Tajemný svět skrytý hluboko pod Prahou...

Podsvětí - Artefakt



Autor: Kristina Hlaváčková

Série: Podsvětí 1.

Žánr: NA, fantasy, detektivka, česká literatura

Počet stran: 352

Nakladatelství: Cosmopolis, Grada

Oficiální anotace: Napínavá fantasy s nádechem detektivního příběhu přenese čtenáře spolu s hlavní hrdinkou Sam do tajemného Podsvětí, kde se odehrává boj o tajemný Artefakt. V příběhu nechybí bojové scény, napjaté mezilidské vztahy, půvab ani drsná realita magického světa...






"Těchhle vrhacích věciček měla u sebe spoustu. Svlíkat ji bylo jako pohyb minovým polem. Je jak chodící zbrojnice."

Malá a nevýrazná, dvě jednoduchá slova, která dokonale vystihují Samanthu Alexandru Barnet Wolfovou. Její příběh je však zajímavější, než se na první pohled může zdát. Žije v Praze, umí několik světových jazyků a už dvakrát se měla vdávat, jenže pokaždé to z nějakého důvodu nevyšlo. Sam je pouhých 25 let a i tak za svůj život zažila mnohé. I přesto, že je takřka pro svět díky svému vzhledu a výšce neviditelná, umí se dostat do pořádných problémů. Kde kdy i do ohrožení vlastního života. Měla zlámanou pomalu každou kost v těle a je jen zázrak, že stále žije a není na vozíku. Možná za to může děkovat svému Ninja-to, které tak skvěle ovládá.

Je však zajímavá ještě jednou věcí. Má vidiny. Tedy myslí si, že to jsou vidiny. Existuje snad nějaké logické vysvětlení, které ji potvrdí, že přerostlé ještěrky, vlkodlaci, upíři, baziliškové, víly, trpaslíci a Kerberosové jsou reální? Jak si má vysvětlit obřího Golema, který v podzemí hlídá tajemné dveře do ještě záhadnějšího města skrývajícího se pod Prahou? Města většího a staršího než sama Praha. Města se jménem, které vysvětluje mnohé, Podsvětí…

"Na tváři jí pohrával naprosto šťastný úsměv cestovatelky, která právě zjistila, že nejenže ráj existuje, ale ona dokonce stojí na jeho prahu."

České knihy a já, to je celkem kapitola sama pro sebe. Nechci říkat, že nemám ráda knihy od českých autorů, jen mi většinu času nevyhovují a nesedí. Dospívala jsem s knihami Lenky Lanczové a tak trochu jsem se jejích příběhů přejedla, takže jsem její knihy odložila stranou a tím i všechny ostatní české autory. Když jsem po některé české knize poté výjimkou sáhla, tak mi příběhy přišly, jako slabé napodobeniny těch zahraničních. Jenže poslední dobou znovu objevuji kouzla český autorů a jejich knih, takže jsem šla s velkým očekáváním právě do Podsvětí, které už samotnou obálkou poutalo prostředím Prahy.

Praha, české hlavní město, které svou historií a především magičností poutá i americké autory, jako je Cassandra Clare. Bylo načase, aby Prahu vzal do rukou někdo z českých autorů a napsal příběh, ze kterého bude čtenář cítit kouzla Prahy více, než nám prozatím poskytla například Lainy Taylor svou Dcerou kostí a dýmu. Z celého příběhu Podsvětí bylo krásně cítit, že si autorka dala na příběhu velmi záležet tak, aby kniha byla co nejlépe představitelná pro české čtenáře. V knize popisuje pomalu každou uličku a most, na kterém se příběh zrovna odehrává a čtenář má možnost navštívit například Most Legií nebo jiná místa, která jsou v knize zmiňována, navštívit. Už jen z Prahy čiší velké množství magie, jež s Podsvětím, které autorka vytvořila, tvoří unikátní fantasy svět, jaký si žádný fanoušek fantasy míst nemůže nechat ujít.

zdroj
Začátek knihy je naprosto strhující a nádherně chytlavý. Na příběhu je jednoznačně vidět, že se jedná o českou knihu. Autorka si dokonale pohrála s tvorbou vět, ve kterých vynikla květnatost českého jazyka. Ničeho podobného se v přeložených knihách nedočkáme. Všechna slova jsou, však jsou však vložena tak, aby zaujaly čtenáře jakéhokoli věku. Nejedná se o YA fantasy, jak jsem si původně myslela. Autorka se rozhodla tuto sérii věnovat především starším čtenářům. Hlavní hrdince knihy je tedy 25 let a ne pouhých 18, jak můžeme být zvyklí pomalu z každé fantasy série. Příběh tedy spadá do New Adult žánru a tudíž se v knize setkáváme především s dospělými, kteří jsou věkově stejně staří jako hlavní hrdinka Sam. V knížce by se tedy nemělo vyskytovat klasické pubertální chování, které často čtenáře rozčiluje. Ovšem chvílemi můžete mít pocit, že jste se právě v YA ocitli, u Sam totiž kolikrát nejde vytušit, v jaké náladě zrovna bude a jak bude reagovat…

Nejedná se jen o pouhé fantasy, ale z počátku také tak trochu o kriminální příběh. Bratr hlavní hrdinky je totiž policista a vzhledem k tomu, do jakých situací se Sam dostane, se není ani čemu divit, že bude vyšetřovat. Mimo Sam a jejího bratra se v knize vyskytuje i spousty zajímavých postav, kteří jsou výjimeční buďto svým vzhledem nebo jsou čistě jen osobností, která nejde přehlédnout. V knize si tedy každý může najít tu svou postavu, na kterou se bude těšit. Navíc je příběh vyprávěn er-formou a ne vždy se vyprávění vyskytuje v blízkosti Sam.

Autorka vytvořila opravdu dokonalé místo pro příběh, když spojila historickou Prahu se záhadným Podsvětím, které je plné bytostí, o nichž nemá obyčejný smrtelník ani páru. Vše dodává knize to správné tajemno a záhadnost, která vše povyšuje na vyšší úroveň. Kniha není přeplácaná a ani o nic ochuzená. Přeci jen se jedná o první díl ze série Podsvětí, takže příběh nemůže být ukončen. Autorka všechny situace dokonale načala a čtenář nyní může netrpělivě čekat jen na další pokračování, které by se mělo jmenovat Lovec.

Obálka knihy má krásně zvolené pozadí Prahy, které v černobílé barvě ukazuje svou dokonalost, eleganci a především tajemno celé knihy. Nejsem však tolik spokojena s dívkou, která sice vystihuje hlavní hrdinku Sam, ale dělá z knihy spíše YA záležitost, po které se na každý otočí. Jinak s nápisem jsem spokojena. Líbí se mi na něm ta jednoduchost a výraznost. Celou obálku tedy hodnotím průměrně. Kdyby byla například dívka otočena zády a vzhlížela k Praze, bylo by to určitě zajímavější.

A jak se na knihu dívám já? Byla jsem nesmírně nadšena. Nejen, že mi autorka udělala soukromou prohlídku Prahy, ale také i jejího dokonalého světa, které bych velmi ráda navštívila. Kniha má opravdu dobré hodnocení na databázi, jenže vzhledem k malému počtu hodnotících jsem si myslela, že to asi nebude až tak dobrý fantasy příběh. Ale byl a to daleko lepší než jsem očekávala. Bála jsem se, že bude příběh kvůli tolika rozdílným bytostem přeplácaný, ale vůbec. Bylo tam vše, co mělo být. I když mi chvílemi přišlo, že už autorka by nemusela dělat ze Sam ninju, ale ke konci mi vše do sebe skvěle zapadalo. Teď si jen musím počkat na další díl, který autorka pro čtenáře stále chystá…

A teď už hodnocení!

    87%

Doufám, že se vám má recenze líbila. Tentokrát to bylo opravdu dlouhé, ale snad pro vás zajímavé. Kniha si svým příběhem zaslouží daleko více pozornosti, než jí bylo doposud věnováno a tak doufám, že pokud jste o ní ještě neslyšeli, tak se po ní podíváte a přečtete si ji. Jeto krásná česká kniha, o které se odvažuji říct, že je nutností pro každého milovníka fantasy.

Jak se vám knížka líbí? Chystáte si ji přečíst nebo jste ji už četli? Líbila se vám? Znáte tuto autorku? Četli jste její sérii Dračí oči?
Budu moc ráda za každý váš komentář a názor na tuto knížku. :)



Mé velké díky patří nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí výtisku pro tuto recenzi.
Pokud o tuto knihu máte zájem, můžete si ji pořídit ZDE.

Komentáře

Oblíbené články...