Chladnokrevný případ oběti nalezené v kufru na břehu Temže...

Chladnokrevně

Autor: Robert Bryndza

Série: Inspektorka Erika Fosterová 5.

Originální název: Cold Blood

Žánr: Detektivka, světová literatura

Počet stran: 416

Vydavatelství: Cosmopolis, Grada

Oficiální anotace: Chladné londýnské ráno. Velký kufr, který vyplavila Temže. Detektiv šéfinspektor Erika Fosterová a její kolegyně Mossová už tuší, že je uvnitř nečeká příjemné překvapení… Ale na to, co doopravdy najdou uvnitř, když se jim zrezivělý kufr podaří na několikátý pokus otevřít, nemůže být nikdo nikdy připraven…
Byť to není poprvé, co detektiv šéfinspektor Erika Fosterová čelí brutální vraždě, kufr s rozřezaným tělem mladého muže vyplavený na břeh Temže ji šokuje. O dva týdny dříve bylo navíc nalezeno v podobném kufru tělo mladé ženy. Je to jen náhoda, nebo se Erika a její tým budou muset znovu postavit sériovému vrahovi? A co další případy, které se sice staly v jiném okresu a za jiných okolností? Mohou se i u nich najít nějaké styčné body s případem těl v kufrech?

"Když byly v Londýně demonstrace a nepokoje, měla jsem službu. V plném ochranném oděvu. Přála jsem si, abych ho měla na sobě i v tom mizerném hračkářství! Měli byste to vidět! Milující maminky umějí být pěkně drsné."

Další chladnokrevný případ, ke kterému se dostávám. Právě jsem dorazila na břeh Temže společně s Mossovou, kam jsme byly přivolány. Řeka totiž vyplavila kufr, ve kterém se nachází lidské ostatky. Je to hrůzný případ, zvlášť když se kufr otevře a my spatříme, že je tělo rozřezáno na několik částí. A to není jediný kufr s podobným obsahem.

Jak postupně zjišťujeme, před několika dny Temže vyplavila podobný kufr, jen v tom případě byla zavražděnou osobou žena nikoli muž. Je možnost, že tyto případy spolu souvisí? Narazila jsem opět na dalšího krutého sériového vraha? To musíme společně s týmem zjistit dříve, než vrah bude ve svých činech pokračovat. Ovšem vrah není to jediné, co se nám tentokrát postaví do cesty…

"Všichni jsme pěšáci v jedné obrovské hře. Nikdo se o nás nezajímá, Nino. Nikdo se nezajímá o tebe… kromě mě. Všichni jsme jen červi plazící se ve sračkách. Všechny nás ovládá skupina lidí, korporace, elita."

Chladnokrevně, nový příběh od Roberta Bryndzy, který je nutnou dávkou pro všechny čtenáře, kteří jsou závislí na autorových knihách. Opět se zde střetáváme s oblíbenými vyšetřovateli a v čele máme nezastavitelnou Eriku Fosterovou. Tentokrát se zde však neřeší pouze vraždy, ale ocitáme se i v prostředí drogově závislých, kteří pořádně zatočí s celým příběhem. Je zde tedy opět něco nového, jako v každém novém případě od autora. A to je ten důvod, proč knihy Roberta Bryndzy miluje tolik čtenářů!

Robert Bryndza (zdroj)
Kniha je stejně jako předešlé díly vyprávěna er-formou a odehrává se především v okolí Eriky. Ovšem máme tu i vedlejší dějovou linku mladé Niny, kterou postupně poznáváme a část jejího příběhu nám je dokonce vyprávěna jejími deníkovými zápisky, což je skvělé ozvláštnění příběhu. Co se týká Eriky, tak i zde autor rozvíjí její osobní život a my můžeme jen se zvědavostí a nedočkavostí sledovat, jak se dál vyvíjí. I přestože se jedná o detektivní a napínavou knihu, díky vyšetřovatelce Mossové se opět zasmějeme. Autor zde jen dokazuje, jak skvělé charaktery dokázal v prvním knize vymyslet a že bez některých by příběh ztratil to pravé kouzlo, které si již od Dívky v ledu drží.

Bryndzovy knihy stále neztrácí tu lehkost a čtivost. I u pátého dílu ze série o Inspektorce Erice Fosterové jen dokazuje, že vždy dokáže vymyslet originální příběh, který napíše tak skvěle, že většina čtenářů by si přála knize přidat minimálně sto stran, jen aby děj ještě nekončil. Kniha je opět napínavá, ukrývá v sobě momenty, které vás překvapí a dá vám možnost si i u tak strhujícího příběhu odpočinout. A po dočtení čtenářovi nezbývá nic jiného než se ptát, kdy Cosmopolis vydá šestý díl?

Knižní přebal je opět skvělý. Zas perfektně pasuje k předešlým dílům a nelze mu absolutně nic vytknout. Tato série by bez originálních obálek jen ztrácela své kouzlo a my tak můžeme být rádi, že nakladatelství odkupuje práva na originální přebaly.

Jaký je můj názor? Opět se vyplatilo čekat na další díl, protože příběh byl opět naprosto skvělý, a to podle mě natolik, že jsem musela přerovnat i svůj žebříček oblíbených Bryndzovek. Chladnokrevně u mě totiž naprosto převálcovalo mé nejoblíbenější Temné hlubiny a získává tak první místo na mém stupni vítězů. Zatím jsem nedala, žádné knize tohoto autora 100%, ale u této vám je asi jasné, že to nejde jinak…

Pokud stále váháte, zda se do knih Roberta Bryndzy pustit, tak já vám je můžu s čistým srdcem jen doporučit. Rozhodně se však vyplatí číst sérii Inspektorka Erika Fosterová od prvního dílu, byste postupně odhalovali její osobní příběh… A jinak knihu samozřejmě doporučuji všem fanouškům této série. Takže si vyznačte do kalendářů datum 8.11. kdy tato kniha vychází, abyste si pro ni mohli okamžitě skočit do knihkupectví a hned se začíst. Pokud si však chcete zkrátit čekání, tak na oficiálních českých stránkách Roberta Bryndzy se můžete pomocí své e-mailové adresy zaregistrovat a do vydání vám bude postupně chodit prvních dvacet kapitol této očekávané novinky!

A teď už hodnocení!

    100%

Znáte sérii o Erice Fosterové? Také se nedočkavě těšíte na vydání této knihy? Který díl je doposud váš nejoblíbenější?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentářů. :) 


Mé velké díky patří nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí PDF formátu knihy pro tuto recenzi.
Pokud o tuto knihu máte zájem, můžete si ji předobjednat přímo na stránkách Grady.

Komentáře

  1. Krásná recenze! :-)
    Hmmm, že bych dala konečně tomu Bryndzovi šanci? :-D Je hrozně moc detetkivních sérií a já jich mám i dost rozečtených, tak se tomu trochu bráním, ale když ono to vypadá vážně kvalitně..! :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji... Ano, rozhodně mu dej šanci! :)) Já těch detektivních sérií také rozečítám stále víc, ale Bryndza je autor, ke kterému se vždy nejraději vracím. <3 Takže ti ho rozhodně doporučuji. ;)

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...