Vážně chcete znát celou pravdu?

Beze svědků


Autor: Lisa Jewell

Originální název: Then She Was Gone

Žánr: Psycho thriller

Počet stran: 288

Vydavatelství: Cosmopolis, Grada

Oficiální anotace: Deset let čeká Laurel Macková na odpověď, co se stalo s její zmizelou dcerou Ellie. Milovanou, obdivovanou a bezproblémovou. Jednoho dne odešla do knihovny a od té doby ji nikdo neviděl. Pátrání vyšumělo do ztracena, nenašla se jediná stopa, jediný svědek. Pak přijde telefonát od policie. Našly se Elliiny ostatky. Jenomže pořád nikdo neví, co se dělo těch deset let. Unesl ji někdo? Utekla z domova?
Zoufalá Laurel potkává šarmantního Floyda a jejich zprvu nevinný flirt rychle přeroste v hlubší vztah. Laurel věří, že ji v životě zase potkává něco hezkého. Jenomže setkání s Floydovou dcerou Poppy otevírá hluboké rány… Malá Poppy je totiž neuvěřitelně podobná zmizelé Ellie, když byla malá.
Nenápadné okolnosti se pomalu propojují a Laurel konečně nachází odpovědi. Ale opravdu chce znát celou pravdu?

"SJ, žijeme v moderním světě. Soukromí už dávno neexistuje. Všichni vědí všechno. Nic se neutají."

Už je to 10 let, co zmizela… Ellie, má milovaná dcerka, kterou nikdy nenašli. Policie byla vždy toho názoru, že utekla z domova sama od sebe. Ale proč by to dělala? Proč by utíkala? Neměla k tomu přeci žádný důvod. Co když příčina jejího zmizení je daleko složitější?

Od dceřina zmizení se toho spoustu událo. S manželem jsme se rozvedli a já stále nenašla chuť do života. Jenže rázem se uvnitř mě něco probudí. Jsou totiž nalezeny Elliiny ostatky. Můžeme ji tedy konečně pohřbít a tuto kapitolu našeho života uzavřít. Dokonce potkám i muže. Šarmantního a okouzlujícího Floyda. Jenže pak poznám i jeho dcerku Poppy. Dívenku, která vypadá jako mladší verze mé Ellie a já se myšlenkami zas vracím o deset let zpět. Do dne, kdy zmizela…

"Neměla daleko k deliriu, pořád ale na jakési podprahové, děsivé úrovni vnímala, že zůstala opuštěná."

Psychologický thriller, ze kterého vám naskočí husí kůže. To je kniha Beze svědků, kterou nedávno vydalo nakladatelství Cosmopolis. U tohoto příběhu naprosto zapomenete na realitu a budete chtít jen číst a číst. Dokud knihu nedočtete, nebudete jí chtít odložit. Věřte mi! Děj je zde naprosto strhující, dechberoucí a akorát tak dlouhý, že vás dokáže až do svého konce držet v napětí.

Lisa Jewell (zdroj)
Příběh je po většinu času vyprávěn čtivou er-formou. Jsou zde však i části, které jsou vyprávěny přímo samotnými postavami a díky tomu působí celý příběh ještě více mrazivěji a tajemněji. Veškeré postavy autorka skvělé vykreslila! Je tu do detailů popsaná a vyobrazena jejích psychika, že vše působí ještě reálněji a děsivěji. Číst tedy tuto knihu někdy v noci a sama doma, asi jen tak neusnete. Mezi postavami si najdete své oblíbence, ale až do samotného konce nebudete vědět, jestli jim máte věřit či nikoli, což je na této knize to nejlepší.

Autorce se povedlo krásně promyslet zápletku a popsat vše tak, že ji jen tak neuhodnete. Na celém příběhu si dala vážně záležet a my tak v rukou můžeme držet knihu, na kterou jen tak nezapomeneme. Jedna věc je zde sice trochu přehnaná a působí vcelku nereálně, ale nakonec proč ne. Třeba to nějak jde… Ovšem s tím závěrem si autorka mohla trochu více pohrát a více ho "zdramatičnit".

Co se týká obálky, tak ta mohla být rozhodně lepší a jedna z originálních se mi k příběhu hodila více, ale proč ne. I tento přebal může být a příběhu nijak neuškodí. Navíc vcelku zaujme už na pultech v knihkupectví a dá se dobře odlišit od ostatních knih.

A jaký je můj názor na knihu? I přestože jsem příběh nečetla v té nejlepší náladě a rozpoložení, knihu jsem si ohromně užila. Bavila mě od začátku do konce. Užívala jsem si, jak autorka střídala ty styly vyprávění a doslova mi některými pasážemi brala dech. Bylo to svižné. Nic zbytečně neprodlužovala a sice ten konec mohla trochu rozvést, ale i tak se mi to moc líbilo. Cosmopolis vydává vážně skvělé thrillery a mě tento žánr nepřestává překvapovat. Tohle byl skvělý příběh!

Pokud milujete psychologické thrillery, tak byste si knihu Beze svědků rozhodně měli přečíst. Ukrývá se zde totiž strhující příběh, který vás nenechá spát a bude vás po celou dobu překvapovat.

A teď už hodnocení!

    89%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, jak se vám líbila? Jaký thriller je váš nejoblíbenější?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentáře. :)


Mé velké díky patří nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí výtisku pro tuto recenzi.
Pokud o tuto knihu máte zájem, můžete si ji pořídit přímo na stránkách Grady.

Komentáře

  1. Tvou recenzi jsem dost prolétla, protože se na tuto knihu také chystám. Těším se na ni o to víc, když jsem viděla, kolik procent jsi jí dala <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu, také čtu nerada recenze předem, když vím, že knížku budu v nejbližší době číst... A jop, teď jsem nějak podlehla thrillerům a tohle byla pecka! ♥

      Vymazat
  2. Kniha na mě čeká doma ale stejně jsem ji musela přečíst tvůj názor! Miluju tvoje recenze! ♥

    Já se na ní tak těším!

    ALL ABOUT CANDYS LIFE

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...