Tisíc životů... Tisíc možností... Jeden osud...

Tisíc kousků tebe


Autor: Claudia Gray

Série: Ohnivák 1.

Originální název: A Thousand Pieces of You

Žánr: YA, fantasy, sci-fi

Počet stran: 280

Vydavatelství: CooBoo

Oficiální anotace: Rodiče Marguerite Caineové jsou geniální vědci, jejichž převratný vynález zvaný Ohnivák umožňuje cestování do různých dimenzí. Ale potom je Margueritin otec zavražděn a jeho vrah – hezký a tajemný Paul, asistent obou rodičů – stačí před zákonem uniknout do jiné dimenze. Marguerite nepřipustí, aby zůstal bez trestu, takže se ho vydá pronásledovat. Dívka se zde pokaždé vtělí do alternativní verze sebe sama, ale setkává se také s alternativními verzemi lidí, které zná – včetně Paula, jehož život se s tím jejím čím dál více proplétá. Marguerite brzy začne pochybovat nejen o Paulově vině, ale i o vlastních citech k němu. A vzápětí odhaluje, že pravda o smrti jejího otce je mnohem hrozivější, než předpokládala.

"Každá forma umění je jen jiný způsob, jak nahlížet na svět. Jiný úhel pohledu, jiné okno. A věda… věda je to nejvíc fascinující okno ze všech. Vidíte z něj celý vesmír."

Stále to nedokážu pochopit. Nebo spíše ani nechci. Někdo zabil mého tátu. Přeřízli mu brzdy na autě. A nebyl to jen tak někdo. Theo, jeden z mých nejlepších přátel, tvrdí, že to udělal Paul a já mu věřím. Jak jinak vysvětlit jeho náhlý útěk do jiné dimenze a další podlé věci, které provedl těsně předtím, než zmizel.

Theo a Paul pracovali s mými rodiči na Ohnivákovi. Přístroji, díky němuž se může cestovat mezi dimenzemi. Ohnivák se jim povedl sestrojit a s ním právě utekl Paul. Theo si však nechal dva prototypy, se kterými teď můžeme Paula vystopovat a smrt mého otce tak pomstít. A to taky uděláme. Vydáme se do dimenzí, které nás můžou kdečím překvapit a ohrozíme tím nejen sebe, ale i životy našich druhých já, do kterých vstoupíme. Ovšem pomstít mého otce za tyto rizika stojí…

"V cizí dimenzi ležím na ledově bílé posteli, která je spíš nepřátelská než pohodlná, a snažím se v mysli vykreslit obrázky domova. Chci zachytit každou tvář, každý kout, každý stín, každou záři. Chci překreslovat svoji realitu přes tuhle tak dlouho, až ta oslepující běloba zmizí."

Kniha Tisíc kousků tebe zaujme většinu čtenářů na první pohled svou nádhernou obálkou, ze které přímo dýchá romantika a dobrodružství. A přesně takový je i příběh, který se pod přebalem ukrývá. Cestování mezi dimenzemi je vcelku neotřelý námět na YA fantasy a autorka ho pojala zajímavě a především čtivě. Začátek je tedy, bohužel, trochu pomalejší a dlouho trvá, než se příběh naplno rozjede, ovšem už od samého začátku vás příběh pohltí tím, jak se jednoduše a rychle čte.

Claudia Gray (zdroj)
Děj vypráví hlavní hrdinka Marguerita, která se svou duší umělce trochu vybočuje z řad vědců, mezi které spadá její rodina a ti nejbližší přátelé. Každá postava je jedinečná a pomalu všechny si okamžitě oblíbíte. Kniha je hodně založena na romantice, a tak není ani divu, že se zde náznakem ukazuje i milostný trojúhelník, který autorka nejspíše rozvine v pokračování. Tento milostný trojúhelník však nijak nenarušuje příběh, a tak ani v knize tolik nevadí.

Přesto jak je kniha krásná a kouzelná, má však i svoje mínusy, kterým je především první polovina příběhu, kde se v podstatě nic zajímavého neděje. Celá kniha je nápaditá, ale to, jak se začátek táhne, příběhu celkem uškodilo. Druhá polovina knihy je však naštěstí té akce plná, takže to příběh o dost vylepšilo. Najednou je děj plný neuvěřitelných zvratů, překvapivých momentů a pomyslnou třešničkou na dortu je i napínavý závěr, díky kterému nejde knihu odložit.

Jak už jsem psala na začátku, obálka knihy je zkrátka nádherná. Nejde jí nic vytknout. Barvy jsou krásně sladěné a ty náhledy do různý dimenzí, ve kterých se příběh odehrává, jsou takovou milou ochutnávkou toho, na co se čtenář může těšit. Jsem pravdu ráda, že CooBoo na tento přebal odkoupilo práva, jelikož jakákoli jiná obálka by už nedokázala vystihnout to kouzlo příběhu jako právě tato.

Další příprava na Humbook a to s touto romantickou oddechovkou. O příběhu jsem věděla už od okamžiku, kdy vyšel, jelikož se v ten moment strhla lavina nádherných fotografií s touto knihou. Jenže jsem si na ní dřív neudělala čas a ani jsem na podobný příběh neměla náladu. Ale konečně jsem se do knihy pustila. Měla jsem hodně velká očekávání, a to se ukázalo trochu na škodu. Ten začátek mě totiž celkem zklamal, ale ten závěr byl parádní! Doufám ale, že druhý díl bude lepší už od začátku a nebude se tak táhnout, jako tento. Rozhodně to ale nebylo špatné čtení a já se moc těším, až se do druhého dílu pustím.

Tisíc kousků tebe je odpočinkové fantasy s prvky sci-fi plné romantiky, které si nejvíce užijí dívky od 15ti do 18ti let, kterým tuto knížku i nejvíce doporučuji. Pokud jste však starší a kniha vás zaujala, tak nad jejím přečtení neváhejte. Kouzelnější příběh plný romantiky jen tak někde nenajdete.

A teď už hodnocení!

    80%

Znáte tuto knížku? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, jak se vám líbila? Která dimenze je vaše nejoblíbenější? A zdali jdete na Humbook, těšíte se na autorku?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentářů. :)


Komentáře

Oblíbené články...