Buď utečeš, nebo zemřeš…

Dívky z Roanoke


Autor: Amy Engel

Originální název: The Roanoke Girls

Žánr: Psycho thriller

Počet stran: 282

Vydavatelství: Beta

Oficiální anotace: Patnáctiletá Lane má za sebou smutné dospívání s matkou, která spáchala sebevraždu, a poprvé v životě se vydává mimo New York, do odlehlých oblastí venkovského Kansasu – odjíždí do Roanoke House, kde na ni čeká chladná babička Lilian a charismatický dědeček Yates, ale také stejně stará sestřenice Allegra. Pozná tak nejen svou širší rodinu ale také její tajemnou a konečně i děsivou minulost. Všechny dívky z Roanoke jsou krásné a zdá se, že mají všechno. Ale spojuje je temné tajemství, o kterém se nesmí mluvit. Když ho poznají, utečou – nebo zemřou.


"Můžu být klidně v jiném státě, ale scénáře jsou v mém životě zoufale stejné."

Návrat na místo, které jsem už nikdy nechtěla vidět. Říká se, že dívky z Roanoke buď utečou nebo zemřou. A když utečou, nikdy se nevrátí zpět. Jenže já se vrátila. Přijela jsem, protože zmizela má sestřenice, o které jsem si stoprocentně jistá, že by Roanoke nikdy dobrovolně neopustila.

Když v mých 15 letech matka spáchala sebevraždu, přijela jsem po její smrti na Roanoke poprvé. Ujala se mě babička s dědou, kteří zde už vychovávali mou sestřenici Allegru. Poprvé za celý svůj život jsem si připadala, že jsem doma. Jenže sídlo Roanoke v sobě ukrývá tak velké tajemství, že v okamžiku, kdy ho odhalíte, už nic není jako dřív…

"Nikdy nebude schopná kohokoli milovat, aniž by ho zároveň i nenáviděla."

Příběh domu, který je opředen tak tajemnou atmosférou, že vás nepustí ani když knihu na pár minut odložíte. To se ukrývá v příběhu Dívky z Roanoke, který ve vás vyvolá takovou řadu emocí, že z počátku nebude vědět, jestli se vám děj líbí, nebo ho chcete raději zapomenout. Z knihy vás totiž nejenže mrazí, ale také ve vás dokáže vyvolat pocit nechutenství a naprostou nevolnost. Ovšem v okamžiku, kdy tyto pocity překonáte, přečtete knihu na jeden zátah, jelikož budete chtít s jistotou vědět, jak to celé dopadne.

Amy Engel (zdroj)
Děj je vyprávěn hlavní hrdinkou Lane, která se po několika letech vrací zpět na Roanoke, aby našla svou sestřenici, která nedávno za nevysvětlitelných okolností zmizela. Příběh vypráví ve dvou časových linkách teď a tehdy, které celý děj skvěle prohloubí. Krom vyprávění Lane tu však můžeme nalézt i pár speciálních kapitol vyprávěných er-formou. Právě ty kapitoly vypráví o jednotlivých dívkách, které žily na Roanoke a my tak můžeme postupně poodhalovat tajemství celého domu. Postavy se povedli autorce popsat celkem uvěřitelně, ale některé by mohly být vyobrazeny trochu detailněji.

Kniha má bohužel jednu velkou chybu a tou je zápletka. Tu si totiž každý čtenář může lehce domyslet a odvodit z pár autorčiných náznaků už na sedmdesáté straně. Při čtení máte pocit, že čtete o nějaké zvrácené sektě. Nevíte, jestli se vám příběh líbí, nebo se vám z něj chce doslova zvracet. Dokonce si i říkáte, jak mohlo něco takového autorku napadnout? Pokud se tedy do této knihy pustíte, tak vážně nebudete mít nouzi o emoce, které ve vás příběh vyvolá.

Obálka knihy se mi líbí. Viděla jsem rovnou několik jejích variant a tato mi k ději pasuje ze všech nejvíce. Atmosférou se totiž skvěle hodí k příběhu a sice bych měla menší připomínku k vlasům dívek z obálky, ale jinak jsem s přebalem spokojená. Hlavně to nevyzrazuje konec příběhu, což některé zahraniční bohužel ano…

A co na knihu říkám já? Nooo… Z počátku jsem byla z příběhu dost v rozpacích. Nechtěla jsem to číst, dělalo se mi z toho špatně a říkala jsem si, proč se zrovna mně do rukou dostalo tohle?! Ale pak jsem ty pocity překonala, nesmírně jsem si oblíbila postavu Lane a bavilo mě to tajemno celého domu. Příběhu hlavně musím nechat to, že byl nesmírně čtivý. Když jsem totiž překonala ty pocity na zvracení přečetla jsem to do několika hodit, a i přes tu předvídatelnou zápletku a prvotní pocity mě to bavilo.

Knihu doporučuji těm, kteří mají rádi odpočinkové psycho thrillery a nevadí jim, když je příběh tak zvrácený, až se vám z toho může dělat zle.

A teď už hodnocení!

    62%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji už četli, co si o celém příběhu myslíte?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentářů. :)


Za tuto knihu bych chtěla velmi poděkovat knihkupectví Dobrovský - Beta,
v jejichž prodejnách si knihu Dívky z Roanoke můžete pořídit i vy.

Komentáře

  1. Aj keď po knihe úprimne asi nesiahnem, tvoja recenzia sa veľmi dobre čítala :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak po této knize nesáhnu, takové zklamání, to je škoda :-( Nicméně děkuji za pomoc v selekci knih <3 Pěkně jsi vystihla podstatu knihy a odůvodnila mi, proč ji nepotřebuji číst :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mrzí mě to, že to píšu, ale vážně ti knihu nedoporučuji a jsem ráda, že si ji ani nechceš přečíst. :) Existují daleko lepší psycho thrillery...

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...