Romantický čas strávený s Láskou podle Shakespeara...

Daniel & Aubrey, Marná touhy snaha,

Sen noci univerzitní

Autor: Georgina Guthrie


Originální název série: Words (The Weight of Words, Better Deeds than Words, The Truest of Words)

Žánr: New Adult, světová literatura, román, pro ženy

Celkový počet stran: 1 432

Vydavatelství: Cosmopolis, Grada

Roky vydání: 2016 - 2017

O čem knížky vypráví?

Už jen jeden semestr a pro Aubrey skončí vysoká škola. Bude si muset najít stálou práci a pořádně se ponořit do svého života. Ale to pro ni není problém. Její částečná práce u děkana v kanceláři, je tou nejlepší, jakou si mohla najít. Nikdy ji nedělalo potíže soustředit se na práci nebo na školu. Navíc studuje Shakespearova díla, která nadevšechno miluje. Co víc si přát…

Je začátek posledního semestru a Aubrey čeká první přednáška ze Shakespearových děl. Ovšem na této hodině ji neosloví múza, ale ten nejzáhadnější a nejkrásnější muž s modrýma očima, Daniel. Je to láska na první pohled, jen je v tom háček. Ty nejkrásnější oči totiž patří synovi děkana Granta a zároveň novému asistentovi, který povede její semináře. Jejich láska je tedy jednoznačně zakázaná.

Lásce se však nedá jen tak poroučet. Jenže jak milovat svého profesora, když je to zakázané? A co když to tak nemá jen Aubrey? Co když je jejich láska oboustranná?


Hledáte něco romantického? Nevadí vám dlouhé popisy pocitů, které se odehrávají v hlavních knižních hrdinech? Máte rádi knihy, ve kterých nahlédnete do obou hlavních postav? Chcete příběh inspirovaný zakázanou láskou ze Shakespearových dramat? Pokud ano, tak milostná trilogie Láska podle Shakespeara je tou pravou volbou!

Příběh, který pomůže zapomenout na vaše denní problémy, starosti a odpoutá vás od každodenní reality. Láska podle Shakespeara je romantické pohlazení po duši a zároveň menší drogou pro všechny milovníky Shakespearových děl a to obzvláště jeho Sonetů. Každý potřebuje někdy vypnout a na to je přímo stavěná tato série. Můžete si ji dávkovat po kapitolách a mezi tím třeba číst i jiné knihy. Lze si přečíst jeden díl, dát si pauzu a poté, až budete mít znovu náladu, se pustit do dalšího dílu. Je tu však ještě jedna možnost. Knihu lze totiž i naprosto hltat a chtít stále víc a víc.

Není nic lepšího než příběh vyprávěn samotnými hrdiny, a tak je tomu i v této sérii. Knížku vypráví oba, jak Aubrey, tak Daniel. Jejich vyprávění se však nestřídá tak, jak jsme zvyklí u jiných knih. Většinu příběhu vypráví Aubrey a například v první knize vypráví Daniel až pomalu u konce. U druhé knihy je tomu podobně a v třetí knize se jejich vyprávění střídá daleko více, což dělá Sen noci univerzitní daleko více poutavý, než byly předešlé díly.

A teď na chvíli zase ke knižním obálkám, u kterých odvedla Grada tu nejlepší část práce a to myslím smrtelně vážně. České obálky této série se totiž nedrží originálu. Jsou jiné, na pohled opravdu krásné a hlavně vystihující. Na každé obálce je torontská univerzita, na které se celý děj především odehrává. A pak to neuvěřitelně krásné pozadí, které je na každé knize odlišné a za sebe musím říct, že je díl od dílu obálka hezčí. Teď ještě jen menší poznámka k originálním obálkám, na kterých je zkrátka obyčejný pár a ten je pomalu na každé knize, proto i oceňuji právě tu českou originalitu, která u mě vítězí na celé čáře.

Co se týká vnitřku knihy, tak zde je celkem velké řádkování, takže text není tak nahuštěn na sobě a lépe se čte. Neděste se tedy počtu stran. Kniha, i když na to nevypadá, je opravdu lehká a oddechová jednohubka, která je přečtena za pár dní. Navíc na začátku každé kapitoly je krátký citát z některých Shakespearových děl. Právě tyto citáty jsou podle mého tím nejlepším a já se vždy těšila hlavně na ně. Shakespearovy citace vnesly do každé kapitoly určitý šarm, který v sobě skrývá jen on a to bylo na celé knize opravdu to nejlepší.


Daniel & Aubrey

První kniha, u které nevíte, co máte očekávat. Jenže pak knihu otevře a pohltí vás fotografie obrazu Venuše a Adonis od Tiziana a vy zkrátka musíte zjistit důvod, proč je zde zrovna tento obraz, a tak čtete a čtete a čtete. To však není to jediné, co vás na začátku překvapí. Když listujete k té první kapitole, tak zjistíte, že zde naleznete inkoustový kalamář s husím brkem, název kapitoly a ještě to hlavní, a tím je Shakespearův citát. Připadá vám to jako nádherný úvod do knihy, to však není jen na začátku. Kalamář s husím brkem a nějaký ten citát od Shakespeara totiž najdete u každé nové kapitoly. Daniel a Aubrey vás zkrátka pohltí od začátku, ale bohužel se zde příběh odehrává pomalu stále na stejné vlně pouze s menšími výkyvy, které však udržují příběh stále napínavý a chytlavý.

"Doktor Pobuda tu stál přede mnou v celé své kráse a mračil se na sto honů."
- Aubrey

A mé pocity: Musím se přiznat, že jsem po dočtení byla celkem zklamaná a konec knížky už mě vyloženě nudil, což je opravdu špatně. Docela jsem byla i na vážkách, zda budu číst další díly, opravdu jsem si nebyla jistá, zda tato série je něco tak skvělého, jak se na první pohled zdálo. Na druhou stranu už teď chápu, proč to takto autorka napsala a jsem s tím spokojená…


Marná touhy snaha

Další obraz, další kalamář s husím brkem a mnoho dalších citátů. Knížka začala podstatě v okamžiku, kdy skončil první díl, takže pokud má čtená delší pauzu mezi čtení, je docela dobré dělat si poznámky o těch důležitý, ale i méně podstatných věcech. Tato kniha byla najednou úplně jiná a její název, Marná touhy snaha, vypovídá opravdu za vše. Druhý díl tentokrát nebyl pouze výplní, jako to bývá u jiných sérií před tím, než se v příběhu stane něco závratného. Marná touhy snaha měla rychlejší spád, lépe se četla a byla i daleko více chytlavá.

"Občas to sklouzne až k filozofování o tom, co je to vlastně pravda. Je velký rozdíl mezi tím, co je to ta pravda a co je jenom pravda. Chápeš, co tím myslím?"
- Daniel

A mé pocity: Proč nemohla autorka trochu protřídit některé části z této a první knihy a spojit příběh do jedné? V této knížce mě chvílemi autorka vytáčela, chvílemi překvapovala a nakonec mi brada spadla na stůl a já nutně potřebovala třetí díl, který však v České republice v té době ještě nevyšel...


Sen noci univerzitní

Poslední díl splňuje vše, co čtenář již od této trilogie zažil a po grafické straně je také stejný i se Shakespearovými citáty navrch. V této knize navíc převládají jeho Sonety, které jsou romantika sama, takže všechny romantické dušičky si přijdou na své. Autorka píše díl od dílu lépe a některé čtenáře může opravdu mrzet, že toto je poslední díl ze série Láska podle Shakespeara. Snem noci univerzitní tento pohádkový příběh však úplně nekončí. Georgina Guthrie napsala ještě jeden krátký, dodatkový díl, tak třeba se ho dočkáme i v Česku. Ovšem i takto to stačí a skvěle se tím uzavírá příběh, který je opravdu jak ze Shakespearových dramat.

"Odolával jsem nutkání ho praštit, ale pokud mám v tomto boji zvítězit, budu muset spoléhat na jedinou zbraň, která mě téměř nikdy nezradila – na slova."
- Daniel

A mé pocity: Nadšení a to úplné. Knížka se mi líbila i přesto, že měla nějaké ty mouchy. Příběh mě však nezklamal a v tomto případě by mi vůbec nevadilo, kdyby měla kniha ještě tak sto stran navrch nebo klidně i více.


Celkově hodnotím sérii opravdu dobře, i přes to že jsem se u prvních dílů tvářila celkem skepticky, tak nakonec to vůbec tak špatné nebylo. Celá trilogie je opravdu velmi oddechové čtení, takže se skvěle hodí například i na nějaké ty dovolené, na který je i případný čas na čtení. A i když jsou knihy oddechové, tak čas od času se některé té kapitole objevuje trochu toho filozofování, které mám já velice ráda.

Teď už odhalení pravdy v podobě hodnocení!


A jsem u konce. Doufám, že vás má recenze na tuto hodně romantickou sérii nezklamala a pokud jste nad knížkou přemýšleli, tak třeba jsem vás přesvědčila, abyste do ní šli. Budu moc ráda, když mi napíšete, co si o této sérii myslíte, zda jste už nějaký ten díl přečetli a pokud jste ji ještě nečetli, tak zda se na ni chystáte. Budu moc ráda, za každý váš komentář. :)

Ještě bych vám na závěr chtěla poděkovat, že jste si celou recenzi přečetli až do konce. Tentokrát to bylo opravdu dlouhé :)

Mějte se krásně,
vaše knihomolka Šárka


Komentáře

  1. ty knizky maji fakt krasny obalky ♥

    OdpovědětVymazat
  2. Úžasné fotografie. Originální a inspirující. Krása na ně pohledět. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, bylo to asi až na třetí pokus. Stále jsem s fotkami nebyla spokojena. :D

      Vymazat
  3. Krásky. A poutavá recenze na ně.
    Jdou na seznam - ráda bych si je přečetla :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. 😊 Jsou to opravdu romantické krásky a ještě k tomu se Shakespearem. ❤

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...