odvedena od své rodiny, od dětství se vydává za chlapce a skrývá se v hábitu s maskou, který musíi sklenaři nosit na znamení podřízenosti. Díky své schopnosti naslouchat sklenitu se začíná učit sklenařským brusičem.
Její dar je tak výjimečný, že si ji vybere sám kapitán pětadvacítky, družiny bojovníků, jež má za úkol chránit sklenářská města před nebezpečnými tvory zrozenými z otráveneho vzduchu za štítem, kterým sklenaři říkají Nasterea.
Ilan ví, že musí za každou cenu uchránit své tajemství. Před pětadvaceti bojovníky, nepřáteli, kteří zotročili její lid. Přesto se nedokáže ubránit, postupně se s muži sbližuje a zjišťuje pravdu, která byla sklenařům po celá léta tajena.

"Svět otrokářů a otroků,
svět bohatých a chudých,
svět věčně mladých a těch,
kteří denně umírají v nelidských podmínkách.
Kdo je však na kom závislý?"

Jmenuji se Ilan a pocházím z řad sklenářů. Díky nám ještě existuje svět, ale společnost nás má jako své otroky. Patříme fajovi a až na pár výjimek musí většina z nás pracovat v dolech, kde se nedožíváme vysokého věku. Kvůli této práci, kde jsme vystavování účinku sklenitu, se rodíme s různými deformacemi, které musíme skrývat pod speciální maskou a hábitem. Já se však narodila čistá, bez jakékoli vady, proto bych měla jít pracovat do nory. Jenže to je pro dívku snad ještě horší varianta, než jít do dolů. Proto má matka zfalšovala informace o mém narození. Musím se vydávat za kluka, s velkým množstvím vad na celém svém těle, což díky předepsaným maskám není vůbec těžké.

Objevil se u mě dar slyšet sklenit. To mě a celé rodině dává možnost alespoň o kapku lepšího života. Začala jsem se tedy už od svých pěti let učit se sklenitem pracovat. Nyní mi je 12 let a mých nezvyklých schopností na tak nízký věk si všiml velitel pětadvacítky, bojovníků, kteří chrání sklenářská města. Pronajal si mě od faji na pět let a to znamená, že musím opustit domov a cestovat s nimi. Nechci to udělat, ale musím. Potřebuji však udržet své tajemství skryté. Nikdo se nesmí dozvědět, že jsem dívka. Ovšem jak se mi to podaří, když chce velitel tak vidět mou tvář?

"Co na tom, že jsem byla jednou z mála obdarovaných.
Dar svobody mi dán nebyl."

Kniha Naslouchač, příběh, který všichni známí knižní blogeři a youtubeři vychvalují do nebes, získal znovu na popularitě v posledních měsících. Autorka této knihy, Petra Stehlíková, se totiž objeví na letošním Humbooku, který se koná 6. října v Kongresovém centru v Praze. A je její knížka opravdu tak skvělá, jak všichni tvrdí? Ano, je opravdu tak dokonalá! Díky této knize se totiž ocitáme v neuvěřitelně zajímavém světě, který nás okamžitě pohltí, a který nemá doposud v žádném fantasy obdoby. Příběh však není pouhým fantasy, pohybuje se totiž dost i na hranici dystopie, což jen rozšiřuje skupinu čtenářů, které kniha zaujme…

Petra Stehlíková (zdroj)
Už od samého začátku autorka získá čtenářovu pozornost díky skvělému popisu děje, který vypráví hlavní hrdinka. Ilan je nesmírně milá, sympatická a každého si okamžitě získá. Autorka dokázala v celé knize krásně vyvíjet její charakter. Ilan vás pobaví svou neutuchající zvídavostí a nejde si ji neoblíbit. Už jen její nízký věk z ní dělá nezvyklou hlavní hrdinku. Díky tomu kniha lehce vybočuje z řad, což je jen dobře.

Petra Stehlíková si na knize dala nesmírně záležet. Nejen, že odvedla neuvěřitelnou práci s popisem děje, ale také do příběhu vložila nová slova, jenž dodávají knize více na autentičnosti a vy tak máte pocit, že tento svět někde skutečně existuje. A aby nebylo složité se v těchto slovech vyznat, naleznete na konci knihy i slovníček, který vám z počátku velmi ulehčí orientaci v příběhu. Krom těchto nových slov, však autorka nezapomněla ani na akci a napětí, které vás donutí příběh neodložit až do jeho dočtení.

Obálka knihy je nádherná. Kombinace barev sice působí nezvykle, ale už jen právě tím vystihuje skvěle atmosféru příběhu. Na první pohled působí temně, ovšem ukrývá v sobě světlo, kterým je právě Ilan, ta osamocená postava stojící pod září měsíce.

Tak už konečně chápu ten velký "boom" kolem této knihy. Příběh opravdu nelze nemilovat! Kdyby mi někdo dal knihu přečíst a skryl jméno autora, nevěřila bych, že je kniha od české autorky. Ano, tímto se přiznávám, že české autory podceňuji a už s tím opravdu musím přestat, protože tento rok jsem nečetla jedinou českou knihu, která by pro mě byla zklamáním… Petra Stehlíková se skvěle vyrovná tvorbě zahraničních autorů a v mnohém je možná i předčí. Naslouchač pro mě byl neuvěřitelným překvapením, které jsem nečekala. Příběh mě zaujmul natolik, že se od něj nešlo odpoutat a já hltala stránku za stránkou. Moc se těším, až dočtu knížku, kterou mám zrovna rozečtenou na stole a pustím se pak do Faji, což je druhý díl této série. Na třetí díl si pak budu muset počkat do příštího roku, ale zaslechla jsem, že to nebude závěr. A to je přeci skvělé! Tento svět se mi po pouhých třech knihách totiž opravdu opouštět nechce. :)

Komu tuto knihu doporučuji? Rozhodně každému, kdo má rád fantasy knihy hraničící s dystopií. Ale nejen těm. Naslouchač je podle mě skvělá kniha i pro čtenáře, kteří hledají příběh, kterým co nejlépe vplout do žánru fantasy, nehledě na to, kolik jim je let. Kvůli nízkému věku hlavní hrdinky, bych se příběh nebála dát do rukou ani čtenáři, kterému je 12 let přesně jako Ilan. Ovšem také nemám strach půjčit knihu mamce, která sice fantasy vůbec nečte a věkově je od Ilan hodně daleko – promiň, mami :)) – ale rozhodně ji příběh podle mě zaujme. Tato kniha je opravdu jedinečná a zaujme podle mě úplně každého, jelikož se v ní toho skrývá tolik, že se do Naslouchače začte každý.

A teď už hodnocení!

    95%

Znáte tuto knížku? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, jak se vám líbila? Zda jdete na Humbook, těšíte se, až Petru Stehlíkovou poznáte? Na kterého autora se tam těšíte nejvíc?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentářů. :)


Komentáře

  1. Kniha stále čeká, ale do Humbooku to snad stihnu :) strašně se těším. Tolik dobrych ohlasů...to bude určitě něco. Nejvíc se asi těším na Pavla Bareše. Do Projektu Kronos jsem se zamilovala. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle mě je Naslouchač naprosto skvělý, tak doufám, že se ti bude líbit tolik co mně. :) Na mě zas čeká už nějakou tu dobu Projekt Kronos, tak doufám že se k němu brzy dostanu. :))

      Vymazat
  2. Na tuhle sérii snad ani nejde napsat nic jiného než chválu :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...